aby założyć posty i tematy.

BO Ameryka i reszta świata

PreviousPage 88 of 90Next

Dość szybko udało mi się wybrać dziesięć filmów, które moim zdaniem będą najbardziej dochodowymi w następnym roku:

• Super Mario Galaxy Film
  • Michael
  • Toy Story 5
  • Minions 3
  • Odyseja
  • Vaiana
  • Spider-Man: Całkiem nowy dzień
  • Jumanji 3
  • Diuna 3
  • Avengers: Doomsday

Dalej widziałbym: Projekt Hail Mary, Diabeł ubiera się u Prady 2, Mandalorian i Grogu, Hexed, Igrzyska Śmierci, Supergirl, może Dzień objawienia albo Hopnięci.

Juby, Szaman and robgordon have reacted to this post.
JubySzamanrobgordon
Cytat z Juby data 28 grudnia, 2025, 19:46

Kapitalny drugi weekend Avatara!

https://deadline.com/2025/12/box-office-avatar-fire-and-ash-marty-supreme-anaconda-1236657345/

Czy -28,2% to nie najlepszy hold dla filmu z otwarciem powyżej $80m? A bez czwartkowych przedpremierowych to tylko -17%!

Jednak $63,1 miliona w drugi weekend (-29,2%), czyli spadek większy od Wicked i Top Gun: Maverick. W 4 dni było prawie $87,2m, czyli -2,2% względem otwarcia czwartek-niedziela. Teraz będzie ciekawy tydzień (mocne dni tygodnia, kolejny nieduży spadek?). W poniedziałek podobno +$11 milionów - jeśli się to potwierdzi to we wtorek może będzie z $14m? Do niedzieli powinno być ok. $320m jak na moje oko.

Cytat z Marek Pilarski data 29 grudnia, 2025, 20:25

Dość szybko udało mi się wybrać dziesięć filmów, które moim zdaniem będą najbardziej dochodowymi w następnym roku:

• Super Mario Galaxy Film
  • Michael
  • Toy Story 5
  • Minions 3
  • Odyseja
  • Vaiana
  • Spider-Man: Całkiem nowy dzień
  • Jumanji 3
  • Diuna 3
  • Avengers: Doomsday

Dalej widziałbym: Projekt Hail Mary, Diabeł ubiera się u Prady 2, Mandalorian i Grogu, Hexed, Igrzyska Śmierci, Supergirl, może Dzień objawienia albo Hopnięci.

Nie wierzę w to, że Mandalorian i Grogu czy jak mu tam przebije wyniki Solo 😛 Spielberg to też od lat nazwisko, które kojarzy mi się z marnymi wynikami w box office, a Hopnięci zapowiadają się na kolejną porażkę Pixara.

Co do samej dziesiątki - pełna zgoda. Ewentualnie zmieściłbym tam gdzieś Minions 3, bo ta seria wydaje się niezatapialna i ciągle zarabia w podobnym przedziale (może za Michaela?). Bez dwóch zdań wygrają Avengers - nawet po słabszych dla MCU latach trudno mi będzie uwierzyć w otwarcie nie będące rekordem grudnia, a przy okresie świątecznym to pewnie będzie z +$800m w USA i +$2mld na całym świecie. Drugi - być może Spider-Man?

Minionki są. 😉

Ray Charles GIFs - Find & Share on GIPHY

Jakiś swój forecast na 2026 podeślę pewnie już po Nowym Roku.

Dobra przedsprzedaż finału Stranger Things

https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/30/stranger-things-finale-already-has-3500-showtimes-sold-out-nationwide

Widzę że żenująco desperackie, medialno-barowe tournee Jackmana i Hudson bardzo się opłaciło 😛

Spokojnie, spokojnie, film kosztował tylko 30 mln i jeszcze wiele może się zdarzyć do końca stycznia.

Żebranie o Oscary jednak zostanie tak samo krindżowe. Przynajmniej okres dobry to i ludzi sporo, jak Lively stała z potarganymi kudłami nad pączkami to były może ze 3 osoby 😛

Akurat z pół godziny temu oglądałem to w Half In The Bag 🙂

Też byli moim źródłem tej informacji 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Juby has reacted to this post.
Juby

Ups, te najnowsze wyniki faktycznie wskazują na to, że A3 może nie przebić Minecraft i L&S w Ameryce. 💀

Dodane pliki:
  • Zrzut-ekranu-2026-01-03-201404.png
Juby has reacted to this post.
Juby

Ale pięknie rozkręciła się Pomoc domowa, prawdziwa magia okresu noworocznego dzieje się na naszych oczach.

Może Sweeney zorientuje się w końcu, że nikt jej nie chce oglądać w śmiertelnie poważnym wydaniu.

Cytat z Marek Pilarski data 3 stycznia, 2026, 20:14

Ups, te najnowsze wyniki faktycznie wskazują na to, że A3 może nie przebić Minecraft i L&S w Ameryce. 💀

O ich przebicie walczy jeszcze 2ootopia (zapowiada się znakomity szósty weekend).

Nie dzieliłbym skóry na niedźwiedziu, Avatar może jeszcze dostać typowoavatarowych nóg w styczniu i lutym i przebić wszystkich zostając numerem #1 ubiegłego roku. Nie zmieni to jednak faktu, że 40% spadek frekwencji względem dwójki powinien być dla Camerona alarmujący.

Po tym weekendzie Avatar wg mnie idzie na jakieś $425-450 milionów w USA, a Zootopia na $415m. W reszcie świata zwierzaki chyba już nie dadzą się dogonić, więc James Cameron będzie musiał zadowolić się "dopiero" brązowym medalem.

Greenland 2 z jedynie 900 tys$ z przedpremierowych. Budżet to 90 mln$.

https://www.worldofreel.com/blog/2026/1/7/how-did-gerard-butlers-greenland-migration-actually-cost-90m

Podobno wyszedł słaby, wymuszony sequel, więc się nie dziwię. Sam też odpuszczam (może obejrzę, jak wskoczy gdzieś w streamingu).

Najciekawsze w tym weekendzie będą nie nowości, a to, jak Avatar poradzi sobie w pierwszy nieswiąteczny weekend. Deadline prognozuje "zaledwie" $20-22 miliony (czyli spadek ok. 50%), co byłoby bezprecedensowe dla tej serii. Trzymam kciuki za max. 35% spadek.

PreviousPage 88 of 90Next