aby założyć posty i tematy.

DC Universe

PreviousPage 105 of 108Next

Sneider twierdzi również, że w nowym Batmanie pojawi się Trybunał Sów.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Mierzwiak

Marek Pilarski and Szaman have reacted to this post.
Marek PilarskiSzaman

O widzę stary GIF, ale teraz w 4k 🙂

Mierzwiak

Mamy pełne zaufanie do trenera i jego sztabu szkoleniowego 🙂 W polskiej piłce nożnej takie zdanie jest pocałunkiem śmierci 🙂

Mierzwiak

Dobra, czyli wygląda na to, że Gunn wywalił się już na drugim filmie. Szczególnie ciśnie mi się do głowy pytanie, jak tak naprawdę oceniany jest Superman? Bo zwiastuny Supergirl, ba, przecież nawet jej kostium i pies wokół którego toczy się fabuła, bardzo chciały jeśli nie powtórzyć ten sukces, to przynajmniej o nim przypomnieć. Czy sama postać była aż tak nieinteresująca, że nawet granie na pozytywnych nutach nie pomogło? Oczywiście dużo powie Man of Tomorrow, który będzie prawdopodobnie być, albo nie być dla Jamesa Gunna, wobec zmian w Warnerze. Pożegnam go bez żalu, bo kompletnie nie odpowiada mi kierunek kopiowania złotych lat Marvela, czyli okresu kilku lat po Avengers Whedona.

Sama Supergirl wydaje mi się idealną postacią na poboczny serial. Zresztą CW nakręciło kilka lat temu 6 sezonów z dziewczyną z Whiplasha. Dziwne, że bossowie nie widzą tego w czasach kiedy bardzo mocno starają się o wypełnienie czymś znajomym platform streamingowych. Nawet wybrali aktorkę kojarzoną przede wszystkim z serialu HBO i mogliby spróbować podbić z nią ekrany telewizorów.

Cytat z Szaman data 27 czerwca, 2026, 09:17

Dobra, czyli wygląda na to, że Gunn wywalił się już na drugim filmie. Szczególnie ciśnie mi się do głowy pytanie, jak tak naprawdę oceniany jest Superman?

Man of Tomorrow zweryfikuje, ja obstawiam wynik globalny nawet poniżej $500M. Życzę jeszcze szybszego zgonu niż wcześniej, i tak interesuje mnie tylko Batman-Pattinson. Jeśli ktoś wciąż chciałby wcielenia go do tego pierdolnika z komputerowymi psami i resztą szajsu to naprawdę ma nierówno pod sufitem.

Tymczasem powtórka...

Joker: Foliowy duet (4K Blu-ray)

Mimo rozczarowania seansem w kinie miałem go z tyłu głowy przez jakiś czas i w dobrej wierze kupiłem tanio na płycie z myślą o powtórce, która okazała się niestety bardzo nieudana.

Zdjęcia wciąż są piękne, Phoenix dalej świetny (choć nie tak jak w pierwszym filmie), Gaga zmarnowana a musicalowa scena w sądzie pozostaje jedyną dobrą w tej konwencji, no ale męczyłem się strasznie, jest to po prostu nudne, bezcelowe i wydaje się pozbawionym jakiejkolwiek wartości dodatkiem do oryginału będącego znakomitą a przy tym samodzielną historią. I taką też dla mnie zostanie bo to wędruje na OLX.

4/10

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Pięknie go wrzucił pod autobus, bo wybór tej piosenki jest powszechnie krytykowany.

Podobno to tragiczny, powolny cover

Spoiler

Jimmy Eat World- The Middle, czyli utworu który bardzo lubię i kojarzy mi się z czasami młodości.

Koszmarny cover, rzeczywiście.

Spoiler

Szczerze mówiąc wybór oryginału byłby równie irytujący, nie dlatego, że to zły utwór ale dlatego, że to Gunn znowu polegający na jednej i tej samej sztuczce której nauczył się przy okazji pierwszych Strażników galaktyki a od której w ostatniej scenie Supermana chciało mi się już rzygać.

Szaman

Supergirl

Nie oczekiwałem wiele, a dostałem jeszcze mniej.

Film wygląda szaro, brzydko i depresyjnie.

Stylistyczny burdel, raz cos w stylu marvelowo-gunnowym, żeby później rzucić śmiertelnie poważną sceną retrospekcji, czy brutalnym zabiciem rodziny. Można krytykować Supermana Gunna, ale przynajmniej był konsekwentny w swoim stylu.

Scenariuszowy chaos: fabuła opiera się na przypadku, bądź na głupotach. Serio, film mógłby się skończyć jakieś pół godziny wcześniej gdyby bohaterka załatwiła bad guya gdy miała okazję. Dobra spojrzałem teraz kto napisał ten film: przeciętna aktorka która ma na koncie jeden scenariusz do średnio ocenianej krótkometrażówki. No, ale na rynku na pewno nie było nikogo bardziej doświadczonego/lepszego w tej materii.

Parę sceny można pochwalić, aktorów też. Lobo najlepszy (niestety pewnie łącznie z 5 minut na ekranie) nawet jeśli to typowy Momoa. Gdyby ludzie z Warnera mieli szczątkową inteligencję to już szykują z nim solowy bezkompromisowy film lub serial, ale że nie mają to nic z tego nie będzie.

Ocena: a idźcie w pizdu z takim filmem/10

Szaman

A jak ten powolny cover w finałowej bitwie? Bo mam wrażenie, że o tym jest dość głośno na Twitterze, jako o fatalnej decyzji twórców.

No fatalny, ale szczerze żaden inny utwór by tej sceny nie uratował, bo ona jest chaotyczna, szarobura, po prostu zła.

Szaman

To wina Variety, że ten film flopnął. xD

Powinienem chyba przerzucić się na Variety, bo to już kolejna pretensja do nich, a myślałem, że to niczym nie różni się od Deadline i THR 🙂

Ależ nieznośnym miejscem stał się internet.

Dyskusja wokół finansowej katastrofy Supergirl to głównie przerzucanie się oskarżeniami, inwektywy i szukanie wymówek. Gdzie nie zajrzę tam seksizm, hejt, incele, manosfera czy niefortunny kalendarz, pogoda albo ceny biletów. I tylko tak proste rozwiązanie całej zagadki jak to, że od początku wyglądało to na wtórny, nieciekawy i brzydki produkt o który nikt nie prosił zupełnie tym ludziom umyka.

Szaman

Plus całe to uniwersum to 60-letni Gunn udający nastolatka i robiący filmy od siebie dla siebie. No to, po początkowym zaciekawieniu skończy w niszy z takimi projektami jak ten serial o Jimmym Olsenie tropiącym goryla Grooda.

Mierzwiak

Na Boga, przecież już Superman wszedł do kin zaledwie 2 lata po katastrofalnym The Flash i 17 miesięcy po drugim Aquamanie, który zarobił $712M mniej od pierwszej części. Jednocześnie był to rok wyraźnie pokazujący kryzys w MCU, z porażkami w postaci Quantumanii i The Marvels. Tu trzeba było dać ludziom odpocząć, skupić się na Batmanie z Pattinsonem i jednocześnie solidnie zastanowić, co dalej a nie rzucać na wciskanie im drugi raz tego samego.

To się nie mogło udać i nie zgadzam się z ludźmi twierdzącymi że to za wcześnie, by mówić o porażce nowego DC. Nie, to nie jest za wcześnie, to jest właśnie ostatni dzwonek by zreflektować się jak nie utopić kolejnych setek milionów w projekty, które nie obchodzą nikogo poza Gunnem.

Szaman

Trzeba też posiadać umiejętność balansu między tym co świeże, a tym co można sprzedać na szeroką skalę. Backrooms jest świeże, ale to nadal film o facecie który odkrywa coś w swojej piwnicy. W historii kina odkrywano tam księgi demonów, portale do innych światów, czy zmarłe babcie. To jest do zmonetyzowania. Natomiast mam wrażenie, że dla Gunna świeże jest przepuszczanie wszystkiego przez filtr swojej mentalności i współczesnych komiksów, a wychodzi mu po prostu schyłkowy Marvel.

To takie udawanie, że nigdy nie wydarzył się Flash, Shazam 2, The Marvels, Ant-Man 3, że nie było żadnego sygnału od widzów. Myśleli, że jeśli maksymalnie odejdą od ponuractwa Snydera to osiągną sukces, a przecież podobne ponuractwo osiągnął Matt Reeves. Tam nikt nie silił się na późnego Marvela, ale ludzie Gunna nie zdają sobie sprawy, że Snydera zamordowała schyłkowa miłość do Marvela i przeświadczenie, że o to jedna z wytwórni znalazła złoty środek. Nic z tych rzeczy, rzeczywistość roku 2026 gra na nosie tym przekonaniom.

PreviousPage 105 of 108Next