aby założyć posty i tematy.

BO Ameryka i reszta świata

PreviousPage 19 of 90Next

Nie wiem czy opinia publiczna dostała takiego Pająka, jakiego się domagała. Bądź co bądź, większość obecnie żyjących fanów postaci wychowało się na komiksach z lat 80-90-tych oraz serialu animowanym, a najbliżej ich był właśnie Spidey Sama (Peter jako fotograf w Daily Bugle, J.J. Jameson, MJ, itd. - to elementy, których w późniejszych filmach brakuje). Moim zdaniem śmieszkowanie z Tobeya było modne po SM3, ale kolejne filmy tylko podkreśliły, że to nie to samo i że pierwsza seria, z jednej strony bardziej autorska, z drugiej lepiej oddająca Spider-Mana, którego znają, była najlepsza. Memy i filmiki z Bullym Magłajerem też na pewno sprawiły że ten Peter obrósł w kult.

Zaczynam się cieszyć, że tak bardzo się myliłem w sprawie sukcesu No Way Home, z dwóch powodów. 1) Uwielbiam śledzić rekordy i spektakularne wyniki finansowe filmów, a od dwóch lat okazji ku temu było tak niewiele. Znowu mam czym się ekscytować. 🙂 2) Black Panther jest najbardziej dochodowym solowym filmem Marvela (OW, domestic oraz worldwide) zdecydowanie za długo! Cholernie się ucieszę jeśli to Spider-Man (nie do końca solowy skoro znaczną rolę odegra tu Dr Strange, ale jednak w tytule występuje sam) wróci tam, gdzie był w latach 2002-2013.

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak
Cytat z Juby data grudzień 2, 2021, 14:57

Zaczynam się cieszyć, że tak bardzo się myliłem w sprawie sukcesu No Way Home.

W końcu się opamiętałeś.. 😛

Od pewnego czasu (rok-dwa) serwisy filmowe i ich newsy są na takim poziomie, że staram się coraz mniej je odwiedzać / z nich korzystać. Najwyraźniej nie byłem świadom hajpu, jaki narastał wokół tego filmu. I dobrze mi z tym. 🙂

To kto pokusi się o pierwszą prognozę nowego pająka? OW i Dom, jak za starych dobrych czasów.

WO: 210 ; WK: 630

Przesadą byłoby nazwanie tego hype'u drugim TFA, a sam film większość zainteresowanych zechce zobaczyć jeszcze przed Bożym Narodzeniem, więc nie spodziewam się jakichś kosmicznych nóg.

Plus taka sobie fabuła wyłania się z materiałów promocyjnych, więc nie sądzę aby ludzie szczególnie go sobie polecali.

Edit: z drugiej strony Święta to weekend, więc będzie miał dwa mega weekendy. Hmmm może jednak podbiję do 600.

Wigilia w piątek (i święta w weekend) to nie jest jednak dobre zestawienie, więc spadek tego dnia względem dnia otwarcia, do którego będą wliczone pokazy przedpremierowe, będzie mega duży (może nawet 90%). Nadrobi jednak w sobotę i niedzielę, choć i tak raczej w drugi weekend może być nawet -70%. Całe następne dwa tygodnie będą jednak mocne.

Juby has reacted to this post.
Juby

Po raz ostatni takie zestawienie dni było w 2010 roku. Odpowiednikiem No Way Home jest Tron: Legacy. To były jednak inne czasy, przed mega otwarciami w grudniu. Mimo to film zaliczył w Wigilię spadek o 77% względem dnia otwarcia i ponad 56% w drugi weekend.

Juby

Podobno sprzedaż na czwartkowe pokazy przedpremierowe (co jest w sumie śmieszne, bo zaczynają się od 15:00, więc w zasadzie film startuje w czwartek, no ale to temat na inną dyskusję) już przekroczyła $17 milionów (więcej niż zarobił Iron Man 3)!

Ja na razie typowałbym spokojnie. Przedsprzedaż internetowa robi się coraz popularniejsza, ludzie chcą mieć lepsze miejsca, a w czasie pandemii wolą kupić sobie bilety z wyprzedzeniem z domu, stąd może być taka wielka chmura, a potem nie-tak-imponujący deszcz. Przypominam, że przedsprzedaż na ostatnie Gwiezdne wojny niby była na poziomie tej na The Last jedi (220 milionów OW), jeszcze na tydzień przed premierą pisano, że wszystko wskazuje na +$200 milionów, a ostatecznie skończyło się na $177,4 mln... Z tym, że sprzedaż na Spider-Mana jest zdeeecydowanie mocniejsza.

Przy dobrych recenzjach i opiniach widzów, nogi powinny być mocne. Z podobną datą premiery (16.12) Rogue One nawet z wielkim otwarciem zdołał dobić do $532 milionów (OW x3,44). Jeśli No Way Home naprawdę idzie na +$200 mln OW, to w najlepszym scenariuszu mógłby przebić $700 milionów. Konkurencji za bardzo nie ma (Matrix będzie też w HBO Max, styczeń i luty są spokojne, a Morbius może tylko pomóc Spider-Manowi dzięki jakimś double-features); pierwszym superhero jaki trafi do kin w przyszłym roku jest Batman, ale to może być film rated-R skierowany do trochę innej grupy odbiorców; Sony nie ma platformy streamingowej, więc podejrzewam że będą trzymać Spider-Mana w kinach tak, jak to robili ze swoimi filmami przed pandemią. Spodziewam się, że nawet weekend otwarcia wyższy od The Last Jedi będzie tutaj przynajmniej potrojony.

Ciekawe czy premiera nowego filmu MCU oraz ferie i wolne dni w święta pomogą Eternals dołożyć trochę $$$. Przez kiepskie recenzje film mocno dostał po wyniku kasowym i na ten moment słabo wygląda przebicie F9, a wtedy moja prognoza, że Top5 2021 roku będzie należeć do pięciu filmów Marvela (masakra!!!!!) nie sprawdzi się. :<

Marek Pilarski and Szaman have reacted to this post.
Marek PilarskiSzaman

Na dzisiaj widzę to tak:

Previews: $45 mln

Piątek: $70 mln ($115 mln)

Sobota: $63 mln

Niedziela: $48 mln

OW: $226 mln

DOM total: $610 mln

Cytat z Marek Pilarski data grudzień 3, 2021, 13:57

Nogi gorsze od The Last Jedi ? Aż 37% z przychodów w USA zarobione w pierwsze 3(4) dni? Z premierą w grudniu? To chyba byłaby sytuacja bezprecedensowa.

Ja zaszaleję ze swoją prognozą. Skoro na naszych oczach może napisać się taka fajna historia (po 19 latach Spidey doczeka się megahitu, który w końcu przebije jego pierwszą część), to postawię na symboliczne...

Opening weekend: $229,6 mln (czyli x2 otwarcie Spider-Mana Sama Raimiego)

Domestic: $703 miliony (czyli niemal równo 300 milionów więcej od pierwszego filmu i wystarczająco, aby przebić Panterę).

A ja się nie znam na BO więc moja prognoza będzie bardzo lame i mniej hurraoptymistyczna 🙂

OW: $170 mln

DOM: $480 mln

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski
Cytat z Juby data grudzień 3, 2021, 14:36
Cytat z Marek Pilarski data grudzień 3, 2021, 13:57

Nogi gorsze od The Last Jedi ? Aż 37% z przychodów w USA zarobione w pierwsze 3(4) dni? Z premierą w grudniu? To chyba byłaby sytuacja bezprecedensowa.

Było kilka takich filmów, nawet z premierą w połowie grudnia: The Day the Erath Stood Still, Exodus, Star Trek: Nemesis,

Juby

A jak obstawiacie Matrixa? Nie czuję aby marka się zresetowała, nie czuję większego zainteresowania. No i mamy 4 grudnia, gdzie jest drugi, napakowany akcją zwiastun? Mam nadzieję, że pojawi się już w przyszłym tygodniu, zresztą aby to były gorące 2 tygodnie dla filmowego marketingu dzięki premierze Spider-Mana.

W każdym razie wyczuwam lekką klapę, także dzięki wrzuceniu tego na HBO w Święta.

WO: 24 (3 dni), 35 (5 dni)

WK: 115

Życzę jak najwięcej, Keanu jest uwielbiany a Matrix to jakby nie było kultowa marka, ale skoro tego samego dnia kopia 4K będzie w sieci to równie dobrze może się skończyć totalną katastrofą.

W poniedziałek rusza sprzedaż biletów w USA, pewnie z tej okazji dadzą zwiastun.

Cytat z Marek Pilarski data grudzień 3, 2021, 17:31

Było kilka takich filmów, nawet z premierą w połowie grudnia: The Day the Erath Stood Still, Exodus, Star Trek: Nemesis,

Okay, z tym że to tytuły o może 0,5% hype'u, jaki jest na Spider-Mana. A jak wiemy, duży hype = duże otwarcie = dużo gadania wśród ludzi = duża chęć obejrzenia przez innych. Tak słabego przelicznika OW / DOM spodziewałbym się tylko w przypadku naprawdę słabego przyjęcia filmu przez widzów (gorszego od TLJ). Ale widzę, że BoxOfficePro, które podniosło swoje widełki na OW o 41%, a na Domestic o 34%, również prognozuje nogi słabsze niż przy ostatnich epizodach Gwiezdnych wojen, minimalnie lepsze od twojej prognozy, więc może to ponownie ja się mylę i jestem przesadnym optymistą. 😛

Matrixa, jak i każdego filmu z jednoczesną premierą na HBO Max, nie podejmuje się prognozowania.

Wiecie czemu brakuje szacowanych wyników No Time to Die z tego weekendu?

Tak ekstremalnie wysokie otwarcia w grudniu/przed świętami to jednak mimo wszystko coś nowego. Przy takim ustawieniu dni nie było jeszcze filmu, który wystartował z pułapu powyżej $200 mln czy nawet $100 mln (tak jak pisałem wcześniej, po raz ostatni takie same ustawienie dni było w 2010 roku), a to może mieć znaczenie na wysokość otwarcia i ostatecznie także "nogi", szczególnie przez niekorzystny układ świąt podczas drugiego weekendu. Zobaczymy, co z tego wyjdzie..

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Tylko 800 tys$ dla West Side Story z przedpremierowych.

Nadrobi w święta. 🙂

West Side Story wystartowało słabiej niż In The Heights. xD

Steven Spielberg's In The Lows

Szaman has reacted to this post.
Szaman
PreviousPage 19 of 90Next