[ARCHIWUM] BO Świat
Cytat z Marek Pilarski data 7 marca, 2022, 14:32Wybaczcie, pisałem to wczoraj przed północą, nie miałem już siły myśleć logicznie... 😛
Wybaczcie, pisałem to wczoraj przed północą, nie miałem już siły myśleć logicznie... 😛
Cytat z Juby data 9 marca, 2022, 09:50Mocno promują Batmana w Chinach:
![]()
A już tydzień później wyrasta konkurencja (Chińczycy lubią takie rozwałki, więc nie zdziwi mnie jeśli film Emmericha jeszcze wyjdzie na plus 😀).
Mocno promują Batmana w Chinach:

A już tydzień później wyrasta konkurencja (Chińczycy lubią takie rozwałki, więc nie zdziwi mnie jeśli film Emmericha jeszcze wyjdzie na plus 😀).

Cytat z Juby data 9 marca, 2022, 10:54https://twitter.com/meJat32/status/1501492674616250368?cxt=HHwWgMDS9bvor9YpAAAA
#TheBatman crossed $300M globally on TUE, with roughly $145M overseas. Will be around $335M by THU and cross $400M on SAT.
Can see it reach around $775-800M without China & Russia. Depending on how those two do, $850-950M. An outside chance of $1B ofc if China blows up. pic.twitter.com/vHzLFcSD3z
— Jatinder (@meJat32) March 9, 2022
Cytat z Juby data 14 marca, 2022, 17:01Wg Deadline w Chinach sytuacja epidemiczna pogorszyła się do tego stopnia, że zamknięto blisko 2300 kin w 65 miastach, w tym w Szanghaju. Ma mieć to minimum -25% wpływ na rynek w najbliższy weekend, ale z tego co czytam na forum BOT może być jeszcze gorzej. The Batman i Moonfall nie mają szczęścia. :/ Batman mimo znakomitej postawy w USA, Brazylii, Meksyku, Australii i kilku rynkach Europejskich totalnie nie może się wybić w Azji przez koronę, więc o miliardzie można zapomnieć (nie wiem nawet czy doczłapie do $900m).
Wg Deadline w Chinach sytuacja epidemiczna pogorszyła się do tego stopnia, że zamknięto blisko 2300 kin w 65 miastach, w tym w Szanghaju. Ma mieć to minimum -25% wpływ na rynek w najbliższy weekend, ale z tego co czytam na forum BOT może być jeszcze gorzej. The Batman i Moonfall nie mają szczęścia. :/ Batman mimo znakomitej postawy w USA, Brazylii, Meksyku, Australii i kilku rynkach Europejskich totalnie nie może się wybić w Azji przez koronę, więc o miliardzie można zapomnieć (nie wiem nawet czy doczłapie do $900m).
Cytat z Marek Pilarski data 14 marca, 2022, 17:36Uncharted zarobiło dzisiaj w Chinach tylko $2 mln, $3,2 mln z przedpremierowymi. Ała..
Uncharted zarobiło dzisiaj w Chinach tylko $2 mln, $3,2 mln z przedpremierowymi. Ała..
Cytat z Juby data 14 marca, 2022, 17:50Przedsprzedaż na Batmana sugeruje jeszcze gorsze otwarcie. Inflacja i exchange rates były takie, że $100 mln wydawało się łatwe do osiągnięcia, a przy wciąż pogarszającej się sytuacji, film Matta Reevesa może skończyć z $10m. : /
Przedsprzedaż na Batmana sugeruje jeszcze gorsze otwarcie. Inflacja i exchange rates były takie, że $100 mln wydawało się łatwe do osiągnięcia, a przy wciąż pogarszającej się sytuacji, film Matta Reevesa może skończyć z $10m. : /
Cytat z Mierzwiak data 14 marca, 2022, 18:08W 2022 roku kogoś jeszcze obchodzą Chiny?
Hollywood powinno całkiem przestać wypuszczać tam swoje filmy. Niech sie udławią swoją propagandą.
W 2022 roku kogoś jeszcze obchodzą Chiny?
Hollywood powinno całkiem przestać wypuszczać tam swoje filmy. Niech sie udławią swoją propagandą.
Cytat z Juby data 16 marca, 2022, 08:50No niestety, najsmutniejsze jest, że wszystkich obchodzą Chiny. A tylko przez ten jeden rynek, cieniutki Aquaman od trzech lat trzyma tytuł najbardziej dochodowego filmu DC. Bez przychodów z Chin - w których TDK i Joker nigdy nie byli wyświetlani, a TDKR bez 3D rzucono tego samego dnia, co Spider-Mana z Garfieldem - Aquaman zajmowałby dopiero czwarte miejsce. Trzymam kciuki, żeby kiedyś jakiś dobry film z Batmanem, lub Supermanem odzyskał ten tytuł, bo najwyraźniej filmowi Matta Reevesa się nie uda.
No niestety, najsmutniejsze jest, że wszystkich obchodzą Chiny. A tylko przez ten jeden rynek, cieniutki Aquaman od trzech lat trzyma tytuł najbardziej dochodowego filmu DC. Bez przychodów z Chin - w których TDK i Joker nigdy nie byli wyświetlani, a TDKR bez 3D rzucono tego samego dnia, co Spider-Mana z Garfieldem - Aquaman zajmowałby dopiero czwarte miejsce. Trzymam kciuki, żeby kiedyś jakiś dobry film z Batmanem, lub Supermanem odzyskał ten tytuł, bo najwyraźniej filmowi Matta Reevesa się nie uda.
Cytat z Marek Pilarski data 16 marca, 2022, 09:34Nie no, Aquaman jest lepszy niż The Batman. 😛
Nie no, Aquaman jest lepszy niż The Batman. 😛
Cytat z Juby data 16 marca, 2022, 12:37Muszę powtórzyć oba, ale jakimi filmami by nie byli, Aquaman z zarobkami większymi od Batmana, czy Supermana to tak jakby największym solowym hitem Marvela był Black Panther. 😛
Muszę powtórzyć oba, ale jakimi filmami by nie byli, Aquaman z zarobkami większymi od Batmana, czy Supermana to tak jakby największym solowym hitem Marvela był Black Panther. 😛
Cytat z Juby data 18 marca, 2022, 13:46Flop w Chinach:
https://variety.com/2022/film/news/the-batman-china-box-office-start-1235208865/
Flop w Chinach:
https://variety.com/2022/film/news/the-batman-china-box-office-start-1235208865/
Cytat z Juby data 21 marca, 2022, 12:41$11,71 mln w Chinach po weekendzie otwarcia. Może nawet nie przebić $20m. : /
http://english.entgroup.cn/boxoffice/cn/daily/
Covid zabił wyniki filmu w Korei południowej i Chinach, a wojna pozbawiła go premiery w Rosji, Ukrainie i Białorusi. W grudniu typowałem dla Batmana $470m poza USA i myślę że spokojnie by tyle zarobił, a przez wydarzenia / zmienną sytuację w ostatnich 4 tygodniach, film może nie dobić do $400m. Szkoda. Oby Strange i kolejne potencjalne wielkie hity tego roku miały więcej szczęścia.
$11,71 mln w Chinach po weekendzie otwarcia. Może nawet nie przebić $20m. : /
http://english.entgroup.cn/boxoffice/cn/daily/
Covid zabił wyniki filmu w Korei południowej i Chinach, a wojna pozbawiła go premiery w Rosji, Ukrainie i Białorusi. W grudniu typowałem dla Batmana $470m poza USA i myślę że spokojnie by tyle zarobił, a przez wydarzenia / zmienną sytuację w ostatnich 4 tygodniach, film może nie dobić do $400m. Szkoda. Oby Strange i kolejne potencjalne wielkie hity tego roku miały więcej szczęścia.
Cytat z Ernest Kubica data 21 marca, 2022, 17:17Batman zupełnie nie jest dopasowany do chińskiego widza - te pościgi, te wybuchy. Aquaman był właśnia mocno pod nich - chyba najbardziej kiczowaty w obrazie.
Batman zupełnie nie jest dopasowany do chińskiego widza - te pościgi, te wybuchy. Aquaman był właśnia mocno pod nich - chyba najbardziej kiczowaty w obrazie.
Cytat z Szaman data 21 marca, 2022, 22:15Tak mi przykro 😀
https://twitter.com/wirtualnemedia/status/1506012778842058756?t=dh01WXsY1ryhL9AfxRs_8w&s=19
Tak mi przykro 😀
Rosyjskie kina notują znaczne spadki przychodów #Rosja https://t.co/9M97A9lwbO
— Wirtualnemedia.pl (@wirtualnemedia) March 21, 2022
Cytat z Juby data 24 marca, 2022, 10:40Trochę o wynikach Batmana:
https://www.forbes.com/sites/scottmendelson/2022/03/22/box-office-no-the-batman-never-had-to-top-1-billion/?sh=2213651037ef
Aż wszedłem na BoxOfficeMojo po tym artykule i kolejny raz się przekonałem, że ta strona po "zmianie" nie nadaje się do niczego. Król Lew (1994) NIGDY nie przekroczył miliarda przychodów. Dołącza do dziesiątek filmów, których wyniki na ich stronie są wprowadzone błędnie (Titanic też nie dobił do $2,2b, a przez jakiś czas miał nawet $2,5b).
Trochę o wynikach Batmana:
Aż wszedłem na BoxOfficeMojo po tym artykule i kolejny raz się przekonałem, że ta strona po "zmianie" nie nadaje się do niczego. Król Lew (1994) NIGDY nie przekroczył miliarda przychodów. Dołącza do dziesiątek filmów, których wyniki na ich stronie są wprowadzone błędnie (Titanic też nie dobił do $2,2b, a przez jakiś czas miał nawet $2,5b).
Cytat z Juby data 1 kwietnia, 2022, 09:13Jurassic World: Dominion z zielonym światłem od chińskich cenzorów. O ile nigdy nie prognozowałem miliarda dla Batmana i w obecnej sytuacji na świecie mam duże wątpliwości czy Doktor Strange jest w stanie tyle zarobić, tak dinozaury właśnie zapewniły sobie bycie pewniakiem na pierwszy (i jeden z dwóch?) miliardów w 2022 roku.
Jurassic World: Dominion z zielonym światłem od chińskich cenzorów. O ile nigdy nie prognozowałem miliarda dla Batmana i w obecnej sytuacji na świecie mam duże wątpliwości czy Doktor Strange jest w stanie tyle zarobić, tak dinozaury właśnie zapewniły sobie bycie pewniakiem na pierwszy (i jeden z dwóch?) miliardów w 2022 roku.
Cytat z Juby data 7 kwietnia, 2022, 07:59Podobno ostatni weekend w Chinach był najgorszym od 10 lat dla tego rynku pod względem średniej na kino. Fantastic Beasts idzie na słabe otwarcie, a The Batman ma być przedłużony aż do 17 maja, bo liczą, że w tym miesiącu kina znowu zaczną się otwierać.
Podobno ostatni weekend w Chinach był najgorszym od 10 lat dla tego rynku pod względem średniej na kino. Fantastic Beasts idzie na słabe otwarcie, a The Batman ma być przedłużony aż do 17 maja, bo liczą, że w tym miesiącu kina znowu zaczną się otwierać.
Cytat z Marek Pilarski data 8 kwietnia, 2022, 20:30Fantastic Beasts 3 - $3 mln w dniu otwarcia w Chinach, czyli ostatnimi czasy standard dla hollywoodzkich filmów.
Fantastic Beasts 3 - $3 mln w dniu otwarcia w Chinach, czyli ostatnimi czasy standard dla hollywoodzkich filmów.
Cytat z Marek Pilarski data 8 kwietnia, 2022, 20:35Deadline pisze o ok. $55 mln z otwarcia na 22 rynkach, na których pierwsza i druga część wystartowały z poziomu $120 mln i $115 mln. Dobra wiadomość jest jednak taka, że na większości tych rynków, chyba tylko poza Polską, Wielkanoc i ferie będą sprzyjały FB3 w następnym tygodniu. Poza tym trafi na kolejne 44 rynki.
https://deadline.com/2022/04/fantastic-beasts-the-secrets-of-dumbledore-china-international-box-office-preview-1234995958/
Deadline pisze o ok. $55 mln z otwarcia na 22 rynkach, na których pierwsza i druga część wystartowały z poziomu $120 mln i $115 mln. Dobra wiadomość jest jednak taka, że na większości tych rynków, chyba tylko poza Polską, Wielkanoc i ferie będą sprzyjały FB3 w następnym tygodniu. Poza tym trafi na kolejne 44 rynki.
Cytat z Marek Pilarski data 8 kwietnia, 2022, 21:06W Niemczech FB3 idzie na 750 tys. widzów po pierwszym weekendzie (5 dni). Pierwsza część miała w tym samym czasie 911 tys. widzów, druga część 1,106 mln widzów.
W Niemczech FB3 idzie na 750 tys. widzów po pierwszym weekendzie (5 dni). Pierwsza część miała w tym samym czasie 911 tys. widzów, druga część 1,106 mln widzów.