Filmowy Hyde Park
Cytat z Szaman data 27 października, 2024, 11:02Mam nadzieję, że nauczyciele mają jednak trochę oleju w głowie. Tym bardziej, że Dzień Nauczyciela dawno za nami.
Mam nadzieję, że nauczyciele mają jednak trochę oleju w głowie. Tym bardziej, że Dzień Nauczyciela dawno za nami.
Cytat z Mierzwiak data 28 października, 2024, 08:53Colin to jest świetny gość.
https://www.foxnews.com/entertainment/colin-farrell-completes-dublin-marathon-while-pushing-friend-wheelchair-raises-over-700000-charity
Colin to jest świetny gość.
Cytat z Szaman data 28 października, 2024, 16:1030 lat Gwiezdnych Wrót. Trochę zakurzony tytuł, ale mam z nim miłe wspomnienia.
https://twitter.com/THRArchives/status/1850904451243999497?t=1a4oeimzWNPHmxP5Ba9Epw&s=19
30 lat Gwiezdnych Wrót. Trochę zakurzony tytuł, ale mam z nim miłe wspomnienia.
30 years ago today: ‘Stargate’ arrives in theaters — "An entertaining throwback to mainstream adventure epics with a good mixture of traditional sci-fi elements and character-driven comedy"https://t.co/JaqaiAMMui pic.twitter.com/XiMW3jm7h6
— Hollywood Reporter Archives (@THRArchives) October 28, 2024
Cytat z Szaman data 28 października, 2024, 20:39Przypomniało mi się, że w sumie to lubię trzy musicale: Blues Brothers, Krwiożerczą roślinę i La La Land. Chyba nieźle jak na kogoś, kto nie lubi musicali 🙂 A poniższa scena jest genialna i... bardzo zawstydzająca dla niemrawego Jokera 2 🙂
https://twitter.com/Slither2006/status/1850365907522232739
Przypomniało mi się, że w sumie to lubię trzy musicale: Blues Brothers, Krwiożerczą roślinę i La La Land. Chyba nieźle jak na kogoś, kto nie lubi musicali 🙂 A poniższa scena jest genialna i... bardzo zawstydzająca dla niemrawego Jokera 2 🙂
Cytat z robgordon data 28 października, 2024, 20:46Cytat z Szaman data październik 28, 2024, 20:39Przypomniało mi się, że w sumie to lubię trzy musicale: Blues Brothers, Krwiożerczą roślinę i La La Land. Chyba nieźle jak na kogoś, kto nie lubi musicali
A poniższa scena jest genialna i... bardzo zawstydzająca dla niemrawego Jokera 2
https://twitter.com/Slither2006/status/1850365907522232739
Znalazłbym jeszcze kilka. Ale również fanem nie jestem.
Cytat z Szaman data październik 28, 2024, 20:39Przypomniało mi się, że w sumie to lubię trzy musicale: Blues Brothers, Krwiożerczą roślinę i La La Land. Chyba nieźle jak na kogoś, kto nie lubi musicali
A poniższa scena jest genialna i... bardzo zawstydzająca dla niemrawego Jokera 2
Znalazłbym jeszcze kilka. Ale również fanem nie jestem.
Cytat z Szaman data 29 października, 2024, 19:02To co, chyba jedyna słuszna scena otwierająca? 🙂
https://twitter.com/paulswhtn/status/1851295585157984376?t=hDoktXSFq8EwEBYPr769Pg&s=19
To co, chyba jedyna słuszna scena otwierająca? 🙂
they have the chance to do the funniest thing ever https://t.co/Sx3C6A8p4n pic.twitter.com/rD2F5T1QZj
— paul (@paulswhtn) October 29, 2024
Cytat z Szaman data 29 października, 2024, 19:18Zawsze fascynowało mnie jak dzięki jednemu, prostemu pomysłowi na zakończenie można zostać milionerem. No i trzeba było wymęczyć i wychodzić spotkanie z producentem będącym jednocześnie agentem Cary'ego Elwesa, ale to przecież drobiazg 🙂
Dla mnie chyba jednak najbardziej zaskakujące zakończenie w historii kina. Szósty zmysł jest bardziej wymuszony, ale musiałbym powtórzyć, bo już wiele lat nie widziałem.
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1851325011128131602?t=ON3uveU4qzZsTDp3LZnA-w&s=19
Zawsze fascynowało mnie jak dzięki jednemu, prostemu pomysłowi na zakończenie można zostać milionerem. No i trzeba było wymęczyć i wychodzić spotkanie z producentem będącym jednocześnie agentem Cary'ego Elwesa, ale to przecież drobiazg 🙂
Dla mnie chyba jednak najbardziej zaskakujące zakończenie w historii kina. Szósty zmysł jest bardziej wymuszony, ale musiałbym powtórzyć, bo już wiele lat nie widziałem.
20 years ago today, ‘SAW’ released in theaters. pic.twitter.com/HAXDETtsiC
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) October 29, 2024
Cytat z Mierzwiak data 29 października, 2024, 19:49Cytat z Szaman data październik 29, 2024, 19:18Dla mnie chyba jednak najbardziej zaskakujące zakończenie w historii kina.
To ja zwyczajowo pochwalę się, że je przewidziałem 😉
Nie uważam też, by to był dobry twist, ponieważ jest on sztuczny, udawany. Film manipuluje widzem, wmawiając mu, że ogląda coś zaskakującego, a prawda jest taka, że ten twist niczego nie zmienia. Gdyby na środku tej łazienki faktycznie leżały zwłoki, byłaby to dokładnie ta sama historia. Mam powiedzieć, co zmienia twist Szóstego zmysłu? 🙂 (abstrahując od tego, że też nie jest jakimś szczególnym zaskoczeniem)
Osobiście za fantastyczny twist uważam ten z pierwszej Sieroty, niełatwo mnie zaskoczyć a temu filmowi się udało.
Cytat z Szaman data październik 29, 2024, 19:18Dla mnie chyba jednak najbardziej zaskakujące zakończenie w historii kina.
To ja zwyczajowo pochwalę się, że je przewidziałem 😉
Nie uważam też, by to był dobry twist, ponieważ jest on sztuczny, udawany. Film manipuluje widzem, wmawiając mu, że ogląda coś zaskakującego, a prawda jest taka, że ten twist niczego nie zmienia. Gdyby na środku tej łazienki faktycznie leżały zwłoki, byłaby to dokładnie ta sama historia. Mam powiedzieć, co zmienia twist Szóstego zmysłu? 🙂 (abstrahując od tego, że też nie jest jakimś szczególnym zaskoczeniem)
Osobiście za fantastyczny twist uważam ten z pierwszej Sieroty, niełatwo mnie zaskoczyć a temu filmowi się udało.
Cytat z Szaman data 29 października, 2024, 19:50No zmienia, zmienia, nie musisz 🙂
Sierota to rzeczywiście fantastyczny twist, aż miło było sobie teraz w głowie przypomnieć.
No zmienia, zmienia, nie musisz 🙂
Sierota to rzeczywiście fantastyczny twist, aż miło było sobie teraz w głowie przypomnieć.
Cytat z Mierzwiak data 31 października, 2024, 09:16Hollywood Reporter znowu odpływa w jakieś dziwne rejony:
23.10: How Janelle Monáe Became the Queen of Halloween
30.10: Janelle Monáe Stuns by Transforming Into Iconic Movie Character for Newest Halloween Costume
Hollywood Reporter znowu odpływa w jakieś dziwne rejony:
23.10: How Janelle Monáe Became the Queen of Halloween
30.10: Janelle Monáe Stuns by Transforming Into Iconic Movie Character for Newest Halloween Costume
Cytat z robgordon data 31 października, 2024, 11:54Arni Hammer wraca do aktorstwa. Zagra w filmie, który określono jako Wściekłe psy spotykają Bone Tomahawk.
Poważnie? Bone?
Bone?! 😉
Arni Hammer wraca do aktorstwa. Zagra w filmie, który określono jako Wściekłe psy spotykają Bone Tomahawk.
Poważnie? Bone?
Bone?! 😉
Cytat z robgordon data 31 października, 2024, 13:18Cytat z Szaman data październik 31, 2024, 12:49Zresztą Bone Tomahawk jest o kanibalach
Hehe. Najpierw jego partner z Tamtych dni… zagrał w filmie o kanibalach, teraz on ma zagrać w filmie, dla którego inspiracją ma być film o tychże. Co tu się odpierdziela? 😉
Cytat z Szaman data październik 31, 2024, 12:49Zresztą Bone Tomahawk jest o kanibalach
Hehe. Najpierw jego partner z Tamtych dni… zagrał w filmie o kanibalach, teraz on ma zagrać w filmie, dla którego inspiracją ma być film o tychże. Co tu się odpierdziela? 😉
Cytat z Mierzwiak data 31 października, 2024, 16:21*zakłada aluminiową czapeczkę*
Propaganda. Najpierw mieliśmy jeść robaki, a teraz siebie nawzajem!
*zakłada aluminiową czapeczkę*
Propaganda. Najpierw mieliśmy jeść robaki, a teraz siebie nawzajem!
Cytat z Szaman data 1 listopada, 2024, 18:29Przyznam, że już dawno pogodziłem się z tym stanem kina. Może zamiast obrażać się na świat, trzeba w nim znaleźć coś dla siebie? Poza tym nie wiem, czy Quentin jest odpowiedni do takiego narzekania. Nad jego karierą od zawsze krąży słowo "recykling", szczególnie w opracowaniach badaczy kina. Zwykły widz widzi żółty kostium Bruce'a Lee, rozpoznaje Django, albo wie skąd wzięła się Jackie Brown. Symbolicznie nawet wielki przebój z jego Pulp Fiction jest (znakomitym) coverem.
https://www.filmweb.pl/news/Dlaczego+Quentin+Tarantino+nie+chce+ogl%C4%85da%C4%87+%22Diuny%22-157970
Przyznam, że już dawno pogodziłem się z tym stanem kina. Może zamiast obrażać się na świat, trzeba w nim znaleźć coś dla siebie? Poza tym nie wiem, czy Quentin jest odpowiedni do takiego narzekania. Nad jego karierą od zawsze krąży słowo "recykling", szczególnie w opracowaniach badaczy kina. Zwykły widz widzi żółty kostium Bruce'a Lee, rozpoznaje Django, albo wie skąd wzięła się Jackie Brown. Symbolicznie nawet wielki przebój z jego Pulp Fiction jest (znakomitym) coverem.
https://www.filmweb.pl/news/Dlaczego+Quentin+Tarantino+nie+chce+ogl%C4%85da%C4%87+%22Diuny%22-157970
Cytat z Mierzwiak data 1 listopada, 2024, 19:15Quentin to twórca o takim statusie, że może sobie pozwolić na nawet najbardziej radykalne wypowiedzi bo ma w nosie co ludzie pomyślą na ten temat. Niemniej w pełni go rozumiem i nie zgadzam się @szaman z przykładami które podałeś, bo jednak Quentin wykorzystuje znane elementy / fragmenty do ułożenia z nich czegoś zupełnie nowego. Nawet tam gdzie oddaje czemuś hołd, mniej lub bardziej czytelny, efektem jest dzieło w pełni oryginalne. Czy Diuna Denisa jest oryginalna? Nie, bo jak powiedział to kolejna już adaptacja tej powieści, ale jakkolwiek rozumiem perspektywę Tarantino tak nie do końca podzielam tak kategoryczne postanowienie nieoglądania jej, no bo właśnie to jest w niej ciekawe i wartościowe, że jest produkcją zupełnie inną od poprzedników.
Quentin to twórca o takim statusie, że może sobie pozwolić na nawet najbardziej radykalne wypowiedzi bo ma w nosie co ludzie pomyślą na ten temat. Niemniej w pełni go rozumiem i nie zgadzam się @szaman z przykładami które podałeś, bo jednak Quentin wykorzystuje znane elementy / fragmenty do ułożenia z nich czegoś zupełnie nowego. Nawet tam gdzie oddaje czemuś hołd, mniej lub bardziej czytelny, efektem jest dzieło w pełni oryginalne. Czy Diuna Denisa jest oryginalna? Nie, bo jak powiedział to kolejna już adaptacja tej powieści, ale jakkolwiek rozumiem perspektywę Tarantino tak nie do końca podzielam tak kategoryczne postanowienie nieoglądania jej, no bo właśnie to jest w niej ciekawe i wartościowe, że jest produkcją zupełnie inną od poprzedników.
Cytat z robgordon data 1 listopada, 2024, 19:22Koniec końców najlepszą cezurą jest jakość. Niezależnie czy to recykling, remake, czy w pełni autorskie dzieło. Dlatego dla mnie takie ostateczne i kategoryczne podejście jest bzdurą. Zgadzam się z Mierzwiakiem, że Quentin ze znanych i zgranych elementów tworzy nową jakość. Jednak jestem też przekonany, że sam Quentin, gdyby go przyprzeć do ściany, przyznałby że lubi wiele innych filmów, które są kolejną wersją znanych wcześniej opowieści.
Koniec końców najlepszą cezurą jest jakość. Niezależnie czy to recykling, remake, czy w pełni autorskie dzieło. Dlatego dla mnie takie ostateczne i kategoryczne podejście jest bzdurą. Zgadzam się z Mierzwiakiem, że Quentin ze znanych i zgranych elementów tworzy nową jakość. Jednak jestem też przekonany, że sam Quentin, gdyby go przyprzeć do ściany, przyznałby że lubi wiele innych filmów, które są kolejną wersją znanych wcześniej opowieści.
Cytat z Mierzwiak data 1 listopada, 2024, 20:22Cytat z robgordon data listopad 1, 2024, 19:22Jednak jestem też przekonany, że sam Quentin, gdyby go przyprzeć do ściany, przyznałby że lubi wiele innych filmów, które są kolejną wersją znanych wcześniej opowieści.
https://www.indiewire.com/gallery/quentin-tarantino-favorite-movies/anything-else-jimmy-fallon-christina-ricci-2003-c-dreamworks-courtesy-everett-collection/
The Thing Carpentera które jest przeróbką filmu z 1951, remake West Side Story Spielberga, You've Got Mail będące przeróbką The Shop Around the Corner, nawet Mad Max: Fury Road to w dużym stopniu remix wcześniejszych części, w szczególności dwójki.
Mamy go! 🙂
Cytat z robgordon data listopad 1, 2024, 19:22Jednak jestem też przekonany, że sam Quentin, gdyby go przyprzeć do ściany, przyznałby że lubi wiele innych filmów, które są kolejną wersją znanych wcześniej opowieści.
The Thing Carpentera które jest przeróbką filmu z 1951, remake West Side Story Spielberga, You've Got Mail będące przeróbką The Shop Around the Corner, nawet Mad Max: Fury Road to w dużym stopniu remix wcześniejszych części, w szczególności dwójki.
Mamy go! 🙂