aby założyć posty i tematy.

BO Ameryka i reszta świata

PreviousPage 34 of 90Next

Deadline:

Top Gun: Maverick had a slightly lower average ticket price over Elvis, $12.47 to $12.52.

I pomyśleć, że google podaje, że w ubiegłym roku średnia cena biletów do kina w USA wynosiła $9,57, a wszystkie listy adjusted w sieci podają stan sprzed pandemii ($9,11). Ciekawe kiedy ktoś z the-numbers, lub Mojo to zaktualizuje.

Maverick jednak poniżej $30m i drugie miejsce. Ale wiemy, że Elvis wygrał, bo ma wliczone $3,5m z przedpremierowych. W ten weekend na pewno najwięcej biletów sprzedano na Top Guna.

Kilka wyliczeń: Czarna Pantera po swoim piątym weekendzie ($26,7m) dorzucił $95 milionów - mocno podbite dzięki premierze Infinity War (świetne holdy w trakcie 10 i 11 weekendu) i double-features. Zaznaczam to, aby podkreślić jak trudno na tym etapie zarobić jeszcze tyle pieniędzy. Trzecie największe przychody po piątym weekendzie (wykluczam Avatara i Titanica, bo ci tytani rządzili się swoimi prawami) należą do No Way Home - $20,1m w piąty weekend i $106,8m później - sporo podbite przez brak konkurencji w tym roku. Jeszcze więcej po piątym weekendzie ($29,5m - z tym, że to był pierwszy w szerokiej dystrybucji) zarobiło Gran Torino Ewastwooda - $107,6m. TGM skończy piąty weekend z kwotą w okolicach $29,6 miliona (trzeci wynik wszech czasów po gigantach Camerona - wykluczam Snajpera) i w sumie będzie miał $520,8m. Dodając do jego obecnych przychodów kwoty powyżej otrzymamy widełki $615,8-628,4m. Z tym, że Top Gun z tygodnia na tydzień zaskakuje, ma przed sobą puste w premiery lato, w którym będzie zarabiał świetne pieniądze w środku tygodnia i ma przed sobą kolejne dwa świąteczne weekendy - najbliższy i Labor Day we wrześniu. Myślę, że dorzucić więcej i skończy z przynajmniej $630 milionami, nie zdziwi mnie nawet atak na Jurasshit World ($652,3m), mimo że ten wciąż ma nad Maverickiem $70m przewagi (po pierwszym weekendzie było $82,1m, więc na razie dużo nie stopniało, ale JW był już po July 4th).

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak
Cytat z Szaman data czerwiec 19, 2022, 15:32

Nie wiem gdzie on idzie, po Titanica? 🙂 Czy ten film to jakiś manifest jak kurtka Cage'a w Dzikości serca? 🙂

Podobno $4,75m z wtorku. Przy typowych dla siebie spadkach TGM powinien dodać jakieś $4,15m w środę, $3,75m w czwartek, $24,5 miliona w szósty weekend (-17% względem ubiegłego) i z $7,5m 4 lipca, jak nie więcej. To daje przynajmniej $570 milionów do przyszłego poniedziałku, później powiedzmy średnio po $3 miliony z wtorku-czwartku i nawet największy do tej pory -45% spadek przychodów w obliczu premiery Thora, powinien dać Maverickowi co najmniej $595 milionów do 10 lipca. Z nogami podobnymi do Aladyna (2019, ostatni hit z premierą w Memmorial Day wekeend) Top Gun powinien skończyć w USA z przychodami na poziomie... $663 milionów. 😀

Albo mój kalkulator szwankuje, albo ten film naprawdę idzie zatopić statek. Teraz nie zdziwi mnie nawet $670 milionów i $1,3 miliarda na całym świecie.

Gdy już myślałeś, że Minionki są passee...

I za takie zaskakujące akcje uwielbiam Box Office. Co tu się odje**ło? 😀

Ale z uwzględnianiem tego w  przychodach piątkowych zrobiło się absurdalne. Przedpremiery ruszyły o 2 p.m. czyli w zasadzie cały czwartek. Powinni to rozbijać tak, jak robiono to do 2008 roku.

DoMinions: The Rise of Gru idzie w kierunku $100 mln podczas weekendu bez poniedziałku.

Poza tym Top Gun: Maverick z kolejnym małym spadkiem (15%) i $25 mln w trzy dni ($570 mln w sumie po poniedziałku), a Elvis też się nieźle trzyma ($20 mln / -35% / $73 mln po poniedziałku)

‘Minions: The Rise Of Gru’ No Small Fry At Independence Day Box Office With $116M+ Opening

https://twitter.com/IMAX/status/1542901009332244482?cxt=HHwWhMC4jeOSvukqAAAA

Coś czuję, że spadek w ten weekend może nie wynieść nawet 15%. Titanic w trakcie szóstego weekendu zarobił $25,24 miliona - do tej pory tylko Avatarowi udało się przebić ten wynik (rekordowe $34,9m). Maverick ma duże szanse wcisnąć się między hity Camerona i do poniedziałku mieć już $575 milionów (o pięć więcej niż prognozowałem w środę). Do 10 lipca może już będzie $600m, a potem jeszcze całe lato, Labor Day weekend i pusty wrzesień. Już nie mam pojęcia jak prognozować tego tytana.

Marek Pilarski and Mierzwiak have reacted to this post.
Marek PilarskiMierzwiak

$700M... Here We Go!

Cytat z Juby data lipiec 2, 2022, 10:56

Coś czuję, że spadek w ten weekend może nie wynieść nawet 15%. Titanic w trakcie szóstego weekendu zarobił $25,24 miliona - do tej pory tylko Avatarowi udało się przebić ten wynik (rekordowe $34,9m). Maverick ma duże szanse wcisnąć się między hity Camerona

Według dzisiejszych szacunków szósty weekend Top Guna był o $311 tys. lepszy od szóstego weekendu Titanica. 😀

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Oficjalnie jeszcze lepiej. 🙂 Jeśli Thor mocno nie namiesza, w niedzielę Top Gun wzleci ponad barierę $600 milionów.

Przed premierą: czy dobije do 300 mln?

Po premierze: czy dobije do 400 mln?

Dzisiaj: czy dobije do 700 mln? 😀

Drugi najwyższy wynik tego roku. Myślę, że $150 milionów w weekend to formalność.

Imponujący wynik. Może powalczy nawet o 200 mln z weekendu.

No nie. $29m, bo seanse zaczynają się już w czwartek o 3 p.m. To w sasadzie dodatkowy dzień. Sam piątek to $41m ($70m w sumie) wg Deadline, czyli może być ciężko przebić weekend otwarcia Dominion ($145m).

To będzie drugi weekend z rzędu z premierą +100-milionową. Poprawcie mnie, ale taka sytuacja miała miejsce chyba tylko raz, w maju 2007 kiedy Shrek Trzeci i Piraci debiutowali w obrębie tygodnia?

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Później sprawdzę, jak zmienił się procentowy udział przedpremierowych w dniu otwarcia w przypadku tych najnowszych filmów, które miały te pokazy już od 14:00 albo 15:00, w porównaniu do filmów, gdzie przedpremierowe zaczynały się o 16:00, 17:00 czy 18:00.

PreviousPage 34 of 90Next