Filmowy Hyde Park czyli ogólnie o kinie
Cytat z Mierzwiak data luty 20, 2023, 11:07Cytat z Ernest Kubica data luty 20, 2023, 10:48Tak naprawdę to nagrody filmowe (oprócz Oscarów) nie interesują prawie nikogo
Wtedy nagle interesowały wszystkich, głównie wiadome grupy 😉
https://www.bafta.org/media-centre/press-releases/new-diversity-requirement-film-awards
Cytat z Ernest Kubica data luty 20, 2023, 10:48Tak naprawdę to nagrody filmowe (oprócz Oscarów) nie interesują prawie nikogo
Wtedy nagle interesowały wszystkich, głównie wiadome grupy 😉
https://www.bafta.org/media-centre/press-releases/new-diversity-requirement-film-awards
Cytat z Ernest Kubica data luty 20, 2023, 11:56Na tak, w dzisiejszych czasach łatwo sobie zrobić reklamę.
Ale ogólnie chodzi mi o zwyczajną rodzinkę, która siedzi w niedzielny wieczór przed telewizorem i zastanawia się co obejrzeć. Raczej nikt nie rzuci tam propozycji, żeby włączyć rozdanie nagród BAFTA.
Na tak, w dzisiejszych czasach łatwo sobie zrobić reklamę.
Ale ogólnie chodzi mi o zwyczajną rodzinkę, która siedzi w niedzielny wieczór przed telewizorem i zastanawia się co obejrzeć. Raczej nikt nie rzuci tam propozycji, żeby włączyć rozdanie nagród BAFTA.
Cytat z robgordon data luty 20, 2023, 21:56Cytat z Ernest Kubica data luty 20, 2023, 10:48Tak naprawdę to nagrody filmowe (oprócz Oscarów) nie interesują prawie nikogo, oprócz największych kinomanów.
Nawet tutaj tacy by się znaleźli 😉
Cytat z Ernest Kubica data luty 20, 2023, 10:48Tak naprawdę to nagrody filmowe (oprócz Oscarów) nie interesują prawie nikogo, oprócz największych kinomanów.
Nawet tutaj tacy by się znaleźli 😉
Cytat z Szaman data luty 21, 2023, 20:35Dzisiaj 70 lat kończy William Petersen. Billy, nie wracaj już do CSI, już dwa razy wracałeś, wystarczy 🙂
Dzisiaj 70 lat kończy William Petersen. Billy, nie wracaj już do CSI, już dwa razy wracałeś, wystarczy 🙂
Cytat z robgordon data luty 22, 2023, 19:14A 94 lata dziś kończy James Hong. Jeśli zastanawiacie się który to aktor, to parafrazując Teda: "Oglądaliście jakiekolwiek filmy, zwłaszcza te sprzed lat? To ten Azjata".
A 94 lata dziś kończy James Hong. Jeśli zastanawiacie się który to aktor, to parafrazując Teda: "Oglądaliście jakiekolwiek filmy, zwłaszcza te sprzed lat? To ten Azjata".
Cytat z Szaman data luty 22, 2023, 19:21To jest chyba najlepsiejszy tytuł w historii Filmwebu. Łysy zebrał dzisiaj wiele piątek w redakcji 🙂
https://www.filmweb.pl/news/Ellen+Barkin+wspomina+nieprzyjemny+incydent+na+planie+%22Morza+mi%C5%82o%C5%9Bci%22.+Posz%C5%82o+o+tzw.+merkin-149675
To jest chyba najlepsiejszy tytuł w historii Filmwebu. Łysy zebrał dzisiaj wiele piątek w redakcji 🙂
Cytat z Szaman data luty 23, 2023, 16:48Chyba wyświetlenia i wpływy z reklam spadają, bo od stycznia mamy wysyp takich newsów. Może gdyby wreszcie naprawili powiadomienia o komentarzach to ludzie wróciliby do rozmów o filmach. Ciężko o kliki na portalu w którym coraz częściej rozmawiasz sam ze sobą
https://www.filmweb.pl/news/Paul+Mescal%2C+gwiazda+%22Gladiatora+2%22+Ridleya+Scotta%2C+opowiada+o+niekomfortowej+sytuacji-149705
Chyba wyświetlenia i wpływy z reklam spadają, bo od stycznia mamy wysyp takich newsów. Może gdyby wreszcie naprawili powiadomienia o komentarzach to ludzie wróciliby do rozmów o filmach. Ciężko o kliki na portalu w którym coraz częściej rozmawiasz sam ze sobą
Cytat z Szaman data luty 23, 2023, 17:19Z sentymentu, przyzwyczajenia, jak i z tego, że prowadzę tam od lat konto. Plus trochę żongluję sobie portalami z newsami, bo ciągle nie znalazłem swojej ulubionej kombinacji 🙂
Z sentymentu, przyzwyczajenia, jak i z tego, że prowadzę tam od lat konto. Plus trochę żongluję sobie portalami z newsami, bo ciągle nie znalazłem swojej ulubionej kombinacji 🙂
Cytat z Mierzwiak data luty 23, 2023, 17:29Coraz częściej mam wrażenie, że najlepszą kombinacją byłoby po prostu nie korzystać z tych serwisów. Brakuje mi czasów, gdy czytalem newsy raz w miesiącu w Filmie / Cinemie 🙂
Coraz częściej mam wrażenie, że najlepszą kombinacją byłoby po prostu nie korzystać z tych serwisów. Brakuje mi czasów, gdy czytalem newsy raz w miesiącu w Filmie / Cinemie 🙂
Cytat z Szaman data luty 23, 2023, 17:33Tam też publikowali badziewia, zależnie od miłościwie panującego red nacza (np za Prokopa w Filmie), ale coś w tym jest. Był wtedy efekt wow, drżenie rąk i wiele się wybaczało pod względem poziomu.
Tam też publikowali badziewia, zależnie od miłościwie panującego red nacza (np za Prokopa w Filmie), ale coś w tym jest. Był wtedy efekt wow, drżenie rąk i wiele się wybaczało pod względem poziomu.
Cytat z Marek Pilarski data luty 23, 2023, 19:14Od kiedy nie mam bloga na Filmwebie, to prawie w ogóle już tam nie wchodzę. Jeśli chodzi o newsy filmowe, to wystarczy mi to, co wrzucicie tutaj, albo co mi wyświetla na TT albo FB. 😛
Od kiedy nie mam bloga na Filmwebie, to prawie w ogóle już tam nie wchodzę. Jeśli chodzi o newsy filmowe, to wystarczy mi to, co wrzucicie tutaj, albo co mi wyświetla na TT albo FB. 😛
Cytat z robgordon data luty 23, 2023, 21:12Ja tam zerkam dla ocen znajomych, czasem recenzji, żeby sprawdzić jakieś informacje o polskich filmach czy serialach i kto ma urodziny 😉 No i żeby samemu ocenić to co zobaczyłem. Na pewno nie dla newsów.
Ja tam zerkam dla ocen znajomych, czasem recenzji, żeby sprawdzić jakieś informacje o polskich filmach czy serialach i kto ma urodziny 😉 No i żeby samemu ocenić to co zobaczyłem. Na pewno nie dla newsów.
Cytat z robgordon data luty 24, 2023, 20:51To wpis zainspirowany komentarzami w temacie o LOTR i początkowo tam go tworzyłem, ale uznałem, że to jest lepsze miejsce.
Decyzja o nowych filmach osadzonych w Śródziemiu to kolejny dowód na to jak wielki obecnie problem mają duże studia filmowe ze stworzeniem franczyzy na której mogą zarabiać. Zerknąłem sobie na te największe (pominąłem animacje; no i niektóre niby są największe, ale różnie to ostatnio bywa):
WB: DC, Wizarding World, Śródziemie, King Kong/Godzilla
Disney: MCU, Gwiezdne wojny, Piraci z Karaibów, Avatar
Universal: Transformers, Szybcy i wściekli, Jurrasic Park, James Bond (choć tutaj to chyba bardziej skomplikowana sprawa)
Paramount: Mission: Impossible, Star Trek
SONY: Spider-Man, Jumanji, Pogromcy duchów.Jak to bywa, niektóre z serii zawodzą, niektóre są na rozdrożu, jeszcze inne szukają pomysłu na siebie, a kilka z nich możliwe że niedługo zakończy swój żywot (choć wiemy, że tu akurat pewni nie możemy być nigdy). Najciekawsze jest jednak to, że najnowsza franczyza to Avatar. A spora część z nich (na szybko naliczyłem 9) powstała w pierwszej dekadzie tego wieku (za umowne powstanie franczyzy uznałem premierę pierwszego "dużego" filmu kinowego serii). W praktyce każda próba zapoczątkowania nowej, dochodowej serii w kolejnej dekadzie, spaliła na panewce. Nic dziwnego, że w studiach filmowych się grzeją.
To wpis zainspirowany komentarzami w temacie o LOTR i początkowo tam go tworzyłem, ale uznałem, że to jest lepsze miejsce.
Decyzja o nowych filmach osadzonych w Śródziemiu to kolejny dowód na to jak wielki obecnie problem mają duże studia filmowe ze stworzeniem franczyzy na której mogą zarabiać. Zerknąłem sobie na te największe (pominąłem animacje; no i niektóre niby są największe, ale różnie to ostatnio bywa):
WB: DC, Wizarding World, Śródziemie, King Kong/Godzilla
Disney: MCU, Gwiezdne wojny, Piraci z Karaibów, Avatar
Universal: Transformers, Szybcy i wściekli, Jurrasic Park, James Bond (choć tutaj to chyba bardziej skomplikowana sprawa)
Paramount: Mission: Impossible, Star Trek
SONY: Spider-Man, Jumanji, Pogromcy duchów.
Jak to bywa, niektóre z serii zawodzą, niektóre są na rozdrożu, jeszcze inne szukają pomysłu na siebie, a kilka z nich możliwe że niedługo zakończy swój żywot (choć wiemy, że tu akurat pewni nie możemy być nigdy). Najciekawsze jest jednak to, że najnowsza franczyza to Avatar. A spora część z nich (na szybko naliczyłem 9) powstała w pierwszej dekadzie tego wieku (za umowne powstanie franczyzy uznałem premierę pierwszego "dużego" filmu kinowego serii). W praktyce każda próba zapoczątkowania nowej, dochodowej serii w kolejnej dekadzie, spaliła na panewce. Nic dziwnego, że w studiach filmowych się grzeją.
Cytat z Marek Pilarski data luty 24, 2023, 20:53Transformers to Paramount 🙂
Transformers to Paramount 🙂
Cytat z Mierzwiak data luty 24, 2023, 21:29Problemem jest w dużej mierze to, że kiedyś filmy zostawały franczyzami w naturalny sposób. Powstawał znakomity film, a że odniósł ogromny sukces, otrzymywał kontynuację.
Alien. Jurassic Park. Scream. Matrix. Piraci z Karaibów. Nawet Avatar.
Co je łączy? To zamknięte historie, które wcale nie musiały mieć kontynuacji.
Dzisiaj zapatrzeni w sukces Marvela producenci jeszcze przed powstaniem filmu wybiegają myślami lata w przyszłość, przez co nie powstają filmy jak wyżej wymienione, ale teasery, zwiastuny nadchodzących atrakcji. Oczywiście w sporej mierze hiperbolizuję, bo to nie tak, że co roku ktoś robi skok na kolejne Cinematic Universe, ale nie da się ukryć, że nastawienie na sequele jest, przez co zamiast wspomnianych zamkniętych historii mamy liczne otwarte zakończenia, które nigdy nie doczekają się kontynuacji.
Problemem jest w dużej mierze to, że kiedyś filmy zostawały franczyzami w naturalny sposób. Powstawał znakomity film, a że odniósł ogromny sukces, otrzymywał kontynuację.
Alien. Jurassic Park. Scream. Matrix. Piraci z Karaibów. Nawet Avatar.
Co je łączy? To zamknięte historie, które wcale nie musiały mieć kontynuacji.
Dzisiaj zapatrzeni w sukces Marvela producenci jeszcze przed powstaniem filmu wybiegają myślami lata w przyszłość, przez co nie powstają filmy jak wyżej wymienione, ale teasery, zwiastuny nadchodzących atrakcji. Oczywiście w sporej mierze hiperbolizuję, bo to nie tak, że co roku ktoś robi skok na kolejne Cinematic Universe, ale nie da się ukryć, że nastawienie na sequele jest, przez co zamiast wspomnianych zamkniętych historii mamy liczne otwarte zakończenia, które nigdy nie doczekają się kontynuacji.
Cytat z robgordon data luty 25, 2023, 09:11Z jednej strony tak, z drugiej niekoniecznie 😉 Wydaje mi, że nie w tym leży główny problem. Myślę, że da się zrobić dobry film nawet zakładając, że może stać się początkiem popularnej serii. Dowody na to znajdziemy... w telewizji 😉 Seriale to przecież również opowiadanie historii na ekranie, tym, że na nieco mniejszym. A przecież ostatnio serialowych tasiemców powstało co niemiara. Dlaczego tam się udaje, a w kinach nie? Może serial to lepszy format do tego rodzaju pomysłów? Może łatwiej obecnie w telewizji zrealizować ciekawe produkcje i dlatego trafiają tam odważniejsi i bardziej pomysłowi twórcy?
Z jednej strony tak, z drugiej niekoniecznie 😉 Wydaje mi, że nie w tym leży główny problem. Myślę, że da się zrobić dobry film nawet zakładając, że może stać się początkiem popularnej serii. Dowody na to znajdziemy... w telewizji 😉 Seriale to przecież również opowiadanie historii na ekranie, tym, że na nieco mniejszym. A przecież ostatnio serialowych tasiemców powstało co niemiara. Dlaczego tam się udaje, a w kinach nie? Może serial to lepszy format do tego rodzaju pomysłów? Może łatwiej obecnie w telewizji zrealizować ciekawe produkcje i dlatego trafiają tam odważniejsi i bardziej pomysłowi twórcy?
Cytat z Mierzwiak data luty 25, 2023, 09:27Według mnie mieszasz dwie zupełnie różne rzeczy. "Opowiadanie historii" to zbyt duży ogólnik, a film i serial robią to w tak inny od siebie sposób, że takie porównanie nie ma zbyt wiele sensu.
Czy, przykładowo, 10-odcinkowy S1 Sukcesji to taki serialowy odpowiednik pierwszej fazy MCU? Oczywiście, że nie. Czy gdyby twórcy tego serialu mieli zrobić znakomity film kinowy, to z miejsca by im się udało i do tego odnieśliby sulces kasowy? Nie wiem, ale w grę zaczyna wchodzić tyle nowych zmiennych, że to wcale nie takie oczywiste 🙂
Według mnie mieszasz dwie zupełnie różne rzeczy. "Opowiadanie historii" to zbyt duży ogólnik, a film i serial robią to w tak inny od siebie sposób, że takie porównanie nie ma zbyt wiele sensu.
Czy, przykładowo, 10-odcinkowy S1 Sukcesji to taki serialowy odpowiednik pierwszej fazy MCU? Oczywiście, że nie. Czy gdyby twórcy tego serialu mieli zrobić znakomity film kinowy, to z miejsca by im się udało i do tego odnieśliby sulces kasowy? Nie wiem, ale w grę zaczyna wchodzić tyle nowych zmiennych, że to wcale nie takie oczywiste 🙂
Cytat z robgordon data luty 25, 2023, 09:56Uważam jednak, że podobieństw jest wiele. Więcej niż by się wydawało (S1 to wg mnie bardziej odpowiednik 1 filmu, a nie całej fazy). Ale wiem też, że to dyskusja bardziej akademicka, z argumentami trudnymi do zweryfikowania. W każdym razie, jak już wiele razy wspominałem, m.in. dzięki sporym budżetom, seriale oferują dziś więcej ciekawych produkcji niż duży ekran. Na szczęście z dostępnością nie ma większego problemu.
Uważam jednak, że podobieństw jest wiele. Więcej niż by się wydawało (S1 to wg mnie bardziej odpowiednik 1 filmu, a nie całej fazy). Ale wiem też, że to dyskusja bardziej akademicka, z argumentami trudnymi do zweryfikowania. W każdym razie, jak już wiele razy wspominałem, m.in. dzięki sporym budżetom, seriale oferują dziś więcej ciekawych produkcji niż duży ekran. Na szczęście z dostępnością nie ma większego problemu.
Cytat z Mierzwiak data luty 25, 2023, 09:59Cytat z robgordon data luty 25, 2023, 09:56S1 to wg mnie bardziej odpowiednik 1 filmu, a nie całej fazy
Jasne, ale czy S1 w formie 2h filmu zamiast prawie 10-godzinnego sezonu serialu byłby tak samo dobry? Czy w ogóle miałby szansę na to? Nie mówiąc już o tym, że przecież fabuła Sukcesji nie została zamknięta w 1. sezonie więc byłby to film z otwartym zakończeniem robiony od razu pod sequele? 🙂 Chyba że, o zgrozo, mówimy o przepisaniu wszystkich 4 sezonów na jeden flm 😛
Cytat z robgordon data luty 25, 2023, 09:56S1 to wg mnie bardziej odpowiednik 1 filmu, a nie całej fazy
Jasne, ale czy S1 w formie 2h filmu zamiast prawie 10-godzinnego sezonu serialu byłby tak samo dobry? Czy w ogóle miałby szansę na to? Nie mówiąc już o tym, że przecież fabuła Sukcesji nie została zamknięta w 1. sezonie więc byłby to film z otwartym zakończeniem robiony od razu pod sequele? 🙂 Chyba że, o zgrozo, mówimy o przepisaniu wszystkich 4 sezonów na jeden flm 😛