aby założyć posty i tematy.

BO Ameryka i reszta świata

PreviousPage 54 of 90Next

Po prawie miliardzie Oppenheimera jestem w stanie uwierzyć, że ludziska chętnie zobaczą film tego pokroju, zwłaszcza po dobrze ocenianej części pierwszej. Nawet jeśli to ma być na otwarcie sezonu letniego. Zresztą, sam napisałeś, że branża powinna spróbować odciąć się od trykociarzy. Myślę, że D2 z wielu powodów byłby do tego idealny. Tym bardziej, że marzec jest teraz bardziej zapchany niż maj.

Można też spróbować z małpami. Albo z tymi z Planety, albo z tą, która będzie walczyć z Godzillą.

Madame Web z najgorszym otwarciem sezonu letniego od X lat to byłby piękny nagłówek 🙂

Myślę że Diuna to byłby dobry pomysł., do tego mogliby na weekend / dwa wpuścić z powrotem jedynkę i rozbudzić hype.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Godzilla vs Kong był jednak za słabo oceniany. Moim zdaniem kontynuacja to jeden z kandydatów do klapy roku. Co do Małp mam mieszane uczucia, ostatnia część zeszła już do jedynie 147 mln$, najsłabszego wyniku pod tym szyldem w czasach "nowożytnych", czyli wliczając jeszcze wersję Burtona. Raczej za słaby kandydat.

Cytat z Mierzwiak data listopad 12, 2023, 09:55

Madame Web z najgorszym otwarciem sezonu letniego od X lat to byłby piękny nagłówek 🙂

Myślę że Diuna to byłby dobry pomysł., do tego mogliby na weekend / dwa wpuścić z powrotem jedynkę i rozbudzić hype.

Nie wiem czy spodziewać się po Madame Web takiej biedy jak po Kravenie, gdzie nawet nie mogli sklecić efektownego zwiastuna, czy raczej czegoś co mogłoby udawać przepych.

Zresztą co ja gadam, przecież po Marvels film w którym Dakota Johnson i Sydney Sweeney robią za superbohaterki stanie się gorącym ziemniakiem w kalendarzu studia.

Netflix chętnie kupi 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Akurat wczoraj też zacząłem się nad tym zastanawiać. Z jednej strony dziwne, jak nie będzie dużego filmu, który pojawi się w pierwszy weekend maja. Z drugiej jednak - w 2018 i 2019 w związku z premierą Infinity War i Endgame w ostatni weekend kwietnia, także nie było żadnego filmu w weekend, który uchodził do tej pory za początek sezonu letniego. Jasne, można uznać, że Avengersi rozpoczęli lato tydzień wcześniej, ale to pokazuje, że w sumie sam termin jako początek sezonu letniego ma chyba jednak głównie znaczenie symboliczne. W ostatnich dwóch latach znów mieliśmy tam filmy Marvela, więc jeśli Disney zwolił ten termin, to faktycznie jakąś opcją jest Madame Web, szczególnie, że do premiery zostały trzy miesiące, a nie dostaliśmy nawet zwiastuna. Choć według Box Office Mojo Disney ma nadal ten termin zarezerwowany dla siebie. Nie wiem, na ile jest to jednak aktualne i prawdziwe info, bo BOM nie jest w ostatnim czasie godnym zaufania źródłem. Nie wiem też, jaki niezatytułowany jeszcze film Disney mógłby tam zostać wrzucony. Chyba że to po prostu placeholder dla jakiegoś tytułu, o którym wiemy, a który mógłby zostać na ten termin przesunięty, bo plany studia i jego nadchodzące filmy są nam przecież dobrze znane. Przyspieszenie premiery Małp jest jakąś opcją. Grace sugerowała w piątkowym live streamie Inside Out 2. O Diunie także pomyślałem, bo marzec jest mocno zawalony, choć niedawno zniknęła stamtąd Śnieżka i zrobiło się nieco luźniej. Innych pomysłów nie mam.

A to nie wiedziałem o Grace, Inside Out 2 rzeczywiście byłoby dobrym wyborem.

Pośmiejmy się razem i przypomnijmy prognozę the-numbers.com na 2023 i ich Top 10 najbardziej dochodowych filmów, w którym NIE znalazły się Barbie i Oppenheimer, za to na hit roku wytypowali The Marvels.

Flasha niedoszacowali tylko o $6 mln, rzecz w tym, że zarobił tyle globalnie, a nie w samej Ameryce 😀

Ernest Kubica, Marek Pilarski and 2 other users have reacted to this post.
Ernest KubicaMarek PilarskiSzamanrobgordon

Dobra, teraz pytanie, czy Marvels przekroczą 100 mln$ w Ameryce? Czy czeka ich ogromne upokorzenie finansowe? Teoretycznie nie powinno do tego dojść, za chwilę Święto Dziękczynienia, a tegoroczny listopad/grudzień wydaje się zaskakująco ubogi. Tylko, że w praktyce oceny w przedziale od 3 do 5, albo "nie było takie złe jak się spodziewałem" nie wygenerują żadnej korzyści na przyszłe dni.

Myślę, że zarobi

Cytat z Mierzwiak data listopad 2, 2023, 13:37

Pierwsza Captain Marvel zarobiła $1,129 mld czyli co, idziemy z The Marvels na powtórkę tej box office'owej sytuacji Disneya?

- Alice Through the Looking Glass - otwarcie weekendowe o ~76,8% gorsze od Alice in Wonderland

- The Marvels - otwarcie weekendowe o ~69,4% gorsze od Captain Marvel

Ostateczny wynik drugiej Alicji był mniej więcej o tyle samo % gorszy od poprzednika, co jej weekend, więc stosując tę samą regułę przy The Marvels dostajemy na koniec $130,6 mln, na co chyba szanse są zerowe.

The Marvels ostatecznie $46,1 mln.

Pewnie już kiedyś o tym ktoś (zapewne Juby) tu albo jeszcze na blogu na Filmwebie pisał, ale to fajna ciekawostka:

• Pierwsze otwarcie w historii powyżej $50 mln: Batman Forever
  • Pierwsze otwarcie w historii powyżej $100 mln: Spider-Man
  • Pierwsze otwarcie w historii powyżej $150 mln: Spider-Man 3
  • Pierwsze otwarcie w historii powyżej $200 mln: The Avengers
  • Pierwsze otwarcie w historii powyżej $250 mln: Avengers: Infinity War
  • Pierwsze otwarcie w historii powyżej $300 mln i $350 mln: Avengers: Endgame
Szaman, Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
SzamanMierzwiakrobgordon

Dopisujemy:

Pierwsze otwarcie w historii MCU poniżej $50 mln: The Marvels

🙂

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Ała, prosto w szczepionkę 🙂

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Wonka

Opening Weekend Range: $25M-$35M
Domestic Total Range: $125M-$210M

Long Range Box Office Forecast: WONKA

PreviousPage 54 of 90Next