Filmowy Hyde Park
Cytat z Mierzwiak data 28 września, 2024, 20:07Nie doceniłem Mateusza:
Takiego filmu akcji jeszcze nie widzieliście! Gorąca nowość trafiła na Prime Video!
🙂
Nie doceniłem Mateusza:
Takiego filmu akcji jeszcze nie widzieliście! Gorąca nowość trafiła na Prime Video!
🙂
Cytat z Szaman data 28 września, 2024, 20:09Rzeczywiście nie widzieliśmy. Ale pewnie zaraz będą klony tego świeżaka, ciekawe jak w takim materiale sprawdziłby się na przykład Keanu Reeves 🙂
Rzeczywiście nie widzieliśmy. Ale pewnie zaraz będą klony tego świeżaka, ciekawe jak w takim materiale sprawdziłby się na przykład Keanu Reeves 🙂
Cytat z Mierzwiak data 28 września, 2024, 20:37Co to za medialna gloryfikacja braci Mendez przy okazji najnowszego exploitation Netfliksa odbywa się ostatnio w mediach?
https://www.hollywoodreporter.com/news/general-news/monsters-netflix-cooper-koch-erik-menendez-prison-visit-1236016080/
“We walked in the [prison’s] gymnasium, and the first person that I saw was Erik. And we locked eyes, and he smiled and I smiled, and we hugged each other. And it was really, really powerful and emotional. It was an amazing experience,” Koch said, then referring to Erik and Lyle Menendez, who were both at the event. “And he — both of them were so kind, and they’re so normal.”
Wzruszające! Dla przypomnienia:
On the evening of August 20, 1989, José and Kitty were watching television in the den of their Beverly Hills mansion when Lyle and Erik entered the den, carrying Mossberg 12-gauge shotguns. José was shot six times, including a fatal shot in the back of his head. Kitty was shot ten times in total. Before the fatal shot to her cheek, she was on the ground, crawling away. Lyle ran to his car to reload before firing the fatal shot to her face.
Co to za medialna gloryfikacja braci Mendez przy okazji najnowszego exploitation Netfliksa odbywa się ostatnio w mediach?
“We walked in the [prison’s] gymnasium, and the first person that I saw was Erik. And we locked eyes, and he smiled and I smiled, and we hugged each other. And it was really, really powerful and emotional. It was an amazing experience,” Koch said, then referring to Erik and Lyle Menendez, who were both at the event. “And he — both of them were so kind, and they’re so normal.”
Wzruszające! Dla przypomnienia:
On the evening of August 20, 1989, José and Kitty were watching television in the den of their Beverly Hills mansion when Lyle and Erik entered the den, carrying Mossberg 12-gauge shotguns. José was shot six times, including a fatal shot in the back of his head. Kitty was shot ten times in total. Before the fatal shot to her cheek, she was on the ground, crawling away. Lyle ran to his car to reload before firing the fatal shot to her face.
Cytat z Szaman data 29 września, 2024, 14:28Nie powinni ujawniać tej sceny z Substancji. Nawet bez kontekstu.
[spoiler title=""]
https://twitter.com/coraliefargeat/status/1840131535862935693?t=PnQpCfm1leb2EZwYDh-Xlw&s=19
[/spoiler]
Nie powinni ujawniać tej sceny z Substancji. Nawet bez kontekstu.
IN THEATERS NOW #TheSubstance pic.twitter.com/KF9Xd6kPxX
— Coralie Fargeat (@coraliefargeat) September 28, 2024
Cytat z Mierzwiak data 30 września, 2024, 09:35Dobry artykuł podejmujący temat od jakiegoś czasu będący bolączką seriali, filmów i gier wideo:
The Reason Behind Everyone's Problem With the Girlboss Trope
https://redstate.com/brandon_morse/2024/09/27/the-reason-behind-everyones-problem-with-the-girlboss-trope-n2179845
The brutal truth is that female characters DO have to be handled differently in order to sell well as an action hero. A woman can indeed be an incredibly skilled swordswoman, better even than many of the men she encounters, but she has to earn that through trials and tribulations that are much harder than what men have to go through due to being smaller and weaker in body. The toll it takes on her to earn those talents are going to be more painful and difficult for her.
Świetna obserwacja i od razu pomyślałem o Kill Billu, gdzie Beatrix nie tylko przeszła przez piekło, ale Tarantino pokazał jak ciężki był dla niej trening i jak od początku traktowana była przez mistrza Pai Mei jak śmieć, i dopiero ciężką pracą, potem, łzami i krwią zasłużyła sobie na jego szacunek.
Znamienne jest zresztą, że czymś absolutnie normalnym są męscy bohaterowie przechodzący odpowiednią drogę i mający swój character arc, podczas gdy kobiece bohaterki to omija. Progres, yaaaay.
Dobry artykuł podejmujący temat od jakiegoś czasu będący bolączką seriali, filmów i gier wideo:
The Reason Behind Everyone's Problem With the Girlboss Trope
The brutal truth is that female characters DO have to be handled differently in order to sell well as an action hero. A woman can indeed be an incredibly skilled swordswoman, better even than many of the men she encounters, but she has to earn that through trials and tribulations that are much harder than what men have to go through due to being smaller and weaker in body. The toll it takes on her to earn those talents are going to be more painful and difficult for her.
Świetna obserwacja i od razu pomyślałem o Kill Billu, gdzie Beatrix nie tylko przeszła przez piekło, ale Tarantino pokazał jak ciężki był dla niej trening i jak od początku traktowana była przez mistrza Pai Mei jak śmieć, i dopiero ciężką pracą, potem, łzami i krwią zasłużyła sobie na jego szacunek.
Znamienne jest zresztą, że czymś absolutnie normalnym są męscy bohaterowie przechodzący odpowiednią drogę i mający swój character arc, podczas gdy kobiece bohaterki to omija. Progres, yaaaay.
Cytat z Szaman data 2 października, 2024, 20:51Rany, przecież to nie był gatunek celebryty wokół którego powinny krążyć takie historie.
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1841558590731255830
Rany, przecież to nie był gatunek celebryty wokół którego powinny krążyć takie historie.
John Amos’ daughter says that someone pretended to be his daughter in the hospital the night that he passed away.
“We believe it was Belinda Foster the woman also posing as his publicist”
Amos’ family only found out he had died when they saw the news yesterday. pic.twitter.com/DR6EYtWI6d
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) October 2, 2024
Cytat z Marek Pilarski data 2 października, 2024, 21:09Zaraz się jeszcze okaże, że jednak żyje.
Zaraz się jeszcze okaże, że jednak żyje.
Cytat z Marek Pilarski data 3 października, 2024, 08:15Nie wiem.. może postprodukcja?
Nie wiem.. może postprodukcja?
Dodane pliki:Cytat z Szaman data 4 października, 2024, 16:49Rubikon desperacji- przepisać fabułę z Wikipedii w dzień polskiej premiery i zrobić z tego artykuł. Uważajcie na ten artykuł
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1842227560156918181?t=aq-Hc1qDwyqqU-l7xBztDQ&s=19
Rubikon desperacji- przepisać fabułę z Wikipedii w dzień polskiej premiery i zrobić z tego artykuł. Uważajcie na ten artykuł
Jak kończy się „Joker 2”? Czy w filmie jest scena po napisach?https://t.co/HycMhgxCfd
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) October 4, 2024
Cytat z Ernest Kubica data 4 października, 2024, 17:07Dla kogo taki tytuł? Kto idąc do kina chce wiedzieć jak się skończy film
Dla kogo taki tytuł? Kto idąc do kina chce wiedzieć jak się skończy film
Cytat z Mierzwiak data 4 października, 2024, 17:11Taka moda. Film jest w kinach / odcinek miał premierę 5 minut temu i musisz mieć artykuły o tym co sie stało / kto zginął / jak się kończy / co dalej?
Za Oceanem to idiotyczny trend, u nas to idiotyczne kopiowanie zagranicznych serwisów.
Natomiast spoilery to kwestia dyskusyjna, u mnie to zależy od filmu, w tym przypadku akurat znam więc chociaż obniżyłem oczekiwania 😉
Taka moda. Film jest w kinach / odcinek miał premierę 5 minut temu i musisz mieć artykuły o tym co sie stało / kto zginął / jak się kończy / co dalej?
Za Oceanem to idiotyczny trend, u nas to idiotyczne kopiowanie zagranicznych serwisów.
Natomiast spoilery to kwestia dyskusyjna, u mnie to zależy od filmu, w tym przypadku akurat znam więc chociaż obniżyłem oczekiwania 😉
Cytat z Szaman data 5 października, 2024, 09:13Jeszcze co do tematu portali, dla mnie zyskuje w oczach dawno skreślony Filmweb. Jasne, zdarzają im się odpały, ale np "Że co?!", czy "Szok!" to nadal małe piwo przy absurdach, infantylizmie, czy mękach pisania pod współczesną, głupawą branżę reklamową jakie można zaobserwować na innych polskich portalach, czy to samodzielnych czy powiązanych z molochami.
W dodatku zero translatora i raczej poprawna, a na pewno akceptowalna polszczyzna, z czym problem ma np. Na Ekranie. Nie ma też tej irytującej maniery "fani się wściekli!", "na tym filmie wzruszysz się do łez!" i pisania o fan artach ze sztucznej inteligencji. Największym minusem zaczynają być rankingi zgapione od Na Ekranie, ale nie może być idealnie, coś musi wpadać w głupawą maszynę Google i zarabiać na resztę.
Dla mnie dziadzio Filmweb trzyma się nieźle i nie zgłupiał tak jak wiele innych stron.
Jeszcze co do tematu portali, dla mnie zyskuje w oczach dawno skreślony Filmweb. Jasne, zdarzają im się odpały, ale np "Że co?!", czy "Szok!" to nadal małe piwo przy absurdach, infantylizmie, czy mękach pisania pod współczesną, głupawą branżę reklamową jakie można zaobserwować na innych polskich portalach, czy to samodzielnych czy powiązanych z molochami.
W dodatku zero translatora i raczej poprawna, a na pewno akceptowalna polszczyzna, z czym problem ma np. Na Ekranie. Nie ma też tej irytującej maniery "fani się wściekli!", "na tym filmie wzruszysz się do łez!" i pisania o fan artach ze sztucznej inteligencji. Największym minusem zaczynają być rankingi zgapione od Na Ekranie, ale nie może być idealnie, coś musi wpadać w głupawą maszynę Google i zarabiać na resztę.
Dla mnie dziadzio Filmweb trzyma się nieźle i nie zgłupiał tak jak wiele innych stron.
Cytat z Szaman data 5 października, 2024, 09:34PS. Jednak trochę za surowo napisałem z tymi rankingami, bo w Na Ekranie to najczęściej bezczelne galerie do przeklikania, a na Filmwebie to pełnoprawne artykuły. W każdym razie ostatnio najczęściej korzystam właśnie z Filmwebu i z Discussing Film, który mimo wszystkich swoich minusów (rany, ta pewnie wykupiona kampania Lego Pharella Williamsa! Pewnie będzie to samo z małpą i drugim Williamsem), jest pożytecznym streszczeniem newsów z zagranicznych portali i bardzo oszczędza czas i energię.
PS. Jednak trochę za surowo napisałem z tymi rankingami, bo w Na Ekranie to najczęściej bezczelne galerie do przeklikania, a na Filmwebie to pełnoprawne artykuły. W każdym razie ostatnio najczęściej korzystam właśnie z Filmwebu i z Discussing Film, który mimo wszystkich swoich minusów (rany, ta pewnie wykupiona kampania Lego Pharella Williamsa! Pewnie będzie to samo z małpą i drugim Williamsem), jest pożytecznym streszczeniem newsów z zagranicznych portali i bardzo oszczędza czas i energię.
Cytat z Mierzwiak data 5 października, 2024, 09:57Ciężko mi się wypowiedzieć, bo z przyzwyczajenia nie czytam newsów / artykułów / recenzji po polsku, a w kontekście Lego pijesz zapewne do ich profilu na twitterze; tu w ogóle nie korzystam po tym jak z troski o swój stan psychiczny usunąłem tam całkiem konto 🙂
Pamiętacie wymówkę "Nasz film jest dla fanów, nie dla krytyków"? Hollywood ma od jakiegoś czasu niezłą zagwozdkę, bo oto okazuje się, że fani - o niespodzianko! - też mają swoje wymagania. Póki co studia, twórcy i aktorzy przywiązali się do idei toksycznego fandomu, ale jak długo da się udawać, że głośna, internetowa mniejszość w skład której wchodzą trolle a nawet boty, ma siłę sprawczą i odpowiada za klapy kolejnych projektów?
https://variety.com/2024/tv/news/star-wars-lord-of-the-rings-bridgerton-toxic-fans-hollywood-response-1236166736/
Ciężko mi się wypowiedzieć, bo z przyzwyczajenia nie czytam newsów / artykułów / recenzji po polsku, a w kontekście Lego pijesz zapewne do ich profilu na twitterze; tu w ogóle nie korzystam po tym jak z troski o swój stan psychiczny usunąłem tam całkiem konto 🙂
Pamiętacie wymówkę "Nasz film jest dla fanów, nie dla krytyków"? Hollywood ma od jakiegoś czasu niezłą zagwozdkę, bo oto okazuje się, że fani - o niespodzianko! - też mają swoje wymagania. Póki co studia, twórcy i aktorzy przywiązali się do idei toksycznego fandomu, ale jak długo da się udawać, że głośna, internetowa mniejszość w skład której wchodzą trolle a nawet boty, ma siłę sprawczą i odpowiada za klapy kolejnych projektów?
Cytat z Szaman data 5 października, 2024, 10:01Wpadli w dziwaczną pułapkę- kręcą dla pewnego środowiska, a jednocześnie sami uważają, że jest pełne najgorszych cech. Przecież na dłuższą metę to nie może się zgadzać po obydwu stronach ekranu. Joker 2 też pewnie powstał dla odbiorców o szerokich horyzontach, nie dla motłochu i właśnie tonie w zderzeniu z górą lodową, a przygrywającą orkiestrę słychać na moim osiedlu 🙂
Wpadli w dziwaczną pułapkę- kręcą dla pewnego środowiska, a jednocześnie sami uważają, że jest pełne najgorszych cech. Przecież na dłuższą metę to nie może się zgadzać po obydwu stronach ekranu. Joker 2 też pewnie powstał dla odbiorców o szerokich horyzontach, nie dla motłochu i właśnie tonie w zderzeniu z górą lodową, a przygrywającą orkiestrę słychać na moim osiedlu 🙂
Cytat z Mierzwiak data 5 października, 2024, 10:14Jeszcze na chwilę co do profesjonalizmu polskiego dziennikarstwa: wczoraj na RMFie usłyszałem, że folie à deux to rozdwojenie osobowości. Okej 🙂
Jeszcze na chwilę co do profesjonalizmu polskiego dziennikarstwa: wczoraj na RMFie usłyszałem, że folie à deux to rozdwojenie osobowości. Okej 🙂
Cytat z Szaman data 5 października, 2024, 10:18Pewnie już pisze się żart na oscarową galę o tym jak Amerykanów odstraszył francuski tytuł 🙂
Pewnie już pisze się żart na oscarową galę o tym jak Amerykanów odstraszył francuski tytuł 🙂
Cytat z Mierzwiak data 5 października, 2024, 10:36“I think this is the transitional moment to a new cinematic language that we can’t yet foresee. It’s like the birth of sound. It’s that transformative moment where films will never be the same, and we can’t imagine where they’re going to go, and it’s going to give birth to a whole new generation of creatives and artists who are going to learn how to make films in this manner. The whole concept of narrative is going to change. The whole concept of length of content and concept of celebrity is going to change. It’ll take time, perhaps a generation, but we’re at the very birth of this moment.”
https://deadline.com/2024/10/ai-harrison-ford-film-transformative-power-zurich-summit-1236108162/
Jestem pewien że jest w tym trochę racji, ale też nie wierzę, że stanie się to stuprocentowym mainstreamem, raczej ciekawostką i niszą, która bardzo szybko zostanie zweryfikowana i odrzucona przez widzów.
No i druga sprawa: jeśli rozwój tej technologii osiagnie moment, w którym każdy z nas w weekend będzie mógł wyczarować dwugodzinny blockbuster za umowne $300M, to jak wybić się z tłumu dziesiątek, setek, w końcu tysięcy takich samych produkcji, które zaleją sieć? Zaraz się okaże, że w tydzień wyjdzie 30 nowych filmów z Batmanem; dla mnie to nie rewolucja i postęp, ale raczej kuriozum i zaprzeczenie tego, czym jest proces twórczy.
“I think this is the transitional moment to a new cinematic language that we can’t yet foresee. It’s like the birth of sound. It’s that transformative moment where films will never be the same, and we can’t imagine where they’re going to go, and it’s going to give birth to a whole new generation of creatives and artists who are going to learn how to make films in this manner. The whole concept of narrative is going to change. The whole concept of length of content and concept of celebrity is going to change. It’ll take time, perhaps a generation, but we’re at the very birth of this moment.”
https://deadline.com/2024/10/ai-harrison-ford-film-transformative-power-zurich-summit-1236108162/
Jestem pewien że jest w tym trochę racji, ale też nie wierzę, że stanie się to stuprocentowym mainstreamem, raczej ciekawostką i niszą, która bardzo szybko zostanie zweryfikowana i odrzucona przez widzów.
No i druga sprawa: jeśli rozwój tej technologii osiagnie moment, w którym każdy z nas w weekend będzie mógł wyczarować dwugodzinny blockbuster za umowne $300M, to jak wybić się z tłumu dziesiątek, setek, w końcu tysięcy takich samych produkcji, które zaleją sieć? Zaraz się okaże, że w tydzień wyjdzie 30 nowych filmów z Batmanem; dla mnie to nie rewolucja i postęp, ale raczej kuriozum i zaprzeczenie tego, czym jest proces twórczy.
Cytat z Szaman data 6 października, 2024, 22:49Głosem Tommy'ego Wisseau: Wow, what a story, Franz! 🙂
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1843045128791101499?t=A7iMxKZcBzCGG1qtrcOevA&s=19
Głosem Tommy'ego Wisseau: Wow, what a story, Franz! 🙂
Francis Ford Coppola on why he named Aubrey Plaza’s character ‘Wow Platinum’ in ‘MEGALOPOLIS’:
“I met a southern young lady who told me her great grandmother was so beautiful that her name evolved as "WOW". I asked if she had a picture of her. A while later I heard back from her… pic.twitter.com/DOvIEn0j41
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) October 6, 2024
Cytat z Szaman data 7 października, 2024, 14:55Ale pasuje!
https://twitter.com/miguelaraizac/status/1843094952076808443?t=Mlj77X3nEzUMflN0y2YVVw&s=19
Ale pasuje!
denle un oscar a este poster… pic.twitter.com/BwnSkz7cdf
— Miguel Araiza (@miguelaraizac) October 7, 2024