Cytat z Szaman data 20 grudnia, 2025, 23:58Moim zdaniem ona była jak z innego filmu i to w negatywnym znaczeniu. Avatar jest raczej baśniowy, ma te swoje I see you powtarzane dziesiątki razy, siłę rodziny, piękne i mądre zwierzęta wodne, a to wyglądało jak sen starego zboczeńca.
Moim zdaniem ona była jak z innego filmu i to w negatywnym znaczeniu. Avatar jest raczej baśniowy, ma te swoje I see you powtarzane dziesiątki razy, siłę rodziny, piękne i mądre zwierzęta wodne, a to wyglądało jak sen starego zboczeńca.
Cytat z Juby data 22 grudnia, 2025, 09:12Ta scena jest przede wszystkim najgorsza wizualnie, bo przez zaburzenia obrazu i kamerę POV ginie fotorealizm i wygląda to jak gra komputerowa.
$345m na otwarcie. Przy nogach okresu świątecznego myślę, że $1,4 mld to minimum, ale nie zdziwi mnie nawet $1,8 mld. Przekonamy się za jakiś miesiąc.
Ta scena jest przede wszystkim najgorsza wizualnie, bo przez zaburzenia obrazu i kamerę POV ginie fotorealizm i wygląda to jak gra komputerowa.
$345m na otwarcie. Przy nogach okresu świątecznego myślę, że $1,4 mld to minimum, ale nie zdziwi mnie nawet $1,8 mld. Przekonamy się za jakiś miesiąc.
Cytat z Marek Pilarski data 22 grudnia, 2025, 12:37Będzie raczej coś pomiędzy, $1,6-1,65 mld
Będzie raczej coś pomiędzy, $1,6-1,65 mld
Cytat z Juby data 22 grudnia, 2025, 13:21Ostatnio w dwóch wątkach pisało się o sezonie nagród (o Szalamecie), to chyba lepiej, że teraz skręciło to w stronę box office, skoro to forum BOX OFFICE'owy zawrót głowy? 😉
Cytat z Marek Pilarski data 22 grudnia, 2025, 12:37Będzie raczej coś pomiędzy, $1,6-1,65 mld
No to nie ma bata, że nie nakręci części 4-5. Pytanie tylko na kiedy, bo coś czuję, że premiery najwcześniej w 2030 i 2033 😛
Ostatnio w dwóch wątkach pisało się o sezonie nagród (o Szalamecie), to chyba lepiej, że teraz skręciło to w stronę box office, skoro to forum BOX OFFICE'owy zawrót głowy? 😉
No to nie ma bata, że nie nakręci części 4-5. Pytanie tylko na kiedy, bo coś czuję, że premiery najwcześniej w 2030 i 2033 😛
Cytat z Szaman data 22 grudnia, 2025, 13:25Dobra, to proponuje z kasą Avatara już od teraz do tematu finansowego.
Jednocześnie jest to forum na 7 osób i trzeba się cieszyć z każdego posta 😀
Dobra, to proponuje z kasą Avatara już od teraz do tematu finansowego.
Jednocześnie jest to forum na 7 osób i trzeba się cieszyć z każdego posta 😀
Cytat z Juby data 22 grudnia, 2025, 13:29Zawsze można kogoś doprosić 🙂
Ale serio, to by musiało stanąć poniżej miliarda, aby nie weszli na plan kolejnych części. $1,5 mld nawet przy $500m budżetu gwarantuje im zysk, więc czemu nie zrobić tego ponownie?
No i pomimo masy negatywów w mojej opinii podkreślę, że na pewno film trafi na moją półkę. Liczę, że w 2D na moim tv odbiorę go lepiej, a nawet jeśli nie to wizualnie film będzie robił wrażenie + staram się mieć wszystko Camerona wydane w PL w swojej skromnej kolekcji + liczę na ciekawe materiały dodatkowe, jak przy poprzednich częściach.
Zawsze można kogoś doprosić 🙂
Ale serio, to by musiało stanąć poniżej miliarda, aby nie weszli na plan kolejnych części. $1,5 mld nawet przy $500m budżetu gwarantuje im zysk, więc czemu nie zrobić tego ponownie?
No i pomimo masy negatywów w mojej opinii podkreślę, że na pewno film trafi na moją półkę. Liczę, że w 2D na moim tv odbiorę go lepiej, a nawet jeśli nie to wizualnie film będzie robił wrażenie + staram się mieć wszystko Camerona wydane w PL w swojej skromnej kolekcji + liczę na ciekawe materiały dodatkowe, jak przy poprzednich częściach.
Cytat z Szaman data 22 grudnia, 2025, 13:34Były już próby dopraszania, nie pykło. Plus trzeba byłoby odblokować rejestrację.
Prawie 90 mln z grudniowej Ameryki to nic hamującego serię, będą musieli tylko przyzwyczaić się, że minęly czasy bajecznych rekordów.
Były już próby dopraszania, nie pykło. Plus trzeba byłoby odblokować rejestrację.
Prawie 90 mln z grudniowej Ameryki to nic hamującego serię, będą musieli tylko przyzwyczaić się, że minęly czasy bajecznych rekordów.
Cytat z Juby data 22 grudnia, 2025, 13:38Przy dwójce też były głosy rozczarowania po pierwszym weekendzie. Niech każdy zluzuje majty, bo przez najbliższe 2-3 tygodnie może się jeszcze tak zmienić, że będzie kolejne $2 miliardy i zatkało kakało 😛
Przy dwójce też były głosy rozczarowania po pierwszym weekendzie. Niech każdy zluzuje majty, bo przez najbliższe 2-3 tygodnie może się jeszcze tak zmienić, że będzie kolejne $2 miliardy i zatkało kakało 😛
Cytat z Mierzwiak data 31 grudnia, 2025, 15:23Avatar: Fire and Ash
Tak, dużo tu powtórek z poprzedników, znajomych sytuacji, ujęć i patentów (jak w finałowej bitwie, która jest sklejką, czasem podniesioną do entej potęgi, z finałów poprzednich dwóch filmów), jednych rzeczy mogłoby być więcej, innych mniej a fenomenalna moim zdaniem Varang (co Chaplinównw tu wyraża, a czemu wtóruje ponownie nieprawdopodobne CGI, mimiką i oczami to jest kosmos) w trzecim akcie gdzieś znika i schodzi na dalszy plan, podobnie nie do końca udana jest konstrukcja zakończenia, które jednocześnie chciałoby robić za potencjalny finał całej serii jak i być furtką dla kontynuacji, ale i tak film był dla mnie...
Bezgranicznie kocham ten świat, jego mitologię i bohaterów, z całym jego patosem oraz rodzinną telenowelą. Rozumiem zarzutu ale wizyta na Pandorze ponownie dostarczyła mi takich emocji i wrażeń, że mogę tylko rozłożyć ręce i zapytać: i co mam poradzić? 🙂
Mimo wspomnianej powtórkowości nie zabrakło nowych wrażeń i fajnych pomysłów: bardzo podobała mi się dynamika między Sullym i Quaritchem oraz rozwiązanie ich walki w finale, relacja tego drugiego z Varang oraz cała sekwencja w mieście ludzi, która była miłą odskocznią i przeciwieństwem dla dżungli / wody.
To za ile lat czwórka?
Tak, dużo tu powtórek z poprzedników, znajomych sytuacji, ujęć i patentów (jak w finałowej bitwie, która jest sklejką, czasem podniesioną do entej potęgi, z finałów poprzednich dwóch filmów), jednych rzeczy mogłoby być więcej, innych mniej a fenomenalna moim zdaniem Varang (co Chaplinównw tu wyraża, a czemu wtóruje ponownie nieprawdopodobne CGI, mimiką i oczami to jest kosmos) w trzecim akcie gdzieś znika i schodzi na dalszy plan, podobnie nie do końca udana jest konstrukcja zakończenia, które jednocześnie chciałoby robić za potencjalny finał całej serii jak i być furtką dla kontynuacji, ale i tak film był dla mnie...
![]()
Bezgranicznie kocham ten świat, jego mitologię i bohaterów, z całym jego patosem oraz rodzinną telenowelą. Rozumiem zarzutu ale wizyta na Pandorze ponownie dostarczyła mi takich emocji i wrażeń, że mogę tylko rozłożyć ręce i zapytać: i co mam poradzić? 🙂
Mimo wspomnianej powtórkowości nie zabrakło nowych wrażeń i fajnych pomysłów: bardzo podobała mi się dynamika między Sullym i Quaritchem oraz rozwiązanie ich walki w finale, relacja tego drugiego z Varang oraz cała sekwencja w mieście ludzi, która była miłą odskocznią i przeciwieństwem dla dżungli / wody.
To za ile lat czwórka?
Cytat z Marek Pilarski data 31 grudnia, 2025, 16:112D czy 3D?
2D czy 3D?
Cytat z Mierzwiak data 31 grudnia, 2025, 16:44Złamałem tradycję i poszedłem na seans 2D w kinowej panoramie. (kadrowanie było perfekcyjne) Nie było HFR więc nie mam jak ocenić.
Scena w namiocie była... zwyczajna, to raczej standardowy dla filmów efekt zażycia narkotyku 😛
Zobaczę, jakby godziny dopisały to może wybiorę się w styczniu do IMAX, poprzednie części też widziałem w kinie po dwa razy.
Złamałem tradycję i poszedłem na seans 2D w kinowej panoramie. (kadrowanie było perfekcyjne) Nie było HFR więc nie mam jak ocenić.
Scena w namiocie była... zwyczajna, to raczej standardowy dla filmów efekt zażycia narkotyku 😛
Zobaczę, jakby godziny dopisały to może wybiorę się w styczniu do IMAX, poprzednie części też widziałem w kinie po dwa razy.
Cytat z Marek Pilarski data 31 grudnia, 2025, 18:17Ja myślałem, że może w sobotę wybiorę się do IMAXa, ale jak wczoraj sprawdziłem seanse, to pierwszy z napisami dopiero o 17:30, i już najlepsze miejsca były i tak wykupione. Więc chyba podobnie jak w przypadku poprzednika dobre miejsce w sobotę dostanę dopiero w lutym. xD
Btw. "Pierwszy polski film w IMAX" podczas premierowego weekendu nie ma ani jednego seansu w IMAX. Przynajmniej we Wrocławiu, ale podobnie jest też pewnie w pozostałych. 😛
Ja myślałem, że może w sobotę wybiorę się do IMAXa, ale jak wczoraj sprawdziłem seanse, to pierwszy z napisami dopiero o 17:30, i już najlepsze miejsca były i tak wykupione. Więc chyba podobnie jak w przypadku poprzednika dobre miejsce w sobotę dostanę dopiero w lutym. xD
Btw. "Pierwszy polski film w IMAX" podczas premierowego weekendu nie ma ani jednego seansu w IMAX. Przynajmniej we Wrocławiu, ale podobnie jest też pewnie w pozostałych. 😛
Cytat z Mierzwiak data 1 stycznia, 2026, 14:14Cytat z Szaman data 20 grudnia, 2025, 21:41Jeszcze taka myśl. Dlaczego to jest tak mocno skąpane we własnym sosie z tej planety? Czy nie mógłby atakować ich jakiś nowy, zupełnie odmienny kosmiczny przeciwnik?
I tu się nie zgadzam, bo wtedy to już byłyby filmy o czym innym a przecież cała rzecz polega na tym, że w Avatarze dla ludzi Na'vi są obcymi i na odwrót.
Przy okazji finału Stranger Things pomyślałem że właśnie z tego powodu tak bardzo w moje serducho trafia Avatar, przez swoją prostolinijność, klarowny podział na dobro i zło (z paroma odcieniami popielatej szarości w trzeciej części, choć bez przesady) i brak udziwnień, których ten świat nie potrzebuje. W przeciwnym razie możemy od razu zrobić z tego drugie MCU, zaangażować inne planety, rasy, kosmiczne wojny a stąd już o krok do podróży w czasie i wszystkiego, czego te filmy (i ich fani) do szczęścia nie potrzebują.
Cytat z Szaman data 20 grudnia, 2025, 21:41Jeszcze taka myśl. Dlaczego to jest tak mocno skąpane we własnym sosie z tej planety? Czy nie mógłby atakować ich jakiś nowy, zupełnie odmienny kosmiczny przeciwnik?
I tu się nie zgadzam, bo wtedy to już byłyby filmy o czym innym a przecież cała rzecz polega na tym, że w Avatarze dla ludzi Na'vi są obcymi i na odwrót.
Przy okazji finału Stranger Things pomyślałem że właśnie z tego powodu tak bardzo w moje serducho trafia Avatar, przez swoją prostolinijność, klarowny podział na dobro i zło (z paroma odcieniami popielatej szarości w trzeciej części, choć bez przesady) i brak udziwnień, których ten świat nie potrzebuje. W przeciwnym razie możemy od razu zrobić z tego drugie MCU, zaangażować inne planety, rasy, kosmiczne wojny a stąd już o krok do podróży w czasie i wszystkiego, czego te filmy (i ich fani) do szczęścia nie potrzebują.
Cytat z Szaman data 13 stycznia, 2026, 17:53Michelle Yeoh w Avatarze 4 i 5
https://www.worldofreel.com/blog/2026/1/13/michelle-yeoh-to-star-in-avatar-4-and-avatar-5-according-to-james-cameron
Michelle Yeoh w Avatarze 4 i 5