BO Polska
Cytat z Szaman data 5 lutego, 2021, 13:21Krzysztof Spór zbiera informacje o kinowych premierach 12 lutego
https://sporwkinie.blogspot.com/2021/02/premiery-kinowe-luty-2021.html?m=1
Krzysztof Spór zbiera informacje o kinowych premierach 12 lutego
https://sporwkinie.blogspot.com/2021/02/premiery-kinowe-luty-2021.html?m=1
Cytat z robgordon data 5 lutego, 2021, 16:47Cinema City zareagowało:
https://filmozercy.com/wpis/co-z-otwarciem-duzych-sieci-kin-cinema-city-wydalo-oswiadczenie?fbclid=IwAR07SJVdxId8vDg20yA29fBFbPIX92WK8Bbm53B_L6GGBdAwjfOS0Hr3K_w
Cinema City zareagowało:
Cytat z Szaman data 5 lutego, 2021, 16:54Nie ogarniam. Najpierw apele aby otwierać jak najszybciej, kredyty, długi. No to otworzyli jak najszybciej to pojawia się oświadczenie, że sorry, ale tydzień to za mało abyśmy otworzyli. To w końcu chcą otworzyć czy tak im dobrze? Ilona Łepkowska miała ostatnio rację, że w branży nie ma żadnego ciśnienia na otwieranie kin, nie wierzę, że tak im dobrze z tak zwaną tarczą.
Edit: No tak, przecież odpowiedź jest banalna- żarcie 🙂 Widocznie czynsz obetnie galeria i pokryje tarcza, pracownicy na postojowym to poczekają sobie na Avatara 2 🙂
Nie ogarniam. Najpierw apele aby otwierać jak najszybciej, kredyty, długi. No to otworzyli jak najszybciej to pojawia się oświadczenie, że sorry, ale tydzień to za mało abyśmy otworzyli. To w końcu chcą otworzyć czy tak im dobrze? Ilona Łepkowska miała ostatnio rację, że w branży nie ma żadnego ciśnienia na otwieranie kin, nie wierzę, że tak im dobrze z tak zwaną tarczą.
Edit: No tak, przecież odpowiedź jest banalna- żarcie 🙂 Widocznie czynsz obetnie galeria i pokryje tarcza, pracownicy na postojowym to poczekają sobie na Avatara 2 🙂
Cytat z robgordon data 5 lutego, 2021, 17:05Szaman, świat nie jest czarno-biały (a ja sam się dziwię, że wciąż się dziwię, że dzisiaj takie postrzeganie świata to normalność ;)) i o tym jest to oświadczenie. Przecież wyraźnie napisali, że muszą to przeanalizować, nie mówią nie, nie mówią tak. Co zwłaszcza w przypadku dużych sieci jest jak najbardziej zrozumiałe. Mają tydzień na otwarcie, by potem być może po dwóch tygodniach się zamknąć. Przecież jeśli tak się stanie, poniosą kolejne duże straty. Otwarcie dużej sieci kin nie polega na tym, że przychodzi kierownik, wyciąga klucz i otwiera drzwi 😉 To cała masa roboty i cała masa kosztów.
Szaman, świat nie jest czarno-biały (a ja sam się dziwię, że wciąż się dziwię, że dzisiaj takie postrzeganie świata to normalność ;)) i o tym jest to oświadczenie. Przecież wyraźnie napisali, że muszą to przeanalizować, nie mówią nie, nie mówią tak. Co zwłaszcza w przypadku dużych sieci jest jak najbardziej zrozumiałe. Mają tydzień na otwarcie, by potem być może po dwóch tygodniach się zamknąć. Przecież jeśli tak się stanie, poniosą kolejne duże straty. Otwarcie dużej sieci kin nie polega na tym, że przychodzi kierownik, wyciąga klucz i otwiera drzwi 😉 To cała masa roboty i cała masa kosztów.
Cytat z Kuba data 5 lutego, 2021, 17:08Opcja z zamknięciem na razie siecówek nie jest w sumie zła..dzięki temu ludzie będą chodzić do studyjnych (przeciez nawet na walentyki jak ktos wrzuci jakieś fajne nawet stare filmy) i troche one sie odbija. A je znacznie łatwiej otworzyc i tańsze są w "utrzymaniu". Więc dla mnie sytuacja nie jest zła, tak na mój rozum
Opcja z zamknięciem na razie siecówek nie jest w sumie zła..dzięki temu ludzie będą chodzić do studyjnych (przeciez nawet na walentyki jak ktos wrzuci jakieś fajne nawet stare filmy) i troche one sie odbija. A je znacznie łatwiej otworzyc i tańsze są w "utrzymaniu". Więc dla mnie sytuacja nie jest zła, tak na mój rozum
Cytat z Szaman data 5 lutego, 2021, 17:11Moim zdaniem oświadczenie należy czytać inaczej, sympatycznym atramentem jest tam napisane- Warnerze czy dasz nam WW 84 tydzień wcześniej na Walentynki 🙂 Ech no ale przecież oni nie uruchamiają wielkiego zderzacza hadronów tylko projektor i mają do wyczyszczenia trochę foteli, jak zamierzają czekać na koniec epidemii to prędzej doczekają się jak Cameron skończy kręcić w Nowej Zelandii.
No to pójdzie się do studyjnego jeśli będzie Falling albo Nomadland. Aby tylko nie spisywali jak policja, w lecie w lubelskiej Bajce trzeba było podać imię, nazwisko i telefon. A potem pewnie 1o dni wyjęte z życiorysu, bo zachciało się kina, a jakaś babcia 5 rzędów dalej miała koronawirusa.
Moim zdaniem oświadczenie należy czytać inaczej, sympatycznym atramentem jest tam napisane- Warnerze czy dasz nam WW 84 tydzień wcześniej na Walentynki 🙂 Ech no ale przecież oni nie uruchamiają wielkiego zderzacza hadronów tylko projektor i mają do wyczyszczenia trochę foteli, jak zamierzają czekać na koniec epidemii to prędzej doczekają się jak Cameron skończy kręcić w Nowej Zelandii.
No to pójdzie się do studyjnego jeśli będzie Falling albo Nomadland. Aby tylko nie spisywali jak policja, w lecie w lubelskiej Bajce trzeba było podać imię, nazwisko i telefon. A potem pewnie 1o dni wyjęte z życiorysu, bo zachciało się kina, a jakaś babcia 5 rzędów dalej miała koronawirusa.
Cytat z Szaman data 5 lutego, 2021, 17:33Helios nie otworzy swoich kin
https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8088472,kina-helios-koronawirus-obostrzenia-rzad.html
Na razie mnie to nie przekonuje. Promocję tytułów? Prawidłową promocję to może będą miały pod koniec roku Matrix 4 i Spider-Man 3. Rozmowy z dystrybutorami? Błagam, przy takim niestabilnym kalendarzu? Potwierdzają, że chodzi o żarcie, bo na żarciu zarabiają najwięcej. Niestety umacniają krążący w kręgach rządowych stereotyp, że i tak nie ma sensu otwierać kin.
W sumie ciekawa sprawa, stali się takimi molochami o wypaczonym finansowaniu, że doszło do sytuacji w której bardziej opłaca im się stagnacja niż działanie na rynku.
Helios nie otworzy swoich kin
https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8088472,kina-helios-koronawirus-obostrzenia-rzad.html
Na razie mnie to nie przekonuje. Promocję tytułów? Prawidłową promocję to może będą miały pod koniec roku Matrix 4 i Spider-Man 3. Rozmowy z dystrybutorami? Błagam, przy takim niestabilnym kalendarzu? Potwierdzają, że chodzi o żarcie, bo na żarciu zarabiają najwięcej. Niestety umacniają krążący w kręgach rządowych stereotyp, że i tak nie ma sensu otwierać kin.
W sumie ciekawa sprawa, stali się takimi molochami o wypaczonym finansowaniu, że doszło do sytuacji w której bardziej opłaca im się stagnacja niż działanie na rynku.
Cytat z Ernest Kubica data 5 lutego, 2021, 17:37Cytat z Kuba data Luty 5, 2021, 17:08Opcja z zamknięciem na razie siecówek nie jest w sumie zła..dzięki temu ludzie będą chodzić do studyjnych (przeciez nawet na walentyki jak ktos wrzuci jakieś fajne nawet stare filmy) i troche one sie odbija. A je znacznie łatwiej otworzyc i tańsze są w "utrzymaniu". Więc dla mnie sytuacja nie jest zła, tak na mój rozum
Do najbliższego studyjnego mam 60 km - nie przejdę się.
Cytat z Kuba data Luty 5, 2021, 17:08Opcja z zamknięciem na razie siecówek nie jest w sumie zła..dzięki temu ludzie będą chodzić do studyjnych (przeciez nawet na walentyki jak ktos wrzuci jakieś fajne nawet stare filmy) i troche one sie odbija. A je znacznie łatwiej otworzyc i tańsze są w "utrzymaniu". Więc dla mnie sytuacja nie jest zła, tak na mój rozum
Do najbliższego studyjnego mam 60 km - nie przejdę się.
Cytat z Ernest Kubica data 5 lutego, 2021, 17:39Cytat z Szaman data Luty 5, 2021, 16:54Edit: No tak, przecież odpowiedź jest banalna- żarcie
Widocznie czynsz obetnie galeria i pokryje tarcza, pracownicy na postojowym to poczekają sobie na Avatara 2
W sieciówkach chyba tylko operator i kierownik są na umowach, reszta to studenciaki na śmieciówkach.
Cytat z Szaman data Luty 5, 2021, 16:54Edit: No tak, przecież odpowiedź jest banalna- żarcie
Widocznie czynsz obetnie galeria i pokryje tarcza, pracownicy na postojowym to poczekają sobie na Avatara 2
W sieciówkach chyba tylko operator i kierownik są na umowach, reszta to studenciaki na śmieciówkach.
Cytat z Szaman data 5 lutego, 2021, 17:43A racja, no to pewnie tylko im składki opłacali, a może nawet nie mają teraz żadnej kadry. I to może być bardzo dobra uwaga co do głupoty otwierania za tydzień.
A racja, no to pewnie tylko im składki opłacali, a może nawet nie mają teraz żadnej kadry. I to może być bardzo dobra uwaga co do głupoty otwierania za tydzień.
Cytat z Szaman data 5 lutego, 2021, 17:47Multikino zareagowało w podobnym stylu co Cinema City
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/kina-helios-multikino-cinema-city-czy-beda-czynne-od-12-lutego
Naprawdę nie chcę brzmieć jak oderwany od rzeczywistości naiwniak, moje zdziwienie wynika stąd, że autentycznie byłem przekonany, że marzą o jakiejkolwiek kroplówce finansowej. A to raz, że moloch sobie poradzi i transfuzji potrzebują studyjne, a dwa, że za bardzo zlało mi się to w głowie z innymi branżami, np restauracyjną.
Multikino zareagowało w podobnym stylu co Cinema City
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/kina-helios-multikino-cinema-city-czy-beda-czynne-od-12-lutego
Naprawdę nie chcę brzmieć jak oderwany od rzeczywistości naiwniak, moje zdziwienie wynika stąd, że autentycznie byłem przekonany, że marzą o jakiejkolwiek kroplówce finansowej. A to raz, że moloch sobie poradzi i transfuzji potrzebują studyjne, a dwa, że za bardzo zlało mi się to w głowie z innymi branżami, np restauracyjną.
Cytat z Ernest Kubica data 5 lutego, 2021, 18:43Głównie chodzi chyba o to, że kina są otwarte wstępnie na 2 tygodnie i nie wiadomo co potem. Więc w jaki sposób mają podpisywać umowy z pracownikami czy dystrybutorami - na 2 tygodnie?
Głównie chodzi chyba o to, że kina są otwarte wstępnie na 2 tygodnie i nie wiadomo co potem. Więc w jaki sposób mają podpisywać umowy z pracownikami czy dystrybutorami - na 2 tygodnie?
Cytat z Szaman data 5 lutego, 2021, 18:45Oni zawsze robią odwrotnie niż mówią i zapowiadają 🙂 Ale masz rację, zignorowałem ten fragment, uznając, że to nadmierna asekuracja.
Oni zawsze robią odwrotnie niż mówią i zapowiadają 🙂 Ale masz rację, zignorowałem ten fragment, uznając, że to nadmierna asekuracja.
Cytat z robgordon data 5 lutego, 2021, 18:51Szaman, no właśnie brzmisz jak oderwany od rzeczywistości 😉
"autentycznie byłem przekonany, że marzą o jakiejkolwiek kroplówce finansowej"?
WTF? Przecież tego rodzaju otwarcie oznacza władowanie się w duże koszty (trzeba zatrudnić na nowo ludzi, postawić na nogi całą administrację i zakupić te nieszczęsne popcorny, tacosy i batoniki) ze słabym widokiem na ich zwrot. Gdybyśmy byli na początku pandemii, OK, można zaryzykować. Ale po roku pikowania w dół i gigantycznych strat branży? W takiej sytuacji trzeba naprawdę mocno temat przemyśleć. I zakładam, że to właśnie wszyscy prezesi w sieciach kinowych teraz robią.Zacytuję Kinofilię:
"Generator obostrzeń wylosował w tym tygodniu Morawieckiemu otwarcie kin 12 lutego. Za tydzień. Na razie jednak tylko na dwa tygodnie, żeby zobaczyli, co się stanie, no lol. Helios już stwierdził, że „no lol, typie, nie konsultowałeś tego z branżą, nie posłuchałeś naszych sugestii jak to przeprowadzić z głową, a zatem dzięki, ale nie dzięki, posiedzimy sobie jeszcze w domach”. Pozostałe multipleksy już też pewnie zastanawiają się jak przełożyć osiem gwiazdek na kulturalne oświadczenie, że w takim razie też jeszcze sobie posiedzą w domach i zobaczą co się stanie dalej."Tak jak napisaliście wyżej, o tyle dobrze, że może chociaż studyjne coś zarobią. Oni z pewnością koszty do zaryzykowania mają dużo mniejsze.
Szaman, no właśnie brzmisz jak oderwany od rzeczywistości 😉
"autentycznie byłem przekonany, że marzą o jakiejkolwiek kroplówce finansowej"?
WTF? Przecież tego rodzaju otwarcie oznacza władowanie się w duże koszty (trzeba zatrudnić na nowo ludzi, postawić na nogi całą administrację i zakupić te nieszczęsne popcorny, tacosy i batoniki) ze słabym widokiem na ich zwrot. Gdybyśmy byli na początku pandemii, OK, można zaryzykować. Ale po roku pikowania w dół i gigantycznych strat branży? W takiej sytuacji trzeba naprawdę mocno temat przemyśleć. I zakładam, że to właśnie wszyscy prezesi w sieciach kinowych teraz robią.
Zacytuję Kinofilię:
Cytat z Szaman data 5 lutego, 2021, 18:57Jedzenia nie kupią, bo nie mogą go sprzedawać. Ale co do reszty przyznaję się do błędu, przekonałeś mnie.
Jedzenia nie kupią, bo nie mogą go sprzedawać. Ale co do reszty przyznaję się do błędu, przekonałeś mnie.
Cytat z Ernest Kubica data 5 lutego, 2021, 19:00Ciekawe jak to Wiadomości TVP przedstawią "dobry premier pozwolił, żeby ludzie poszli sobie do kina na Walentynki, ale niedobry Michnik ma ludzi głęboko i nie otworzył swoich kin"
Ciekawe jak to Wiadomości TVP przedstawią "dobry premier pozwolił, żeby ludzie poszli sobie do kina na Walentynki, ale niedobry Michnik ma ludzi głęboko i nie otworzył swoich kin"