BO Polska
Cytat z Szaman data 11 października, 2021, 15:49Wynik ciężki do oceny. Nie jest źle, ale bodajże tuż przed pandemią Vega zaczął notować podobne i uznawano to za rozczarowanie. Oj ciężko jest wrócić polskim filmom do formy, kina odżyły, a tutaj dalej zator. Aż tak przypadkowi ludzie chodzili na polskie kino jak do baru na piwo?
Wynik ciężki do oceny. Nie jest źle, ale bodajże tuż przed pandemią Vega zaczął notować podobne i uznawano to za rozczarowanie. Oj ciężko jest wrócić polskim filmom do formy, kina odżyły, a tutaj dalej zator. Aż tak przypadkowi ludzie chodzili na polskie kino jak do baru na piwo?
Cytat z Marek Pilarski data 11 października, 2021, 15:57Tydzień temu dawałem o ponad połowę mniej, ale w ostatnich dniach dużo szumu się jednak narobiło wokół tego filmu. 😛
Przy okazji dowiedziałem się też o Bondzie: 268/922. Czyli być może już jutro przekroczy milion. 🙂
Tydzień temu dawałem o ponad połowę mniej, ale w ostatnich dniach dużo szumu się jednak narobiło wokół tego filmu. 😛
Przy okazji dowiedziałem się też o Bondzie: 268/922. Czyli być może już jutro przekroczy milion. 🙂
Cytat z Szaman data 11 października, 2021, 17:55Psi patrol z milionem widzów
https://sporwkinie.blogspot.com/2021/10/pierwszy-milion-start-wesela-i-swietny.html?fbclid=IwAR33kTBJ3Vqbz0yQJS8FUIMGARdRbNka1VX3BzI4tEqF_iqcJB5UG4p9xuo
Psi patrol z milionem widzów
Cytat z Szaman data 14 października, 2021, 18:31Stażysta siedział i czekał, aż w systemie pojawi się taka liczba. Ta, jasne 😀 No ale jest milion.
"1000007 widzów przygód agenta 007 to oczywiście jeszcze nie koniec, bo przed nami trzeci weekend, odkąd film jest na ekranach" - podał w komunikacie Forum Film Poland, polski dystrybutor "Nie czas umierać".https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/film-nie-czas-umierac-liczba-widzow-opinie
Stażysta siedział i czekał, aż w systemie pojawi się taka liczba. Ta, jasne 😀 No ale jest milion.
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/film-nie-czas-umierac-liczba-widzow-opinie
Cytat z Marek Pilarski data 14 października, 2021, 18:36Mogli poczekać trzy godziny dłużej i napisać o 1 007 007. 😛
Mogli poczekać trzy godziny dłużej i napisać o 1 007 007. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 18 października, 2021, 10:32Deadline podało, że Venom 2 zarobił u nas $1,3 mln. W zależności od przelicznika może oznaczać to od 225-245 tys. widzów.
https://www.facebook.com/BoxOfficeowyZawrotGlowy/posts/4893524820681790
Deadline podało, że Venom 2 zarobił u nas $1,3 mln. W zależności od przelicznika może oznaczać to od 225-245 tys. widzów.
https://www.facebook.com/BoxOfficeowyZawrotGlowy/posts/4893524820681790
Cytat z Fandorin data 18 października, 2021, 20:51Wg tylkohity nawet ponad 250 tys., co równie dobrze może oznaczać prawie 250 tys. Przecież nikt tego nie zweryfikuje. 😉
Wesele i Nie czas umierać straciły tylko po 30% widowni z poprzedniego weekendu.
Wg tylkohity nawet ponad 250 tys., co równie dobrze może oznaczać prawie 250 tys. Przecież nikt tego nie zweryfikuje. 😉
Wesele i Nie czas umierać straciły tylko po 30% widowni z poprzedniego weekendu.
Cytat z Marek Pilarski data 18 października, 2021, 21:10Pogoda sprzyjała.
Pogoda sprzyjała.
Cytat z Marek Pilarski data 18 października, 2021, 22:09Cytat z Fandorin data październik 18, 2021, 20:51Wg tylkohity nawet ponad 250 tys., co równie dobrze może oznaczać prawie 250 tys. Przecież nikt tego nie zweryfikuje.
Już się zacząłem zastanawiać, skąd masz te informacje, ale skojarzyłem, że pewnie od Spóra. 🙂
http://sporwkinie.blogspot.com/2021/10/venom-2-carnage-z-mocnym-otwarciem.html
Cytat z Fandorin data październik 18, 2021, 20:51Wg tylkohity nawet ponad 250 tys., co równie dobrze może oznaczać prawie 250 tys. Przecież nikt tego nie zweryfikuje.
Już się zacząłem zastanawiać, skąd masz te informacje, ale skojarzyłem, że pewnie od Spóra. 🙂
http://sporwkinie.blogspot.com/2021/10/venom-2-carnage-z-mocnym-otwarciem.html
Cytat z Marek Pilarski data 19 października, 2021, 09:07Pozostałe nowości:
Ainbo - 45 tys.
Ostatni pojedynek - 16,9 tys.
Nowy porządek - 2,7 tys.
Pozostałe nowości:
Ainbo - 45 tys.
Ostatni pojedynek - 16,9 tys.
Nowy porządek - 2,7 tys.
Cytat z Marek Pilarski data 23 października, 2021, 00:31UIP nadal nie podaje wyników swoich filmów, ale pomyślałem, że może na podstawie szczątkowych informacji dotyczących przychodów tych filmów, które są na BOM i The Numbers, a także własnych przypuszczeń, da się sklecić jakąś w miarę sensowną listę z widownią tegorocznych premier UIP w polskich kinach. Dane na temat przychodów dotyczą w niektórych przypadkach tylko wyniku otwarcia (F9, Mustang, Old, Nikt, Noc oczyszczenia 5, Snake Eyes), w innych są to wyniki końcowe (Psi Patrol), jeszcze w innych z jakiegoś etapu dystrybucji (Krudowie 2, Rodzinka rządzi, Ciche miejsce 2, Obiecująca. Młoda. Kobieta). Najbardziej pełne dane dotyczyły filmów Paramount, najgorzej pod tym względem wypada Sony, bo znalazłem tylko wynik Venoma 2 z weekendu otwarcia ($1,3 mln).
Jeśli ktoś z Was ma jakieś sugestie i uwagi (@Fandorin, @Ernest, choć nie tylko ;)), to byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi. Może uda się ulepszyć tę listę. Pomyślałem, że może na jej podstawie stworzę jakiś tekst na stronę.
P.S. W tabelce uwzględniłem już wyniki po tym weekendzie, dlatego jest Halloween zabija, a Venom 2 ma już prawie pół miliona.
UIP nadal nie podaje wyników swoich filmów, ale pomyślałem, że może na podstawie szczątkowych informacji dotyczących przychodów tych filmów, które są na BOM i The Numbers, a także własnych przypuszczeń, da się sklecić jakąś w miarę sensowną listę z widownią tegorocznych premier UIP w polskich kinach. Dane na temat przychodów dotyczą w niektórych przypadkach tylko wyniku otwarcia (F9, Mustang, Old, Nikt, Noc oczyszczenia 5, Snake Eyes), w innych są to wyniki końcowe (Psi Patrol), jeszcze w innych z jakiegoś etapu dystrybucji (Krudowie 2, Rodzinka rządzi, Ciche miejsce 2, Obiecująca. Młoda. Kobieta). Najbardziej pełne dane dotyczyły filmów Paramount, najgorzej pod tym względem wypada Sony, bo znalazłem tylko wynik Venoma 2 z weekendu otwarcia ($1,3 mln).

Jeśli ktoś z Was ma jakieś sugestie i uwagi (@Fandorin, @Ernest, choć nie tylko ;)), to byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi. Może uda się ulepszyć tę listę. Pomyślałem, że może na jej podstawie stworzę jakiś tekst na stronę.
P.S. W tabelce uwzględniłem już wyniki po tym weekendzie, dlatego jest Halloween zabija, a Venom 2 ma już prawie pół miliona.
Cytat z Ernest Kubica data 23 października, 2021, 10:33Dla mnie w box offisie UIP nie istnieje i nie zastanawiam się nad widownią ich filmów. Za tekst mogą się jeszcze przyczepić, jak będą jakieś niezgodności
Dla mnie w box offisie UIP nie istnieje i nie zastanawiam się nad widownią ich filmów. Za tekst mogą się jeszcze przyczepić, jak będą jakieś niezgodności
Cytat z robgordon data 23 października, 2021, 10:54Myślę, że wystarczy, jeśli przy każdym wyniku ich filmów dodacie, że to liczba szacowana, wskazując na podstawie czego opieraliście swoje informacje. I myślę też, że jednak warto zacząć to uwzględniać. Olać ich.
Myślę, że wystarczy, jeśli przy każdym wyniku ich filmów dodacie, że to liczba szacowana, wskazując na podstawie czego opieraliście swoje informacje. I myślę też, że jednak warto zacząć to uwzględniać. Olać ich.
Cytat z Marek Pilarski data 23 października, 2021, 11:42Ja w sumie też powtarzałem, żeby ich nie uwzględniać w rankingach, ale jak już podajemy wyniki ich filmów, to staram się zawsze dać w jakiś sposób do zrozumienia, że nie uważam ich za pełnowartościowe i nie będą traktowane tak samo jak wyniki filmów innych dystrybutorów, a ewentualnie tylko jako ciekawostka. W tym przypadku też by tak było. I nie zamierzam dodawać tych filmów do naszych rankingów, chyba że stanie się cud i potwierdzą je. 🙂
Co do tego, że mogą się przyczepić - z opowiadań i w sumie też własnego doświadczania wiem, że mogą to zrobić, ale nie sądzę, żeby chcieli ciągnąć po sądach za to, że podaję moje szacunki wyników ich filmów, których sami nie chcą podać. Nie widzę tutaj żadnych podstaw ku temu. 🙂
Ja w sumie też powtarzałem, żeby ich nie uwzględniać w rankingach, ale jak już podajemy wyniki ich filmów, to staram się zawsze dać w jakiś sposób do zrozumienia, że nie uważam ich za pełnowartościowe i nie będą traktowane tak samo jak wyniki filmów innych dystrybutorów, a ewentualnie tylko jako ciekawostka. W tym przypadku też by tak było. I nie zamierzam dodawać tych filmów do naszych rankingów, chyba że stanie się cud i potwierdzą je. 🙂
Co do tego, że mogą się przyczepić - z opowiadań i w sumie też własnego doświadczania wiem, że mogą to zrobić, ale nie sądzę, żeby chcieli ciągnąć po sądach za to, że podaję moje szacunki wyników ich filmów, których sami nie chcą podać. Nie widzę tutaj żadnych podstaw ku temu. 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 23 października, 2021, 15:37Diuna idzie w kierunku 250 tys. 😉
Diuna idzie w kierunku 250 tys. 😉
Cytat z Ernest Kubica data 23 października, 2021, 18:36Kina w ten weekend wyglądają jak za najlepszych przedcovidowych czasów: będzie 3 filmy powyżej 100 tys. Furioza może mieć otwarcie podobne do Wesela - mimo, że ma dużo mniej seansów. Widzę, że ma dobre oceny od widzów i od krytyków - Korwin Piotrowska i Walkiewicz dali 7.
Kina w ten weekend wyglądają jak za najlepszych przedcovidowych czasów: będzie 3 filmy powyżej 100 tys. Furioza może mieć otwarcie podobne do Wesela - mimo, że ma dużo mniej seansów. Widzę, że ma dobre oceny od widzów i od krytyków - Korwin Piotrowska i Walkiewicz dali 7.
Cytat z Fandorin data 23 października, 2021, 20:29Cytat z Marek Pilarski data październik 23, 2021, 00:31Jeśli ktoś z Was ma jakieś sugestie i uwagi (@Fandorin, @Ernest, choć nie tylko ;)), to byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi. Może uda się ulepszyć tę listę. Pomyślałem, że może na jej podstawie stworzę jakiś tekst na stronę.
Nie pomogę. Podobnie jak @Ernest nie uznaję wyników podawanych przez UIP za oficjalne i nie prowadzę na ich podstawie żadnych statystyk. UIP samo wypisało się z gry, dlatego nie mam zamiaru na siłę umieszczać ich w box office.
Zastanawia mnie natomiast czy oni olali również ustawowy obowiązek raportowania do PISFu, czy tylko odpuścili sobie współpracę z box-office.pl. Może warto by tutaj poszukać jakichś odpowiedzi?
Potwierdzam wysoką frekwencję w ten weekend. Parking przed kinem nabity jak za najlepszych czasów 🙂
Cytat z Marek Pilarski data październik 23, 2021, 00:31Jeśli ktoś z Was ma jakieś sugestie i uwagi (@Fandorin, @Ernest, choć nie tylko ;)), to byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi. Może uda się ulepszyć tę listę. Pomyślałem, że może na jej podstawie stworzę jakiś tekst na stronę.
Nie pomogę. Podobnie jak @Ernest nie uznaję wyników podawanych przez UIP za oficjalne i nie prowadzę na ich podstawie żadnych statystyk. UIP samo wypisało się z gry, dlatego nie mam zamiaru na siłę umieszczać ich w box office.
Zastanawia mnie natomiast czy oni olali również ustawowy obowiązek raportowania do PISFu, czy tylko odpuścili sobie współpracę z box-office.pl. Może warto by tutaj poszukać jakichś odpowiedzi?
Potwierdzam wysoką frekwencję w ten weekend. Parking przed kinem nabity jak za najlepszych czasów 🙂
Cytat z Ernest Kubica data 23 października, 2021, 21:24Raportowania do PISF nie mogli olać, bo to nie tylko kina bezpośrednio raportują. Tyle, że PISF swoich raportów nie ujawnia - może zrobią to na koniec roku? Ogólnie jestem ciekaw czy są rozbieżności między danymi które zbiera PISF i boxoffice.pl
Raportowania do PISF nie mogli olać, bo to nie tylko kina bezpośrednio raportują. Tyle, że PISF swoich raportów nie ujawnia - może zrobią to na koniec roku? Ogólnie jestem ciekaw czy są rozbieżności między danymi które zbiera PISF i boxoffice.pl
Cytat z Fandorin data 23 października, 2021, 21:30No właśnie wiem, PISF żąda raportów zarówno od kin oraz od dystrybutorów.
Nie znam się na tym kompletnie, ale może ktoś się orientuje czy te dane mogą podpadać pod dostęp do informacji publicznej? Gdyby tak pomęczyć PISF, może by coś ujawnili.
No właśnie wiem, PISF żąda raportów zarówno od kin oraz od dystrybutorów.
Nie znam się na tym kompletnie, ale może ktoś się orientuje czy te dane mogą podpadać pod dostęp do informacji publicznej? Gdyby tak pomęczyć PISF, może by coś ujawnili.
Cytat z Ernest Kubica data 23 października, 2021, 23:15Gdy pojawił się projekt ustawy od razu mówiłem, że nie ma w niej nic o publikacji tych danych. Tylko, że na stworzenie systemu wydane zostały publiczne pieniądze więc chyba obywatele dostęp powinni do tego mieć. Inną sprawą jest tajemnica handlowa i czy dystrybutorzy mogą nie wyrazić zgody na publikacje?
Gdy pojawił się projekt ustawy od razu mówiłem, że nie ma w niej nic o publikacji tych danych. Tylko, że na stworzenie systemu wydane zostały publiczne pieniądze więc chyba obywatele dostęp powinni do tego mieć. Inną sprawą jest tajemnica handlowa i czy dystrybutorzy mogą nie wyrazić zgody na publikacje?