aby założyć posty i tematy.

Alien

PreviousPage 9 of 10Next

Tak, już całkiem pozbawmy Obcych ich wyjątkowości, to tylko jedna z wielu groźnych form życia w kosmosie, nie ma w nich absolutnie niczego ciekawego.

Nie dam się nabrać na żadną sztuczkę w tym trailerze a jest ich tu sporo, włącznie z obowiązkowym wiszeniem na wyssanym już do dna cycu filmu Scotta.

Trochę Obcego 4 (Olyphant, eksperymenty), trochę wyobrażeń na temat wersji Blomkampa (transfer świadomości, wojsko), trochę Romulusa, trochę słabego CGI miasta. Nie powiem żebym jakoś szczególnie czekał.

W październiku ruszają zdjęcia do Romulusa 2

https://www.worldofreel.com/blog/2025/6/5/fede-alvarezs-alien-romulus-sequel-shoots-in-october

Dwa pierwsze odcinki Obcy:Ziemia już na Disney Plus.

Opinie zbiera dobre.

Alien Earth

Po 2 odcinkach bez niespodzianki, szału nie ma. Pierwsze sceny premierowego odcinka może jeszcze pobudzić serduszko fana, ale jest to tani fanserwis filmu Scotta, nawet w kilku momentach wybrzmi klasyczny motyw. Może się podobać scenografia, miejscami efekty, konflikt miedzy korporacjami i Olyphant (choć nie wiem czemu wygląda jak Hauer z Blade Runnera). Niestety jest tu od groma głupot dla przykładu: wysyłanie na ważną misję syntetyków ze świadomością dzieci brzmi dobrze tylko na papierze i tylko dla dwunastolatków. Nie wspomnę, że ekipy ratunkowe z drugiego odcinka mogłyby stanąć w szranki na brak inteligencji z ekipami z Prometeusza i Covenanta. Sam Obcy jest pozbawiony tej wilgotności i zbyt szybki, dosłownie są sceny w których zabija z 5 osób w 2 sekundy. Oczywiście gdy przychodzi do starcia z kimś istotnym dla fabuły nie jest już tak skuteczny. Będę oglądać dalej, ale znacznej poprawy jakości nie oczekuję.

Mi podobało się bardziej niż Jankowi, ale muszę zaznaczyć, że oglądałem z mamą (nie śmiać się) na niedzielnej wizytacji i wtedy jestem bardziej pobłażliwy 🙂 Niestety bardzo mocno było widać, że pierwszy odcinek nakręcił Hawley, a drugi już ktoś inny. Mniej zabaw z montażem, gorsza narracja i tego typu sprawy. Mam tylko nadzieję, że nie spędzą wszystkich ośmiu odcinków w ruinach tego statku.

Ksenomorf rzeczywiście przedstawiony jak jakiś wilkołak, ale mam wrażenie, że już tyle widziałem w jego temacie, że nie przeszkadza mi kolejna wizja. Cała koncepcja dziecinnych androidów nawet zaciekawiła i wstrzymam się jeszcze z oceną. I w sumie nikt ich tam nie chciał wysyłać, bohaterka sama się wpycha, bo mam w tym konkretny cel. Jasne, że idzie trochę za łatwo, ale też nie widzę sensu aby zapychać takimi staraniami odcinek.

Po 3 i 4 odcinku jestem zmuszony cofnąć pozytywną opinię. Kręci się to kompletnie w kółko, powtarza już znane informacje (czy ktokolwiek miał to rozrysowane na jakiejś tablicy?) i jeszcze na dodatek zupełnie rozwodniło bohaterów, na czele z córką Kyle'a Chandlera, która zeszła gdzieś na drugi plan, w zdawałoby się własnym serialu. Wszyscy naraz są teraz głównymi bohaterami, ale trudno powiedzieć po co.

Ja nie musze nic cofać, niezmiennie tylko Olyphant najlepszy. No i fajnie, że za 100 lat ludzie dalej będą oglądać Epokę lodowcową.

Epoka jest tam tak "subtelnie" używana, że może głowa rozboleć 🙂

Przypominają ludziom o franczyzie przed kolejną częścią 😛

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Co to za gówno? To ma być serial od gościa który twierdzi że jest fanem oryginału? Tak bardzo skupiają się na wpychaniu widzom do gardeł tych samych scenografii i ujęć a nie zauważyli, że Obcy powinien być pokryty śluzem by nie wyglądać jak tania gumowa atrapa?

To jakieś dziwne ujęcie, może śluzu jest mniej, ale świeci się tam jak psu jajca, o wiele bardziej niż na zdjęciu powyżej. I głównie biega na czterech łapach, ale na poziomie 4 odcinka nie pokazywano z czego wyszedł.

Spoiler

Zresztą już zginął w durny sposób i został w scenariuszu podmieniony na następnego, którego początkowa faza jest jakby bardziej wężowata.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Sneider twierdzi, że to kłótnia z Ridleyem Scottem zwolniła Alvareza

https://www.worldofreel.com/blog/2025/9/6/fede-alvarez-was-fired-from-alien-romulus-sequel

Jest kandydat na reżysera Romulusa 2

https://www.worldofreel.com/blog/2025/9/19/demin-rugna-to-direct-alien-romulus-sequel

Walter Hill napisał już 50 stron Obcego 5. Sigourney jest na tak.

To chyba tak na starość się robi, że chcesz domknąć swoje dziedzictwo, swoje życie jakąś klamrą i pomachać mu na pożegnanie. Tak, wiem, że kasa 🙂

https://www.worldofreel.com/blog/2025/10/10/sigourney-weaver-teases-return-to-alien-with-walter-hills-extraordinary-new-script

Czekam na trylogię o przygodach Ripley rozgrywającą się między Alien i Aliens, z której dowiemy się, że Ellen spotkała też Predatorów.

Filmy powstaną już po śmierci Weaver, która wcześniej sprzeda Disneyowi prawa do swojego wizerunku oraz głosu. W filmach wystąpi jej komputerowa wersja stworzona dzięki zaawansowanym algorytmom AI oraz pomocy dublerki która użyczy jej swoich ruchów.

Filmy zarobią gazylion dolarów a ludzie na seansach będa dostawać ataków padaczki spowodowanych zbyt dużym stężeniem nostalgii we krwi.

Szaman has reacted to this post.
Szaman
PreviousPage 9 of 10Next