aby założyć posty i tematy.

Filmowy Hyde Park

PreviousPage 2 of 75Next

Jednak album

https://twitter.com/PopCrave/status/1838610375333310578?t=29Iv8HNAY-ELKZ8XQ0A8gA&s=19

O ile jednak w pierwszym odcinku twórcy nie korzystali w nadmiarze z efektów specjalnych, o tyle w kolejnych obiekty naniesione na ekran komputerowo pojawiały się już dużo częściej. To, że technologicznie odbiegały one od tych znanych nam współcześnie, nie powinno raczej nikogo zdziwić. Niektóre ze scen wyglądały jednak na tyle nierealistycznie (na przykład ta, w której John Lock stoi przed motelem, a tuż nad jego głową przelatuje samolot), że odbierały one magię całemu serialowi. Każdy z nas wie, że wydarzenia przedstawione na ekranie nie są prawdziwe, lecz zadaniem twórców jest przekonanie widzów do tego, by uwierzyli i zaangażowali się w historię. O to jednak trudno, gdy na ekranie przelatuje nam samolot wyrwany rodem z programów graficznych z lat 90. Zanim jednak pomyślicie, "czego ona wymaga od produkcji sprzed 20 lat", spójrzmy, chociażby na Avatara z 2009 roku, nad którym James Cameron rozpoczął pracę dwie dekady wcześniej, a ostateczny efekt i tak zapiera dech z piersiach.

Ratunku.

Ta kretynka naprawdę myśli, że efekty w Avatarze zaczęli robić w 1989 roku?

https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,31327745,obejrzalam-lost-po-raz-pierwszy-po-20-latach-od-premiery.html

Wierzę, że to natłok myśli i niezgrabność językowa 🙂 A ogólnie streaming widocznie rozpieścił i do niektórych nie dociera jakie krążyły budżety i terminy w telewizji z tamtych lat.

Dla mnie to tylko kolejny przykład ogólnego niskiego poziomu tekstów popkulturowych w największych portalach, ilekroć zaczynam czytać coś o filmach / serialach skręca mnie z zażenowania i uciekam.

Tutaj dodatkowo pani zdaje się być całkiem odklejona od rzeczywistości, bo z jednej strony sednem jej tekstu jest to, że ogląda serial 20 lat po premierze, a z drugiej zdaje się o tych 20. latach zapominać i pisze jakby to była nowa produkcja, z pozycji współczesnego, młodego widza (w tekście wspomina, że natknęła się na LOST w TV jako mała dziewczynka) pozbawionego wiedzy o popkulturze, jej ewolucji, nieumiejącego spojrzeć na szerszy kontekst i uświadomić sobie jaki to jednak szmat czasu. Pierwszy odcinek LOST miał premierę 4,5 miesiąca po finale Friends (!), Matrix miał wtedy niecałe 5,5 roku na karku 🙂

PS. Jest i smaczek pod artykułem i politpoprawna ankieta z pytaniem "Oglądał_ś "Lost"? Tak, oglądałum 🙂

Niestety zgodzę się. W serwisach niefilmowych, artykuły, czy recenzje filmowe i serialowe są bardzo średnie. Czasem dam się nabrać sugestiom Google, ale wystarczy przeczytać ledwie kilka zdań.

Niestety w serwisach niefilmowych rzadko zdarzają teraz się autorzy specjaliści z konkretnych dziedzin, a raczej osoby piszące o mydle i powidle. Jak laska ma napisać dobry artykuł o kinie, jak pisze też teksty o Hotel Paradise, Magii nagości i Tańcu z gwiazdami.

https://kultura.gazeta.pl/kultura/autor/5fa1d5eb4a6b80305b2c152c

Dość ciekawy wywiad z prezesem Heliosa. Mówi z czego ile mają zysków, ale też o tym, utrzymanie których kin jest obecnie bardziej kosztowne. Mówi też to co wiemy - że po pandemii ludzie chodzą nie do kina, a na filmy.

Marek Pilarski and Mierzwiak have reacted to this post.
Marek PilarskiMierzwiak

Fajny wywiadzik, dzięki bardzo za to.

Żeby już nie bałaganić w temacie o LOTR:

Cytat z Szaman data wrzesień 27, 2024, 10:30
Cytat z Mierzwiak data wrzesień 27, 2024, 10:01

Mateusz z Filmożerców postanowił zostać Naczelnym Clickbaiterem i takie tego skutki.

Strasnie mnie męczą ostatnio, widać, że trwa jakaś walka o przetrwanie strony. A jeszcze gorsze są te artykuły w stylu "ogromny hit zawitał na streaming!", a to Terminator 2, albo inny tytuł sprzed lat który był już na kilku serwisach. Albo robienie newsa z premiery trzech części Uprowadzonej.

Ta strona w bardzo przykry sposób pokazuje zmianę jaka się dokonała. Kiedyś Filmożercy skupiali się na nośnikach fizycznych i było to fajne źródło informacji o promocjach na amazonach itp., ale kupowanie filmów na płytach stało się taką niszą, a streaming tak popularny, że i strona przeszła transformację. Szkoda tylko, że to w większości ewidentnie sponsorowane informacje prasowe udające newsy, wykrzyknikami oznajmiające jakie to niesamowite premiery mają właśnie miejsce w serwisach, a w rzeczywistości, jak piszesz, to często filmy z brodą, które w dodatku w tym samym serwisie były już dostępne kilkukrotnie na przestrzeni lat.

Clickbaitowość nagłówków to osobny problem, w dodatku ma tu miejsce wyjątkowo irytująca manipulacja i narzucanie gotowych opinii ("To jeden z najlepszych filmów roku. Właśnie trafił na VOD! Wzruszy Was do łez"), dziwna maniera subiektywizacji newsów, które zamiast być obiektywne przedstawiają zdanie autora jakby był to jego blog, manipulowanie danymi pod gotową tezę jak dzisiaj przy okazji oglądalności Rings of Power czy moje absolutnie ulubione, zapożyczone z zagranicznych serwisów podsumowania premierowych opinii z mediów społecznościowych czy recenzji krytyków, co w pewien sposób też wpisuje się w manipulację, bo przecież jeszcze przed premierą kinową musimy mieć podany na tacy gotowy konsensus na temat filmu X.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Wszystko w punkt! Niestety.

Cytat z Mierzwiak data wrzesień 25, 2024, 13:03

Dla mnie to tylko kolejny przykład ogólnego niskiego poziomu tekstów popkulturowych w największych portalach, ilekroć zaczynam czytać coś o filmach / serialach skręca mnie z zażenowania i uciekam.

https://www.rmf24.pl/kultura/news-batman-pierwszym-superbohaterem-ktory-otrzymal-gwiazde-na-ho,nId,7824112#crp_state=1

W Polsce znane są m.in. takie filmy z Mrocznym Rycerzem, jak "Powrót Batmana", "Batman i Robin", "Batman Początek", "Świt sprawiedliwości" i "Liga Sprawiedliwości".

Pora zadać pytanie o szczerą opinie odnośnie Immersji 😛

Mało mam doświadczeń z Twoim portalem. Nie miałem też osobistego doświadczenia z Twoimi współpracownikami, ale sprawiają dość niemiłe wrażenie na Twitterze. Np SzrubaMovie, bo on chyba od Ciebie? A może taki styl bycia to kwestia pokoleniowa 🙂 Ogólnie i tak nie czuję tego polskiego, filmowego twittera.

Kierowany ślepą nostalgią szukam zwykle porównań do Stopklatki przed 2012 rokiem i jest tam jakiś zalążek. Ale na przykład ostatnio trafiłem w artykule na porównanie "przypomina scenę z kiblem ze Lśnienia" i to też może kwestia pokoleniowa, ale ciężko czyta się takie na siłę luzackie wrzutki. Wiem, że zadowolony z siebie autor w nagrodę aż zaciągnał się elektrykiem, ale nie tędy droga.

Mierzwiak and Kuba have reacted to this post.
MierzwiakKuba

Szaman - podobno w Lublinie kręcą nowy sezon 1670

https://www.facebook.com/groups/7093688520707351/permalink/8304209242988600

To prawda 🙂 Ale jeszcze nie byłem zobaczyć.

Monkey Man wjechał do abonamentu Amazona. To ten film w którym Dev Patel mocno zaskakuje widzów wychowanych na serialu Skins 🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z Kuba data wrzesień 27, 2024, 12:04

Pora zadać pytanie o szczerą opinie odnośnie Immersji 😛

Mam kilka uwag. Może jak znajdę czas to coś skrobnę 😉

Kuba has reacted to this post.
Kuba
Cytat z Szaman data wrzesień 27, 2024, 13:23

Monkey Man wjechał do abonamentu Amazona. To ten film w którym Dev Patel mocno zaskakuje widzów wychowanych na serialu Skins 🙂

Poprawione: Monkey Man wjechał na Amazon. Ten film zszokuje widzów wychowanych na serialu Skins.

Można wrzucać jako nagłówek na Filmożerców. 😉

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon

Sorry, ale wyraźnie się nie znasz.

Piątkowa PREMIERA na Prime Video. Nowe oblicze Slumdoga zszokuje fanów serialu Skins!

Marek Pilarski and Szaman have reacted to this post.
Marek PilarskiSzaman

W sumie racja, nie wchodzę na tę stronę. 😅

PreviousPage 2 of 75Next