BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Marek Pilarski data 27 listopada, 2021, 17:52Licorice Pizza zarobiło pierwszego dnia $141 tys. w 4 kinach, czyli średnia na kino ponad $35 tys. Od początku pandemii najlepszą średnią na kino podczas całego weekenduj otwarcia odnotowało tydzień temu C'mon C'mon - niespełna $27 tys. (w pięciu kinach).
https://twitter.com/BORReport/status/1464620816323137537?s=20
Licorice Pizza zarobiło pierwszego dnia $141 tys. w 4 kinach, czyli średnia na kino ponad $35 tys. Od początku pandemii najlepszą średnią na kino podczas całego weekenduj otwarcia odnotowało tydzień temu C'mon C'mon - niespełna $27 tys. (w pięciu kinach).
Licorice Pizza grossed an estimated $141K on Friday (from 4 locations in NY/LA).#LicoricePizza #BoxOffice @mgmstudios @licoricepizza
— BoxOfficeReport.com (@BORReport) November 27, 2021
Cytat z Szaman data 27 listopada, 2021, 18:22No to jak za starych, blogowych czasów podsumowanie budżetów premier:
- Encanto 120 mln$
- House of Gucci 75 mln$
- Licorice Pizza 40 mln$
- Resident Evil: Welcome to Raccoon City 25 mln$
No to jak za starych, blogowych czasów podsumowanie budżetów premier:
- Encanto 120 mln$
- House of Gucci 75 mln$
- Licorice Pizza 40 mln$
- Resident Evil: Welcome to Raccoon City 25 mln$
Cytat z Marek Pilarski data 27 listopada, 2021, 19:29PTA wykosztował się...
PTA wykosztował się...
Cytat z Szaman data 27 listopada, 2021, 19:42Może scenografia i kostiumy? Ale on już zaczyna wchodzić na ten poziom kiedy po prostu decydenci chcą być wiązani z jego nazwiskiem i nie patrzą na potencjał finansowy.
Tak jak Scott, po klęsce Duelu, która przecież nie jest jego pierwszą klęską i tak rusza w styczniu pod Waterloo.
Może scenografia i kostiumy? Ale on już zaczyna wchodzić na ten poziom kiedy po prostu decydenci chcą być wiązani z jego nazwiskiem i nie patrzą na potencjał finansowy.
Tak jak Scott, po klęsce Duelu, która przecież nie jest jego pierwszą klęską i tak rusza w styczniu pod Waterloo.
Cytat z Marek Pilarski data 27 listopada, 2021, 19:46Może tam ostatecznie polegnie? 😛
Może tam ostatecznie polegnie? 😛
Cytat z Szaman data 28 listopada, 2021, 17:24https://twitter.com/BoxOffice/status/1464992434178379782
https://twitter.com/BoxOffice/status/1464980725724286982
https://twitter.com/BoxOffice/status/1464992017449209863
https://twitter.com/BoxOffice/status/1464981212301348864
ENCANTO
$27.00M 3-Day Weekend (Est.)
$40.30M 5-Day Weekend (Est.)
$40.30M Total (North America)#Encanto #Disney #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) November 28, 2021
HOUSE OF GUCCI
$14.23M 3-Day Weekend (Est.)
$21.83M 5-Day Weekend (Est.)
$21.83M Total (North America)#HouseOfGucci #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) November 28, 2021
RESIDENT EVIL: WELCOME TO RACCOON CITY
$5.27M 3-Day Weekend (Est.)
$8.80M 5-Day Weekend (Est.)
$8.80M Total (North America)#ResidentEvil #WelcomeToRaccoonCity #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) November 28, 2021
LICORICE PIZZA
$335K 3-Day Weekend (Est.)
4 Screens
$83,852 Avg. (highest since pandemic)
$335K Total (North America)#LicoricePizza #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) November 28, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 30 listopada, 2021, 00:45Przedsprzedaż 😛
https://twitter.com/meJat32/status/1465293854861496321?s=20
Nie wiem, czemu kreska przy Eternals jest taka krótka..
Przedsprzedaż 😛
In one of the tracking region, this is how things look after 6 hours of sales of #SpiderManNoWayHome. pic.twitter.com/ACt57vsYJA
— charlie Jatinder (@meJat32) November 29, 2021
Nie wiem, czemu kreska przy Eternals jest taka krótka..
Cytat z Marek Pilarski data 30 listopada, 2021, 01:05Ok, prześledziłem wątek na Box Office Theory po niemalże pełnym pierwszym dniu przedsprzedaży biletów... Zaczynają się tam pojawiać szacunki, które wskazują na ponad $40 mln z pokazów przedpremierowych, ponad $100 mln z pierwszego dnia (wraz z przedpremierowymi), ponad $200 mln w weekend otwarcia i więcej niż Avengers w rozrachunku końcowym (ponad $623 mln).
Ok, prześledziłem wątek na Box Office Theory po niemalże pełnym pierwszym dniu przedsprzedaży biletów... Zaczynają się tam pojawiać szacunki, które wskazują na ponad $40 mln z pokazów przedpremierowych, ponad $100 mln z pierwszego dnia (wraz z przedpremierowymi), ponad $200 mln w weekend otwarcia i więcej niż Avengers w rozrachunku końcowym (ponad $623 mln).
Cytat z Juby data 30 listopada, 2021, 09:06Cytat z Marek Pilarski data Listopad 30, 2021, 01:05Ok, prześledziłem wątek na Box Office Theory po niemalże pełnym pierwszym dniu przedsprzedaży biletów... Zaczynają się tam pojawiać szacunki, które wskazują na ponad $40 mln z pokazów przedpremierowych, ponad $100 mln z pierwszego dnia (wraz z przedpremierowymi), ponad $200 mln w weekend otwarcia i więcej niż Avengers w rozrachunku końcowym (ponad $623 mln).
W takie wyniki nie uwierzyłbym nawet gdyby pandemia nigdy nie wybuchła. 😀 Użytkownicy tego forum mają tendencje do przesadzania, Bond też wg wielu miał atakować +$100 mln na otwarcie, Eternals też, z kolei nic nie zapowiadało $90 milionów dla drugiego Venoma. Zaraz Omnibus i kolejne warianty wirusa sprawią, że w USA sprzedaż też ograniczą do 50% miejsc na salach i gucio z tego wyjdzie, albo recenzje będą podobne do tych, jakie zebrało Eternals. 😛
A tak na poważnie, przedsprzedaż na czwartkowe i piątkowe pokazy rzeczywiście masakryczna, nie dziwię się że niektórzy po jednym dniu szaleją w prognozach. Myślę że rekord otwarcia dla serii padnie ($151,1 mln zarobione w maju 2007 przez SM3), a wtedy w okresie świątecznym nie będzie innej możliwości, jak przebicie pierwszego Spider-Mana i jego $404 milionów. Z takim wynikiem w USA ciężko będzie nie zarobić tego miliarda worldwide.
Cytat z Marek Pilarski data Listopad 30, 2021, 01:05Ok, prześledziłem wątek na Box Office Theory po niemalże pełnym pierwszym dniu przedsprzedaży biletów... Zaczynają się tam pojawiać szacunki, które wskazują na ponad $40 mln z pokazów przedpremierowych, ponad $100 mln z pierwszego dnia (wraz z przedpremierowymi), ponad $200 mln w weekend otwarcia i więcej niż Avengers w rozrachunku końcowym (ponad $623 mln).
W takie wyniki nie uwierzyłbym nawet gdyby pandemia nigdy nie wybuchła. 😀 Użytkownicy tego forum mają tendencje do przesadzania, Bond też wg wielu miał atakować +$100 mln na otwarcie, Eternals też, z kolei nic nie zapowiadało $90 milionów dla drugiego Venoma. Zaraz Omnibus i kolejne warianty wirusa sprawią, że w USA sprzedaż też ograniczą do 50% miejsc na salach i gucio z tego wyjdzie, albo recenzje będą podobne do tych, jakie zebrało Eternals. 😛
A tak na poważnie, przedsprzedaż na czwartkowe i piątkowe pokazy rzeczywiście masakryczna, nie dziwię się że niektórzy po jednym dniu szaleją w prognozach. Myślę że rekord otwarcia dla serii padnie ($151,1 mln zarobione w maju 2007 przez SM3), a wtedy w okresie świątecznym nie będzie innej możliwości, jak przebicie pierwszego Spider-Mana i jego $404 milionów. Z takim wynikiem w USA ciężko będzie nie zarobić tego miliarda worldwide.
Cytat z Marek Pilarski data 30 listopada, 2021, 16:54https://twitter.com/meJat32/status/1465678981768769539?t=LsLpqxRVDe119-rfnnq6lA&s=19
#SpidermanNoWayHome destroys 24 hours pre-sales record in US/CAN Post CoVID era, selling ~3M tickets for $35M+ sales. The previous best #Eternals & #BlackWidow sold roughly 150K tickets in 24 hours. There is still a lot of data to be received for giving exact sales numbers. pic.twitter.com/Qm58QMniU1
— charlie Jatinder (@meJat32) November 30, 2021
Cytat z Ernest Kubica data 30 listopada, 2021, 20:17Cytat z Mierzwiak data Listopad 30, 2021, 17:41"Post COVID era"? Naprawdę?
No właśnie wczoraj zauważyłem, że w BOM są oznaczene "Pandemic Covid19" weekendy do połowy czerwca
Cytat z Mierzwiak data Listopad 30, 2021, 17:41"Post COVID era"? Naprawdę?
No właśnie wczoraj zauważyłem, że w BOM są oznaczene "Pandemic Covid19" weekendy do połowy czerwca
Cytat z Marek Pilarski data 30 listopada, 2021, 20:43Myślę, że pisząc "post-covid" mają na myśli wszystko od początku pandemii, a że kina są tak naprawdę otwarte od tej wiosny, to faktycznie odnosi się zapewne do ostatnich kilku miesięcy.
Myślę, że pisząc "post-covid" mają na myśli wszystko od początku pandemii, a że kina są tak naprawdę otwarte od tej wiosny, to faktycznie odnosi się zapewne do ostatnich kilku miesięcy.
Cytat z Juby data 1 grudnia, 2021, 14:57Na chwilę zboczę z tematu Spider-Mana. Jeśli ktoś jeszcze pamięta mój wywód o zarobkach Gwiezdnych wojen, to informuję, że dzisiaj go zaktualizowałem. Powodem jest to, że w końcu znalazłem artykuł z Variety z 17 maja 1999 roku (str. 30), w której są szczegółowe dane o zarobkach całej trylogii z poszczególnych reedycji. Dla ciekawskich, takich jak ja:
https://go.gale.com/ps/i.do?p=ITOF&u=wikipedia&id=GALE|A54701224&v=2.1&it=r&sid=ITOF&asid=767a73b0
Na chwilę zboczę z tematu Spider-Mana. Jeśli ktoś jeszcze pamięta mój wywód o zarobkach Gwiezdnych wojen, to informuję, że dzisiaj go zaktualizowałem. Powodem jest to, że w końcu znalazłem artykuł z Variety z 17 maja 1999 roku (str. 30), w której są szczegółowe dane o zarobkach całej trylogii z poszczególnych reedycji. Dla ciekawskich, takich jak ja:
https://go.gale.com/ps/i.do?p=ITOF&u=wikipedia&id=GALE|A54701224&v=2.1&it=r&sid=ITOF&asid=767a73b0

Cytat z Marek Pilarski data 1 grudnia, 2021, 17:32No to ja wrócę do tematu No Way Home. 😉
https://twitter.com/meJat32/status/1465942446714544132?s=20
https://twitter.com/meJat32/status/1466067431902703616?s=20
No to ja wrócę do tematu No Way Home. 😉
2nd day sales are strong for #SpiderManNoWayHome as well, what looks like ~$6M+ sales for overall total of $46M+. It feels a bit early to call out the exact projection, will let the dust settle for a day or two, but $200M+ weekend seems like safe to say. pic.twitter.com/iD4TDMDyAr
— charlie Jatinder (@meJat32) December 1, 2021
Mega pre-sale sellers in one major circuit. Almost catching SW:TRoS in just 2 days of sales. #SpidermanNoWayHome pic.twitter.com/aRhIUAbfJF
— charlie Jatinder (@meJat32) December 1, 2021
Cytat z Juby data 2 grudnia, 2021, 12:22https://twitter.com/meJat32/status/1466320071320502273
Wygląda na to, że całkowicie się myliłem. xD Z taką przedsprzedażą i mocnymi recenzjami No Way Home może pobić rekord grudnia, choć jeszcze tydzień temu widziałbym max. 60% kwoty, którą na otwarcie zarobiło The Force Awakens ($248 mln). Ciekawe czy to rzeczywiście pierwsze filmowe multiwersum wpłynęło na aż taki hype (serio? mnie to średnio jara, a jestem geekiem i czytam komiksy), czy po prostu pokolenia, które śrubowały rekordy Spider-Manów Raimiego aż tak czekały na powrót "ich Spider-Mana" i jego przeciwników? A może jedno i drugie + amerykanie w końcu doczekali się blockbustera, na którego czekali przez całą pandemię (Black Widow solo to przecież nie format Spider-Mana, a Shang-Chi i Eternals, o których jeszcze rok temu mało kto słyszał, tym bardziej)? Trudno powiedzieć, ja wciąż nie potrafię tego zrozumieć, ale szykuje się na dwójkę z przodu w weekend otwarcia, a wtedy trudno mi uwierzyć w mniej niż $600 mln w USA w okresie świątecznym (i przynajmniej drugie tyle z reszty świata).
Fun fact: Batman rozbił bank w 1989 roku, mocnym krokiem wchodząc do pierwszej ligi box office. Sequele również biły rekordy, ale już nigdy nie sięgnęły tego poziomu. Mroczny Rycerz powrócił na piedestał dopiero po 19 latach, kiedy drugie starcie "Batman vs. Joker" w 2008 roku przebiło wszystkie poprzednie części. Spider-Man Sama Raimiego jest niepobity przez inne filmu ze Spider-Manem (nie licząc jego gościnnych występów z Avengers) pod względem przychodów domestic także od 19 lat. Czyżby Człowiek-Pająk czekał na swój wielki comeback tyle samo, ile czekał Człowiek-Nietoperz? Napisałaby się w ten sposób piękna historia. 🙂
Dla przypomnienia: Spider-Man (2002) - porównując średnią cenę biletów z okresu jego wyświetlania do cen z września 2019 roku (nie wiem jak bardzo od tego czasu się zmieniły, ale to i tak tylko luźno szacowana metoda przeliczania) zarobiłby dzisiaj jakieś $626 milionów. SM2 ma drugi najmocniejszy wynik serii z ponad $542 milionami.
#SpiderManNoWayHome crossed $50M in pre-sales in just 3 days of sales. 2nd fastest ever behind #AvengersEndgame. Don't see it missing $200M unless something goes terribly wrong. $250M is quite in sight if everything holds up. Let's see how things goes. pic.twitter.com/uU3wLAUCqE
— charlie Jatinder (@meJat32) December 2, 2021
Wygląda na to, że całkowicie się myliłem. xD Z taką przedsprzedażą i mocnymi recenzjami No Way Home może pobić rekord grudnia, choć jeszcze tydzień temu widziałbym max. 60% kwoty, którą na otwarcie zarobiło The Force Awakens ($248 mln). Ciekawe czy to rzeczywiście pierwsze filmowe multiwersum wpłynęło na aż taki hype (serio? mnie to średnio jara, a jestem geekiem i czytam komiksy), czy po prostu pokolenia, które śrubowały rekordy Spider-Manów Raimiego aż tak czekały na powrót "ich Spider-Mana" i jego przeciwników? A może jedno i drugie + amerykanie w końcu doczekali się blockbustera, na którego czekali przez całą pandemię (Black Widow solo to przecież nie format Spider-Mana, a Shang-Chi i Eternals, o których jeszcze rok temu mało kto słyszał, tym bardziej)? Trudno powiedzieć, ja wciąż nie potrafię tego zrozumieć, ale szykuje się na dwójkę z przodu w weekend otwarcia, a wtedy trudno mi uwierzyć w mniej niż $600 mln w USA w okresie świątecznym (i przynajmniej drugie tyle z reszty świata).
Fun fact: Batman rozbił bank w 1989 roku, mocnym krokiem wchodząc do pierwszej ligi box office. Sequele również biły rekordy, ale już nigdy nie sięgnęły tego poziomu. Mroczny Rycerz powrócił na piedestał dopiero po 19 latach, kiedy drugie starcie "Batman vs. Joker" w 2008 roku przebiło wszystkie poprzednie części. Spider-Man Sama Raimiego jest niepobity przez inne filmu ze Spider-Manem (nie licząc jego gościnnych występów z Avengers) pod względem przychodów domestic także od 19 lat. Czyżby Człowiek-Pająk czekał na swój wielki comeback tyle samo, ile czekał Człowiek-Nietoperz? Napisałaby się w ten sposób piękna historia. 🙂
Dla przypomnienia: Spider-Man (2002) - porównując średnią cenę biletów z okresu jego wyświetlania do cen z września 2019 roku (nie wiem jak bardzo od tego czasu się zmieniły, ale to i tak tylko luźno szacowana metoda przeliczania) zarobiłby dzisiaj jakieś $626 milionów. SM2 ma drugi najmocniejszy wynik serii z ponad $542 milionami.
Cytat z Szaman data 2 grudnia, 2021, 13:00W ogóle dziwna jest ta historia pajęczego Maguire'a w popkulturze, ale chyba szerzej do omówienia w innym temacie. Od Garfielda po Hollanda opinia publiczna dostała takiego Spidera jakiego domagała się narzekając na TM, to teraz TM przez ostatnie lata obrósł kultem. Sądzę, że swoje robią też dostrzegane mniej przez dziecko, a widoczne na tle dzisiejszej szarzyzny elementy reżyserii Raimiego.
No ale tak, to film z tego samego nostalgicznego worka zaoczątkowanego przez Force Awkaens i znowu jest to strzał w dziesiątkę.
W ogóle dziwna jest ta historia pajęczego Maguire'a w popkulturze, ale chyba szerzej do omówienia w innym temacie. Od Garfielda po Hollanda opinia publiczna dostała takiego Spidera jakiego domagała się narzekając na TM, to teraz TM przez ostatnie lata obrósł kultem. Sądzę, że swoje robią też dostrzegane mniej przez dziecko, a widoczne na tle dzisiejszej szarzyzny elementy reżyserii Raimiego.
No ale tak, to film z tego samego nostalgicznego worka zaoczątkowanego przez Force Awkaens i znowu jest to strzał w dziesiątkę.