BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Marek Pilarski data 30 lipca, 2021, 17:16The Green Knight całkiem nieźle, tak samo Jungle Cruise, który w normalnych warunkach (bez obostrzeń i Disney+) szedłby w tej chwili na $30 mln.
The Green Knight całkiem nieźle, tak samo Jungle Cruise, który w normalnych warunkach (bez obostrzeń i Disney+) szedłby w tej chwili na $30 mln.
Cytat z Szaman data 30 lipca, 2021, 17:21Podobno Jungle Cruise kosztowało aż 200 mln$, więc chyba w Disneyu nie są zadowoleni ani teraz, ani przy tych 30 mln$.
Podobno Jungle Cruise kosztowało aż 200 mln$, więc chyba w Disneyu nie są zadowoleni ani teraz, ani przy tych 30 mln$.
Cytat z Marek Pilarski data 30 lipca, 2021, 17:24Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Po $2,7 mln z przedpremierowych szedłby na $30 mln. Ale nie wiadomo, jakie byłyby przedpremierowe, gdyby nie było pandemii i Disney+. Choć myślę, że dużo więcej chyba by nie ugrał, bo od początku pachniało to klapą. 😛
Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Po $2,7 mln z przedpremierowych szedłby na $30 mln. Ale nie wiadomo, jakie byłyby przedpremierowe, gdyby nie było pandemii i Disney+. Choć myślę, że dużo więcej chyba by nie ugrał, bo od początku pachniało to klapą. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 1 sierpnia, 2021, 17:52Jungle Cruise $34,2 mln w amerykańskich kinach, $27,6 mln poza i ok. $30 mln ze streamingu, razem $91,8 mln. Nieźle. Film kosztował $200 mln, ale na Deadline jest napisane, że wraz z marketingiem całkowite koszty wyniosły ok. $362 mln. Żeby w dystrybucji kinowej wyjść na zero przy takich wydatkach na produkcję i marketing, film musiałby zarobić ok. $700 mln.
Ogólnie dziwne rzeczy dzieją się w box office. Jungle Cruise spisało się lepiej, niż się tego spodziewano przed weekendem i uniknęło dużego spadku z piątku na sobotę (a nawet zaliczyło 15-procentowy wzrost po odliczeniu przedpremierowych z piątku), czego nie udało się uniknąć Black Widow. Wtedy tłumaczono to dostępem do tej produkcji na Disney+ i wynikającym z niego łatwym dostępem do kopii pirackich w świetnej jakości. Tak samo zresztą tłumaczono ogromny spadek filmu ze Scarlett Johansson w drugi weekend, ale w tym tygodniu Old i - szczególnie - Snake Eyes, zaliczając kolejno 60- i 70-procentowe spadki, pokazały, że nawet filmy z wyłącznie kinową dystrybucją nie są w stanie utrzymać widowni. W przypadku nowości poprzedniego weekendu od początku zainteresowanie nimi było niewielkie, a noty widzów są negatywne/przeciętne, więc to też miało wpływ na word of mouth i ostateczny spadek zainteresowania. Jednak pokazuje to także, że nie można aż tak jednoznacznie za winowajcę dużych spadków podczas drugich weekendów obwiniać streaming (Disney+, HBO Max).
https://deadline.com/2021/08/dwayne-johnson-jungle-cruise-weekend-box-office-disney-black-widow-1234806607/
Jungle Cruise $34,2 mln w amerykańskich kinach, $27,6 mln poza i ok. $30 mln ze streamingu, razem $91,8 mln. Nieźle. Film kosztował $200 mln, ale na Deadline jest napisane, że wraz z marketingiem całkowite koszty wyniosły ok. $362 mln. Żeby w dystrybucji kinowej wyjść na zero przy takich wydatkach na produkcję i marketing, film musiałby zarobić ok. $700 mln.
Ogólnie dziwne rzeczy dzieją się w box office. Jungle Cruise spisało się lepiej, niż się tego spodziewano przed weekendem i uniknęło dużego spadku z piątku na sobotę (a nawet zaliczyło 15-procentowy wzrost po odliczeniu przedpremierowych z piątku), czego nie udało się uniknąć Black Widow. Wtedy tłumaczono to dostępem do tej produkcji na Disney+ i wynikającym z niego łatwym dostępem do kopii pirackich w świetnej jakości. Tak samo zresztą tłumaczono ogromny spadek filmu ze Scarlett Johansson w drugi weekend, ale w tym tygodniu Old i - szczególnie - Snake Eyes, zaliczając kolejno 60- i 70-procentowe spadki, pokazały, że nawet filmy z wyłącznie kinową dystrybucją nie są w stanie utrzymać widowni. W przypadku nowości poprzedniego weekendu od początku zainteresowanie nimi było niewielkie, a noty widzów są negatywne/przeciętne, więc to też miało wpływ na word of mouth i ostateczny spadek zainteresowania. Jednak pokazuje to także, że nie można aż tak jednoznacznie za winowajcę dużych spadków podczas drugich weekendów obwiniać streaming (Disney+, HBO Max).
Disney Pulls ‘Jungle Cruise’ Into Weekend Port With $91.8M In Global B.O. & Disney+ Premier Spend
Cytat z Ernest Kubica data 2 sierpnia, 2021, 23:56Ciekawa sprawa z tymi spadkami. Też myślałem, że to może wina słabych opinii, ale Snake czy Black Widow mają w miarę dobre oceny od publiczności na RT. Przyszło mi do głowy coś takiego, że może amerykanie na ten moment przestali chodzić do kina, a chodzą tylko na filmy. Głupio to brzmi, ale chodzi mi o to, że może jest mniej "przypadkowych" widzów, czyli takich, którzy pojawiają się w kinie nie dlatego, że coś ciekawego zobaczyli w repertuarze, tylko mają akurat czas, jest słaba pogoda itd. Wybór filmu wypada wtedy dopiero przy kasie czy chwilę wcześniej w domu (pytają na forach - ej leci coś ciekawego teraz w kinie?) i jest to wtedy film o którym gdzieś tam słyszeli, pasuje im fabuła albo aktorzy i jest to film często grany (nie trzeba czekać na niego 3 godziny bo oni mają czas teraz i chcą zaraz wejść na salę). Tu wygląda jakby chodzili do kin głównie widzowie, którzy mocno są nastawieni na jakiś tytuł i czekają na jego premierę, potem nie ma kto tego wyniku utrzymywać. Ale to niech już poważne firmy analityczne rozkminiają.
Ciekawa sprawa z tymi spadkami. Też myślałem, że to może wina słabych opinii, ale Snake czy Black Widow mają w miarę dobre oceny od publiczności na RT. Przyszło mi do głowy coś takiego, że może amerykanie na ten moment przestali chodzić do kina, a chodzą tylko na filmy. Głupio to brzmi, ale chodzi mi o to, że może jest mniej "przypadkowych" widzów, czyli takich, którzy pojawiają się w kinie nie dlatego, że coś ciekawego zobaczyli w repertuarze, tylko mają akurat czas, jest słaba pogoda itd. Wybór filmu wypada wtedy dopiero przy kasie czy chwilę wcześniej w domu (pytają na forach - ej leci coś ciekawego teraz w kinie?) i jest to wtedy film o którym gdzieś tam słyszeli, pasuje im fabuła albo aktorzy i jest to film często grany (nie trzeba czekać na niego 3 godziny bo oni mają czas teraz i chcą zaraz wejść na salę). Tu wygląda jakby chodzili do kin głównie widzowie, którzy mocno są nastawieni na jakiś tytuł i czekają na jego premierę, potem nie ma kto tego wyniku utrzymywać. Ale to niech już poważne firmy analityczne rozkminiają.
Cytat z Szaman data 3 sierpnia, 2021, 06:55A mi przyszło do głowy, że może oceny zaczynają zakłamywać rzeczywisty odbiór. Bo coraz więcej jest internautów i dziennikarzy dla których wszystko jest "awesome". Grace to prawie wczoraj rozmazała makijaż nad zwiastunem Carnage'a, podobnie pozytywne opinie dominują w sieci. A potem film wychodzi z bańki i dostaje po tyłku w drugi weekend.
A mi przyszło do głowy, że może oceny zaczynają zakłamywać rzeczywisty odbiór. Bo coraz więcej jest internautów i dziennikarzy dla których wszystko jest "awesome". Grace to prawie wczoraj rozmazała makijaż nad zwiastunem Carnage'a, podobnie pozytywne opinie dominują w sieci. A potem film wychodzi z bańki i dostaje po tyłku w drugi weekend.
Cytat z Marek Pilarski data 3 sierpnia, 2021, 09:05Ale później w breakdownie zaznaczyła też, że widzi mieszane opinie na temat tego zwiastuna. 😉
Ale później w breakdownie zaznaczyła też, że widzi mieszane opinie na temat tego zwiastuna. 😉
Cytat z Mierzwiak data 3 sierpnia, 2021, 13:29Cytat z Szaman data Sierpień 3, 2021, 06:55Bo coraz więcej jest internautów i dziennikarzy dla których wszystko jest "awesome". Grace to prawie wczoraj rozmazała makijaż nad zwiastunem Carnage'a, podobnie pozytywne opinie dominują w sieci.
Ja mam ogólnie wrażenie że od jakiegoś czasu celebruje się że wręcz rzeczy przeciętne, mierne, złe i tak jak piszesz wszystko jest "awesome", brakuje jakiegoś trzeźwego rozróżnienia. Tak, o gustach się nie dyskutuje, bla, bla, bla, ale ten masowego odbiorcy* z roku na rok autentycznie staje się coraz gorszy.
*sam się do nich zaliczam, ale też mam świadomość tego, co oglądam.
Cytat z Szaman data Sierpień 3, 2021, 06:55Bo coraz więcej jest internautów i dziennikarzy dla których wszystko jest "awesome". Grace to prawie wczoraj rozmazała makijaż nad zwiastunem Carnage'a, podobnie pozytywne opinie dominują w sieci.
Ja mam ogólnie wrażenie że od jakiegoś czasu celebruje się że wręcz rzeczy przeciętne, mierne, złe i tak jak piszesz wszystko jest "awesome", brakuje jakiegoś trzeźwego rozróżnienia. Tak, o gustach się nie dyskutuje, bla, bla, bla, ale ten masowego odbiorcy* z roku na rok autentycznie staje się coraz gorszy.
*sam się do nich zaliczam, ale też mam świadomość tego, co oglądam.
Cytat z Marek Pilarski data 3 sierpnia, 2021, 15:38Myślę, że w ostatnich latach zmieniło się dużo w kwestii krytyki filmowej. Ekskluzywny, mały klub recenzentów z mniej lub bardziej prestiżowych portali związanych z tematyką filmową wraz z zwiększeniem znaczenia mediów społecznościowych i ogólnie "nowych mediów" został powiększony o wszelkiego rodzaju blogerów, YouTuberów i innych "filmowych influencerów", których gust jest często bardziej zbliżony do gustu łagodniejszych w ocenach filmów widzów niż surowych krytyków.
Myślę, że w ostatnich latach zmieniło się dużo w kwestii krytyki filmowej. Ekskluzywny, mały klub recenzentów z mniej lub bardziej prestiżowych portali związanych z tematyką filmową wraz z zwiększeniem znaczenia mediów społecznościowych i ogólnie "nowych mediów" został powiększony o wszelkiego rodzaju blogerów, YouTuberów i innych "filmowych influencerów", których gust jest często bardziej zbliżony do gustu łagodniejszych w ocenach filmów widzów niż surowych krytyków.
Cytat z Szaman data 3 sierpnia, 2021, 15:51Wydaje mi się, że sprawa tak się rozrosła, że ciężko przytoczyć jeden konkretny argument. Być może przyczyną jest to co sam napisałem, dużo sensu ma to co napisał Ernest, a widzę też inne zjawisko, kiedy recenzent widzi i podwyższa ocenę za coś co kompletnie nie obchodzi zwykłego widza. Przykładowo nie każdy musi widzieć w Czarnej Wdowie harem Harveya Weinsteina, za tą kwestię podwyższy recenzent, a widz pozostanie niewzruszony. Albo w sytuacji w której krytyk wyłapuje niuanse związane z narodowością lub płcią reżysera i za to podwyższa ocenę, lub po prostu wpada w hurraoptymizm z powodu wietrzenia znienawidzonego Hollywood. Widz kupuje bilet raczej bez przeczytania życiorysu reżysera na Wikipedii.
Dlatego stawiam, że po latach zachłyśnięcia się agregatorami w rodzaju Rotten Tomatoes ich rola stopniowo będzie maleć, także przy prognozowaniu spadków. Wracając do Czarnej Wdowy, ma ona 81% i 7/10, a chyba nikt nie czuje, że jej przyjęcie wśród widzów było aż tak dobre.
Ps. Coraz bardziej jednak podoba mi się teoria, że w dobie pandemii zaczęto chodzić na filmy, a nie do kina. Kino przestało być barem. Mniej więcej coś takiego pisał Ernest i może to jest strzał najbliższy 10-tki.
Wydaje mi się, że sprawa tak się rozrosła, że ciężko przytoczyć jeden konkretny argument. Być może przyczyną jest to co sam napisałem, dużo sensu ma to co napisał Ernest, a widzę też inne zjawisko, kiedy recenzent widzi i podwyższa ocenę za coś co kompletnie nie obchodzi zwykłego widza. Przykładowo nie każdy musi widzieć w Czarnej Wdowie harem Harveya Weinsteina, za tą kwestię podwyższy recenzent, a widz pozostanie niewzruszony. Albo w sytuacji w której krytyk wyłapuje niuanse związane z narodowością lub płcią reżysera i za to podwyższa ocenę, lub po prostu wpada w hurraoptymizm z powodu wietrzenia znienawidzonego Hollywood. Widz kupuje bilet raczej bez przeczytania życiorysu reżysera na Wikipedii.
Dlatego stawiam, że po latach zachłyśnięcia się agregatorami w rodzaju Rotten Tomatoes ich rola stopniowo będzie maleć, także przy prognozowaniu spadków. Wracając do Czarnej Wdowy, ma ona 81% i 7/10, a chyba nikt nie czuje, że jej przyjęcie wśród widzów było aż tak dobre.
Ps. Coraz bardziej jednak podoba mi się teoria, że w dobie pandemii zaczęto chodzić na filmy, a nie do kina. Kino przestało być barem. Mniej więcej coś takiego pisał Ernest i może to jest strzał najbliższy 10-tki.
Cytat z Szaman data 3 sierpnia, 2021, 18:35https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1422611462510555139
Nowy Jork będzie pierwszym amerykańskim miastem, które ograniczy dostęp do restauracji, kin, teatrów i siłowni dla osób niezaszczepionych. O nowych restrykcjach poinformował burmistrz Bill de Blasio.https://t.co/Nrssv3RAws
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) August 3, 2021
Cytat z Szaman data 6 sierpnia, 2021, 16:27https://twitter.com/BoxOffice/status/1423666458928758785
THE SUICIDE SQUAD
$4.1M Thursday Domestic Previews#TheSuicideSquad #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) August 6, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 6 sierpnia, 2021, 18:25Hmmmm.. Może nie dobić do $40 mln. Choć takie czasy, że nic nie wiadomo. Jutro rano powinno się nieco wyklarować.
Hmmmm.. Może nie dobić do $40 mln. Choć takie czasy, że nic nie wiadomo. Jutro rano powinno się nieco wyklarować.
Cytat z Szaman data 7 sierpnia, 2021, 16:30https://twitter.com/BoxOffice/status/1424027284248436736
Domestic Friday Estimates
THE SUICIDE SQUAD: $12.15M Opening Day (Including Thursday Previews)
JUNGLE CRUISE: $4.47M Fri / $54.1M Total
BLACK WIDOW: $1.176M / $171.5M
OLD: $1.2M / $35.6M
STILLWATER: $770K / $7.9M
THE GREEN KNIGHT: $760K / $10.3M#TheSuicideSquad #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) August 7, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 7 sierpnia, 2021, 16:36Walka o $30 mln trwa...
Walka o $30 mln trwa...
Cytat z Marek Pilarski data 8 sierpnia, 2021, 17:02$26,5 mln dla The Suicide Squad..
Rynek zewnętrzny wyrównał - $45,7 mln. W sumie $72,2 mln, czyli trochę więcej od kwoty, którą Deadline przepowiadało przed weekendem.
$26,5 mln dla The Suicide Squad..
Rynek zewnętrzny wyrównał - $45,7 mln. W sumie $72,2 mln, czyli trochę więcej od kwoty, którą Deadline przepowiadało przed weekendem.
Cytat z Marek Pilarski data 13 sierpnia, 2021, 09:24Wczoraj czy przedwczoraj mignęła mi jakaś prognoza dla Free Guy, że niby ma zarobić tylko $15-17 mln w weekend otwarcia, i myślę WTF. I wróciłem przed chwilą na forum Box Office Theory, a tam piszą, że przedpremiery wyglądają na ok. $2,5 mln, co mogłoby dać nawet $30 mln w weekend otwarcia.
Deadline pisze, że $20 mln nie jest pewne, Box Office Pro podało właśnie $20 mln w prognozie.
Ciekawe, jak będzie faktycznie...
Wczoraj czy przedwczoraj mignęła mi jakaś prognoza dla Free Guy, że niby ma zarobić tylko $15-17 mln w weekend otwarcia, i myślę WTF. I wróciłem przed chwilą na forum Box Office Theory, a tam piszą, że przedpremiery wyglądają na ok. $2,5 mln, co mogłoby dać nawet $30 mln w weekend otwarcia.
Deadline pisze, że $20 mln nie jest pewne, Box Office Pro podało właśnie $20 mln w prognozie.
Ciekawe, jak będzie faktycznie...
Cytat z Szaman data 13 sierpnia, 2021, 15:42https://twitter.com/BoxOffice/status/1426190882668171271?s=19
FREE GUY
$2.2M Thursday Night Domestic Previews #FreeGuy #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) August 13, 2021