BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Mierzwiak data 23 marca, 2025, 10:35Postanowiłem ostatnio przyjrzeć się BO paru swoich ulubionych filmów i z ciekawości sprawdziłem Se7en, doznając szoku na miarę finału z przesyłką zaadresowaną do bohatera Brada Pitta.
Film wystartował z niezbyt imponującym weekendem, ale zobaczcie spadki przez kolejne 4 tygodnie:
Ostatecznie dobił do $100M i $327 globalnie; na dzisiejsze to ponad $680M!!!
Postanowiłem ostatnio przyjrzeć się BO paru swoich ulubionych filmów i z ciekawości sprawdziłem Se7en, doznając szoku na miarę finału z przesyłką zaadresowaną do bohatera Brada Pitta.
Film wystartował z niezbyt imponującym weekendem, ale zobaczcie spadki przez kolejne 4 tygodnie:

Ostatecznie dobił do $100M i $327 globalnie; na dzisiejsze to ponad $680M!!!
Cytat z robgordon data 23 marca, 2025, 10:50Pamiętam, że największe wrażenie, jeśli chodzi o historię BO, zrobiła na mnie informacja, że przychody Star Wars dopiero w drugi weekend grudnia spadły poniżej weekendu otwarcia (ostatni weekend maja). Dziś sytuacja, nawet w przybliżeniu, nie do powtórzenia.
Pamiętam, że największe wrażenie, jeśli chodzi o historię BO, zrobiła na mnie informacja, że przychody Star Wars dopiero w drugi weekend grudnia spadły poniżej weekendu otwarcia (ostatni weekend maja). Dziś sytuacja, nawet w przybliżeniu, nie do powtórzenia.
Cytat z Mierzwiak data 23 marca, 2025, 11:33Przy okazji z pewnym niedowierzaniem odkryłem (?), że Prestiż Nolana był, hmm, w sumie flopem? Mam wrażenie że po Batman Begins jeszcze nie do końca publiczność zorientowała się co facet ma do zaoferowania i nastąpiło to dopiero po Mrocznym rycerzu, co przełożyło się na wyniki Incepcji. (spadek większy niż 40% dopiero w 13 weekend!) Co prawda wyprawa Nolana w świat snów miała większy potencjał komercyjny od Prestiżu, ale jestem pewien, że po TDK wyniki tego filmu wyglądałyby inaczej.
Przy okazji z pewnym niedowierzaniem odkryłem (?), że Prestiż Nolana był, hmm, w sumie flopem? Mam wrażenie że po Batman Begins jeszcze nie do końca publiczność zorientowała się co facet ma do zaoferowania i nastąpiło to dopiero po Mrocznym rycerzu, co przełożyło się na wyniki Incepcji. (spadek większy niż 40% dopiero w 13 weekend!) Co prawda wyprawa Nolana w świat snów miała większy potencjał komercyjny od Prestiżu, ale jestem pewien, że po TDK wyniki tego filmu wyglądałyby inaczej.
Cytat z Szaman data 23 marca, 2025, 11:37Zresztą Batman Begins też jakimś super hitem nie był. Najczęściej było to tłumaczone skompromitowanym bohaterem, ale Bezsenność i Prestiż pokazują, że to jeszcze reżyser musiał komercyjnie eksplodować.
Zresztą Batman Begins też jakimś super hitem nie był. Najczęściej było to tłumaczone skompromitowanym bohaterem, ale Bezsenność i Prestiż pokazują, że to jeszcze reżyser musiał komercyjnie eksplodować.
Cytat z Juby data 23 marca, 2025, 12:02Cytat z robgordon data marzec 23, 2025, 10:50Pamiętam, że największe wrażenie, jeśli chodzi o historię BO, zrobiła na mnie informacja, że przychody Star Wars dopiero w drugi weekend grudnia spadły poniżej weekendu otwarcia (ostatni weekend maja). Dziś sytuacja, nawet w przybliżeniu, nie do powtórzenia.
Panie, ale ten weekend otwarcia miał miejsce w zaledwie 43 kinach 😉 Dystrybucja rosła aż do końca lata, a w grudniu spadł na wynik niższy od OW, ale na 485 ekranach, bo już trochę zwalniał szał.... aż do lipca kiedy zrobili re-issue i film pobił rekord najlepszego weekendu w trakcie swojego 61. weekendu pobytu w kinach! : )
Cytat z Mierzwiak data marzec 23, 2025, 11:33Przy okazji z pewnym niedowierzaniem odkryłem (?), że Prestiż Nolana był, hmm, w sumie flopem? Mam wrażenie że po Batman Begins jeszcze nie do końca publiczność zorientowała się co facet ma do zaoferowania i nastąpiło to dopiero po Mrocznym rycerzu, co przełożyło się na wyniki Incepcji. (spadek większy niż 40% dopiero w 13 weekend!) Co prawda wyprawa Nolana w świat snów miała większy potencjał komercyjny od Prestiżu, ale jestem pewien, że po TDK wyniki tego filmu wyglądałyby inaczej.
Podobno flopem nie był, a Nolan nawet uważa go za wielki sukces patrząc na prognozy i oczekiwania na dosłownie kilka godzin przed premierą (zaznaczony akapit i następna strona):
Cytat z Szaman data marzec 23, 2025, 11:37Zresztą Batman Begins też jakimś super hitem nie był. Najczęściej było to tłumaczone skompromitowanym bohaterem, ale Bezsenność i Prestiż pokazują, że to jeszcze reżyser musiał komercyjnie eksplodować.
Raz, że marka była wtedy w najgorszym momencie (dopiero zaczął opadać kurz po B&R, a tu kolejny cios tworem filmopodobnym-Catwoman), a dwa, że Batman Begins trafił na cholernie mocną konkurencję, miesią po Zemście Sithów i dwa i pół tygodnia przed Wojną światów Spielberga + zdaje się, że WB mocniej promowało i stawiało tego lata na Charliego i fabrykę czekolady. Ale koniec końców Begins jako pierwszy film z Batmanem przebił wynik overseas pierwszego filmu Burtona (choć pewnie inaczej wyglądałoby to gdyby wejść w dane sprzedaży biletów) i w USA miał zaskakująco mocne nogi jak na kino superhero, a na rynku VHS/DVD z filmów 2005 roku podobno odniósł wielki sukces, był drugim najlepiej sprzedającym się filmem Gwiezdnych wojnach.
Cytat z robgordon data marzec 23, 2025, 10:50Pamiętam, że największe wrażenie, jeśli chodzi o historię BO, zrobiła na mnie informacja, że przychody Star Wars dopiero w drugi weekend grudnia spadły poniżej weekendu otwarcia (ostatni weekend maja). Dziś sytuacja, nawet w przybliżeniu, nie do powtórzenia.
Panie, ale ten weekend otwarcia miał miejsce w zaledwie 43 kinach 😉 Dystrybucja rosła aż do końca lata, a w grudniu spadł na wynik niższy od OW, ale na 485 ekranach, bo już trochę zwalniał szał.... aż do lipca kiedy zrobili re-issue i film pobił rekord najlepszego weekendu w trakcie swojego 61. weekendu pobytu w kinach! : )
Cytat z Mierzwiak data marzec 23, 2025, 11:33Przy okazji z pewnym niedowierzaniem odkryłem (?), że Prestiż Nolana był, hmm, w sumie flopem? Mam wrażenie że po Batman Begins jeszcze nie do końca publiczność zorientowała się co facet ma do zaoferowania i nastąpiło to dopiero po Mrocznym rycerzu, co przełożyło się na wyniki Incepcji. (spadek większy niż 40% dopiero w 13 weekend!) Co prawda wyprawa Nolana w świat snów miała większy potencjał komercyjny od Prestiżu, ale jestem pewien, że po TDK wyniki tego filmu wyglądałyby inaczej.
Podobno flopem nie był, a Nolan nawet uważa go za wielki sukces patrząc na prognozy i oczekiwania na dosłownie kilka godzin przed premierą (zaznaczony akapit i następna strona):

Cytat z Szaman data marzec 23, 2025, 11:37Zresztą Batman Begins też jakimś super hitem nie był. Najczęściej było to tłumaczone skompromitowanym bohaterem, ale Bezsenność i Prestiż pokazują, że to jeszcze reżyser musiał komercyjnie eksplodować.
Raz, że marka była wtedy w najgorszym momencie (dopiero zaczął opadać kurz po B&R, a tu kolejny cios tworem filmopodobnym-Catwoman), a dwa, że Batman Begins trafił na cholernie mocną konkurencję, miesią po Zemście Sithów i dwa i pół tygodnia przed Wojną światów Spielberga + zdaje się, że WB mocniej promowało i stawiało tego lata na Charliego i fabrykę czekolady. Ale koniec końców Begins jako pierwszy film z Batmanem przebił wynik overseas pierwszego filmu Burtona (choć pewnie inaczej wyglądałoby to gdyby wejść w dane sprzedaży biletów) i w USA miał zaskakująco mocne nogi jak na kino superhero, a na rynku VHS/DVD z filmów 2005 roku podobno odniósł wielki sukces, był drugim najlepiej sprzedającym się filmem Gwiezdnych wojnach.
Cytat z Szaman data 23 marca, 2025, 17:53Zaledwie 43 mln$ dla Śnieżki z Ameryki
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/snow-white-box-office-opening-in-danger-1236170493/
Zaledwie 43 mln$ dla Śnieżki z Ameryki
Cytat z Szaman data 25 marca, 2025, 16:44Jurassic World: Rebirth najbardziej oczekiwanym filmem lata według ankiety Fandango
https://deadline.com/2025/03/jurassic-world-rebirth-summer-2025-fandango-movies-1236348205/
Jurassic World: Rebirth najbardziej oczekiwanym filmem lata według ankiety Fandango
https://deadline.com/2025/03/jurassic-world-rebirth-summer-2025-fandango-movies-1236348205/
Cytat z Szaman data 29 marca, 2025, 00:42Wczesny piątek:
- Statham 5
- Śnieżka 4
- Woman in The Yard 3
- Unicorn 2
https://deadline.com/2025/03/box-office-snow-white-princess-mononoke-jenna-ortega-death-of-a-unicorn-1236353369/
Wczesny piątek:
- Statham 5
- Śnieżka 4
- Woman in The Yard 3
- Unicorn 2
Cytat z Szaman data 3 kwietnia, 2025, 15:28Minecraft idzie niby na 100 mln z weekendu.
https://www.worldofreel.com/blog/2025/4/2/a-minecraft-movie-panned-by-critics-aiming-for-50m-opening-TwoLz
Minecraft idzie niby na 100 mln z weekendu.
Cytat z Ernest Kubica data 4 kwietnia, 2025, 09:55Bardzo możliwe - w Polsce raczej ponad 300 tys. Trzeba się spodziewać dużych spadków jak w przypadku Five Nights.
Bardzo możliwe - w Polsce raczej ponad 300 tys. Trzeba się spodziewać dużych spadków jak w przypadku Five Nights.
Cytat z Szaman data 4 kwietnia, 2025, 16:4211 mln$ dla Minecrafta z przedpremierowych
https://www.worldofreel.com/blog/2025/4/4/minecraft-earns-nearly-11m-in-thursday-previews
11 mln$ dla Minecrafta z przedpremierowych
https://www.worldofreel.com/blog/2025/4/4/minecraft-earns-nearly-11m-in-thursday-previews
Cytat z Marek Pilarski data 4 kwietnia, 2025, 18:16Czyli będzie ponad 100 na otwarcie
Czyli będzie ponad 100 na otwarcie
Cytat z Szaman data 4 kwietnia, 2025, 21:1150 mln$ z piątku dla Minecrafta.
Rany, a byłem przekonany, że to będzie ogromna porażka.
https://deadline.com/2025/04/box-office-a-minecraft-movie-1236359247/
50 mln$ z piątku dla Minecrafta.
Rany, a byłem przekonany, że to będzie ogromna porażka.
https://deadline.com/2025/04/box-office-a-minecraft-movie-1236359247/
Cytat z Marek Pilarski data 4 kwietnia, 2025, 21:19Cytat z Marek Pilarski data marzec 16, 2025, 22:36Powoli kończy się pierwszy kwartał, dobry materiał na jakieś podsumowanie.
Nie zdziwcie się, jak w kwietniu Minecraft, a w maju Lilo & Stich jednak wyj*ebie w box office'owy kosmos. 😛
😉
Cytat z Marek Pilarski data marzec 16, 2025, 22:36Powoli kończy się pierwszy kwartał, dobry materiał na jakieś podsumowanie.
Nie zdziwcie się, jak w kwietniu Minecraft, a w maju Lilo & Stich jednak wyj*ebie w box office'owy kosmos. 😛
😉
Cytat z Juby data 4 kwietnia, 2025, 22:03Kosmos. Zawsze gdy myślę, że już naprawdę nie rozumiem tych Amerykanów, ci wciąż potrafią mnie zakończyć.
Tak, jak w przypadku Moany 2 i Wicked, nawet nie chcę próbować tego oglądać i sprawdzać skąd ten sukces.
Kosmos. Zawsze gdy myślę, że już naprawdę nie rozumiem tych Amerykanów, ci wciąż potrafią mnie zakończyć.
Tak, jak w przypadku Moany 2 i Wicked, nawet nie chcę próbować tego oglądać i sprawdzać skąd ten sukces.
Cytat z Ernest Kubica data 4 kwietnia, 2025, 22:12Tu nie chodzi o amerykanów, a bardziej o popularność Minecrafta. Na to idą w dużej części dzieci, niektóre z nic nie rozumiejącymi rodzicami. Ogólnie starsze pokolenie nie rozumie "świata" z tej gry.
Tu nie chodzi o amerykanów, a bardziej o popularność Minecrafta. Na to idą w dużej części dzieci, niektóre z nic nie rozumiejącymi rodzicami. Ogólnie starsze pokolenie nie rozumie "świata" z tej gry.
Cytat z Szaman data 5 kwietnia, 2025, 07:14W dodatku Minecraft idzie po sukces na całym świecie, także w polskich kinach. Jak się jest po 30-tce, to ciężko nadążyć za modą dzieci i nastolatków, kiedyś wydawało mi się, że zawsze będę w centrum popkultury, bo przecież to takie proste. 30-letni chłopcy z Big Bang Theory interesowali się Flashem i wystarczyło 🙂
W dodatku Minecraft idzie po sukces na całym świecie, także w polskich kinach. Jak się jest po 30-tce, to ciężko nadążyć za modą dzieci i nastolatków, kiedyś wydawało mi się, że zawsze będę w centrum popkultury, bo przecież to takie proste. 30-letni chłopcy z Big Bang Theory interesowali się Flashem i wystarczyło 🙂
Cytat z Mierzwiak data 5 kwietnia, 2025, 07:46Ta gra ma już prawie 14 lat więc miała sporo czasu na zbudowanie potężnej bazy fanów. Do tego z dzieciakami pójdą rodzice więc frekwencja w kinach murowana, a że film wygląda fatalnie? Nieważne, to nam się taki wydaje, fani gry widzą tam coś zupełnie innego.
Ta gra ma już prawie 14 lat więc miała sporo czasu na zbudowanie potężnej bazy fanów. Do tego z dzieciakami pójdą rodzice więc frekwencja w kinach murowana, a że film wygląda fatalnie? Nieważne, to nam się taki wydaje, fani gry widzą tam coś zupełnie innego.