aby założyć posty i tematy.

PreviousPage 23 of 23

Moim zdaniem ona była jak z innego filmu i to w negatywnym znaczeniu. Avatar jest raczej baśniowy, ma te swoje I see you powtarzane dziesiątki razy, siłę rodziny, piękne i mądre zwierzęta wodne, a to wyglądało jak sen starego zboczeńca.

Zawsze to jakieś urozmaicenie, a do tych postaci ta scena idealnie pasowała.

Ta scena jest przede wszystkim najgorsza wizualnie, bo przez zaburzenia obrazu i kamerę POV ginie fotorealizm i wygląda to jak gra komputerowa.

$345m na otwarcie. Przy nogach okresu świątecznego myślę, że $1,4 mld to minimum, ale nie zdziwi mnie nawet $1,8 mld. Przekonamy się za jakiś miesiąc.

Będzie raczej coś pomiędzy, $1,6-1,65 mld

Dwa tematy z postami o tym samym to za mało, kto da trzeci? 🙂

Ostatnio w dwóch wątkach pisało się o sezonie nagród (o Szalamecie), to chyba lepiej, że teraz skręciło to w stronę box office, skoro to forum BOX OFFICE'owy zawrót głowy? 😉

Cytat z Marek Pilarski data 22 grudnia, 2025, 12:37

Będzie raczej coś pomiędzy, $1,6-1,65 mld

No to nie ma bata, że nie nakręci części 4-5. Pytanie tylko na kiedy, bo coś czuję, że premiery najwcześniej w 2030 i 2033 😛

Dobra, to proponuje z kasą Avatara już od teraz do tematu finansowego.

Jednocześnie jest to forum na 7 osób i trzeba się cieszyć z każdego posta 😀

Juby has reacted to this post.
Juby

Zawsze można kogoś doprosić 🙂

Ale serio, to by musiało stanąć poniżej miliarda, aby nie weszli na plan kolejnych części. $1,5 mld nawet przy $500m budżetu gwarantuje im zysk, więc czemu nie zrobić tego ponownie?

No i pomimo masy negatywów w mojej opinii podkreślę, że na pewno film trafi na moją półkę. Liczę, że w 2D na moim tv odbiorę go lepiej, a nawet jeśli nie to wizualnie film będzie robił wrażenie + staram się mieć wszystko Camerona wydane w PL w swojej skromnej kolekcji + liczę na ciekawe materiały dodatkowe, jak przy poprzednich częściach.

Były już próby dopraszania, nie pykło. Plus trzeba byłoby odblokować rejestrację.

Prawie 90 mln z grudniowej Ameryki to nic hamującego serię, będą musieli tylko przyzwyczaić się, że minęly czasy bajecznych rekordów.

Przy dwójce też były głosy rozczarowania po pierwszym weekendzie. Niech każdy zluzuje majty, bo przez najbliższe 2-3 tygodnie może się jeszcze tak zmienić, że będzie kolejne $2 miliardy i zatkało kakało 😛

Marek Pilarski and Szaman have reacted to this post.
Marek PilarskiSzaman

Tak, dużo tu powtórek z poprzedników, znajomych sytuacji, ujęć i patentów (jak w finałowej bitwie, która jest sklejką, czasem podniesioną do entej potęgi, z finałów poprzednich dwóch filmów), jednych rzeczy mogłoby być więcej, innych mniej a fenomenalna moim zdaniem Varang (co Chaplinównw tu wyraża, a czemu wtóruje ponownie nieprawdopodobne CGI, mimiką i oczami to jest kosmos) w trzecim akcie gdzieś znika i schodzi na dalszy plan, podobnie nie do końca udana jest konstrukcja zakończenia, które jednocześnie chciałoby robić za potencjalny finał całej serii jak i być furtką dla kontynuacji, ale i tak film był dla mnie...

Bezgranicznie kocham ten świat, jego mitologię i bohaterów, z całym jego patosem oraz rodzinną telenowelą. Rozumiem zarzutu ale wizyta na Pandorze ponownie dostarczyła mi takich emocji i wrażeń, że mogę tylko rozłożyć ręce i zapytać: i co mam poradzić? 🙂

Mimo wspomnianej powtórkowości nie zabrakło nowych wrażeń i fajnych pomysłów: bardzo podobała mi się dynamika między Sullym i Quaritchem oraz rozwiązanie ich walki w finale, relacja tego drugiego z Varang oraz cała sekwencja w mieście ludzi, która była miłą odskocznią i przeciwieństwem dla dżungli / wody.

To za ile lat czwórka?

Szaman has reacted to this post.
Szaman

2D czy 3D?

I jak ten efekt z klatkami, co tak bardzo mnie denerwował? I scena w namiocie?

Złamałem tradycję i poszedłem na seans 2D w kinowej panoramie. (kadrowanie było perfekcyjne) Nie było HFR więc nie mam jak ocenić.

Scena w namiocie była... zwyczajna, to raczej standardowy dla filmów efekt zażycia narkotyku 😛

Zobaczę, jakby godziny dopisały to może wybiorę się w styczniu do IMAX, poprzednie części też widziałem w kinie po dwa razy.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Ja myślałem, że może w sobotę wybiorę się do IMAXa, ale jak wczoraj sprawdziłem seanse, to pierwszy z napisami dopiero o 17:30, i już najlepsze miejsca były i tak wykupione. Więc chyba podobnie jak w przypadku poprzednika dobre miejsce w sobotę dostanę dopiero w lutym. xD

Btw. "Pierwszy polski film w IMAX" podczas premierowego weekendu nie ma ani jednego seansu w IMAX. Przynajmniej we Wrocławiu, ale podobnie jest też pewnie w pozostałych. 😛

Cytat z Szaman data 20 grudnia, 2025, 21:41

Jeszcze taka myśl. Dlaczego to jest tak mocno skąpane we własnym sosie z tej planety? Czy nie mógłby atakować ich jakiś nowy, zupełnie odmienny kosmiczny przeciwnik?

I tu się nie zgadzam, bo wtedy to już byłyby filmy o czym innym a przecież cała rzecz polega na tym, że w Avatarze dla ludzi Na'vi są obcymi i na odwrót.

Przy okazji finału Stranger Things pomyślałem że właśnie z tego powodu tak bardzo w moje serducho trafia Avatar, przez swoją prostolinijność, klarowny podział na dobro i zło (z paroma odcieniami popielatej szarości w trzeciej części, choć bez przesady) i brak udziwnień, których ten świat nie potrzebuje. W przeciwnym razie możemy od razu zrobić z tego drugie MCU, zaangażować inne planety, rasy, kosmiczne wojny a stąd już o krok do podróży w czasie i wszystkiego, czego te filmy (i ich fani) do szczęścia nie potrzebują.

Michelle Yeoh w Avatarze 4 i 5

https://www.worldofreel.com/blog/2026/1/13/michelle-yeoh-to-star-in-avatar-4-and-avatar-5-according-to-james-cameron

A za miesiąc Letteri odbierze swojego 6 Oscara.

PreviousPage 23 of 23