aby założyć posty i tematy.

[ARCHIWUM] BO Świat

PreviousPage 5 of 20Next

Coraz więcej wskazuje na to, że trzy filmy Marvela z rzędu nie trafią do chińskich kin.

‘Shang-Chi’ China Release Unlikely In Wake Of Unearthed Comments By Star Simu Liu; ‘The Eternals’ Hopes In Question

Prognoza dotycząca całorocznego BO na świecie, w poszczególnych regionach, itd. Na koniec roku światowy BO ma być lepszy o 58% niż w 2020, ale jednocześnie gorszy o 58% niż średnia z lat 2017-2019. Ale wszystko zmierza w dobrym kierunku. 🙂

Global Box Office Projected To Hit $20.2B In 2021, 68% Up On 2020: Analysts

Small World zgromadziło w Niemczech podczas poprzedniego weekendu 4076 widzów w 102 kinach. W tym tygodniu startują tam Teściowie. A Diuna idzie na ok. 300 tys. w drugi weekendu (-12%) i ok. 835 tys. widzów od premiery.

Mister, a propos wpisu o wynikach BO na stronie w FB. Shang Chi to on, nie ona 😉

A bo zmieniłem z "Produkcja Marvela" na "Shang-Chi", ale nie zmieniłem zaimka. 😛

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Deadline podaje pierwsze prognozy dla No Time to Die. Film miałby wystartować z poziomu $90 mln na 50 rynkach. Z tych dużych nie będzie w tym tygodniu grany we Francji, Rosji (w obu za tydzień), Chinach (29 października) i Australii (11 listopada). Spectre zarobiło na tych samych rynkach przy obecnych kursach dolara $123,5 mln, Skyfall $109,2 mln, a F9 $69,5 mln.

6,2-6,8 mln$ z czwartku w Wielkiej Brytanii

Bond atakuje w ten weekend cały świat poza Francją, Rosją, Chinami, Australią, Stanami i Azją Południowo-Wschodnią (ponad $90 mln), Venom 2 bierze Stany (wygląda na ponad $65 mln w weekend otwarcia) i Rosję (przypuszczalnie ponad $8 mln), a w Chinach będą rządziły ich filmy. 1 października to święto narodowe, a już dzisiaj (czwartek) The Battle at Lake Changjin zarobiło tam pierwszego dnia $31,4 mln, a My Country, My Parents $13,9 mln.

Cytat z Szaman data wrzesień 30, 2021, 21:14

6,2-6,8 mln$ z czwartku w Wielkiej Brytanii

Jestem cholernie ciekaw jak nowy Bond poradzi sobie w UK w czasie pandemii (nawet bardziej niż to, jak poradzi sobie w USA i reszcie świata). Poprzednie filmy z Craigiem były ogromnymi hitami. Każdy zarobił przynajmniej £50 milionów, a w przeliczeniu na dolary najsłabiej wypada Quantum of Solace, które i tak zarobiło świetne $80,8 mln. Ciekawe czy mimo obostrzeń (ktoś wie jak dokładnie przedstawia się sytuacja na wyspach?) uda się wyśrubować jakiś spektakularny rezultat. Spectre bez uwzględniania inflacji, czy to w funtach, czy w dolarach, wskoczyło na podium wszech czasów mimo silnej konkurencji w postaci The Force Awakens. No Time to Die nie będzie miało tak silnego konkurenta w tym roku i jest dłużej wyczekiwanym, ostatnim Bondem z Danielem Craigiem, co może bardzo pozytywnie zadziałać na wynik filmu. Nie kojarzę, aby w tym roku o jakiejś innej premierze było tak głośno.

Ciekawi mnie też jaki wynik nowy OO7 zaliczy u nas. Mój seans jest wypełniony w 75%! Skąd to wiem? A stąd, że limity w kinach od kilku miesięcy wynoszą 3/4 pojemności sal, a od wczoraj strona CinemaCity wywala informacje, że nie można się już dostać na ten seans. To nie jedyny taki! Zainteresowanie jest więc ogromne, nawet przed pandemią rzadko się zdarzało, żebym był na sali wypełnionej w więcej niż 75%, a głównie chodzę na filmy w pierwszy weekend (żeby unikać spoilerów).

Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 26, 2021, 22:21

A bo zmieniłem z "Produkcja Marvela" na "Shang-Chi", ale nie zmieniłem zaimka. 😛

Drobna wskazówka z mojej strony -> coś, czego dowiedziałem się w tym roku <- unikaj pisania "produkcja" o konkretnym filmie. To ogromny stylistyczny i merytoryczny błąd, którego rozpowszechniono przez Internet w XXI wieku. Można zamiennie mówić o "dziele" lub "utworze", ale nigdy nie powinno się pisać o "produkcji", bo to jeden z sektorów kinematografii (obok dystrybucji i eksploatacji), albo proces realizacji filmu, a nie słowo określające ukończone dzieło filmowe.

Ten jaki purysta.. wpada raz na ruski rok i mędrkuje. 😛

A tak na poważnie, to nie wiedziałem o tym. I wygląda na to, że w internetowym słowniku PWN jest błąd: https://sjp.pwn.pl/sjp/produkcja;2572515.html

A kto Ci powiedział, że to błąd, jeśli można wiedzieć? 😉

Chiny dzisiaj:

The Battle at Lake Changjin - $63,1 mln ($94,9 mln po dwóch dniach)

My Country, My Parents - $28,2 mln ($42,3 mln po dwóch dniach)

$22 mln po środzie i czwartku dla No Time To Die, w tym $20 mln z czwartku.

‘No Time To Die’ Clocks $22M Through Two Days Offshore, Sets Multiple Records – International Box Office

W Niemczech No Time To Die idzie na ok. milion widzów w weekend otwarcia. Spectre wystartowało z poziomu 1,681 mln widzów. Ale w tej chwili w wielu kinach udostępnione jest tylko 30-50% miejsc.

Cytat z Marek Pilarski data październik 1, 2021, 17:24

Młodszy brat studiuje filmoznawstwo na jednej z Łódzkich uczelni. Wysłał pracę na koniec pierwszego roku jakiemuś najstarszemu, najbardziej obeznanemu profesorowi, czy tam doktorowi, i dostał odpowiedź zwrotną, którą sparafrazowałem (jego odpowiedź nie była tak grzeczna).

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Z językiem polskim jest tak, że jest że tak powiem dynamiczny. I coś, co jest błędem z biegiem czasu przestaje nim być. Niektóre osoby nie potrafią przyjąć tego do wiadomości. Zwłaszcza osoby starsze, przyzwyczajone do pewnych wydawać by się mogło nienaruszalnych zasad. Nie mam na myśli tego konkretnego przykładu, ale ogólną zasadę. Ale może w tym przypadku, za jakiś czas, również okaże się, że to co było kiedyś błędem już nim nie jest.

Cytat z Juby data październik 2, 2021, 10:54
Cytat z Marek Pilarski data październik 1, 2021, 17:24

Młodszy brat studiuje filmoznawstwo na jednej z Łódzkich uczelni. Wysłał pracę na koniec pierwszego roku jakiemuś najstarszemu, najbardziej obeznanemu profesorowi, czy tam doktorowi, i dostał odpowiedź zwrotną, którą sparafrazowałem (jego odpowiedź nie była tak grzeczna).

W PRLu może i tak było, że większość filmów była dziełami. Był jakiś budżet na kulturę i nie patrzyło się za bardzo czy to się zwróci czy nie. Mnie jakoś nie przechodzi przez głowę nazwać "Botoks" Vegi dziełem filmowym, gdzie duża część scen to nie wizja artysyczna reżysera, tylko chłodna marketingowa kalkulacja.

Właśnie też pomyślałem wczoraj, że w tekstach box office'owych ciężko byłoby mi użyć "dzieło" i "utwór" jako synonimy "filmu". Dla mnie właśnie te słowa nie pasują stylistycznie. Będę trzymał się jednak słowa "produkcja", skoro według słownika PWN jest to ok. 🙂

W Danii szykuje się najlepsze otwarcie wszech czasów:

Scandinavia is overperforming with Denmark opening to a fantastic $2M across Thursday and Friday. No Time To Die is expected to become the biggest opening ever in Denmark with a $4.1M weekend. Worth noting that Denmark was the 8th best offshore market on Spectre overall.

Paramount patrzy i płacze.

Marek Pilarski and Juby have reacted to this post.
Marek PilarskiJuby
PreviousPage 5 of 20Next