Filmowy Hyde Park
Cytat z Juby data 3 stycznia, 2026, 17:01Nie wyobrażam sobie w dorosłym życiu oglądać 365 filmów rocznie, a co dopiero tysiąca. Nie ma na to czasu.
Co do ubiegłorocznych wizyt w kinie, u mnie 19:
» Looney Tunes: Porky i Daffy ratują świat
» 3000 metrów nad ziemią
» Hans Zimmer & Friends: Diamond in the Desert (po raz pierwszy w sali Dream w Heliosie)
» Mickey 17
» Gwiezdne wojny: Część III – Zemsta Sithów
» Mission: Impossible - The Final Reckoning
» Materialiści
» F1
» Fantastyczna 4: Pierwsze kroki
» Vinci 2
» Naga Broń
» Zniknięcia
» Zamach na papieża
» Jedna bitwa po drugiej
» Smashing Machine
» Dom dobry
» Bugonia
» Zwierzogród 2
» Avatar: Ogień i popiółZdecydowanie najgorsze to film Mela Gibsona i ostatnie Miszyn Ympasibul. Najlepsze to ponowne przeżycie Epizodu III na dużym ekranie i wyścigówki z Bradem Pittem. Najgorszy film roku - jeśli nie wspomniane dwa, to animowane Fixed na Netflix. Najlepsze? Listę zrobię dopiero jak obejrzę już wszystko, co chciałem obejrzeć, a nie dałem rady (zostały jakieś 4 filmy).
Nie wyobrażam sobie w dorosłym życiu oglądać 365 filmów rocznie, a co dopiero tysiąca. Nie ma na to czasu.
Co do ubiegłorocznych wizyt w kinie, u mnie 19:
» Looney Tunes: Porky i Daffy ratują świat
» 3000 metrów nad ziemią
» Hans Zimmer & Friends: Diamond in the Desert (po raz pierwszy w sali Dream w Heliosie)
» Mickey 17
» Gwiezdne wojny: Część III – Zemsta Sithów
» Mission: Impossible - The Final Reckoning
» Materialiści
» F1
» Fantastyczna 4: Pierwsze kroki
» Vinci 2
» Naga Broń
» Zniknięcia
» Zamach na papieża
» Jedna bitwa po drugiej
» Smashing Machine
» Dom dobry
» Bugonia
» Zwierzogród 2
Zdecydowanie najgorsze to film Mela Gibsona i ostatnie Miszyn Ympasibul. Najlepsze to ponowne przeżycie Epizodu III na dużym ekranie i wyścigówki z Bradem Pittem. Najgorszy film roku - jeśli nie wspomniane dwa, to animowane Fixed na Netflix. Najlepsze? Listę zrobię dopiero jak obejrzę już wszystko, co chciałem obejrzeć, a nie dałem rady (zostały jakieś 4 filmy).
Cytat z Marek Pilarski data 3 stycznia, 2026, 20:04"Kostiumowy" 🙂
"Kostiumowy" 🙂
Cytat z Szaman data 3 stycznia, 2026, 22:02Już mi się nie chce dokładnie liczyć, ale na oko Soderbergh obejrzał ze 200 filmów, ze 30 seriali i przeczytał z 50 książek w 2025 roku. Dodatkowo jeszcze mnóstwo tenisa i chyba darta gdzieś widziałem. I jeszcze dwa filmy kinowe wypuścił. Wystarczy, że gosposia sprząta za ciebie? Jak ci ludzie w ogóle żyją? Przecież ta lista wygląda jakby cały rok był obłożnie chory 🙂
A może to jest właśnie przyczyna spadającego poziomu filmów w Hollywood? Są zajęci wszystkim, tylko nie pracą nad filmami?
https://www.worldofreel.com/blog/2026/1/3/soderbergh
Już mi się nie chce dokładnie liczyć, ale na oko Soderbergh obejrzał ze 200 filmów, ze 30 seriali i przeczytał z 50 książek w 2025 roku. Dodatkowo jeszcze mnóstwo tenisa i chyba darta gdzieś widziałem. I jeszcze dwa filmy kinowe wypuścił. Wystarczy, że gosposia sprząta za ciebie? Jak ci ludzie w ogóle żyją? Przecież ta lista wygląda jakby cały rok był obłożnie chory 🙂
A może to jest właśnie przyczyna spadającego poziomu filmów w Hollywood? Są zajęci wszystkim, tylko nie pracą nad filmami?
https://www.worldofreel.com/blog/2026/1/3/soderbergh
Cytat z Janko data 3 stycznia, 2026, 23:21Według podsumowania Filmwebu w zeszłym roku obejrzałem 328 filmów i 15 seriali, więc liczby Soderbergha jakoś mi nie imponują, no chociaż ta liczba książek... Chyba że przeczytał książki dla dzieci po 10 stron 🙂
Dobra to jeszcze ja moje top 10
- Flow
- Ostatni wiking
- Brutalist
- F1
- Better man
- Grzesznicy
- Jedna bitwa po drugiej
- Oddaj ją
- Bugonia
- Dziewczyna z igłą
I trzy zdecydowanie najgorsze
- Wojna światów
- Alarum
- Hurry up tomorrow
Według podsumowania Filmwebu w zeszłym roku obejrzałem 328 filmów i 15 seriali, więc liczby Soderbergha jakoś mi nie imponują, no chociaż ta liczba książek... Chyba że przeczytał książki dla dzieci po 10 stron 🙂
Dobra to jeszcze ja moje top 10
- Flow
- Ostatni wiking
- Brutalist
- F1
- Better man
- Grzesznicy
- Jedna bitwa po drugiej
- Oddaj ją
- Bugonia
- Dziewczyna z igłą
I trzy zdecydowanie najgorsze
- Wojna światów
- Alarum
- Hurry up tomorrow
Cytat z Mierzwiak data 3 stycznia, 2026, 23:42Cholera, przypomniałeś mi że jakimś cudem pominąłem Małpiego Williamsa; poświęcam Together.
Cholera, przypomniałeś mi że jakimś cudem pominąłem Małpiego Williamsa; poświęcam Together.

Cytat z Szaman data 3 stycznia, 2026, 23:52Tak sobie przemyślałem sprawę, że jednak niepotrzebnie czepiam się tych liczb. To jest pasja i hobby. Nie jest przecież problemem obejrzec w roku 300 spotkań piłki nożnej, wystarczy do tego Ekstraklasa, reprezentacja i Liga Mistrzów. A te 3 rozrywki mają jeszcze w dodatku przerwy letnie i zimowe.
Także już się nie odzywam 🙂 Nie mogłem się nadziwić, bo myślałem, że kręcenie filmu jest niezwykle pracochłonnym zajęciem.
Tak sobie przemyślałem sprawę, że jednak niepotrzebnie czepiam się tych liczb. To jest pasja i hobby. Nie jest przecież problemem obejrzec w roku 300 spotkań piłki nożnej, wystarczy do tego Ekstraklasa, reprezentacja i Liga Mistrzów. A te 3 rozrywki mają jeszcze w dodatku przerwy letnie i zimowe.
Także już się nie odzywam 🙂 Nie mogłem się nadziwić, bo myślałem, że kręcenie filmu jest niezwykle pracochłonnym zajęciem.
Cytat z Mierzwiak data 3 stycznia, 2026, 23:55Kręcenie filmu bywa czasochłonne, podobnie jak pre- i postprodukcja ale nie jest to praca na 8h, 5 dni w tygodniu przez cały rok 🙂 Ci ludzie przez większość roku jednak wstają rano i mają całe dnie wolne, no ale i tak trzymam się tego, że wynik del Toro to jest bzdura.
Kręcenie filmu bywa czasochłonne, podobnie jak pre- i postprodukcja ale nie jest to praca na 8h, 5 dni w tygodniu przez cały rok 🙂 Ci ludzie przez większość roku jednak wstają rano i mają całe dnie wolne, no ale i tak trzymam się tego, że wynik del Toro to jest bzdura.
Cytat z Juby data 4 stycznia, 2026, 10:03Cytat z Szaman data 3 stycznia, 2026, 23:52Także już się nie odzywam 🙂 Nie mogłem się nadziwić, bo myślałem, że kręcenie filmu jest niezwykle pracochłonnym zajęciem.
Matt Reeves musiał poświęcać około 2,5 minuty dziennie, aby pisać scenariusz do drugiego Batmana przez 3 lata. To znaczy, że miał codziennie 23 godziny i 57,5 minuty na oglądanie filmów, więc na spokojnie mógł oglądać ich setki rocznie 😀
Cytat z Szaman data 3 stycznia, 2026, 23:52Także już się nie odzywam 🙂 Nie mogłem się nadziwić, bo myślałem, że kręcenie filmu jest niezwykle pracochłonnym zajęciem.
Matt Reeves musiał poświęcać około 2,5 minuty dziennie, aby pisać scenariusz do drugiego Batmana przez 3 lata. To znaczy, że miał codziennie 23 godziny i 57,5 minuty na oglądanie filmów, więc na spokojnie mógł oglądać ich setki rocznie 😀
Cytat z Szaman data 5 stycznia, 2026, 10:27A wiecie, że dzieciaki na Twitterze na serio wkręciły sobie, że do końca tygodnia wyjdzie prawdziwy finał Stranger Things, a poprzedni był oszustwem Vecny? Mają to pod hasztagiem ConformityGate, czy jakoś tak 🙂
Najbardziej rozwala mnie teoria, że przebrany za Willa Vecna miałby przez 7 minut wyznawać innym bohaterom, że jest waginosceptykiem. Zaiste wymyślna tortura 😀
A wiecie, że dzieciaki na Twitterze na serio wkręciły sobie, że do końca tygodnia wyjdzie prawdziwy finał Stranger Things, a poprzedni był oszustwem Vecny? Mają to pod hasztagiem ConformityGate, czy jakoś tak 🙂
Najbardziej rozwala mnie teoria, że przebrany za Willa Vecna miałby przez 7 minut wyznawać innym bohaterom, że jest waginosceptykiem. Zaiste wymyślna tortura 😀
Cytat z Szaman data 5 stycznia, 2026, 10:32A taj serio, serio i bez żartów: jestem w opozycji do całego internetu i nie mam nic do tej sceny. Uważam, że pomogła zjednoczyć wiecznie rozdzieloną drużynę.
A taj serio, serio i bez żartów: jestem w opozycji do całego internetu i nie mam nic do tej sceny. Uważam, że pomogła zjednoczyć wiecznie rozdzieloną drużynę.
Cytat z Szaman data 5 stycznia, 2026, 16:35Rurka chyba nie tak wyobrażał sobie epilog swojego wielkiego powrotu z okolic 2010 roku. Miałeś chamie złoty róg...
https://www.filmweb.pl/news/Mickey+Rourke+zbiera+pieni%C4%85dze+na+GoFundMe.+Aktor+chce+unikn%C4%85%C4%87+eksmisji-164580
Rurka chyba nie tak wyobrażał sobie epilog swojego wielkiego powrotu z okolic 2010 roku. Miałeś chamie złoty róg...
Cytat z Juby data 12 stycznia, 2026, 09:47Jeśli niczego nie pominąłem, z 2025 roku obejrzałem 35 filmów (do takich zaliczam Shelby Oaks Chrisa Stuckmanna oraz Looney Tunes: Porky i Daffy ratują świat, które przypisane są do roku 2024, ale tak naprawdę do szerokiej dystrybucji trafiły już w roku 2025). Na liście "chcę obejrzeć" mam jeszcze 4-5 tytułów, więc powinienem wstrzymać się ze swoją topką, ale co mi tam. Najwyżej ją zaktualizuję na koniec wiosny.
Chyba najbardziej przystępny film Paula Thomasa Andersona jaki widziałem. Sceny ucieczek / pościgów samochodowych są tak świetne, że czekam aż nakręci rasowe kino akcji. To dobry film i dobra rozrywka, tylko zakończenie wątku Seana Penna średnio kupuję.#4
Kilka prawd absolutnych o podejściu kobiet i mężczyzn do randkowania, jak i o randkowaniu w ogóle. Super trio i zdjęcia, a że jestem romantykiem, takie historie łatwo mnie oczarowują.#3
Rozwiązanie, które poznajemy w ostatnich dwóch rozdziałach są z rodzaju tych, o których lepiej dłużej nie myśleć, bo wyjdzie na to, jak niemądry / naciągany był to film. Niemniej, dawno nie byłem w kinie na tak intrygującym, wciągającym i - co mocno mnie zaskoczyło - bawiącym bardziej niż niejedna komedia horrorze.#2
Trzeci "film z serii Na Noże" mnie nie zawiódł, ale nie mogło być inaczej, bo uwielbiam tego typu kino. Przewidziałem "kto zabił" jeszcze przed 57 minutą, ale to bez znaczenia. Tym razem najlepsza nie jest intryga. Najlepsze są tu: scena rozmowy z Louise i postać Josha O'Connora, który przyćmił samego Benoit Blanca.#1
Żadnej innej produkcji z 2025 roku nie wspominam równie dobrze. Wyścigi formuły 1 nie są tak ekscytujące, jak loty odrzutowcami, Brad Pitt nie jest tak dobrym aktorem, jak Tom Cruise, a fakt, że ten film nie jest sequelem klasyka z lat 80. sprawia, że brak mu klimatu, jaki okazjonalnie przebijał w Top Gun: Maverick, ale pod każdym innym względem nie jest to gorsze od wspomnianego hitu z 2022 roku.Do powyższej topki rozważałem jeszcze Sinners, ale niestety nie wybrałem się na to do kina, obejrzałem w bardzo słabej wersji z przebojami, co mocno popsuło mi wrażenia z seansu, dlatego kiedyś koniecznie muszę powtórzyć "jak należy" i może wtedy wskoczy do Top5.
Jeśli niczego nie pominąłem, z 2025 roku obejrzałem 35 filmów (do takich zaliczam Shelby Oaks Chrisa Stuckmanna oraz Looney Tunes: Porky i Daffy ratują świat, które przypisane są do roku 2024, ale tak naprawdę do szerokiej dystrybucji trafiły już w roku 2025). Na liście "chcę obejrzeć" mam jeszcze 4-5 tytułów, więc powinienem wstrzymać się ze swoją topką, ale co mi tam. Najwyżej ją zaktualizuję na koniec wiosny.

Chyba najbardziej przystępny film Paula Thomasa Andersona jaki widziałem. Sceny ucieczek / pościgów samochodowych są tak świetne, że czekam aż nakręci rasowe kino akcji. To dobry film i dobra rozrywka, tylko zakończenie wątku Seana Penna średnio kupuję.

Kilka prawd absolutnych o podejściu kobiet i mężczyzn do randkowania, jak i o randkowaniu w ogóle. Super trio i zdjęcia, a że jestem romantykiem, takie historie łatwo mnie oczarowują.

Rozwiązanie, które poznajemy w ostatnich dwóch rozdziałach są z rodzaju tych, o których lepiej dłużej nie myśleć, bo wyjdzie na to, jak niemądry / naciągany był to film. Niemniej, dawno nie byłem w kinie na tak intrygującym, wciągającym i - co mocno mnie zaskoczyło - bawiącym bardziej niż niejedna komedia horrorze.

Trzeci "film z serii Na Noże" mnie nie zawiódł, ale nie mogło być inaczej, bo uwielbiam tego typu kino. Przewidziałem "kto zabił" jeszcze przed 57 minutą, ale to bez znaczenia. Tym razem najlepsza nie jest intryga. Najlepsze są tu: scena rozmowy z Louise i postać Josha O'Connora, który przyćmił samego Benoit Blanca.

Żadnej innej produkcji z 2025 roku nie wspominam równie dobrze. Wyścigi formuły 1 nie są tak ekscytujące, jak loty odrzutowcami, Brad Pitt nie jest tak dobrym aktorem, jak Tom Cruise, a fakt, że ten film nie jest sequelem klasyka z lat 80. sprawia, że brak mu klimatu, jaki okazjonalnie przebijał w Top Gun: Maverick, ale pod każdym innym względem nie jest to gorsze od wspomnianego hitu z 2022 roku.
Do powyższej topki rozważałem jeszcze Sinners, ale niestety nie wybrałem się na to do kina, obejrzałem w bardzo słabej wersji z przebojami, co mocno popsuło mi wrażenia z seansu, dlatego kiedyś koniecznie muszę powtórzyć "jak należy" i może wtedy wskoczy do Top5.
Cytat z Szaman data 14 stycznia, 2026, 10:09W lubelskim Cinema City mają pełną salę na poniedziałkowym pokazie Donniego Darko. Dołożyli drugi seans. Nie wiedziałem, że te wznowienia cieszą się aż taką popularnością.
W lubelskim Cinema City mają pełną salę na poniedziałkowym pokazie Donniego Darko. Dołożyli drugi seans. Nie wiedziałem, że te wznowienia cieszą się aż taką popularnością.
Cytat z Mierzwiak data 14 stycznia, 2026, 16:21Wyszedł nowy trailer, zbliża się jakaś premiera? To znak że gazeta.pl uraczy nas jak zwykle błyskotliwym nagłówkiem.
Wyszedł nowy trailer, zbliża się jakaś premiera? To znak że gazeta.pl uraczy nas jak zwykle błyskotliwym nagłówkiem.