aby założyć posty i tematy.

BO Ameryka i reszta świata

Page 1 of 90Next

Temat poświęcony amerykańskiemu box office'owi.

450 tys$ dla Nowych mutantów z poniedziałku.

Prognozy na weekend - 3 dni (piątek-niedziela)

Nie czytałem jeszcze całości, ale Box Office Pro oczekuje tylko $24,5 mln w cztery dni (piątek-poniedziałek).

https://www.boxofficepro.com/weekend-box-office-forecast-tenet-readies-for-wide-domestic-launch-as-theatrical-re-openings-continue-in-time-for-labor-day/

Dzisiaj bardzo mocno na giełdzie zdrożała spółka National Cinemedia, która zajmuje się reklamą kinową. Może jednak trochę ruszyło się w kinach.

Podobno $20,2 mln dla "Tenet", ale wynik obejmuje wszystkie dotychczasowe przychody  (Kanada, przedpremierowe w USA, ten weekend w Kanadzie i USA).

Nie za dobrze, przecież przynajmniej 3 mln z tego są z ubiegłego tygodnia i Kanady. Wcale nie jestem pewien tej październikowej premiery Wonder Woman, zwłaszcza, że na Święta zrobiło się bardzo pusto.

Warner Bros. podobno nie wyklucza kolejnych przesunięć, ale to plotka jeszcze sprzed premiery "Tenet" w Ameryce.

Sądzę też, że nie bez powodu siedzą tak cicho z wynikami i wykorzystują długi weekend. Media chyba też nie naciskają.

Chyba nie podliczę jednak typowania za ostatni tydzień. Było powiedziane, że podajemy wynik za trzy dni, a Warner Bros. podało zsumowany wynik za jedenaście dni. 😛

A ile? Bo nigdzie nie widzę. No to teraz fala przesunięć bolesnych dla branży kinowej i koronacja Bad Boys For Life na rynku amerykańskim.

No te $20,2 mln to wynik który obejmuje cały tydzień w Kanadzie, przedpremierowe w USA (poniedziałek-środa) i czwartek-niedziela w USA+Kanadzie. Dobra, to może nie jest 11 dni, ale 10, choć nie w całej Ameryce, ale jednak.

Moje szacunki na podstawie szacunków innych:

• Pierwszy weekend w Kanadzie: $2,5 mln
  • cały pierwszy tydzień w Kanadzie: ok. $4 mln (w tym $2,5 mln z pierwszego weekendu)
  • przedpremierowe USA (pon-śr): $2 mln
  • czwartek w Ameryce (USA+Kanada): $2 mln (w tym może $0,2 mln w Kanadzie)
  • piątek-niedziela w Ameryce (USA+Kanada): $12,2 mln

Czyli sam weekend otwarcia to jakieś $12 mln może, a jakby dodać weekend otwarcia z Kanady sprzed tygodnia, to $14,5-15 mln, choć wtedy trzeba byłoby odjąć ok. $1,5 mln z tych $12,2 mln, bo dla Kanady to drugi weekend. Ostatecznie weekend otwarcia w Ameryce (Kanada tydzień temu + USA w ten weekend) to może jakieś $13,2-13,5 mln. 😛

SONY wstrzymuje premiery blockbusterów do końca pandemii.

"Z całą pewnością nie popełnimy tego błędu i nie wypuścimy bardzo, bardzo drogiego, kosztującego 200 milionów dolarów filmu, jeżeli nie będziemy pewni, że kina są otwarte i funkcjonują z wystarczającą przepustowością. (...)."

Ciekawe do kogo to przytyk 😉

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Warner zamierza grać Teneta w kinach samochodowych, wzbraniał się przed tym jeszcze tydzień temu

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz- Warner tak naprawdę nie opublikował żadnych wyników Teneta z Ameryki. Rzucił liczbę aby jakoś tam wyglądała w nagłówkach i tyle. Ok, ale dziwi mnie, że nikt go w tej sprawie nie naciskał, wszyscy, czy to media, czy konkurencyjne studia przeszły nad tym do porządku dziennego. Czy to jakaś "nowa normalność" czy jednorazowy akt łaski? Czy kiedyś może nas czekać śmierć Box Office'u?

Nie naciskali, bo nie kopie się leżącego. 😛

Gdyby podali wynik, który wydaje się nieprawdopodobnie duży, to pewnie wszyscy bardziej by się tym interesowali.

Wykrakałem 🙂

Dobra, myślę, że Tenet zarobi w drugi weekend jakieś $9-10 mln., co będzie oznaczało spadek o jakieś 50-55% względem wyniku podanego tydzień temu przez WB, ale tylko jakieś 30% względem faktycznego weekendu otwarcia.

Szału nadal nie ma

Czyli wychodzi na to, że w trzy dni przed tygodniem TENET zarobił tylko $9,4 mln.

Page 1 of 90Next