aby założyć posty i tematy.

Filmowy Hyde Park

PreviousPage 89 of 91Next

Jak tak to sobie czytam, to bardziej wygląda mi to na burzę w szklance wody. 😉

https://www.worldofreel.com/blog/2026/8/10/ken-russells-the-devils-gets-nc-17-rating-for-uncut-4k-restoration-coming-to-theaters

Jest w zapowiedziach w Multikinie, 26.10:)

Po zwiastunie nie spodziewałem się niczego lepszego. Dziadzio, najwyższy czas na emeryturę.

Dodane pliki:
  • Zrzut-ekranu-2026-08-26-210944.png
Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Leah Remini Joining ‘The Real Housewives of Beverly Hills’

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/leah-remini-real-housewives-beverly-hills-season-16-1236682774/

🙂

Cytat z Mierzwiak data 13 czerwca, 2026, 21:08

wczoraj sędzia wydał ostatnią decyzję, odrzucając - mimo ugody wciąż aktywne na podstawie kalofornijskiego prawa 47.1 - żądanie Lively o odszkodowanie i przyznając jej tylko zwrot kosztów jakie poniosła ale wyłącznie w ramach obrony przed kontrpozwem Baldoniego / Wayfarer o zniesławienie. (były to bodaj dwa złożone w ramach tej obrony dokumenty)

Innymi słowy z wielkiej, ciągnącej się od grudnia 2024 sprawy o molestowanie i internetową kampanię oszczerstw oraz wydane, jak się szacuje, około $30 mln na adwokatów nie zostało nic poza - jak piszą ludzie - $100-150 tys. które dostanie Lively.

Jest i finał sprawy: wcześniej Lively złożyła wniosek o kuriozalne $8M wskazując min. absurdalne ilości godzin (i zadań takich jak research w internecie) jakie wyrobiła cała armia adwokatów i asystentów. Teraz sędzia dał jej nieco ponad $363 tys. dla adwokatów i $44 tys. kosztów sądowych.

Brawo 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Zupełnie losowa myśl w czwartkowy wieczór. Mijają dwa lata od premiery Twisters i niesamowite, jak przecież przy świetnym wyniku prawie 270 mln$ z Ameryki, ten film zostawił po sobie zerowy wskaźnik tzw. wpływu kulturowego. Nie odrodził kina katastroficznego, nie popchnął do przodu żadnej z karier, ani reżysera, ani Glena Powella, ani Daisy Edgar-Jones, nawet głupiego mema po sobie nie zostawił. Ale to też taki film, gdy oglądałem go w kinie, uznałem, że był spoko, gdzieś w duchu rozsądnego podejścia Top Gun: Maverick, teraz nie potrafię powiedzieć co mi się w nim podobało.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Nie było wcześniej takiego filmu jak Twister.

Czy był wcześniej taki film jak Twisters? Tak, Twister i jest lepszy pod każdym względem 🙂 Może gdyby wniósł on cokolwiek, ale nie, to tylko kolejny bezpieczny remake w przebraniu sequelo-reboota.

Szaman
Cytat z Szaman data 27 sierpnia, 2026, 20:01

Zupełnie losowa myśl w czwartkowy wieczór. Mijają dwa lata od premiery Twisters i niesamowite, jak przecież przy świetnym wyniku prawie 270 mln$ z Ameryki, ten film zostawił po sobie zerowy wskaźnik tzw. wpływu kulturowego.

To dlatego, że nie było w nim latającej krowy.

A tak na poważnie, w Ameryce cieszył się zapewne największym zainteresowaniem w tych rejonach, gdzie występują tornada i słucha się country. Poza Ameryką zainteresowanie niewielkie. Można powiedzieć, że to lokalny fenomen. Napisałem wtedy o tym nawet tekst na stronę.

P.S. Po Top Gun: Maverick też nie było memów, przynajmniej nie przypominam sobie żadnego. 😛

Szaman

Oj to ja sobie tylko żartowałem z tym memem 🙂

Pewnie zaraz znowu się obudzę 🙂

Nie znam się, ale się wypowiem 🙂 Zaryzykuję stwierdzenie, że Tom jest znacznie lepszym raperem niż Chalamet. Wchodzi od 2:40.

Skromna ale jednak polska drama filmowa 🙂

https://www.filmweb.pl/news/Joanna+Jab%C5%82czy%C5%84ska+o+kulisach+%22Nigdy+w+%C5%BCyciu+2%22.+Producentka+odpowiada-168289

Ranking filmów Scotta:

https://www.hollywoodreporter.com/lists/ridley-scott-movies-ranked-worst-best/4-the-duellists-1977/

Mam wrażenie że tego typu zestawienia zawsze, ale to zawsze robione są tylko po to, by wkurzyć czytelników jakimś co najmniej jednym idiotyzmem. W tym przypadku jest to Napoleon zamykający Top 5.

Przynajmniej ostatnie miejsce takie jak trzeba.

Szaman

Ostatnio Indie Wire ogłosiło, że Magic Mike XXL to najlepsza kontynuacja w historii kina 🙂

Mimo wszystko rozumiem to bardziej niż Napoleona na 5. miejscu listy filmów Scotta 🙂

Janko and Szaman have reacted to this post.
JankoSzaman

Melduję, że w końcu widziałem Terminatora 2, i to w kinie. 🫡

Szaman

No, ale jeszcze napisz, czy Ci się podobało 🙂 17 lat czekania, 17 lat. Kojarzycie Zagubionego w czasie i ten błysk jak Scott Bakula mógł przenieść się dalej, wykonał misję i odmienił życie potrzebujących? Także do zobac

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Generalnie tak, choć fanem Terminatora oczywiście nie jestem. Ale jak to zwykle bywa w przypadku oglądania po raz pierwszy (w całości) klasyków, pojawia się pewien dysonans, bo z jednej strony masz świadomość, że oglądasz film, który jest uwielbiany przez wiele osób i uchodzi za kultowy, a z drugiej trzeba go postrzegać jako produkt swoich czasów, bo wiesz jak bardzo kino, produkcja, technologia poszła do przodu od tego czasu, i jak wiele niedoskonałości z perspektywy dzisiejszych możliwości w tym filmie jest, czy to na poziomie montażu, czy muzyki (która średnio przypadła mi do gustu), czy również efektów specjalnych. Są tutaj elementy wizualne, które nie prezentują się już zbyt dobrze, jak np. "rany" postrzałowe u T-1000, które wyglądają jak kwiatki z folii alumniowej przyklejone do munduru policyjnego. Całość pod względem wizualnym trzyma jednak generalnie bardzo wysoki poziom, wyrazista kolorystyka i bawienie się kontrastem między niebiskim i pomarańczowym (chyba także dobrze wpisuje się w główny konflikt filmu: maszyna vs. człowiek), szczególnie w finale, wyróżniają się. Są tu oczywiście kultowe ujęcia, które zapisały się na kartach popkultury, i były mi dobrze wcześniej znane. Tak samo zresztą jak wiele kwestii.

Dodam, że sala w sobotnie popołudnie przy bardzo ładnej pogodzie była mocno wypełniona, i to ludźmi w różnym wieku. Obok mnie siedział chyba ojciec z nastoletnią córką, która pewnie także po raz pierwszym widziała ten film.

Zawsze myślałem, że on udaje, bo ucieka przed długami z podatków, ale jednak nie udaje. Współczuję Jackowi.

https://www.filmweb.pl/news/%22Szybki+jak+b%C5%82yskawica+2%22%3A+Quaid+chce+powrotu+Kidman.+Krytykuje+casting+Hathaway-168308

No tak, bo Nicole to przecież zwolenniczka Trumpa która nawet śpi w czerwonej czapeczce 🙂

Szaman
PreviousPage 89 of 91Next