BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Marek Pilarski data 31 sierpnia, 2020, 00:30Temat poświęcony amerykańskiemu box office'owi.
Temat poświęcony amerykańskiemu box office'owi.
Cytat z Marek Pilarski data 4 września, 2020, 11:48Prognozy na weekend - 3 dni (piątek-niedziela)
Prognozy na weekend - 3 dni (piątek-niedziela)

Cytat z Marek Pilarski data 4 września, 2020, 11:49Nie czytałem jeszcze całości, ale Box Office Pro oczekuje tylko $24,5 mln w cztery dni (piątek-poniedziałek).
Nie czytałem jeszcze całości, ale Box Office Pro oczekuje tylko $24,5 mln w cztery dni (piątek-poniedziałek).
Cytat z Ernest Kubica data 4 września, 2020, 23:12Dzisiaj bardzo mocno na giełdzie zdrożała spółka National Cinemedia, która zajmuje się reklamą kinową. Może jednak trochę ruszyło się w kinach.
Dzisiaj bardzo mocno na giełdzie zdrożała spółka National Cinemedia, która zajmuje się reklamą kinową. Może jednak trochę ruszyło się w kinach.
Cytat z Marek Pilarski data 6 września, 2020, 19:43Podobno $20,2 mln dla "Tenet", ale wynik obejmuje wszystkie dotychczasowe przychody (Kanada, przedpremierowe w USA, ten weekend w Kanadzie i USA).
Podobno $20,2 mln dla "Tenet", ale wynik obejmuje wszystkie dotychczasowe przychody (Kanada, przedpremierowe w USA, ten weekend w Kanadzie i USA).
Cytat z Szaman data 6 września, 2020, 19:48Nie za dobrze, przecież przynajmniej 3 mln z tego są z ubiegłego tygodnia i Kanady. Wcale nie jestem pewien tej październikowej premiery Wonder Woman, zwłaszcza, że na Święta zrobiło się bardzo pusto.
Nie za dobrze, przecież przynajmniej 3 mln z tego są z ubiegłego tygodnia i Kanady. Wcale nie jestem pewien tej październikowej premiery Wonder Woman, zwłaszcza, że na Święta zrobiło się bardzo pusto.
Cytat z Marek Pilarski data 6 września, 2020, 19:53Warner Bros. podobno nie wyklucza kolejnych przesunięć, ale to plotka jeszcze sprzed premiery "Tenet" w Ameryce.
Warner Bros. podobno nie wyklucza kolejnych przesunięć, ale to plotka jeszcze sprzed premiery "Tenet" w Ameryce.
Cytat z Szaman data 6 września, 2020, 19:55Sądzę też, że nie bez powodu siedzą tak cicho z wynikami i wykorzystują długi weekend. Media chyba też nie naciskają.
Sądzę też, że nie bez powodu siedzą tak cicho z wynikami i wykorzystują długi weekend. Media chyba też nie naciskają.
Cytat z Marek Pilarski data 9 września, 2020, 23:19Chyba nie podliczę jednak typowania za ostatni tydzień. Było powiedziane, że podajemy wynik za trzy dni, a Warner Bros. podało zsumowany wynik za jedenaście dni. 😛
Chyba nie podliczę jednak typowania za ostatni tydzień. Było powiedziane, że podajemy wynik za trzy dni, a Warner Bros. podało zsumowany wynik za jedenaście dni. 😛
Cytat z Szaman data 9 września, 2020, 23:35A ile? Bo nigdzie nie widzę. No to teraz fala przesunięć bolesnych dla branży kinowej i koronacja Bad Boys For Life na rynku amerykańskim.
A ile? Bo nigdzie nie widzę. No to teraz fala przesunięć bolesnych dla branży kinowej i koronacja Bad Boys For Life na rynku amerykańskim.
Cytat z Marek Pilarski data 9 września, 2020, 23:46No te $20,2 mln to wynik który obejmuje cały tydzień w Kanadzie, przedpremierowe w USA (poniedziałek-środa) i czwartek-niedziela w USA+Kanadzie. Dobra, to może nie jest 11 dni, ale 10, choć nie w całej Ameryce, ale jednak.
Moje szacunki na podstawie szacunków innych:
- Pierwszy weekend w Kanadzie: $2,5 mln
- cały pierwszy tydzień w Kanadzie: ok. $4 mln (w tym $2,5 mln z pierwszego weekendu)
- przedpremierowe USA (pon-śr): $2 mln
- czwartek w Ameryce (USA+Kanada): $2 mln (w tym może $0,2 mln w Kanadzie)
- piątek-niedziela w Ameryce (USA+Kanada): $12,2 mln
Czyli sam weekend otwarcia to jakieś $12 mln może, a jakby dodać weekend otwarcia z Kanady sprzed tygodnia, to $14,5-15 mln, choć wtedy trzeba byłoby odjąć ok. $1,5 mln z tych $12,2 mln, bo dla Kanady to drugi weekend. Ostatecznie weekend otwarcia w Ameryce (Kanada tydzień temu + USA w ten weekend) to może jakieś $13,2-13,5 mln. 😛
No te $20,2 mln to wynik który obejmuje cały tydzień w Kanadzie, przedpremierowe w USA (poniedziałek-środa) i czwartek-niedziela w USA+Kanadzie. Dobra, to może nie jest 11 dni, ale 10, choć nie w całej Ameryce, ale jednak.
Moje szacunki na podstawie szacunków innych:
- Pierwszy weekend w Kanadzie: $2,5 mln
- cały pierwszy tydzień w Kanadzie: ok. $4 mln (w tym $2,5 mln z pierwszego weekendu)
- przedpremierowe USA (pon-śr): $2 mln
- czwartek w Ameryce (USA+Kanada): $2 mln (w tym może $0,2 mln w Kanadzie)
- piątek-niedziela w Ameryce (USA+Kanada): $12,2 mln
Czyli sam weekend otwarcia to jakieś $12 mln może, a jakby dodać weekend otwarcia z Kanady sprzed tygodnia, to $14,5-15 mln, choć wtedy trzeba byłoby odjąć ok. $1,5 mln z tych $12,2 mln, bo dla Kanady to drugi weekend. Ostatecznie weekend otwarcia w Ameryce (Kanada tydzień temu + USA w ten weekend) to może jakieś $13,2-13,5 mln. 😛
Cytat z robgordon data 10 września, 2020, 19:41SONY wstrzymuje premiery blockbusterów do końca pandemii.
"Z całą pewnością nie popełnimy tego błędu i nie wypuścimy bardzo, bardzo drogiego, kosztującego 200 milionów dolarów filmu, jeżeli nie będziemy pewni, że kina są otwarte i funkcjonują z wystarczającą przepustowością. (...)."
Ciekawe do kogo to przytyk 😉
SONY wstrzymuje premiery blockbusterów do końca pandemii.
"Z całą pewnością nie popełnimy tego błędu i nie wypuścimy bardzo, bardzo drogiego, kosztującego 200 milionów dolarów filmu, jeżeli nie będziemy pewni, że kina są otwarte i funkcjonują z wystarczającą przepustowością. (...)."
Ciekawe do kogo to przytyk 😉
Cytat z Szaman data 10 września, 2020, 20:20Warner zamierza grać Teneta w kinach samochodowych, wzbraniał się przed tym jeszcze tydzień temu
https://twitter.com/ERCboxoffice/status/1304121920976113665
Warner zamierza grać Teneta w kinach samochodowych, wzbraniał się przed tym jeszcze tydzień temu
“Listen Nolan, we gave in to your ludicrous demands for a week and you saw how that went.”
WB will be playing TENET at Los Angeles drive-ins this weekend—Mission Tiki, Van Buren and Paramount DI confirmed. Most likely Vineland, too.
What a difference a week makes.
— Exhibitor Relations Co. (@ERCboxoffice) September 10, 2020
Cytat z Szaman data 11 września, 2020, 20:20Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz- Warner tak naprawdę nie opublikował żadnych wyników Teneta z Ameryki. Rzucił liczbę aby jakoś tam wyglądała w nagłówkach i tyle. Ok, ale dziwi mnie, że nikt go w tej sprawie nie naciskał, wszyscy, czy to media, czy konkurencyjne studia przeszły nad tym do porządku dziennego. Czy to jakaś "nowa normalność" czy jednorazowy akt łaski? Czy kiedyś może nas czekać śmierć Box Office'u?
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz- Warner tak naprawdę nie opublikował żadnych wyników Teneta z Ameryki. Rzucił liczbę aby jakoś tam wyglądała w nagłówkach i tyle. Ok, ale dziwi mnie, że nikt go w tej sprawie nie naciskał, wszyscy, czy to media, czy konkurencyjne studia przeszły nad tym do porządku dziennego. Czy to jakaś "nowa normalność" czy jednorazowy akt łaski? Czy kiedyś może nas czekać śmierć Box Office'u?
Cytat z Marek Pilarski data 11 września, 2020, 20:25Nie naciskali, bo nie kopie się leżącego. 😛
Gdyby podali wynik, który wydaje się nieprawdopodobnie duży, to pewnie wszyscy bardziej by się tym interesowali.
Nie naciskali, bo nie kopie się leżącego. 😛
Gdyby podali wynik, który wydaje się nieprawdopodobnie duży, to pewnie wszyscy bardziej by się tym interesowali.
Cytat z Szaman data 12 września, 2020, 18:47Wykrakałem 🙂
https://twitter.com/Variety/status/1304776200972374018
Wykrakałem 🙂
Warner Bros. won't share #Tenet box office data, angering rival studios https://t.co/kgBG1EVICV
— Variety (@Variety) September 12, 2020
Cytat z Marek Pilarski data 12 września, 2020, 23:08Dobra, myślę, że Tenet zarobi w drugi weekend jakieś $9-10 mln., co będzie oznaczało spadek o jakieś 50-55% względem wyniku podanego tydzień temu przez WB, ale tylko jakieś 30% względem faktycznego weekendu otwarcia.
Dobra, myślę, że Tenet zarobi w drugi weekend jakieś $9-10 mln., co będzie oznaczało spadek o jakieś 50-55% względem wyniku podanego tydzień temu przez WB, ale tylko jakieś 30% względem faktycznego weekendu otwarcia.
Cytat z Szaman data 13 września, 2020, 19:03Szału nadal nie ma
https://twitter.com/ERCboxoffice/status/1305181344440356865
Szału nadal nie ma
TENET is now playing in 2,910 theaters in North America, and grossed $6.7M (-29%) this weekend, $2,302 per.
Domestic total is now $29M.
— Exhibitor Relations Co. (@ERCboxoffice) September 13, 2020
Cytat z Marek Pilarski data 13 września, 2020, 20:01Czyli wychodzi na to, że w trzy dni przed tygodniem TENET zarobił tylko $9,4 mln.
Czyli wychodzi na to, że w trzy dni przed tygodniem TENET zarobił tylko $9,4 mln.