BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Mierzwiak data 19 czerwca, 2022, 16:05Word of mouth musi być niesamowite, i w sumie nic dziwnego. Bo co ludzie mieliby sobie polecać, Jurassic Locust?
Word of mouth musi być niesamowite, i w sumie nic dziwnego. Bo co ludzie mieliby sobie polecać, Jurassic Locust?
Cytat z Marek Pilarski data 19 czerwca, 2022, 16:35Lightyear z najlepszym otwarciem dla animacji od początku pandemii. 😛
https://twitter.com/BoxOffice/status/1538544362442850305?s=20&t=0zwdyXm1b41O5fpaCHOPuw
Lightyear z najlepszym otwarciem dla animacji od początku pandemii. 😛
LIGHTYEAR
$51M Opening Weekend (Est.)
4,255 Screens / $11,985 Avg.#Lightyear #BuzzLightyear #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) June 19, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 19 czerwca, 2022, 16:41Deadline pisze, że Top Gun: Maverick zaliczył trzeci najlepszy czwarty weekend w historii, ale powołuje się przy tym na dane z Mojo, gdzie numerem jeden jest American Sniper. Tyle że dla filmu Eastwooda czwarty weekend był pierwszym w szerokiej dystrybucji, więc bez sensu jest go uwzględniać.
"Paramount/Skydance’s Top Gun: Maverick is coming in at $44M, down an amazing 15%, for a $466.1M total, which as we reported last night is the third best fourth weekend ever for a movie after American Sniper ($89.1M) and Avatar ($50.1M)."
Deadline pisze, że Top Gun: Maverick zaliczył trzeci najlepszy czwarty weekend w historii, ale powołuje się przy tym na dane z Mojo, gdzie numerem jeden jest American Sniper. Tyle że dla filmu Eastwooda czwarty weekend był pierwszym w szerokiej dystrybucji, więc bez sensu jest go uwzględniać.
"Paramount/Skydance’s Top Gun: Maverick is coming in at $44M, down an amazing 15%, for a $466.1M total, which as we reported last night is the third best fourth weekend ever for a movie after American Sniper ($89.1M) and Avatar ($50.1M)."
Cytat z Juby data 19 czerwca, 2022, 17:27Od razu po wyjściu z kina powiedziałem do narzeczonej, że Maverick jest tak dobrym kinem rozrywkowym i tak idealnym blockbusterem na lato (+bardzo amerykańskim filmem), że w USA powinien zarobić wszystkie pieniądze świata. Jak widać trafiłem. 🙂
Połową sukcesu była idealnie dobrana data premiery. Memmorial Day weekend to strzał w dziesiątkę dla kina militarnego/patriotycznego, tydzień później Top Gun nie miał żadnej konkurencji, w ten Amerykanie obchodzą Dzień Ojca (pierwszy Top Gun to przecież hit starszego pokolenia, więc wielu synów zabiera swoich starszych do kina), za dwa tygodnie 4 lipca, a potem dość skromny w premiery okres lipiec-wrzesień. No i brak choćby wzmianki o szybkiej premierze w streamingu, co zaniżyło wynik Batmana o dobre $10-35 milionów.
Czy Titanic jest celem? Póki co, trudno powiedzieć, bo Tomek nie przestaje zaskakiwać i bić rekordy, których żaden film nie miał prawa pobić. Na ten moment zawęziłbym widełki do $605-635 milionów, ale zobaczymy jak to będzie wyglądać w kolejnych tygodniach, może hit Camerona też znajdzie się w zasięgu.
Ostatnie 4 m-ce, a szczególnie ostatnie 4 tygodnie przypomniały mi jak bardzo uwielbiam śledzenie i ekscytowanie się box office'm. Brakowało mi tego w ostatnich 2 latach, zajebiście że wszystko po mału wraca do normy. 🙂 Ten weekend to w ogóle karuzela emocji, kto jeszcze 2 dni temu powiedziałby, że Lightyear w weekend otwarcia przegra z dinozaurami, a w niedzielę zarobi mniej od Mavericka dla którego jest to czwarta niedziela! 😀 Aż wziąłem się za aktualizowanie swojego prywatnego BoxOfficeMojo w excelu, zwłaszcza że to oficjalne od października 2019 roku nadaje się do kasacji.
Od razu po wyjściu z kina powiedziałem do narzeczonej, że Maverick jest tak dobrym kinem rozrywkowym i tak idealnym blockbusterem na lato (+bardzo amerykańskim filmem), że w USA powinien zarobić wszystkie pieniądze świata. Jak widać trafiłem. 🙂
Połową sukcesu była idealnie dobrana data premiery. Memmorial Day weekend to strzał w dziesiątkę dla kina militarnego/patriotycznego, tydzień później Top Gun nie miał żadnej konkurencji, w ten Amerykanie obchodzą Dzień Ojca (pierwszy Top Gun to przecież hit starszego pokolenia, więc wielu synów zabiera swoich starszych do kina), za dwa tygodnie 4 lipca, a potem dość skromny w premiery okres lipiec-wrzesień. No i brak choćby wzmianki o szybkiej premierze w streamingu, co zaniżyło wynik Batmana o dobre $10-35 milionów.
Czy Titanic jest celem? Póki co, trudno powiedzieć, bo Tomek nie przestaje zaskakiwać i bić rekordy, których żaden film nie miał prawa pobić. Na ten moment zawęziłbym widełki do $605-635 milionów, ale zobaczymy jak to będzie wyglądać w kolejnych tygodniach, może hit Camerona też znajdzie się w zasięgu.
Ostatnie 4 m-ce, a szczególnie ostatnie 4 tygodnie przypomniały mi jak bardzo uwielbiam śledzenie i ekscytowanie się box office'm. Brakowało mi tego w ostatnich 2 latach, zajebiście że wszystko po mału wraca do normy. 🙂 Ten weekend to w ogóle karuzela emocji, kto jeszcze 2 dni temu powiedziałby, że Lightyear w weekend otwarcia przegra z dinozaurami, a w niedzielę zarobi mniej od Mavericka dla którego jest to czwarta niedziela! 😀 Aż wziąłem się za aktualizowanie swojego prywatnego BoxOfficeMojo w excelu, zwłaszcza że to oficjalne od października 2019 roku nadaje się do kasacji.
Cytat z Juby data 20 czerwca, 2022, 10:10Podobno jeszcze mocniejsza niedziela Top Guna i słabsza Buzza. Gdyby odjąć wynik z pokazów przedpremierowych, animacja Pixara skończyłaby ten weekend dopiero na trzecim miejscu!
Doktorkowi Strange'owi załączyły się dobre późne nogi. W środę trafi na D+ (serio? Kiedy wciąż tak dobrze zarabia? ****ć streaming i te idiotyczne decyzje wytwórni), więc w ten weekend może zaliczyć mocny spadek, ale potem 4th of July weekend, a potem premiera Thora, która na pewno też go wzmocni. Myślę, że nawet $416 milionów jest w zasięgu.
Dinozaury mimo zmiażdżenia przez krytyków jednak idą na wynik wyższy od Batmana. Szkoda.
Podobno jeszcze mocniejsza niedziela Top Guna i słabsza Buzza. Gdyby odjąć wynik z pokazów przedpremierowych, animacja Pixara skończyłaby ten weekend dopiero na trzecim miejscu!
Doktorkowi Strange'owi załączyły się dobre późne nogi. W środę trafi na D+ (serio? Kiedy wciąż tak dobrze zarabia? ****ć streaming i te idiotyczne decyzje wytwórni), więc w ten weekend może zaliczyć mocny spadek, ale potem 4th of July weekend, a potem premiera Thora, która na pewno też go wzmocni. Myślę, że nawet $416 milionów jest w zasięgu.
Dinozaury mimo zmiażdżenia przez krytyków jednak idą na wynik wyższy od Batmana. Szkoda.
Cytat z Mierzwiak data 20 czerwca, 2022, 10:20Cytat z Juby data czerwiec 20, 2022, 10:10Doktorkowi Strange'owi załączyły się dobre późne nogi. W środę trafi na D+ (serio? Kiedy wciąż tak dobrze zarabia? ****ć streaming i te idiotyczne decyzje wytwórni)
To w końcu ogłoszenie daty premiery w streamingu ma wpływ na BO czy nie? Chyba że ma, ale tylko wtedy, gdy ma miejsce przed premierą, tylko jak to ocenić? Na podstawie jednego tytułu do którego dodatkowo nie masz dystansu, bo chciałbyś żeby zarobił jak najwięcej? 🙂
Cytat z Juby data czerwiec 20, 2022, 10:10Doktorkowi Strange'owi załączyły się dobre późne nogi. W środę trafi na D+ (serio? Kiedy wciąż tak dobrze zarabia? ****ć streaming i te idiotyczne decyzje wytwórni)
To w końcu ogłoszenie daty premiery w streamingu ma wpływ na BO czy nie? Chyba że ma, ale tylko wtedy, gdy ma miejsce przed premierą, tylko jak to ocenić? Na podstawie jednego tytułu do którego dodatkowo nie masz dystansu, bo chciałbyś żeby zarobił jak najwięcej? 🙂
Cytat z Szaman data 20 czerwca, 2022, 10:30Streaming to też bat na polskich dystrybutorów i ich pomysły. Z tych 45 dni będzie jeszcze wiele dobrego.
Streaming to też bat na polskich dystrybutorów i ich pomysły. Z tych 45 dni będzie jeszcze wiele dobrego.
Cytat z Juby data 20 czerwca, 2022, 11:52Cytat z Mierzwiak data czerwiec 20, 2022, 10:20To w końcu ogłoszenie daty premiery w streamingu ma wpływ na BO czy nie? Chyba że ma, ale tylko wtedy, gdy ma miejsce przed premierą, tylko jak to ocenić? Na podstawie jednego tytułu do którego dodatkowo nie masz dystansu, bo chciałbyś żeby zarobił jak najwięcej?
To wszystko zależy od filmu. Strange to 2-godzinny kolorowy popcorniak, na którego ogłoszenie przed świątecznym weekendem w USA (w takie Amerykanie jeszcze ochoczej chadzają do kina) na razie w ogóle nie wpłynęło. Batman był 3-godzinnym kryminałem, na którego seans wiele osób potrzebowało zorganizować sobie nawet 5h w trakcie dnia. Nie spotkałem się w sieci z żadną opinią, że ktoś odpuszcza Strange'a, bo zobaczy sobie na D+, z kolei o Batmanie widziałem takich mnóstwo, zarówno przed premierą kinową (tak sieć rozdmuchała fakt, że trafi na HBO już w kwietniu), jak i po niej. Po weekendowych wynikach filmu widać jak premiera w streamingu go zamordowała, a Warner - najwyraźniej zadowolony z kinowych rezultatów i chcący mocniej promować HBO Max - go zwyczajnie porzucił.
Paramount z kolei przedłużył okno kinowe dla Top Guna. Jego wyniki i te Spider-Mana (świetne późne nogi) pokazują, że 45 dni to za szybko. Przez pandemię ilość filmów, które trafiają do szerokiej dystrybucji w kinach zmniejszyła się, dzięki czemu mogą one zarabiać dłużej i cieszyć się lepszą żywotnością. Studia powinny zmienić tę politykę na 60, a nawet 90 dni dla potencjalnie większych hitów, inaczej sami podcinają sobie nogi.
A co do mojego braku dystansu - prognozowałem dla Batmana $310 milionów w USA i $780m na całym świecie. W USA przebił moje najbardziej optymistyczne oczekiwania, a wynik całkowity (który mocno oberwał przez covid) trafiłem w 99%, więc nie mam powodów do narzekań 😉
Cytat z Mierzwiak data czerwiec 20, 2022, 10:20
To w końcu ogłoszenie daty premiery w streamingu ma wpływ na BO czy nie? Chyba że ma, ale tylko wtedy, gdy ma miejsce przed premierą, tylko jak to ocenić? Na podstawie jednego tytułu do którego dodatkowo nie masz dystansu, bo chciałbyś żeby zarobił jak najwięcej?
To wszystko zależy od filmu. Strange to 2-godzinny kolorowy popcorniak, na którego ogłoszenie przed świątecznym weekendem w USA (w takie Amerykanie jeszcze ochoczej chadzają do kina) na razie w ogóle nie wpłynęło. Batman był 3-godzinnym kryminałem, na którego seans wiele osób potrzebowało zorganizować sobie nawet 5h w trakcie dnia. Nie spotkałem się w sieci z żadną opinią, że ktoś odpuszcza Strange'a, bo zobaczy sobie na D+, z kolei o Batmanie widziałem takich mnóstwo, zarówno przed premierą kinową (tak sieć rozdmuchała fakt, że trafi na HBO już w kwietniu), jak i po niej. Po weekendowych wynikach filmu widać jak premiera w streamingu go zamordowała, a Warner - najwyraźniej zadowolony z kinowych rezultatów i chcący mocniej promować HBO Max - go zwyczajnie porzucił.
Paramount z kolei przedłużył okno kinowe dla Top Guna. Jego wyniki i te Spider-Mana (świetne późne nogi) pokazują, że 45 dni to za szybko. Przez pandemię ilość filmów, które trafiają do szerokiej dystrybucji w kinach zmniejszyła się, dzięki czemu mogą one zarabiać dłużej i cieszyć się lepszą żywotnością. Studia powinny zmienić tę politykę na 60, a nawet 90 dni dla potencjalnie większych hitów, inaczej sami podcinają sobie nogi.
A co do mojego braku dystansu - prognozowałem dla Batmana $310 milionów w USA i $780m na całym świecie. W USA przebił moje najbardziej optymistyczne oczekiwania, a wynik całkowity (który mocno oberwał przez covid) trafiłem w 99%, więc nie mam powodów do narzekań 😉
Cytat z Mierzwiak data 20 czerwca, 2022, 12:39Już o tym pisałem - kto miał iść na Batmana, ten poszedł, a posiłkowanie się jakimikolwiek wypowiedziami z sieci i branie ich na poważnie w czasach, gdy każdy ostentacyjnie, na pokaz, musi podkreślić swoje stanowisko uważam za całkowicie błędne podejście. Głosy osób które rzekomo zrezygnowały z kina bo za 1,5 miesiaca obejrzą film na laptopach są bezwartościowe.
Mroczny kryminał, na który trzeba było wygospodarować nawet 5h w trakcie dnia, w dodatku z nowym odtwórcą głównej roli, zarobił prawie $770 mln. To jest fenomenalny wynik, obrażać się z jego powodu na streaming?
Już o tym pisałem - kto miał iść na Batmana, ten poszedł, a posiłkowanie się jakimikolwiek wypowiedziami z sieci i branie ich na poważnie w czasach, gdy każdy ostentacyjnie, na pokaz, musi podkreślić swoje stanowisko uważam za całkowicie błędne podejście. Głosy osób które rzekomo zrezygnowały z kina bo za 1,5 miesiaca obejrzą film na laptopach są bezwartościowe.
Mroczny kryminał, na który trzeba było wygospodarować nawet 5h w trakcie dnia, w dodatku z nowym odtwórcą głównej roli, zarobił prawie $770 mln. To jest fenomenalny wynik, obrażać się z jego powodu na streaming?
Cytat z Juby data 20 czerwca, 2022, 14:22W realu też znam kilka osób, które odpuściły kino, bo HBO. A także takie, które były raz i chciały iść drugi, ale po namyśle uznały że w przypadku filmu, który za 40 dni ma być na HBO jednak się nie opłaca.
W realu też znam kilka osób, które odpuściły kino, bo HBO. A także takie, które były raz i chciały iść drugi, ale po namyśle uznały że w przypadku filmu, który za 40 dni ma być na HBO jednak się nie opłaca.
Cytat z Marek Pilarski data 20 czerwca, 2022, 17:18Cytat z Juby data czerwiec 20, 2022, 10:10Podobno jeszcze mocniejsza niedziela Top Guna
Podobno $17,75 mln, co jest najlepszą czwartą niedzielą w historii.
Cytat z Juby data czerwiec 20, 2022, 10:10Podobno jeszcze mocniejsza niedziela Top Guna
Podobno $17,75 mln, co jest najlepszą czwartą niedzielą w historii.
Cytat z Juby data 20 czerwca, 2022, 21:16No zobaczymy. Ale w przyszły weekend dwie duże premiery, w tym jedna kierowana do starszego, bardzo amerykańskiego widza (Elvis), a ten weekend był mocno podbity przez Dzień Ojca, więc w przyszły Top Gun może tak, jak przed tygodniem stracić +40% widzów, czyli zarobić ze $27 milionów. Będzie ciężko o wygraną. Z kolei w następnym tygodniu święto niepodległości, więc pewnie znowu max. -15% i być może drugie miejsce za minionkami. 🙂
No zobaczymy. Ale w przyszły weekend dwie duże premiery, w tym jedna kierowana do starszego, bardzo amerykańskiego widza (Elvis), a ten weekend był mocno podbity przez Dzień Ojca, więc w przyszły Top Gun może tak, jak przed tygodniem stracić +40% widzów, czyli zarobić ze $27 milionów. Będzie ciężko o wygraną. Z kolei w następnym tygodniu święto niepodległości, więc pewnie znowu max. -15% i być może drugie miejsce za minionkami. 🙂
Cytat z Juby data 23 czerwca, 2022, 08:16We wtorek Maverick pobił rekord najlepszego czwartego wtorku, a wczoraj prawdopodobnie najlepszej środy i - czego się tak szybko nie spodziewałem - prawdopodobnie wrócił na szczyt zestawienia przed dinozaury!
Jednak Titanic nie podda się bez walki. Będzie miał +$660 milionów w przyszłym roku.
https://deadline.com/2022/06/titanic-rerelease-date-remastered-version-james-cameron-1235050212/
We wtorek Maverick pobił rekord najlepszego czwartego wtorku, a wczoraj prawdopodobnie najlepszej środy i - czego się tak szybko nie spodziewałem - prawdopodobnie wrócił na szczyt zestawienia przed dinozaury!
Jednak Titanic nie podda się bez walki. Będzie miał +$660 milionów w przyszłym roku.
‘Titanic’: Remastered Version Set For Theatrical Release In Time For Valentine’s Day 2023
Cytat z Marek Pilarski data 24 czerwca, 2022, 17:46https://twitter.com/BoxOffice/status/1540355812065005568?s=20&t=QlKSq11fzku0fEsY1gDzhA
Weekend Preview Analysis: Strong Starts from Openers as ELVIS Tunes Up $3.5M, THE BLACK PHONE Dials In $3.0M
Read more: https://t.co/hgDTeJRBLB#ELVISMovie #Elvis #TheBlackPhone #BoxOffice pic.twitter.com/ejryUmzCwh
— Boxoffice Pro (@BoxOffice) June 24, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 24 czerwca, 2022, 17:48Pierwsza prognoza dla Nope:
OW: $45-65 mln, Total: $110-190 mln 😛
Pierwsza prognoza dla Nope:
OW: $45-65 mln, Total: $110-190 mln 😛
Cytat z Juby data 24 czerwca, 2022, 18:27Czytam jak idzie przedsprzedaż i na usta ciśnie się: nope 🙂
No to chyba Top Gun wróci na szczyt. Znakomite wyniki w środku tygodnia i brak wow z przedpremier Elvisa.
Czytam jak idzie przedsprzedaż i na usta ciśnie się: nope 🙂
No to chyba Top Gun wróci na szczyt. Znakomite wyniki w środku tygodnia i brak wow z przedpremier Elvisa.
Cytat z Marek Pilarski data 25 czerwca, 2022, 17:52Top Gun: Maverick przekroczył dzisiaj $500 mln w Ameryce. W weekend wskoczy na drugie miejsce, a może nawet odzyska pierwsze. 😛
Top Gun: Maverick przekroczył dzisiaj $500 mln w Ameryce. W weekend wskoczy na drugie miejsce, a może nawet odzyska pierwsze. 😛