aby założyć posty i tematy.

BO Ameryka i reszta świata

PreviousPage 77 of 90Next

Tymczasem Disney znowu uprawia jakąś magię z wynikami, jak to było z Black Panther i jego przekroczeniem $700 milionów. Zobaczcie jaki wynik w piątek zanotowała Śnieżka!

$80 tys. w piątek, skandal 🙂

+1015% względem czwartku, +341% względem poprzedniego piątku, średnia na kino wyniosła $1600, czyli najwięcej od czasu weeekndu otwracia 🙂 Szanse, że to miało miejsce wynoszą okrągłe zero.

Napisałbym, że to kolejny błąd na Mojo, ale widzę, że na Numbers to samo. Ostatnio była klapa z jakimś zupełnie niepotrzebnym wznowieniem, może teraz poszła jakaś promocja?

Mogę sobie wyobrazić, że to zasługa seansów "double-feature" z Lilo & Stich w kinach samochodowych, czy coś w tym stylu.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

O właśnie!

No ja wiem, że to będzie tłumaczone double-features z Lilo i Stitch, tylko od lat pytam na różnych stronach/forach o dowód, że takowe w ogóle mają miejsce, czy ktoś kiedyś brał w czymś takim udział, i jajo 🙂 Zero dowodów, Disney po prostu przypisuje część wyników swojej premiery na starszy tytuł. Mysz jako jedyne studio znalazło sobie taki sposób, aby ratować wyniki klap, lub przepychać swoje filmy przez jakieś granice, którym bez tego myku nie dałoby się ich przekroczyć. Nie kojarzę, aby ktoś jeszcze tak ściemniał, a u nich trwa to już chyba od 10 lat.

Snow White to klapa, już dostępna w streamingu i jak niedawno @Szaman zwrócił uwagę nikt na to nie chciał chodzić, film miał tragiczną średnią na kino. Na pewno przy zmniejszeniu ich w ten weekend do 50 wszystkie pokazy były wspólne z Lilo i na pewno każdy chciał siedzieć z dzieckiem na dwóch filmach przez blisko 5h. Na pewno.

Nie wiem, ile w tym prawdy, ale te $80 tys. z piątku, czy rzekome $252 tys. z tego weekendu to jest taki mały pierd, że nawet nie chciałoby mi się marnować czasu i klawiatury, żeby to komentować. 😛

Mierzwiak

No dobra, ale po co Disney miałby dodawać sobie 80 tys dolarów? Tyle Tom Cruise wydaje na niciowanie zębów 🙂

Poza tym Ameryka jest tak długa i szeroka, że gdzieś w Kansas mogą odbywać się double feature dla rodzin. W jakimś innym świecie, tak jak my nie wiemy nic o skibidi toilet 🙂

Nie wiem, jakoś mi się to nie klei. Jak przewalać to na kluczowym, pierwszym weekendzie.

Mierzwiak

Przyznam, że sam nie rozumiem czemu Di$ney miałby uprawiać takie czary przy Śnieżce, która co by nie robili pozostanie mega flopem. Ale już pozbawienie Christophera Robina w weekend otwarcia części przychodów ($37 tys.), którymi przepchnęli Panterze wynik na siódemkę z przodu (bo tradycyjnymi metodami się nie udało) to był dla nich ruch nie podlegający dyskusji.

Lilo podobno nawet wyżej w weekend ($147,5m?), ciekawe czy uda się nawiązać walkę o hit roku (Minecraft skończy z blisko $430 milionami) i czy cokolwiek mu zagrozi tego lata? Moim zdaniem nie, Jur4shit World zaliczy spadek względem poprzednika ($300-335m, o ile nie jeszcze mniej, skoro nie ma być wyświetlany w IMAXach), \uperman też nie wybije się w te rejony (Superman Returns przy dzisiejszej średniej cenie biletów zarobiłby $345m, Man of Steel niecałe $405m - myślę, że film Gunna może mieć ciężko wykręcić lepszy od nich wynik), Fantastyczną 4: Wersję 4 już prognozowałem na $275m, a Jak wytresować smoka nie wiem jak prognozować (życzę flopa, ale nie zdziwi mnie hit na +$300 milionów). Na pewno tak mocnego lata nie było od 2019 roku.

Przedpremierowe

https://deadline.com/2025/05/box-office-lilo-stitch-karate-kid-bring-her-back-1236414174/

Kolejny forecast, w którym \uperman pobije rekord weekendu dla Warnera (przedsprzedaż biletów nadal nie ruszyła):

Box Office Tracking & Forecasts: Will SUPERMAN ($154M-175M+) Soar to 2025’s Best Opening, Potential Milestones for DC and James Gunn?

Nie kumam czemu po pandemii nadal te forecasty są w tak szerokich widełkach, zupełnie nic nie mówią.

Z tym Supermanem może być coś na rzeczy. Dwóch normików w moim otoczeniu powiedzialo, że chcą iść na niego do kina. Nigdy był nie przypuszczał, że będą chcieli iść tego lata właśnie na ten film. 😛

Na moje oko, które jest oczywiście dowodem anegdotycznym, Superman cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem w internecie. Gdybym miał wybrać najbardziej oczekiwaną premierę lata według takiego osądu, wybrałbym jego.

Być może okaże się, że się myliłem ale jeśli miałbym się pokusić o jakąś diagnozę tego potencjalnego sukcesu w weekend otwarcia to jego powodem będzie nie hajp zbudowany nazwiskiem Gunna, obsadą i zwiastunami, ale - tak po prostu - ciekawością.

Plus od Justice League mija już 8 lat. To jest Superman nowego pokolenia, jeśli ktoś miał 13 lat przy filmie Whedona, dzisiaj ma 21 i jest już w innym miejscu. Dzisiejszy 13-latek miał wtedy 5 lat i myślał o hulajnodze. Stąd ciekawość, czy aktywność w internecie mogą być mocniejsze.

Aby pobić rekord Warnera potrzeba hajpu większego niż na Barbie i na Minecrafta. Na razie takiego nie czuję/ nie widzę, ale do premiery jeszcze 6 tygodni, więc kto wie..?

W 2006 Superman Singera zaliczył o 7,77% lepsze otwarcie od o rok starszego Batmana Nolana, a jeśli brać pod uwagę ich otwarcia 5-dniowe (+previews w przypadku Supermana), to nawet o 16%. Jeśli pomnożyć o tyle wynik pierwszego weekendu ostatniego Batmana wychodzi mi $144-155m i takie widełki bym na ten moment prognozował. Przy dobrych opiniach widzów i premierze latem, x3 multi przy wyniku końcowym byłyby formalnością, ale to wszystko zależy od odbioru filmu i tego jakim hitem będzie konkurencja pod koniec lipca.

Majowe przychody lepsze o 75% od zeszłorocznych i bardzo zbliżone do tych sprzed pandemii https://www.boxofficemojo.com/month/may/?grossesOption=calendarGrosses

Juby, Szaman and 2 other users have reacted to this post.
JubySzamanMierzwiakrobgordon

28 Years Later ma w USA przedpremiery w czwartek od godz. 12:00!! To chyba nowy rekord i naprawdę to jest niedorzeczne, że nadal jest to traktowane jako "previews" i wliczane do piątkowych przychodów, zamiast jako osobny dzień, skoro wyświetlają go praktycznie od otwarcia kin.

Szaman, Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
SzamanMierzwiakrobgordon

Zgadzam się. Natomiast ważne jest też ile jest tych seansów dziennie. No bo jak jeden o 12, drugi o 18 i tyle, no to nadal przedpremiera 🙂

PreviousPage 77 of 90Next