BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Juby data 14 kwietnia, 2025, 16:39Nie memy, nie memy 😛 (wiem Szamanie, że nie jesteś fanem tego filmu ani prequeli 😉 ) tylko Zemsta Sithów jest od zawsze najbardziej lubianą częścią tej trylogii + nigdy nie miała żadnego wznowienia w kinach (w przeciwieństwie do Epizodów I, IV-VI), więc nie było okazji zobaczyć jej na dużym ekranie od 20 lat + zyskała dodatkowe grono fanów w 2019 roku, gdy ludzie zobaczyli jak źle można zakończyć trylogię Gwiezdnych wojen (czyt. The Rise of Skywalker i backlash z nim związany) + wydaje mi się, że film w ogóle przy całym swoim sukcesie w 2005 roku nie wyciągnął maxa swego potencjału przez kiepskie przyjęcie poprzedników (w USA osiągnął 7. wynik ever na ten moment, worldwide był 11.).
Cytat z Juby data marzec 20, 2025, 14:29Jakoś totalnie olewałem te powroty do kin i dopiero dzisiaj zerknąłem jak sobie poradziły w box office. Imperium zarobiło $2,482m (plus jakieś grosze poza USA), ale to było w trakcie pandemii i największych restrykcji, więc trudno było o większy sukces. Powrót Jedi nastąpił na równo 7 dni w ostatni piątek kwietnia (czyli czeka nas powtórka w tym roku z Zemstą Sithów) i w 475 kinach zarobił aż $7,26m, dzięki czemu wynik krajowy filmu wzrósł do $316,6m, co oznacza, że od dwóch lat Epizod VI znowu jest górą nad Epizodem II. Mroczne widmo natomiast trafiło do aż 2700 kin gdzie przez 4 tygodnie zarobiło ponad $13 milionów, dzięki czemu w rankingu wszech czasów film wyprzedził Krainę lodu II i Gdzie jest Dory (+$6,4 miliona poza USA = $19,43m zarobione na 25. rocznicę). Ciekawe jak dobrze pod tym względem pójdzie Zemście Sithów, do której chyba dołożę swoje kilka złotych 🙂
+$15 milionów w weekend otwarcia gwarantowałoby III dołączenie do klubu 400-milionowców w USA 😀 Poza Ameryką też chyba będzie dobrze, podobno w Niemczech na 2 tygodnie przed premierą w przedsprzedaży poszło już 2x więcej biletów niż na Mroczne widmo rok temu przez cały jego pobyt w kinach, w CinemaCity do którego chodzę też zapowiada się świetny wynik (dużo miejsc wykupionych na największej sali, 2 seanse dziennie + jeden w 4DX).
Jako fan tego filmu, który 19 maja 2005 roku miał przyzwolenie od rodziców aby nie iść do szkoły, aby razem z chrzestnym i starszym bratem jechać na pierwszy możliwy seans do Płockiego Przedwiośnia, nie mogę się doczekać, aby zobaczyć to widowisko ponownie na dużym ekranie 🙂
Nie memy, nie memy 😛 (wiem Szamanie, że nie jesteś fanem tego filmu ani prequeli 😉 ) tylko Zemsta Sithów jest od zawsze najbardziej lubianą częścią tej trylogii + nigdy nie miała żadnego wznowienia w kinach (w przeciwieństwie do Epizodów I, IV-VI), więc nie było okazji zobaczyć jej na dużym ekranie od 20 lat + zyskała dodatkowe grono fanów w 2019 roku, gdy ludzie zobaczyli jak źle można zakończyć trylogię Gwiezdnych wojen (czyt. The Rise of Skywalker i backlash z nim związany) + wydaje mi się, że film w ogóle przy całym swoim sukcesie w 2005 roku nie wyciągnął maxa swego potencjału przez kiepskie przyjęcie poprzedników (w USA osiągnął 7. wynik ever na ten moment, worldwide był 11.).
Cytat z Juby data marzec 20, 2025, 14:29Jakoś totalnie olewałem te powroty do kin i dopiero dzisiaj zerknąłem jak sobie poradziły w box office. Imperium zarobiło $2,482m (plus jakieś grosze poza USA), ale to było w trakcie pandemii i największych restrykcji, więc trudno było o większy sukces. Powrót Jedi nastąpił na równo 7 dni w ostatni piątek kwietnia (czyli czeka nas powtórka w tym roku z Zemstą Sithów) i w 475 kinach zarobił aż $7,26m, dzięki czemu wynik krajowy filmu wzrósł do $316,6m, co oznacza, że od dwóch lat Epizod VI znowu jest górą nad Epizodem II. Mroczne widmo natomiast trafiło do aż 2700 kin gdzie przez 4 tygodnie zarobiło ponad $13 milionów, dzięki czemu w rankingu wszech czasów film wyprzedził Krainę lodu II i Gdzie jest Dory (+$6,4 miliona poza USA = $19,43m zarobione na 25. rocznicę). Ciekawe jak dobrze pod tym względem pójdzie Zemście Sithów, do której chyba dołożę swoje kilka złotych 🙂
+$15 milionów w weekend otwarcia gwarantowałoby III dołączenie do klubu 400-milionowców w USA 😀 Poza Ameryką też chyba będzie dobrze, podobno w Niemczech na 2 tygodnie przed premierą w przedsprzedaży poszło już 2x więcej biletów niż na Mroczne widmo rok temu przez cały jego pobyt w kinach, w CinemaCity do którego chodzę też zapowiada się świetny wynik (dużo miejsc wykupionych na największej sali, 2 seanse dziennie + jeden w 4DX).
Jako fan tego filmu, który 19 maja 2005 roku miał przyzwolenie od rodziców aby nie iść do szkoły, aby razem z chrzestnym i starszym bratem jechać na pierwszy możliwy seans do Płockiego Przedwiośnia, nie mogę się doczekać, aby zobaczyć to widowisko ponownie na dużym ekranie 🙂
Cytat z Szaman data 14 kwietnia, 2025, 16:47Nie była to moja złośliwość co do poziomu, sądzę, że nowe pokolenie odkupiło prequele właśnie dzięki memom, a Zemsta Sithów jest ich królem. Podobna sytuacja co ze Spider-Manem 3, gdzie nie dość, że po jakichś 10-13 latach powszechnie załapano żart z przemianą Tobiasza, to jeszcze zapałano miłością do wcześniej wzgardzanego filmu.
Nie widzę w tym nic obraźliwego dla obydwu tytułów, ot przemiany popkultury i fart którego nie przewidzisz z wyprzedzeniem.
Nie była to moja złośliwość co do poziomu, sądzę, że nowe pokolenie odkupiło prequele właśnie dzięki memom, a Zemsta Sithów jest ich królem. Podobna sytuacja co ze Spider-Manem 3, gdzie nie dość, że po jakichś 10-13 latach powszechnie załapano żart z przemianą Tobiasza, to jeszcze zapałano miłością do wcześniej wzgardzanego filmu.
Nie widzę w tym nic obraźliwego dla obydwu tytułów, ot przemiany popkultury i fart którego nie przewidzisz z wyprzedzeniem.
Cytat z Szaman data 14 kwietnia, 2025, 16:59Ps. A jeśli pojawią się filmiki z kina z anarchią przy "higher ground" podobną jak przy chicken jockeyu, to o czym to będzie świadczyć? 🙂
Ps. A jeśli pojawią się filmiki z kina z anarchią przy "higher ground" podobną jak przy chicken jockeyu, to o czym to będzie świadczyć? 🙂
Cytat z Ernest Kubica data 14 kwietnia, 2025, 20:54Ostatecznie Minecraft trochę niżej - 78,5 mln
Ostatecznie Minecraft trochę niżej - 78,5 mln
Cytat z Marek Pilarski data 14 kwietnia, 2025, 21:50Za to o $4 mln wyżej poza Ameryką
https://twitter.com/Luiz_Fernando_J/status/1911881074176622686
Za to o $4 mln wyżej poza Ameryką
https://twitter.com/Luiz_Fernando_J/status/1911881074176622686
Cytat z Juby data 15 kwietnia, 2025, 13:16Cytat z Ernest Kubica data kwiecień 14, 2025, 20:54Ostatecznie Minecraft trochę niżej - 78,5 mln
Tym bardziej nie widzę już szans na $500 milionów w USA (będzie $425-475m). Ciekawe którym filmom uda się ta sztuka w tym roku? Po No Way Home, który ponownie otworzył kina po pandemii, do klubu półmilirderowców co roku dołączały regularnie dwa tytuły (Top Gun: Maverick i Avatar: The Way of Water w 2022, Super Mario Bros. i Barbie w 2023 oraz Deadpool & Wolverine i Inside Out 2 w ubiegłym), w tym roku pewniakiem wydaje się tylko trzeci Avatar.
Cytat z Ernest Kubica data kwiecień 14, 2025, 20:54Ostatecznie Minecraft trochę niżej - 78,5 mln
Tym bardziej nie widzę już szans na $500 milionów w USA (będzie $425-475m). Ciekawe którym filmom uda się ta sztuka w tym roku? Po No Way Home, który ponownie otworzył kina po pandemii, do klubu półmilirderowców co roku dołączały regularnie dwa tytuły (Top Gun: Maverick i Avatar: The Way of Water w 2022, Super Mario Bros. i Barbie w 2023 oraz Deadpool & Wolverine i Inside Out 2 w ubiegłym), w tym roku pewniakiem wydaje się tylko trzeci Avatar.
Cytat z Ernest Kubica data 15 kwietnia, 2025, 19:125 mln w poniedziałek - to tylko o 800 tys. mniej niż Mario. Prawdopodobnie zaczął się Spring Break i dlatego tak dużo.
5 mln w poniedziałek - to tylko o 800 tys. mniej niż Mario. Prawdopodobnie zaczął się Spring Break i dlatego tak dużo.
Cytat z Mierzwiak data 15 kwietnia, 2025, 19:20Osobiście nie przesądzałbym z tym niedobiciem do $500M, do końca roku daleko a studio zawsze może zrobić wrzutkę w postaci wersji rozszerzonej czy co tam innego dadzą radę wymyślić by fani wrócili do kin.
Minecraft: The Chicken Jockey Edition? 🙂
Osobiście nie przesądzałbym z tym niedobiciem do $500M, do końca roku daleko a studio zawsze może zrobić wrzutkę w postaci wersji rozszerzonej czy co tam innego dadzą radę wymyślić by fani wrócili do kin.
Minecraft: The Chicken Jockey Edition? 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 15 kwietnia, 2025, 19:59Cytat z Ernest Kubica data kwiecień 15, 2025, 19:125 mln w poniedziałek - to tylko o 800 tys. mniej niż Mario. Prawdopodobnie zaczął się Spring Break i dlatego tak dużo.
Spring Break jest chyba w marcu, a teraz może już w niektórych stanach jakieś ferie wielkanocne, czy coś
Cytat z Ernest Kubica data kwiecień 15, 2025, 19:125 mln w poniedziałek - to tylko o 800 tys. mniej niż Mario. Prawdopodobnie zaczął się Spring Break i dlatego tak dużo.
Spring Break jest chyba w marcu, a teraz może już w niektórych stanach jakieś ferie wielkanocne, czy coś
Cytat z Ernest Kubica data 15 kwietnia, 2025, 21:05a no faktycznie, ja ciągle o marcu myślę bo te święta tak późno w tym roku
a no faktycznie, ja ciągle o marcu myślę bo te święta tak późno w tym roku
Cytat z Juby data 17 kwietnia, 2025, 13:55Cytat z Szaman data kwiecień 14, 2025, 16:47Nie była to moja złośliwość co do poziomu, sądzę, że nowe pokolenie odkupiło prequele właśnie dzięki memom, a Zemsta Sithów jest ich królem.
Nie śledzę za często memów, ale czy królem w przypadku SW nie jest Atak klonów i memy z Padme siedzącą na trawce z Anakinem, która pyta "Prawda? Prawda?" 🙂
Cytat z Szaman data kwiecień 14, 2025, 16:47Nie była to moja złośliwość co do poziomu, sądzę, że nowe pokolenie odkupiło prequele właśnie dzięki memom, a Zemsta Sithów jest ich królem.
Nie śledzę za często memów, ale czy królem w przypadku SW nie jest Atak klonów i memy z Padme siedzącą na trawce z Anakinem, która pyta "Prawda? Prawda?" 🙂
Cytat z Ernest Kubica data 17 kwietnia, 2025, 15:17

Cytat z Szaman data 18 kwietnia, 2025, 16:155,5 mln$ z przedpremierowych dla Sinners
https://www.worldofreel.com/blog/2025/4/18/sinners-earns-55m-in-thursday-previews
5,5 mln$ z przedpremierowych dla Sinners
https://www.worldofreel.com/blog/2025/4/18/sinners-earns-55m-in-thursday-previews
Cytat z Ernest Kubica data 18 kwietnia, 2025, 19:26Kapitan Ameryka przekroczył w środę 200 mln
Kapitan Ameryka przekroczył w środę 200 mln
Cytat z Szaman data 18 kwietnia, 2025, 22:30Wczesny piątek:
- Sinners 18
- Minecraft 16,5
https://deadline.com/2025/04/box-office-sinners-a-minecraft-movie-1236371775/
Wczesny piątek:
- Sinners 18
- Minecraft 16,5
https://deadline.com/2025/04/box-office-sinners-a-minecraft-movie-1236371775/
Cytat z Mierzwiak data 20 kwietnia, 2025, 18:45Ładnie, ciekawe jakie będą nogi przy tak wysokiej ocenie Cinema Score. O ile przy Mickey 17 - zabawne że w miesiąc Warner wypuścił dwa projekty z aktorem grającym na ekranie z samym sobą - niespecjalnie smuciła mnie klapa, tak tutaj życzę jak najlepiej, choć poza Ameryką słabo i chyba raczej bez zaskoczenia, pękło ledwie $15M.
https://twitter.com/Luiz_Fernando_J/status/1913976640448717040
Ładnie, ciekawe jakie będą nogi przy tak wysokiej ocenie Cinema Score. O ile przy Mickey 17 - zabawne że w miesiąc Warner wypuścił dwa projekty z aktorem grającym na ekranie z samym sobą - niespecjalnie smuciła mnie klapa, tak tutaj życzę jak najlepiej, choć poza Ameryką słabo i chyba raczej bez zaskoczenia, pękło ledwie $15M.
That’s it!
All SINNERS get redeemed by Easter!
SPECTACULAR WOM spoke louder & #RyanCoogler scored his 3rd #1 debut as director at US #BoxOffice!#MichaelBJordan’s R-rated action horror #SINNERS grossed 45.6M on BIGGEST 3-day Opening weekend for Original horror Post-Covid, beating… pic.twitter.com/esmKXn7iHj— Luiz Fernando (@Luiz_Fernando_J) April 20, 2025
Cytat z Juby data 20 kwietnia, 2025, 21:06W kwestii $500 milionów dla Minecrafta w USA - film potrzebował 14 dni, aby przekroczyć $300m przychodów, a dotychczasowi członkowie klubu "$500m" potrzebowali na to 8-11 dni. Po trzecim weekendzie (na ten moment szacowanym na niższy od trzeciego weekendu TDK) film traci do drugiego Batmana Nolana $49,1m, który skończył swój pobyt w kinach z $533 milionami, a miał bardzo długi żywot w kinach z kilkoma doładowaniami pod sezon nagród i wolne kina IMAX. No jak bym na to nie patrzył nie widzę szans na pół dużej bańki, tylko widełki $435-485m. Na razie wciąż goni Czas Ultrona, więc nawet $460m nie jest pewne.
W kwestii $500 milionów dla Minecrafta w USA - film potrzebował 14 dni, aby przekroczyć $300m przychodów, a dotychczasowi członkowie klubu "$500m" potrzebowali na to 8-11 dni. Po trzecim weekendzie (na ten moment szacowanym na niższy od trzeciego weekendu TDK) film traci do drugiego Batmana Nolana $49,1m, który skończył swój pobyt w kinach z $533 milionami, a miał bardzo długi żywot w kinach z kilkoma doładowaniami pod sezon nagród i wolne kina IMAX. No jak bym na to nie patrzył nie widzę szans na pół dużej bańki, tylko widełki $435-485m. Na razie wciąż goni Czas Ultrona, więc nawet $460m nie jest pewne.
Cytat z Marek Pilarski data 20 kwietnia, 2025, 21:22Będzie $453 mln
Będzie $453 mln