TENET
Cytat z Juby data 19 stycznia, 2021, 10:48Nie wiem jak wy, ale rozczarowało nowe animowane logo Warner Bros. przed Tenet. I najwyraźniej nie tylko mnie, bo już go raczej nie zobaczymy. Albo to była jakaś wersja testowa, albo nie wyrobili się na premierę (co by było dziwne, tyle razy ją odkładano) z nową animacją. Dla przypomnienia początek filmu Nolana, a w nim widok na hale Warnera z logo 1998-2020 + zwykłe odkręcenie się tarczy w lewą stronę (więc efekt "fali" przy ruchu tarczy nie ma sensu, bo kamera nie udaje, że przejeżdżają przed nią te dwa schodki z górnej, lewej części logo WB).
https://www.youtube.com/watch?v=gNk4EPBU2_Y
A teraz nowe logo, które pojawiło się przed filmem Locked Down na HBO Max.
https://twitter.com/thecartooncrave/status/1349749256383561729?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1349749256383561729%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ffilmozercy.com%2Fwpis%2Fzobaczcie-nowe-logo-studia-warner-bros
Wciąż brakuje mi tu tego efektu fali, gdy przed kamerą w prawo przechodziły wcześniej wspomniane schodki, ale fajnie że chociaż stworzyli nowy widok na hale Warnera na początku, a tarcza okręca znowu porusza/odkręca się po kilku osiach, jak w starszej wersji.
Nie wiem jak wy, ale rozczarowało nowe animowane logo Warner Bros. przed Tenet. I najwyraźniej nie tylko mnie, bo już go raczej nie zobaczymy. Albo to była jakaś wersja testowa, albo nie wyrobili się na premierę (co by było dziwne, tyle razy ją odkładano) z nową animacją. Dla przypomnienia początek filmu Nolana, a w nim widok na hale Warnera z logo 1998-2020 + zwykłe odkręcenie się tarczy w lewą stronę (więc efekt "fali" przy ruchu tarczy nie ma sensu, bo kamera nie udaje, że przejeżdżają przed nią te dwa schodki z górnej, lewej części logo WB).
A teraz nowe logo, które pojawiło się przed filmem Locked Down na HBO Max.
Here's a better look at the new Warner Bros. Pictures logo. pic.twitter.com/oANQNvXEOQ
— Cartoon Crave (@thecartooncrave) January 14, 2021
Wciąż brakuje mi tu tego efektu fali, gdy przed kamerą w prawo przechodziły wcześniej wspomniane schodki, ale fajnie że chociaż stworzyli nowy widok na hale Warnera na początku, a tarcza okręca znowu porusza/odkręca się po kilku osiach, jak w starszej wersji.
Cytat z Marek Pilarski data 19 stycznia, 2021, 18:05Za dużo niebieskiego. Zostawiłbym złoty kolor na tarczy. Oglądałem je już kilka razy, i za każdym razem czekałem, aż zza tarczy wyskoczy Królik Bugs. 😛
Za dużo niebieskiego. Zostawiłbym złoty kolor na tarczy. Oglądałem je już kilka razy, i za każdym razem czekałem, aż zza tarczy wyskoczy Królik Bugs. 😛
Cytat z Mierzwiak data 19 stycznia, 2021, 18:24Tyle lat było piękne logo oparte na komplementarnych barwach, teraz ktoś doszedł do wniosku że z błękitnym niebiem najlepiej będzie się komponować niebieskie logo. Porażka.
Tyle lat było piękne logo oparte na komplementarnych barwach, teraz ktoś doszedł do wniosku że z błękitnym niebiem najlepiej będzie się komponować niebieskie logo. Porażka.
Cytat z Juby data 20 stycznia, 2021, 08:23Ktoś już zrobił fanowską przeróbkę jakby wyglądało nowe logo przed Tenet.
https://www.youtube.com/watch?v=Lc9B7XFirEw
Macie racje z tym złotym kolorem na literkach WB i obramowaniu, wyglądałoby o wiele lepiej. Mam nadzieję, że jeszcze to poprawią. Ale z gówna bata nie ukręcisz, jak to się mawia. Nowa animacja nie może się równać z poprzednią, bo Warner postanowił zmienić swoje doskonałe logo. Szkoda, bo np. 20th Century Fox, Paramount, czy Universal z wersji na wersję tylko się poprawiały i ich obecne logosy są najlepszymi w historii. Warner zaliczył ostry zjazd w dół (logo DC zresztą to samo, od 2012 coraz gorsze).
Ktoś już zrobił fanowską przeróbkę jakby wyglądało nowe logo przed Tenet.
Macie racje z tym złotym kolorem na literkach WB i obramowaniu, wyglądałoby o wiele lepiej. Mam nadzieję, że jeszcze to poprawią. Ale z gówna bata nie ukręcisz, jak to się mawia. Nowa animacja nie może się równać z poprzednią, bo Warner postanowił zmienić swoje doskonałe logo. Szkoda, bo np. 20th Century Fox, Paramount, czy Universal z wersji na wersję tylko się poprawiały i ich obecne logosy są najlepszymi w historii. Warner zaliczył ostry zjazd w dół (logo DC zresztą to samo, od 2012 coraz gorsze).
Cytat z Marek Pilarski data 23 stycznia, 2021, 16:31Wyłączyłem w połowie. 😛
Wyłączyłem w połowie. 😛
Cytat z Mierzwiak data 23 stycznia, 2021, 20:05Ja tylko rzuciłem okiem, dla mnie to tylko potwierdzenie jakim pretensjonalnym szajsem jest ten film na poziomie koncpecji 🙂
Ja tylko rzuciłem okiem, dla mnie to tylko potwierdzenie jakim pretensjonalnym szajsem jest ten film na poziomie koncpecji 🙂
Cytat z Mierzwiak data 29 kwietnia, 2023, 15:49Nie pamiętam kiedy ostatnio tak bardzo nie zgadzałem się z Patrickiem.
https://youtu.be/ZStkUxC4iL4
Nie pamiętam kiedy ostatnio tak bardzo nie zgadzałem się z Patrickiem.
Cytat z Szaman data 29 kwietnia, 2023, 16:31Cytat z Mierzwiak data kwiecień 29, 2023, 15:49Nie pamiętam kiedy ostatnio tak bardzo nie zgadzałem się z Patrickiem.
https://youtu.be/ZStkUxC4iL4
O a myślałem, że wstałem lewą nogą 🙂 Teorie zupełnie bez sensu, aż mnie trochę wzdrygało i się wierciłem, ledwo wysiedziałem do końca. Z takim podejściem to można przecież zająć się telefonem w trakcie seansu, będzie muzyczka, będą kolorki z ekranu, a jak masz ambilight to już w ogóle. Będą wibracje.
Chyba najbardziej rozwalił mnie fragment kiedy posiłkował się sceną z Miami Vice jako argumentem. A tam na twarzy Dona Johnsona działo się WSZYSTKO i nie trzeba było żadnych dialogów przez dwie minuty jazdy. W ogóle, po cholerę fabuła, po cholerę rozumieć dialogi, oglądajmy obrazki. To jest nasz rozwój jako domorosłych krytyków filmowych! Tropienie dziur fabularnych jest dla konserw!
A tak przy okazji, Nolan z dźwiękiem nie dąży do "wibracji", on po prostu toczy jakiś schizofreniczny pojedynek między Nolanem który pragnie realizmu (minimalne CGI, dźwięki otoczenia przeszkadzające bohaterom itp.), a Nolanem który pisze w dialogach podniosłe sentencje i przemowy, których wszyscy bohaterowie słuchają w maksymalnym skupieniu i nie przerywając.
Cytat z Mierzwiak data kwiecień 29, 2023, 15:49Nie pamiętam kiedy ostatnio tak bardzo nie zgadzałem się z Patrickiem.
O a myślałem, że wstałem lewą nogą 🙂 Teorie zupełnie bez sensu, aż mnie trochę wzdrygało i się wierciłem, ledwo wysiedziałem do końca. Z takim podejściem to można przecież zająć się telefonem w trakcie seansu, będzie muzyczka, będą kolorki z ekranu, a jak masz ambilight to już w ogóle. Będą wibracje.
Chyba najbardziej rozwalił mnie fragment kiedy posiłkował się sceną z Miami Vice jako argumentem. A tam na twarzy Dona Johnsona działo się WSZYSTKO i nie trzeba było żadnych dialogów przez dwie minuty jazdy. W ogóle, po cholerę fabuła, po cholerę rozumieć dialogi, oglądajmy obrazki. To jest nasz rozwój jako domorosłych krytyków filmowych! Tropienie dziur fabularnych jest dla konserw!
A tak przy okazji, Nolan z dźwiękiem nie dąży do "wibracji", on po prostu toczy jakiś schizofreniczny pojedynek między Nolanem który pragnie realizmu (minimalne CGI, dźwięki otoczenia przeszkadzające bohaterom itp.), a Nolanem który pisze w dialogach podniosłe sentencje i przemowy, których wszyscy bohaterowie słuchają w maksymalnym skupieniu i nie przerywając.
Cytat z Mierzwiak data 29 kwietnia, 2023, 18:26Dla jasności: obejrzałem na razie tylko do momentu jak omawia Tenet.
To znaczy OK, jasne, i nawet nie chodzi o to, że totalnie nie zgadzam się z tym, że w (przed)ostatnim Nolanie nie ma mowy o jakimkolwiek vibe, ale o to, że film sam w sobie stanowi właśnie totalne zaprzeczenie takiego podejścia. Ustami bohaterów Krzyś może sobie mówić Don't try to understand it, feel it ale do diabła, przecież to jest high concept sci-fi, z prostą, ale celowo skomplikowanie opowiedzianą historią i całą toną ekspozycji, która ma tę historię pomóc zrozumieć. (nie pomogło!) Przecież to jest przeciwieństwo produkcji, na której można wyłączyć mózg i po prostu cieszyć zmysły audiowizualiami.
Dla jasności: obejrzałem na razie tylko do momentu jak omawia Tenet.
To znaczy OK, jasne, i nawet nie chodzi o to, że totalnie nie zgadzam się z tym, że w (przed)ostatnim Nolanie nie ma mowy o jakimkolwiek vibe, ale o to, że film sam w sobie stanowi właśnie totalne zaprzeczenie takiego podejścia. Ustami bohaterów Krzyś może sobie mówić Don't try to understand it, feel it ale do diabła, przecież to jest high concept sci-fi, z prostą, ale celowo skomplikowanie opowiedzianą historią i całą toną ekspozycji, która ma tę historię pomóc zrozumieć. (nie pomogło!) Przecież to jest przeciwieństwo produkcji, na której można wyłączyć mózg i po prostu cieszyć zmysły audiowizualiami.
Cytat z Mierzwiak data 29 lipca, 2023, 12:47Przed dzisiejszym seansem - w końcu! - Oppenheimera zdecydowałem się na drugie podejście do Teneta.
Po obejrzeniu filmu wróciłem do tego tematu i przeczytałem wszystko, co wtedy napisałem i praktycznie w całości zgadzam się ze swoimi wcześniejszymi postami.
Tym razem film oglądało mi się o wiele przyjemniej, więcej zrozumiałem (pomysł na "podróż w czasie" według Nolana jest równie genialny, co frustrujący), skupiłem się na zdjęciach (znakomite!), muzyce (kapitalna!) i samej historii. Ta miała zdecydowanie większy potencjał, miejscami można odnieść wręcz wrażenie, że była to najmniej interesująca Nolana rzecz. Zupełnie nieudane jest emocjonalne sedno tej fabuły - będąca więźniem Kat, jej dziecko... Zimne to wszystko niesamowicie, co w sumie nie dziwi, bo napędzający bohatera granego przez Leo wątek dzieci w Incepcji był równie kiepski.
Czy to dobry film? W sumie nie wiem, ale na pewno inny. Jakiś. Podejmujący ryzyko, oferujący coś, czego do tej pory nie było i tego nie mogę nie docenić.
Przed dzisiejszym seansem - w końcu! - Oppenheimera zdecydowałem się na drugie podejście do Teneta.
Po obejrzeniu filmu wróciłem do tego tematu i przeczytałem wszystko, co wtedy napisałem i praktycznie w całości zgadzam się ze swoimi wcześniejszymi postami.

Tym razem film oglądało mi się o wiele przyjemniej, więcej zrozumiałem (pomysł na "podróż w czasie" według Nolana jest równie genialny, co frustrujący), skupiłem się na zdjęciach (znakomite!), muzyce (kapitalna!) i samej historii. Ta miała zdecydowanie większy potencjał, miejscami można odnieść wręcz wrażenie, że była to najmniej interesująca Nolana rzecz. Zupełnie nieudane jest emocjonalne sedno tej fabuły - będąca więźniem Kat, jej dziecko... Zimne to wszystko niesamowicie, co w sumie nie dziwi, bo napędzający bohatera granego przez Leo wątek dzieci w Incepcji był równie kiepski.
Czy to dobry film? W sumie nie wiem, ale na pewno inny. Jakiś. Podejmujący ryzyko, oferujący coś, czego do tej pory nie było i tego nie mogę nie docenić.
Cytat z Mierzwiak data 29 lipca, 2023, 15:21Cytat z Szaman data wrzesień 3, 2020, 19:12Strona wizualna bardzo rozczarowuje, wszystkie te efekty specjalne sprawiają wrażenie prostego przewijania taśmy, lub zabaw z montażem klatek. Wszystkie wydają się znajdować w zasięgu amerykańskiej telewizji publicznej.
Niby tak, z drugiej strony za 20 lat ten film wciąż będzie wyglądać świetnie.
Co będzie można powiedzieć za 20 lat o wyglądzie Quantumanii, Flasha czy IJ5, skoro już w dniu premiery te filmy nie wyglądały dobrze?
Cytat z Szaman data wrzesień 3, 2020, 19:12Strona wizualna bardzo rozczarowuje, wszystkie te efekty specjalne sprawiają wrażenie prostego przewijania taśmy, lub zabaw z montażem klatek. Wszystkie wydają się znajdować w zasięgu amerykańskiej telewizji publicznej.
Niby tak, z drugiej strony za 20 lat ten film wciąż będzie wyglądać świetnie.
Co będzie można powiedzieć za 20 lat o wyglądzie Quantumanii, Flasha czy IJ5, skoro już w dniu premiery te filmy nie wyglądały dobrze?
Cytat z Szaman data 25 stycznia, 2024, 06:15https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1750273729173622838?t=NOUyRud8El9NU2FedgpXig&s=19
Christopher Nolan & Warner Bros will reunite to re-release ‘TENET’ in theaters on February 23, including IMAX screens.
(Source: https://t.co/lXXMLstDRo) pic.twitter.com/uuiVKErdon
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) January 24, 2024
Cytat z Mierzwiak data 25 stycznia, 2024, 20:02https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1750581167231733816
First poster for the ‘TENET’ re-release.
“Seeing the way audiences responded to our large format presentations of Oppenheimer, I’m thrilled that Warner Bros. is giving audiences a chance to see Tenet the way it was intended to be seen,” says Christopher Nolan. pic.twitter.com/2kwyF82iEw
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) January 25, 2024