BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Juby data 5 czerwca, 2025, 08:02Podobno ma seanse normalnie zaraz po zakończeniu poprzedniego od 12:00 + wszystkie formaty premium, jakie będzie mieć dostępne, tylko ilość kin niższa niż w piątek 😛
Przedsprzedaż na 28 lat później sztormuje sale. Podobno najlepsze wyniki dla horroru w tym roku, wyższe od Sinners (ow: $48m) i nowego Final Destination ($51,6m). Otwarcie powyżej $60 milionów nie powinno być zaskakujące, a kto wie czy nie będzie +$70m.
Wczoraj ruszyła też przedsprzedaż biletów na Fantastyczną 4: Pierwsze kroki i podobno jest - pun incoming - fantastyczna! 🙂 Zdecydowanie mocniejszy start od Thunderbolts* i C4pa, film z łatwością będzie szedł na +100 milionów w 3 dni (zaczynam podejrzewać, że prognozowane przeze mnie $275m w USA mogą okazać się niewystarczające).
Live-action Smok też świetnie się sprzedaje. Po lekko rozczarowujących wynikach sequeli animacji w USA, wersja aktorska może wyśrubować wielkie liczby (też $100m na otwarcie?)
Zapowiada się świetne lato w box office! Na razie tylko ubiegłotygodniowe Karate Kid i najnowsza premiera, czyli Z uniwersum Johna Wicka dwukropek Ballerina zapowiadają się na wpadki (i bardzo dobrze, jedna marka wywlekana i ciągnięta o wiele za długo, druga to samo + komiczny tytuł, za który należy się 1/10 a automatu).
Podobno ma seanse normalnie zaraz po zakończeniu poprzedniego od 12:00 + wszystkie formaty premium, jakie będzie mieć dostępne, tylko ilość kin niższa niż w piątek 😛
Przedsprzedaż na 28 lat później sztormuje sale. Podobno najlepsze wyniki dla horroru w tym roku, wyższe od Sinners (ow: $48m) i nowego Final Destination ($51,6m). Otwarcie powyżej $60 milionów nie powinno być zaskakujące, a kto wie czy nie będzie +$70m.
Wczoraj ruszyła też przedsprzedaż biletów na Fantastyczną 4: Pierwsze kroki i podobno jest - pun incoming - fantastyczna! 🙂 Zdecydowanie mocniejszy start od Thunderbolts* i C4pa, film z łatwością będzie szedł na +100 milionów w 3 dni (zaczynam podejrzewać, że prognozowane przeze mnie $275m w USA mogą okazać się niewystarczające).
Live-action Smok też świetnie się sprzedaje. Po lekko rozczarowujących wynikach sequeli animacji w USA, wersja aktorska może wyśrubować wielkie liczby (też $100m na otwarcie?)
Zapowiada się świetne lato w box office! Na razie tylko ubiegłotygodniowe Karate Kid i najnowsza premiera, czyli Z uniwersum Johna Wicka dwukropek Ballerina zapowiadają się na wpadki (i bardzo dobrze, jedna marka wywlekana i ciągnięta o wiele za długo, druga to samo + komiczny tytuł, za który należy się 1/10 a automatu).
Cytat z Szaman data 5 czerwca, 2025, 08:26Przegapiłem kiedy 28 dni później stało się kultowe. I to praktycznie z niszy horrorowej wyciągnie zaraz 50+ na otwarcie.
Przegapiłem kiedy 28 dni później stało się kultowe. I to praktycznie z niszy horrorowej wyciągnie zaraz 50+ na otwarcie.
Cytat z Szaman data 6 czerwca, 2025, 10:08https://twitter.com/BoxOfficeRaport/status/1930904614255108172?t=n8WSQ5k5BLbSU6wVpL9Epg&s=19
Deadline wstępnie podaje, że #BallerinaMovie zarobiła $3-4 mln z przedpremier w amerykańskim #boxoffice (przedpremiery w czwartek + pokazy fanowskie z środy). Weekend otwarcia wciąż przewiduje się na około $30 mln. pic.twitter.com/RUSEFJLzrj
— Box Office Raport (@BoxOfficeRaport) June 6, 2025
Cytat z Ernest Kubica data 7 czerwca, 2025, 16:32Po piątkowym wyniku jest już jasne, że Lilo nie da rady Minecraftowi
Po piątkowym wyniku jest już jasne, że Lilo nie da rady Minecraftowi
Cytat z Juby data 7 czerwca, 2025, 22:31Nie dziel skóry na niedźwiedziu 😉 Minecraft od dwóch tygodni padł i maksymalnie doczłapie do $425m, Lilo ma i będzie miało mocniejsze środki tygodnia, długie weekendy w związku z 4th of July i Labor Day, oszukaną końcówkę z jakimś double-features (to film Disneya), więc może jeszcze wyciągnie kolejne +$100 milionów.
Nie dziel skóry na niedźwiedziu 😉 Minecraft od dwóch tygodni padł i maksymalnie doczłapie do $425m, Lilo ma i będzie miało mocniejsze środki tygodnia, długie weekendy w związku z 4th of July i Labor Day, oszukaną końcówkę z jakimś double-features (to film Disneya), więc może jeszcze wyciągnie kolejne +$100 milionów.
Cytat z Szaman data 13 czerwca, 2025, 07:37Około 8 mln$ dla Szczerbatka z przedpremierowych. Chyba lekki zawód.
https://deadline.com/2025/06/box-office-how-to-train-your-dragon-1236432834/
Około 8 mln$ dla Szczerbatka z przedpremierowych. Chyba lekki zawód.
https://deadline.com/2025/06/box-office-how-to-train-your-dragon-1236432834/
Cytat z Marek Pilarski data 13 czerwca, 2025, 09:28Prognozy mówią o ok. $75 mln z weekendu, więc po takim czwartku i przy dobrych opiniach powinno być to możliwe.
Prognozy mówią o ok. $75 mln z weekendu, więc po takim czwartku i przy dobrych opiniach powinno być to możliwe.
Cytat z Juby data 13 czerwca, 2025, 15:08Podobno jednak $11 milionów (z $2,5 mln z wcześniejszych specjalnych pokazów). To niedużo gorszy wynik od Wonder Woman, film zebrał świetne opinie wśród widowni (8,1/10 na IMDb, 99% pozytywnych ocen na RT), w ten weekend amerykanie obchodzą Dzień Ojca, więc nie zdziwię się jeśli jeszcze dociągnie do setki do końca weekendu.
Podobno jednak $11 milionów (z $2,5 mln z wcześniejszych specjalnych pokazów). To niedużo gorszy wynik od Wonder Woman, film zebrał świetne opinie wśród widowni (8,1/10 na IMDb, 99% pozytywnych ocen na RT), w ten weekend amerykanie obchodzą Dzień Ojca, więc nie zdziwię się jeśli jeszcze dociągnie do setki do końca weekendu.
Cytat z Marek Pilarski data 13 czerwca, 2025, 16:49https://twitter.com/Luiz_Fernando_J/status/1933534438903701736?t=gyye_OkFa3B-jKo9F-X9fQ&s=19
#Universal’s remake of #HowToTrainYourDragon ready to crush industry projections at US #BoxOffice this weekend, as the PG live-action grosses SPECTACULAR 11.1M Previews (8.6M THU + 2.5M WED Early Screenings), beating #TheLittleMermaid’s 10.3M & crushing #Aladdin’s 7M Previews.… pic.twitter.com/WBGt1RUHxo
— Luiz Fernando (@Luiz_Fernando_J) June 13, 2025
Cytat z Juby data 14 czerwca, 2025, 17:29$35,6m z piątku. Może być ciężko o stówę z weekendu, ale o $90 milionów? Nie zdziwi mnie jeśli jutro wieczorem pierwsze szacunki będą wskazywały na dziewiątkę z przodu.
A przy tak pozytywnych opiniach i braku mocniejszej konkurencji w gatunku kina familijnego do końca lata może to zanieść Smoki nawet na $350m.
$35,6m z piątku. Może być ciężko o stówę z weekendu, ale o $90 milionów? Nie zdziwi mnie jeśli jutro wieczorem pierwsze szacunki będą wskazywały na dziewiątkę z przodu.
A przy tak pozytywnych opiniach i braku mocniejszej konkurencji w gatunku kina familijnego do końca lata może to zanieść Smoki nawet na $350m.
Cytat z Juby data 15 czerwca, 2025, 15:41Jednak $83,7m. Przy takich opiniach i tylko wątpliwej komercyjnie animacji Pixara przed sobą, myślę, że przynajmniej potroi ten wynik w rozrachunku końcowym.
Jednak $83,7m. Przy takich opiniach i tylko wątpliwej komercyjnie animacji Pixara przed sobą, myślę, że przynajmniej potroi ten wynik w rozrachunku końcowym.
Cytat z Szaman data 19 czerwca, 2025, 17:59Nowa prognoza dla Supermana: 90-125 mln$
https://deadline.com/2025/06/box-office-superman-opening-projection-1236437824/
Nowa prognoza dla Supermana: 90-125 mln$
https://deadline.com/2025/06/box-office-superman-opening-projection-1236437824/
Cytat z Juby data 19 czerwca, 2025, 18:53No i tydzień przedsprzedaży biletów zweryfikował te superoptymistyczne prognozy.
Dinozaury też podobno idą słabiej od poprzedników. Niewykluczone, że F4 Marvela będzie największym hitem z lipcowych premier.
No i tydzień przedsprzedaży biletów zweryfikował te superoptymistyczne prognozy.
Dinozaury też podobno idą słabiej od poprzedników. Niewykluczone, że F4 Marvela będzie największym hitem z lipcowych premier.
Cytat z Szaman data 19 czerwca, 2025, 18:5628 lat później też słabiej, po hurraoptymistycznych przedsprzedażach, teraz dają około 30 mln$.
28 lat później też słabiej, po hurraoptymistycznych przedsprzedażach, teraz dają około 30 mln$.
Cytat z Mierzwiak data 19 czerwca, 2025, 20:39Jestem przekonany, że studia stoją za tymi wszystkimi newsami o rekordach przedsprzedaży i że jest to częścią marketingu. Tylko na co to komu, skoro potem powietrze ulatuje?
Wiedziałem że Superman nie będzie hitem, poczekajcie, tam ostatecznie z przodu będzie 8 jeśli nie 7.
Jestem przekonany, że studia stoją za tymi wszystkimi newsami o rekordach przedsprzedaży i że jest to częścią marketingu. Tylko na co to komu, skoro potem powietrze ulatuje?
Wiedziałem że Superman nie będzie hitem, poczekajcie, tam ostatecznie z przodu będzie 8 jeśli nie 7.
Cytat z Juby data 20 czerwca, 2025, 08:18Nie zdziwi mnie to. Po pierwsze dlatego, że smród nad filmami DC (przypominam - 4/4 klapy w 2023 roku i jedna jeszcze większa w 2024) wciąż się unosi. Po drugie, Superman to ikona, pierwszy superbohater komiksowy i jeden z trzech najbardziej rozpoznawalnych superbohaterów komiksowych na świecie... ale też postać przestarzała, która swój peak popularności ma dawno za sobą, i wydaje mi się, że we współczesnym świecie jest bardzo szanowana, ale nie lubiana i pożądana tak, jak chociażby Deadpool, czy Wolverine. Nie wiem czy nawet arcydzieło gatunku na miarę TDK byłoby w stanie przyciągnąć widownię na miarę Avengers, chyba tylko w team-upie z Batmanem.
Nie zdziwi mnie to. Po pierwsze dlatego, że smród nad filmami DC (przypominam - 4/4 klapy w 2023 roku i jedna jeszcze większa w 2024) wciąż się unosi. Po drugie, Superman to ikona, pierwszy superbohater komiksowy i jeden z trzech najbardziej rozpoznawalnych superbohaterów komiksowych na świecie... ale też postać przestarzała, która swój peak popularności ma dawno za sobą, i wydaje mi się, że we współczesnym świecie jest bardzo szanowana, ale nie lubiana i pożądana tak, jak chociażby Deadpool, czy Wolverine. Nie wiem czy nawet arcydzieło gatunku na miarę TDK byłoby w stanie przyciągnąć widownię na miarę Avengers, chyba tylko w team-upie z Batmanem.
Cytat z Szaman data 20 czerwca, 2025, 15:265 mln$ dla 28 lat z przedpremierowych
https://www.worldofreel.com/blog/2025/6/20/28-years-later-nabs-5m-previews-audience-reactions-are-wtf-readers-thoughts
5 mln$ dla 28 lat z przedpremierowych
Cytat z Szaman data 21 czerwca, 2025, 14:17Krótki to był lot, jak w Czerwonym jak cegła 🙂
https://twitter.com/BoxOfficeRaport/status/1936340329361293638?t=sGL80xh0njiwz_0geFLpqw&s=19
30 mln jest spoko, ale dla filmu DaCosty oznacza chyba jednak pozostanie przy styczniowej dacie.
Krótki to był lot, jak w Czerwonym jak cegła 🙂
Deadline podał wstępnie, że #28YearsLater zarobił w dzień otwarcia ok. $14 mln (wliczając $5,8 mln z przedpremier). Mimo wysokich przedpremier, dzień otwarcia będzie słabszy od #Sinners ($19 mln) i #FinalDestinationBloodlines ($21 mln). Weekend otwarcia prognozuje się na $30 mln. pic.twitter.com/alFIhMYwqE
— Box Office Raport (@BoxOfficeRaport) June 21, 2025
30 mln jest spoko, ale dla filmu DaCosty oznacza chyba jednak pozostanie przy styczniowej dacie.
Cytat z Juby data 23 czerwca, 2025, 10:20Jak na taką przedsprzedaż w pierwszych dniach, $30 milionów to tak słabo raczej. Pixar z kolei zalicza najgorszy weekend otwarcia w swojej 30-letniej historii. Ależ Disney zaorał tę markę! Myślę, że wyciągną z tego złe wnioski i od 2028 będą już wypuszczać tylko sequele (Toy Story 6-9, Iniemamocni 3, Coco 2, Ratatwotatuj, C4rs, itd.) 😛
Smoki ze sporym jak na tego typu film spadkiem w drugi weekend. Chyba jednak skończy się na $250-275 milionach w USA.
Jak na taką przedsprzedaż w pierwszych dniach, $30 milionów to tak słabo raczej. Pixar z kolei zalicza najgorszy weekend otwarcia w swojej 30-letniej historii. Ależ Disney zaorał tę markę! Myślę, że wyciągną z tego złe wnioski i od 2028 będą już wypuszczać tylko sequele (Toy Story 6-9, Iniemamocni 3, Coco 2, Ratatwotatuj, C4rs, itd.) 😛
Smoki ze sporym jak na tego typu film spadkiem w drugi weekend. Chyba jednak skończy się na $250-275 milionach w USA.