BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Juby data 4 września, 2022, 17:36Top Gun przekroczy $700 milionów jutro, w trakcie 102 dnia wyświetlania. Ogromne te wyniki (nie tylko jego) w sobotę zważywszy na fakt, że bilety do 3/4 sal w USA były po zaledwie $3. A z Maverickiem trudno się dziwić takiej żywotności skoro znowu dostał ekrany PLF i znowu dorzucono go w wielu kinach do repertuaru. W baku ma jeszcze benzyny na kolejne $20 mln.
No Way Home też świetnie, będzie przynajmniej $820 mln w rachunku końcowym. Ciekawe czy Avatar, który ma mocniejszą kampanię marketingową i mogą dorzucić do niego final trailer dwójki też tak zaskoczy i jeszcze dobije do $800 mln (i $3 mld worldwide).
Top Gun przekroczy $700 milionów jutro, w trakcie 102 dnia wyświetlania. Ogromne te wyniki (nie tylko jego) w sobotę zważywszy na fakt, że bilety do 3/4 sal w USA były po zaledwie $3. A z Maverickiem trudno się dziwić takiej żywotności skoro znowu dostał ekrany PLF i znowu dorzucono go w wielu kinach do repertuaru. W baku ma jeszcze benzyny na kolejne $20 mln.
No Way Home też świetnie, będzie przynajmniej $820 mln w rachunku końcowym. Ciekawe czy Avatar, który ma mocniejszą kampanię marketingową i mogą dorzucić do niego final trailer dwójki też tak zaskoczy i jeszcze dobije do $800 mln (i $3 mld worldwide).
Cytat z Juby data 5 września, 2022, 21:14Deadline podaje, że jednak Top Gun wygrał w ten weekend. Powtarzam - wygrał w trakcie 15 weekendu wyświetlania! Taka sytuacja miała miejsce - o ile dobrze pamiętam - tylko raz w historii, E.T. Stevena Spielberga 40 lat temu!
Wiadomo, że są filmy, które zarobiły więcej (Maverick wskoczył na piąte miejsce of all time i tam już zostanie), ale biorąc po uwagę datę premiery i proporcje otwarcia do wyniku końcowego, to zdecydowanie najbardziej imponujący "run" box office'owy odkąd śledzę zarobki filmowe, a nawet dłużej (od czasu Titanica). Po 13 latach powtarzania, że sequel Avatara będzie z łatwością hitem roku zacząłem mieć pewne wątpliwości. Oczywiście nadal trzymam kciuki za pierwszy miliard, ale poprzeczka postawiona jest wyżej niż miał ją postawiony jakikolwiek film do tej pory.
Deadline podaje, że jednak Top Gun wygrał w ten weekend. Powtarzam - wygrał w trakcie 15 weekendu wyświetlania! Taka sytuacja miała miejsce - o ile dobrze pamiętam - tylko raz w historii, E.T. Stevena Spielberga 40 lat temu!
Wiadomo, że są filmy, które zarobiły więcej (Maverick wskoczył na piąte miejsce of all time i tam już zostanie), ale biorąc po uwagę datę premiery i proporcje otwarcia do wyniku końcowego, to zdecydowanie najbardziej imponujący "run" box office'owy odkąd śledzę zarobki filmowe, a nawet dłużej (od czasu Titanica). Po 13 latach powtarzania, że sequel Avatara będzie z łatwością hitem roku zacząłem mieć pewne wątpliwości. Oczywiście nadal trzymam kciuki za pierwszy miliard, ale poprzeczka postawiona jest wyżej niż miał ją postawiony jakikolwiek film do tej pory.
Cytat z Marek Pilarski data 5 września, 2022, 21:18Deadline podaje, że po prawdopodobnie pierwszy film w historii, który był numerem jeden zarówno podczas weekendu z Memorial Day, jak i z Labor Day. 🙂
Deadline podaje, że po prawdopodobnie pierwszy film w historii, który był numerem jeden zarówno podczas weekendu z Memorial Day, jak i z Labor Day. 🙂
Cytat z Mierzwiak data 5 września, 2022, 21:28Tak, według mojo E.T. był numerem jeden od piątku do niedzieli, ale już z poniedziałkowym Labor Day był #2, przegrywając z An Officer and a Gentleman.
Tak, według mojo E.T. był numerem jeden od piątku do niedzieli, ale już z poniedziałkowym Labor Day był #2, przegrywając z An Officer and a Gentleman.
Cytat z Szaman data 5 września, 2022, 21:32A ja nadal nie potrafię odpowiedzieć na pytanie co się właściwie stało, skąd aż tak absurdalny wynik 🙂
A ja nadal nie potrafię odpowiedzieć na pytanie co się właściwie stało, skąd aż tak absurdalny wynik 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 5 września, 2022, 21:39Ja dokładnie też nie, ale można powiedzieć, że film po prostu podoba się wszystkim, od lewa do prawa, i ludzie polecają go dalej, i idzie lawina.
Ja dokładnie też nie, ale można powiedzieć, że film po prostu podoba się wszystkim, od lewa do prawa, i ludzie polecają go dalej, i idzie lawina.
Cytat z Juby data 6 września, 2022, 08:41Cytat z Szaman data wrzesień 5, 2022, 21:32A ja nadal nie potrafię odpowiedzieć na pytanie co się właściwie stało, skąd aż tak absurdalny wynik
Gdyby ktoś mnie zapytał o najbardziej amerykański i najbardziej rozrywkowy film na lato XXI wieku, bez dwóch zdań odpowiedziałbym Top Gun: Maverick. To jest czysta rozrywka spod znaku Dnia niepodległości, gdzie piloci salutowali aż im ręka odpadała, a widz miał się cieszyć kiedy przeżył piesek Vivicii A. Fox, mimo że wokół umarło 8 miliardów nowojorczyków. 🙂 Nie dziwi mnie w ogóle tak absurdalny "wom"*. Na korzyść TGM działa również fakt, że takich filmów po prostu już się nie robi, kino zostało zdominowane przez franczyzy, fantastykę, w szczególności superhero, a tu w końcu wyszedł blockbuster starej szkoły, zarówno fabularnie, jak i realizacyjnie. Dlatego też myślę, że ludzie ruszą szturmem na drugiego Avatara - wszyscy stęsknili się za filmem, który na kilka godzin przenosi cię w inny świat i nie musisz przed nim nadrabiać 25 części Marvela, żeby bić brawo na każdym easter eggu i cameo.
Ale nie oszukujmy się, wynik TGM jest mocno podbity przez efekty pandemii. Mało znaczących premier w lipcu, prawie pusty sierpień, mogiła we wrześniu - ten film nie ma konkurencji, w ten weekend po raz drugi wrócił do pułapu ponad 3000 kin, w których jest wyświetlany (chyba nie było do tej pory takiego przypadku w historii) i po raz drugi trafił do IMAXów, itp. W normalnym okresie letnim i przy mocniejszej konkurencji, powiedzmy w alternatywnym roku 2020, w którym covid nie istniał, TGM mógł zostać hitem lata/roku rozwalając Black Widow, Mulan i WW84, ale raczej skończyłby z o wiele mniejszą kwotą na koncie.
Cytat z Mierzwiak data wrzesień 5, 2022, 21:28Tak, według mojo E.T. był numerem jeden od piątku do niedzieli, ale już z poniedziałkowym Labor Day był #2, przegrywając z An Officer and a Gentleman.
Maverick również nie był liderem cały weekend, w piątek wygrał Spider-Man, a w poniedziałek podobno Bullet Train. 😉
Poza tym, sorry, zamuliłem. Z tego co widzę Titanic był na szczycie listy przez 15 weekendów z rzędu (czyli TGM wykręcił najlepszy wynik od 24 lat, nie od 40.). E.T. był więcej razy pierwszy (w tym w trakcie 15. weekendu), ale nie pod rząd, czasami spadał na drugie miejsce, a na pozycję lidera wracał i w 17. weekend wyświetlania, i jeszcze później. W ogóle zdziwiłem się jak zobaczyłem, że to dopiero trzeci weekend wygrany przez Top Guna, taka wyrwa to chyba tez rzecz bez precedensu.
No Way Home, Avatar, Maverick, Wakanda Forever, Avatar 2 - w tym roku Top10 Box Office USA może się strasznie zmienić. Czekam 🙂
*No i moim nieskromnym zdaniem to najlepszy film 2022 roku, więc bardzo fajnie widzieć, że hitami znowu są filmy, które mi się podobają. 😀
Cytat z Szaman data wrzesień 5, 2022, 21:32A ja nadal nie potrafię odpowiedzieć na pytanie co się właściwie stało, skąd aż tak absurdalny wynik
Gdyby ktoś mnie zapytał o najbardziej amerykański i najbardziej rozrywkowy film na lato XXI wieku, bez dwóch zdań odpowiedziałbym Top Gun: Maverick. To jest czysta rozrywka spod znaku Dnia niepodległości, gdzie piloci salutowali aż im ręka odpadała, a widz miał się cieszyć kiedy przeżył piesek Vivicii A. Fox, mimo że wokół umarło 8 miliardów nowojorczyków. 🙂 Nie dziwi mnie w ogóle tak absurdalny "wom"*. Na korzyść TGM działa również fakt, że takich filmów po prostu już się nie robi, kino zostało zdominowane przez franczyzy, fantastykę, w szczególności superhero, a tu w końcu wyszedł blockbuster starej szkoły, zarówno fabularnie, jak i realizacyjnie. Dlatego też myślę, że ludzie ruszą szturmem na drugiego Avatara - wszyscy stęsknili się za filmem, który na kilka godzin przenosi cię w inny świat i nie musisz przed nim nadrabiać 25 części Marvela, żeby bić brawo na każdym easter eggu i cameo.
Ale nie oszukujmy się, wynik TGM jest mocno podbity przez efekty pandemii. Mało znaczących premier w lipcu, prawie pusty sierpień, mogiła we wrześniu - ten film nie ma konkurencji, w ten weekend po raz drugi wrócił do pułapu ponad 3000 kin, w których jest wyświetlany (chyba nie było do tej pory takiego przypadku w historii) i po raz drugi trafił do IMAXów, itp. W normalnym okresie letnim i przy mocniejszej konkurencji, powiedzmy w alternatywnym roku 2020, w którym covid nie istniał, TGM mógł zostać hitem lata/roku rozwalając Black Widow, Mulan i WW84, ale raczej skończyłby z o wiele mniejszą kwotą na koncie.
Cytat z Mierzwiak data wrzesień 5, 2022, 21:28Tak, według mojo E.T. był numerem jeden od piątku do niedzieli, ale już z poniedziałkowym Labor Day był #2, przegrywając z An Officer and a Gentleman.
Maverick również nie był liderem cały weekend, w piątek wygrał Spider-Man, a w poniedziałek podobno Bullet Train. 😉
Poza tym, sorry, zamuliłem. Z tego co widzę Titanic był na szczycie listy przez 15 weekendów z rzędu (czyli TGM wykręcił najlepszy wynik od 24 lat, nie od 40.). E.T. był więcej razy pierwszy (w tym w trakcie 15. weekendu), ale nie pod rząd, czasami spadał na drugie miejsce, a na pozycję lidera wracał i w 17. weekend wyświetlania, i jeszcze później. W ogóle zdziwiłem się jak zobaczyłem, że to dopiero trzeci weekend wygrany przez Top Guna, taka wyrwa to chyba tez rzecz bez precedensu.
No Way Home, Avatar, Maverick, Wakanda Forever, Avatar 2 - w tym roku Top10 Box Office USA może się strasznie zmienić. Czekam 🙂
*No i moim nieskromnym zdaniem to najlepszy film 2022 roku, więc bardzo fajnie widzieć, że hitami znowu są filmy, które mi się podobają. 😀
Cytat z Szaman data 9 września, 2022, 19:23https://twitter.com/THR/status/1568258759776161794
Box Office: ‘Barbarian’ Scares Up $850K in Thursday Previews https://t.co/BMK3NsX1NV
— The Hollywood Reporter (@THR) September 9, 2022
Cytat z Szaman data 16 września, 2022, 16:241,7 mln$ dla Women King z przedpremierowych
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/woman-king-box-office-previews-1235221682/
1,7 mln$ dla Women King z przedpremierowych
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/woman-king-box-office-previews-1235221682/
Cytat z Szaman data 18 września, 2022, 16:33Sukces The Woman King
https://deadline.com/2022/09/box-office-the-woman-king-viola-davis-1235120586/
Sukces The Woman King
‘The Woman King’ Rules With $19M Opening After A+ CinemaScore – Sunday Box Office Update
Cytat z Marek Pilarski data 18 września, 2022, 16:36Na nic się zdał twitterowy bojkot.
Na nic się zdał twitterowy bojkot.
Cytat z robgordon data 18 września, 2022, 16:36Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 18, 2022, 16:36Na nic się zdał twitterowy bojkot.
A o co chodziło?
Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 18, 2022, 16:36Na nic się zdał twitterowy bojkot.
A o co chodziło?
Cytat z Szaman data 18 września, 2022, 16:43Tak tylko jednym okiem rzuciłem, ale część uważała, że przedstawione w filmie postaci pomagały w sprzedaży niewolników, a film robi z nich bohaterów. Dobrze mówię?
Ale źródłem sukcesu jest pewnie raczej coś na kształt wspólnych uniesień Afroamerykanów, podobnie jak przy Czarnej Panterze.
Tak tylko jednym okiem rzuciłem, ale część uważała, że przedstawione w filmie postaci pomagały w sprzedaży niewolników, a film robi z nich bohaterów. Dobrze mówię?
Ale źródłem sukcesu jest pewnie raczej coś na kształt wspólnych uniesień Afroamerykanów, podobnie jak przy Czarnej Panterze.
Cytat z Marek Pilarski data 18 września, 2022, 16:47Tyle że w filmie ta kwestia jest podobno poruszona.
Tyle że w filmie ta kwestia jest podobno poruszona.
Cytat z Marek Pilarski data 18 września, 2022, 17:04Chyba ci, którzy uważają, że ta kwestia została przemilczana.
Chyba ci, którzy uważają, że ta kwestia została przemilczana.
Cytat z Juby data 25 września, 2022, 08:25https://deadline.com/2022/09/box-office-dont-worry-darling-harry-styles-1235125578/
Avatar miał taką reklamę, a wrócił do zaledwie 1860 kin (dla porównania, No Way Home niedawno miało wznowienie w aż 3935 kinach). Mimo to jest sukces, bo blisko $9 milionów w weekend otwarcia. Nie sądzę, aby udało się na tym dobić do $800m w USA, ale swój wynik odsunie na bezpieczny dystans od TGM.
Tymczasem bardzo mocna prognoza dla Black Adama:
https://www.boxofficepro.com/long-range-box-office-forecast-black-adam-and-ticket-to-paradise/
Jeśli ten film odniesie sukces, to chyba tylko ze względu na absolutną nędze w kinach przez cały sierpień i wrzesień, aż do 20 października. Po zwiastunach powiedziałbym, że to materiał na powtórkę z Morbiusa i jego "sukcesów".
‘Don’t Worry Darling’ Looking To Romance $20M Opening – Saturday AM Box Office
Avatar miał taką reklamę, a wrócił do zaledwie 1860 kin (dla porównania, No Way Home niedawno miało wznowienie w aż 3935 kinach). Mimo to jest sukces, bo blisko $9 milionów w weekend otwarcia. Nie sądzę, aby udało się na tym dobić do $800m w USA, ale swój wynik odsunie na bezpieczny dystans od TGM.
Tymczasem bardzo mocna prognoza dla Black Adama:
Long Range Box Office Forecast: Black Adam and Ticket to Paradise
Jeśli ten film odniesie sukces, to chyba tylko ze względu na absolutną nędze w kinach przez cały sierpień i wrzesień, aż do 20 października. Po zwiastunach powiedziałbym, że to materiał na powtórkę z Morbiusa i jego "sukcesów".
Cytat z Juby data 26 września, 2022, 08:00Cytat z Juby data sierpień 28, 2022, 21:48Cytat z Marek Pilarski data sierpień 28, 2022, 20:00Najwyższą średnią na kino podczas weekendu odnotowało Rogue One.
https://www.the-numbers.com/weekend-box-office-chart#box_office_weekend_table=od8
Nie miałem pojęcia, że będzie wznowienie. Tym samym Rogue One może przebić wynik TDK w rankingu of all time i wskoczyć na 14. miejsce!
R1 wyświetlano tylko 7 dni i jednak nie udało się przeskoczyć Batmana. https://www.boxofficemojo.com/chart/top_lifetime_gross/?ref_=bo_cso_ac
Cytat z Juby data sierpień 28, 2022, 21:48Cytat z Marek Pilarski data sierpień 28, 2022, 20:00Najwyższą średnią na kino podczas weekendu odnotowało Rogue One.
https://www.the-numbers.com/weekend-box-office-chart#box_office_weekend_table=od8
Nie miałem pojęcia, że będzie wznowienie. Tym samym Rogue One może przebić wynik TDK w rankingu of all time i wskoczyć na 14. miejsce!
R1 wyświetlano tylko 7 dni i jednak nie udało się przeskoczyć Batmana. https://www.boxofficemojo.com/chart/top_lifetime_gross/?ref_=bo_cso_ac
Cytat z Szaman data 1 października, 2022, 16:59https://twitter.com/THR/status/1576238831501824000?t=Zk5isXYTfC8RzIPz4FxJtw&s=19
Box Office: ‘Smile’ Laughing to $19M Opening as ‘Bros’ Stumbles https://t.co/BLDWqAnzPN pic.twitter.com/HTTNdduSN2
— The Hollywood Reporter (@THR) October 1, 2022