aby założyć posty i tematy.

Green Knight (2021)

Page 1 of 2Next

Reinterpretacja jednej z najpopularniejszych arturiańskich legendo Gawainie - Zielonym Rycerzu. Wymieszanie dramatu, fantasy i horroru a to wszystko z Rką. Reżyserem jest David Lowery - twórca "Ghost Story" dla którego "Green Knight" będzie projektem zdecydowanie największym. Główną role gra Dev Patel (idealny casting) a partnerują mu Alicia Vikander (w końcu dwa fajne filmy w tym roku może mieć), Joel Edgerton, Sean Harris, Kate Dickie, Ralph Ineson (ta dwójka mam wrażenie od czasu VVitch dostaje fajniejsze role i dobrze bo to bardzo charakterystyczni aktorzy), Barry Keoghan (niezła seria - GK, Eternals i Batman).

Muzykę skomponował Daniel Hart a operatorem jest Andrew Droz Palermo którzy robili z Lowerym poprzednie projekty. Za efekty odpowiada WETA.

Powiem tak, film wygląda jak absolutnie wszystko co bym chciał oglądać w kinie regularnie. Mroczne, świetnie zrobione rasowe fantasy nie bojące się sięgać po wszystkie elementy tego gatunku - a high/dark fantasy nigdy nie radziło sobie jakoś wspaniale na ekranach. Lowery nie jest dla mnie pewnikiem żadnego poziomu, ale czekam bardzo, na ten moment żaden z tegorocznych projektów nie miał tak dobrego trailera. No i mamy chyba kandydata do nominacji za zdjęcia i efekty.

Nie znamy na razie polskiego dystrybutora.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Napisałem do Gutka - nie są dystrybutorem, ale film podobno ma polskiego dużego dystrybutora i pojawi się w polskich kinach

Szaman

Nowy plakat

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Po Blossom Shanghai moje wymagania do plakatów na ten moment są tak duże, że na ten z trudem przychodzi mi patrzeć.

Film ma dystrybutora i polską date premiery - 6 sierpnia

Ja bym nie był tak surowy. Te skosy w "E" to miły akcent udanie sprawiający wrażenie że użyto znacznie ciekawszego fontu, połączenie żółci i czerwieni zawsze w cenie a sylwetka bohatera ładnie wpasowuje się w całość. Mnie się podoba, na tyle na ile może się podobać coś w co nie włożono zbyt wiele kreatywności 🙂

Szaman

No i znowu mam skojarzenie z moim plakatem 🙂

Spoiler

Marek Pilarski, Szaman and Kuba have reacted to this post.
Marek PilarskiSzamanKuba

Rzuca się w oczy, ale w pozytywny sposób.

Tak zwane kino się zapowiada

https://twitter.com/ForumFilm_PL/status/1410531857188507651

Czekam z niecierpliwością.

Na razie 7/10. Może dam więcej jak przetrawię co właściwie robił w tym filmie Joel Edgerton i co chodziło w jego wątku. Bardzo eksperymentalny twór, aż szkoda mi było tych multipleksowych par wokół mnie. Nie wiem do końca do czego porównać, chyba do filmów Eggersa, ale stylizacja na pieśń ludową idzie tutaj jeszcze dalej niż przy Witch i Lighthouse. Są momenty świetne, muszę jednak ułożyć sobie w głowie poszczególne elementy wędrówki Slumdoga i mam nadzieję, że każdy z nich coś znaczył, a nie był jedynie ładnym wypełniaczem. Mocarny klimat z pogranicza jesieni i zimy, taki, że aż autentycznie było mi zimno w sali kinowej. Zesłanie tego na lato i do multipleksów- ścięcie głowy na zawołanie.

Na razie film celuje podobno w lepsze otwarcie niż oczekiwano.

Seans za tydzień, hype wielki. A zaraz na rozgrzewkę Excalibur wlatuje, chce nadrobić przez tydzień jak najwięcej filmów około arturiańskich (tych co nie widziałem) i całą filmografie Davida.

Oby było dobre otwarcie i  u nas, bo ja na urlopie i dopiero za 2 tygodnie zobaczę jeśli u nas będą jeszcze jakieś seanse.

Film mnie zaskoczył. Po zwiastunie wiedziałem, że nie będzie to zwykła arturiańska opowieść, że nie będzie pędzić na złamanie karku, ale aż tak powolnego tempa się nie spodziewałem 😉 Wizualnie niesamowity. I faktycznie klimat nijak nie pasuje do lata i tego co za oknem. Na dodatek od czwartku w Szczecinie trwa impreza plenerowa Żagle 2021 (jachty, jarmarki, imprezy, dziesiątki tysięcy ludzi), na którą nawet po kinie się wybraliśmy. Kontrast niesamowity.

No dobra, ale powiedz mi o co chodziło z Edgertonem, a wcześniej z rudą zjawą 🙂

Czyli co, bliżej A Ghost Story niż disneyowskiego Pete's Dragon? 🙂

Hehe nie da się ukryć, dziwny reżyser 🙂 I nadal upieram się, że idealny na Man of Steel 2 do czego oczywiście nie dojdzie. Czuje amerykańskie południe, dorzuca zawsze trochę romantyzmu i wie jak obchodzić się z efektami specjalnymi.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Szaman data Lipiec 31, 2021, 22:44

No dobra, ale powiedz mi o co chodziło z Edgertonem, a wcześniej z rudą zjawą 🙂

O co chodziło w tych konkretnych wątkach czy o ich cel umieszczenia w opowieści?

Cytat z Mierzwiak data Lipiec 31, 2021, 22:48

Czyli co, bliżej A Ghost Story niż disneyowskiego Pete's Dragon? 🙂

Najmniej chyba przypomina Gentelmana z rewolwerem 😉

Page 1 of 2Next