BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Szaman data 20 kwietnia, 2025, 21:38Właśnie tak ludzie w Discussing Film znają się na Box Office. I takich tam mają przemądrzałych właścicieli. Przecież ten film nadal może zarobić 120 mln$ w Ameryce i 50 mln$ poza nią, zatem nie zwrócić 90 mln$ budżetu. Variety ma jak najbardziej rację, ale już się tworzy nowy bożek. W styczniu oscarowy płacz.
https://twitter.com/AndrewJ626/status/1914028737525694914
https://twitter.com/Variety/status/1914007485696102677
Właśnie tak ludzie w Discussing Film znają się na Box Office. I takich tam mają przemądrzałych właścicieli. Przecież ten film nadal może zarobić 120 mln$ w Ameryce i 50 mln$ poza nią, zatem nie zwrócić 90 mln$ budżetu. Variety ma jak najbardziej rację, ale już się tworzy nowy bożek. W styczniu oscarowy płacz.
Not going to quote that one Variety article, but I don't think I've seen the trades lose all of their dignity so fast than in the first few months of 2025.
— Andrew J. Salazar (@AndrewJ626) April 20, 2025
"Sinners" has amassed $61 million in its global debut. It's a great result for an original, R-rated horror film, yet the Warner Bros. release has a $90 million price tag before global marketing expenses, so profitability remains a ways away. https://t.co/gjPXGBYkZ1 pic.twitter.com/wwXjVC2GT5
— Variety (@Variety) April 20, 2025
Cytat z robgordon data 21 kwietnia, 2025, 08:10Wygląda zatem że Sinners może być kolejnym kamykiem do ogródka z napisem „Jeszcze więcej sequeli, prequeli i rebootów”.
Wygląda zatem że Sinners może być kolejnym kamykiem do ogródka z napisem „Jeszcze więcej sequeli, prequeli i rebootów”.
Cytat z Szaman data 21 kwietnia, 2025, 08:24Nie sądzę, branża wie, że to specyficzny film jak na rynki światowe. Jak się domyślam mocno zanurzony w czarnej kulturze i klimacie bluesa.
Nie sądzę, branża wie, że to specyficzny film jak na rynki światowe. Jak się domyślam mocno zanurzony w czarnej kulturze i klimacie bluesa.
Cytat z robgordon data 21 kwietnia, 2025, 08:42Wiem, że wie. Ale to kolejny oryginalny i co ważne dobry film, który może zarobi na siebie, a może nie. Nie jest to argument za inwestowaniem w nowe pomysły, a wręcz przeciwnie.
Wiem, że wie. Ale to kolejny oryginalny i co ważne dobry film, który może zarobi na siebie, a może nie. Nie jest to argument za inwestowaniem w nowe pomysły, a wręcz przeciwnie.
Cytat z Szaman data 21 kwietnia, 2025, 09:15Rozumiem. Wydaje mi się, tak jak już pisałem, że linia podziału jest dla nich jeszcze trudniejsza- co jest interesujące, a co nie. I to mega ciężko wyczuć, nie mam też wrażenia aby oni specjalnie inwestowali w jakieś badania publiczności na przyszłość.
Rozumiem. Wydaje mi się, tak jak już pisałem, że linia podziału jest dla nich jeszcze trudniejsza- co jest interesujące, a co nie. I to mega ciężko wyczuć, nie mam też wrażenia aby oni specjalnie inwestowali w jakieś badania publiczności na przyszłość.
Cytat z Mierzwiak data 22 kwietnia, 2025, 21:44https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1914742037275955609
Ryan Coogler’s ‘SINNERS’ had the 3rd biggest Monday domestically for any horror movie ever, earning $7.8M
Read our review: https://t.co/AGnQ9Gwyyv pic.twitter.com/ijuPxY1hNE
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) April 22, 2025
Cytat z Juby data 23 kwietnia, 2025, 08:49Wtorek jeszcze lepszy, może być nawet $8,6m. Zapowiada się kolejny wielki hit Warnera, potencjalnie nawet $200m z samych Stanów (powtórka z ubiegłorocznego Twisters?)
Wtorek jeszcze lepszy, może być nawet $8,6m. Zapowiada się kolejny wielki hit Warnera, potencjalnie nawet $200m z samych Stanów (powtórka z ubiegłorocznego Twisters?)
Cytat z Juby data 24 kwietnia, 2025, 07:29Środa też idzie mocno. Zapowiada się świetny hold w czasie drugiego weekendu (-20%? -10%?).
Tymczasem Zemsta Sithów idzie na +$20 milionów w 3 dni 🙂 Czyli dołączy do klubu 400-milionowców już w tę niedzielę!
Środa też idzie mocno. Zapowiada się świetny hold w czasie drugiego weekendu (-20%? -10%?).
Tymczasem Zemsta Sithów idzie na +$20 milionów w 3 dni 🙂 Czyli dołączy do klubu 400-milionowców już w tę niedzielę!
Cytat z Szaman data 25 kwietnia, 2025, 16:003,5 mln$ dla Zemsty Sithów z przedpremierowych (hehe)
https://www.worldofreel.com/blog/2025/4/14/star-wars-revenge-of-the-sith-re-release-eyes-15m-opening
3,5 mln$ dla Zemsty Sithów z przedpremierowych (hehe)
https://www.worldofreel.com/blog/2025/4/14/star-wars-revenge-of-the-sith-re-release-eyes-15m-opening
Cytat z Marek Pilarski data 25 kwietnia, 2025, 16:26No to bardzo słabo jak na nowe starłorsy
No to bardzo słabo jak na nowe starłorsy
Cytat z Szaman data 25 kwietnia, 2025, 21:13Wczesny piątek
https://deadline.com/2025/04/box-office-sinners-accountant-2-revenge-of-the-sith-1236376936/
Wczesny piątek
https://deadline.com/2025/04/box-office-sinners-accountant-2-revenge-of-the-sith-1236376936/
Cytat z Juby data 25 kwietnia, 2025, 22:58Cytat z Marek Pilarski data kwiecień 25, 2025, 16:26No to bardzo słabo jak na nowe starłorsy
Dodaj do tego rekordowe $16,9m z przedpremierowych z 2005 roku i wychodzi $20,3m 😉
Zapowiada się świetny weekend w amerykańskich kinach. Nawet 4 filmy mogą zarobić +20 milionów dolarów (łącznie nawet stówę), a za tydzień premiera nowego Marvela, więc będzie jeszcze lepiej. Oby tak dalej.
Cytat z Marek Pilarski data kwiecień 25, 2025, 16:26No to bardzo słabo jak na nowe starłorsy
Dodaj do tego rekordowe $16,9m z przedpremierowych z 2005 roku i wychodzi $20,3m 😉
Zapowiada się świetny weekend w amerykańskich kinach. Nawet 4 filmy mogą zarobić +20 milionów dolarów (łącznie nawet stówę), a za tydzień premiera nowego Marvela, więc będzie jeszcze lepiej. Oby tak dalej.
Cytat z Juby data 26 kwietnia, 2025, 07:14Podobno aż $11,25m dla Zemsty Sithów z czwartku-piątku! Miałem pisać, że to najlepsze wznowienie Gwiezdnych wojen od czasu Mrocznego widma w 3D w 2012, ale teraz zerkam na liczby z tego re-release'u i okazuje się, że niczym nie zmieniony epizod III, bez 3D i tak silnego marketingu, dostępny na Disney+, zarabia więcej od I w lutym 2012 ($8,6m w piątek i $22,5m w weekend)! Jest też lepiej niż przy ostatnich wznowieniach Titanica i Jurassic Park. To może być najlepszy dzień otwarcia wznowienia filmu w amerykańskich kinach od stycznia 1997 i Wersji Specjalnej pierwszych Gwiezdnych wojen! Kina powinny trzymać ten film dłużej niż tylko tydzień, bo wykręca fantastyczne liczby. Może okazać się drugim najmocniejszym wznowieniem filmu w XXI wieku po Królu Lwie w 3D z 2011.
Szoker. Wiedziałem, że w mojej rodzinie jest wielka miłość do tej części, ale okazuje się, że to szersze zjawisko, a Internety zakłamywały jakim uczuciem darzą ją fani.
Podobno aż $11,25m dla Zemsty Sithów z czwartku-piątku! Miałem pisać, że to najlepsze wznowienie Gwiezdnych wojen od czasu Mrocznego widma w 3D w 2012, ale teraz zerkam na liczby z tego re-release'u i okazuje się, że niczym nie zmieniony epizod III, bez 3D i tak silnego marketingu, dostępny na Disney+, zarabia więcej od I w lutym 2012 ($8,6m w piątek i $22,5m w weekend)! Jest też lepiej niż przy ostatnich wznowieniach Titanica i Jurassic Park. To może być najlepszy dzień otwarcia wznowienia filmu w amerykańskich kinach od stycznia 1997 i Wersji Specjalnej pierwszych Gwiezdnych wojen! Kina powinny trzymać ten film dłużej niż tylko tydzień, bo wykręca fantastyczne liczby. Może okazać się drugim najmocniejszym wznowieniem filmu w XXI wieku po Królu Lwie w 3D z 2011.
Szoker. Wiedziałem, że w mojej rodzinie jest wielka miłość do tej części, ale okazuje się, że to szersze zjawisko, a Internety zakłamywały jakim uczuciem darzą ją fani.
Cytat z robgordon data 26 kwietnia, 2025, 08:19Cieszę się z tych wyników, bo to w końcu moja ulubiona franczyza, choć z kolei sam film uważałem od zawsze za taki se i zdania zmienić nie zamierzam 😉
Cieszę się z tych wyników, bo to w końcu moja ulubiona franczyza, choć z kolei sam film uważałem od zawsze za taki se i zdania zmienić nie zamierzam 😉
Cytat z Juby data 26 kwietnia, 2025, 08:55Jak dla mnie można doszukiwać się teraz dodatkowych powodów tak triumfalnego powrotu Zemsty Sithów do kin, ale prawda jest taka:
https://m.youtube.com/watch?v=bWYpOlcjobg&pp=ygUmTWFuIGNhcnJ5aW5nIHRoaW5nIHJldmVuZ2Ugb2YgdGhlIHNpdGg%3D
🙂 Ludzie po prostu uwielbiają ten film. Od 20 lat, mimo jego oczywistych wad. Tylko nie chcą się przyznać, a karuzela wyśmiewania go w sieci kręciła się w najlepsze. Kasy kin zweryfikowały tę sprawę. Niedzielni widzowie i młodsi fani SW mają gdzieś nieścisłości, aktorstwo i złą reżyserię, patrzą na to, że to najbardziej widowiskowy i zdecydowanie najbardziej emocjonujący (tak, tak, pamiętam o OT) epizod Star Wars. Nikogo nie będę namawiał do zmiany opinii, sam film uwielbiam od wyjścia z kina, uważam go za jedno z najważniejszych wydarzeń kinowych mojej młodości i ogromnie cieszę się, że karty aż tak się odwróciły 😉
Myślę, że jeśli Disney wyda do kin porządny remaster oryginalnej wersji SW z 1977 roku (jakiej nie było na dużym ekranie od 1979 i nie została nigdy wydana na Blu-ray, UHD, ani D+) na 50. rocznicę, to mogą odnieść jeszcze większy sukces.
Jak dla mnie można doszukiwać się teraz dodatkowych powodów tak triumfalnego powrotu Zemsty Sithów do kin, ale prawda jest taka:
🙂 Ludzie po prostu uwielbiają ten film. Od 20 lat, mimo jego oczywistych wad. Tylko nie chcą się przyznać, a karuzela wyśmiewania go w sieci kręciła się w najlepsze. Kasy kin zweryfikowały tę sprawę. Niedzielni widzowie i młodsi fani SW mają gdzieś nieścisłości, aktorstwo i złą reżyserię, patrzą na to, że to najbardziej widowiskowy i zdecydowanie najbardziej emocjonujący (tak, tak, pamiętam o OT) epizod Star Wars. Nikogo nie będę namawiał do zmiany opinii, sam film uwielbiam od wyjścia z kina, uważam go za jedno z najważniejszych wydarzeń kinowych mojej młodości i ogromnie cieszę się, że karty aż tak się odwróciły 😉
Myślę, że jeśli Disney wyda do kin porządny remaster oryginalnej wersji SW z 1977 roku (jakiej nie było na dużym ekranie od 1979 i nie została nigdy wydana na Blu-ray, UHD, ani D+) na 50. rocznicę, to mogą odnieść jeszcze większy sukces.
Cytat z Mierzwiak data 27 kwietnia, 2025, 16:53Kurczę, już ogłaszają śmierć kin a za chwilę pisze się historia box office'u 🙂
https://twitter.com/Luiz_Fernando_J/status/1916516082363334767
https://twitter.com/Luiz_Fernando_J/status/1916513312268824914
Kurczę, już ogłaszają śmierć kin a za chwilę pisze się historia box office'u 🙂
That’s it!#RyanCoogler’s R-rated #SINNERS crosses 100M mark, will beat #NOPE in just 11 days & writes its name at US #BoxOffice’s history!
The horror starring #MichaelBJordan scored INSANE 45M on #2 BIGGEST 2nd 3-day weekend EVER for R-rated horror (only under #IT’s 60.1M).
Best… pic.twitter.com/GIl4XUcauA— Luiz Fernando (@Luiz_Fernando_J) April 27, 2025
#StarWars Episode III: #RevengeOfTheSith had its 20th anniversary received with THUNDEROUS APPLAUSE, as 51st film in history to cross 400M mark at US #BoxOffice.
INTERGALACTIC 25.2M re-release 3-day Opening weekend, beating #Titanic 15th anniversary 2012 3D reissue’s 17.3M as… pic.twitter.com/2IEBrKEz18— Luiz Fernando (@Luiz_Fernando_J) April 27, 2025
Cytat z Juby data 27 kwietnia, 2025, 21:05Sinners właśnie odstawia Titanica (+4% względem weekendu otwarcia bez pokazów przedpremierowych)!! Cholera wie jak daleko może zajść, przecież w tym gatunku bardzo długo nie będzie miało żadnej konkurencji. $250 milionów? $300 milionów?
Zemsta Sithów w 6 dni zarobiła $42,2 miliona - to więcej niż ostatnie, rocznicowe wznowienia Imperium kontratakuje, Łotra 1, Powrotu Jedi i Mrocznego widma RAZEM WZIĘTE! W Disneyu będą kompletnymi głupcami zdejmując ten film z repertuarów już w czwartek, powinni go trzymać przynajmniej do May the 4h, albo pełne cztery tygodnie, jak TPM rok temu. W USA udało się przekroczyć $400 milionów (kto wie czy oficjalne wyniki nie wykażą, że udało się to już w sobotę), a worldwide powinno być ponad $900m.
Minecraft wciąż w większości zarabia minimalnie większe pieniądze od Czasu Ultrona, ale luka zmniejsza się coraz wolniej, a brakuje mu nadal prawie $25 milionów. Chyba jednak wynik końcowy będzie bliżej $435 milionów niż $485m, o których pisałem. W sumie, film wciąż traci do The Dark Knight Rises przychodami ze środka tygodnia i jest $9 milionów w tyle, więc może się skończyć poniżej $440 milionów jeśli konkurencja w maju mocno przyciśnie.
To był czwarty najlepszy ostatni weekend kwietnia w historii! Lepsze były tylko w 2019, 2018 i 2011 roku, ale wówczas były jakieś megapremiery (Endgame, Infinity War i Fast Five), a teraz pierwsze dwa miejsca wywalczył oryginalny horror, który trafił do kin tydzień wcześniej oraz film sprzed 20 lat, którego każdy mógł obejrzeć w domu. Nieprawdopodobna sytuacja 😀 Maj zapowiada się pieruńsko interesująco.
Sinners właśnie odstawia Titanica (+4% względem weekendu otwarcia bez pokazów przedpremierowych)!! Cholera wie jak daleko może zajść, przecież w tym gatunku bardzo długo nie będzie miało żadnej konkurencji. $250 milionów? $300 milionów?
Zemsta Sithów w 6 dni zarobiła $42,2 miliona - to więcej niż ostatnie, rocznicowe wznowienia Imperium kontratakuje, Łotra 1, Powrotu Jedi i Mrocznego widma RAZEM WZIĘTE! W Disneyu będą kompletnymi głupcami zdejmując ten film z repertuarów już w czwartek, powinni go trzymać przynajmniej do May the 4h, albo pełne cztery tygodnie, jak TPM rok temu. W USA udało się przekroczyć $400 milionów (kto wie czy oficjalne wyniki nie wykażą, że udało się to już w sobotę), a worldwide powinno być ponad $900m.
Minecraft wciąż w większości zarabia minimalnie większe pieniądze od Czasu Ultrona, ale luka zmniejsza się coraz wolniej, a brakuje mu nadal prawie $25 milionów. Chyba jednak wynik końcowy będzie bliżej $435 milionów niż $485m, o których pisałem. W sumie, film wciąż traci do The Dark Knight Rises przychodami ze środka tygodnia i jest $9 milionów w tyle, więc może się skończyć poniżej $440 milionów jeśli konkurencja w maju mocno przyciśnie.
To był czwarty najlepszy ostatni weekend kwietnia w historii! Lepsze były tylko w 2019, 2018 i 2011 roku, ale wówczas były jakieś megapremiery (Endgame, Infinity War i Fast Five), a teraz pierwsze dwa miejsca wywalczył oryginalny horror, który trafił do kin tydzień wcześniej oraz film sprzed 20 lat, którego każdy mógł obejrzeć w domu. Nieprawdopodobna sytuacja 😀 Maj zapowiada się pieruńsko interesująco.
Cytat z Juby data 28 kwietnia, 2025, 07:28Śmierć Vala oraz zbliżająca się 30-rocznica premiery Batman Forever natchnęły mnie do napisania kilku zdań o wielkim sukcesie tego filmu. Zapraszam do lektury 🙂
https://www.batcave.com.pl/old/page.php?id=bat95_box
Dodam - o czym w powyższym artykule nie wspomniałem - że na "dzisiejsze" trzeci Batman zarobiły w USA jakieś $478,4-487,6 miliona (może $500m?). Czyli byłby większym hitem Warnera niż tegoroczny Minecraft 🙂
Śmierć Vala oraz zbliżająca się 30-rocznica premiery Batman Forever natchnęły mnie do napisania kilku zdań o wielkim sukcesie tego filmu. Zapraszam do lektury 🙂
https://www.batcave.com.pl/old/page.php?id=bat95_box
Dodam - o czym w powyższym artykule nie wspomniałem - że na "dzisiejsze" trzeci Batman zarobiły w USA jakieś $478,4-487,6 miliona (może $500m?). Czyli byłby większym hitem Warnera niż tegoroczny Minecraft 🙂
Cytat z Mierzwiak data 29 kwietnia, 2025, 21:03Sinners finalnie -4,8%.
Dzieje się!
https://twitter.com/Luiz_Fernando_J/status/1917236088365568108
Sinners finalnie -4,8%.
Dzieje się!
Just insane what’s happening to #RyanCoogler’s R-rated horror #SINNERS at US #BoxOffice!#MichaelBJordan scored SPECTACULAR 5.5M BIGGEST 2nd MON EVER for R-rated horror (over #IT’s 4.2M)
#4 BIGGEST 2nd MON EVER for APR, beating #AMinecraftMovie (Top5 below) just -28.9% drop from… pic.twitter.com/THQtINFOtI— Luiz Fernando (@Luiz_Fernando_J) April 29, 2025