aby założyć posty i tematy.

Dune

PreviousPage 18 of 32Next

Diuna 2 dwa tygodnie wcześniej. Słusznie przestraszyli się Igrzysk Śmierci i uciekli. 😉

Indira Varma dołączyła do obsady serialu

Fajna obsada pełna nowych twarzy. Będzie duży powiew świeżości, jak przy RoP

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Ruszyły zdjęcia do serialu. Reżyser w poście oznaczył Marka Stronga.

Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
Mierzwiakrobgordon

W przyszłym roku beta gry MMO-RPG, drugiego filmu i najpewniej serialu.

https://variety.com/2022/tv/news/dune-prequel-series-hbo-max-cast-josh-heuston-edward-davis-1235459560/

Mało znani aktorzy, ale kolejne opisy postaci, które brzmią świetnie. Zapowiada się, że serial opowie bardzo oderwaną od książek wersję tego co było przed + mocno położy nacisk na politykę.

Czyli dostaniemy to, co w filmie było tylko w teorii? 🙂 Oglądałem ostatnio dodatki do Diuny (słabiutkie niestety, ale to standard u Warnera) i uśmiałem się gdy opowiadali o tych wszystkich rodach, intrygach itp.

Zapewne, ale też każdy kto czytał książkę chyba wiedział jak to będzie w filmie wyglądać w praktyce 🙂 może w dwójce będzie tego więcej, biorąc pod uwagę angaże Walkena, Pugh i Seydoux. Z pierwszej połowy właściwie wycięto jedynie ten bal i wątek przemytników, to mogło aspekt polityczny pogłębić bardziej. Swoją drogą ciągle mam ból tyłka o niechęć Denisa do wersji rozszerzonych.

Serialowa forma jest pod to idealna, na dodatek duża swoboda, bo właściwie tworzą co im wyobraźnia nasunie, jedynie w nakreślonym uniwersum. Zobaczymy tylko jak da radę scenariusz.

Tim Blake Nelson w obsadzie

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/dune-part-2-casts-time-blake-nelson-1235292182/

Podobno nie Hrabia Fenring więc pewnie Denis daje rolę która należała do jego syna Esmerowi Tuekowi i jego gra Nelson. Ewentualnie jakaś oryginalna postać.

Niech to zaorają póki mają czas, to samo z odpryskiem od The Batman w postaci serialu o Pingwinie.

Czemu akurat to mieliby zaorać, pomijając dziwne problemy produkcyjne?

Żeby nie rozwadniać marki która w ogóle tego nie potrzebuje 🙂 Czy ktokolwiek po seansie Diuny powiedział "Wow! Obejrzałbym serial o Bene Gesserit!"? Ja nie, i chociaż dostrzegam w tym potencjał, nie przeczę, nie jest to coś czego bym chciał. To już ciekawsze, bardziej komercyjne powiedzmy, byłoby coś o Fremenach osadzone w czasach gdy planetą władali Harkonnenowie.

A to serial będący czymś potencjalnie lepszym komercyjnie z definicji miałby być lepszym artystycznie wyborem na produkcję? Skoro istnieje sobie uniwersum, mające dużo fanów, które jest rozbudowane wzdłuż i wszerz to dla mnie logicznym pomysłem na jego rozwinięcie jest zabranie się za materiał który ma największy potencjał i przede wszystkim który jara samych twórców, niekoniecznie za ten który wydaje się najpopularniejszy czy najmocniej powiązany z oryginalnym projektem.

Arrakis niech sobie zostanie na gry czy do kina gdzie Villeneuve może się bawić nią jak chce i budować charakterystyczny świat. Diuna to nie tylko trzy nacje i jedna planeta oraz jedna książka. Nie rozumiem co może być problemem przy tej produkcji i fascynuje mnie czemu mają z nią tak duży problem, ale sam zamysł wyjściowy to moim zdaniem dobry pomysł. Wybrali interesujący ich okres, wzięli z uniwersum to co chcieli pokazać, serial jak już wyjdzie albo przekona do siebie widownię albo nie. Serial o Fremenach brzmi znacznie bardziej jak odcinanie kupona, a na pewno nie jak korzystanie z bogactwa uniwersum.

To jak z LOTRem, skoro jest wielki swiat, mogący pomieścić mnóstwo historii to czemu niby twórcy mieliby starać się stworzyć coś co jakoś zachęci samych widzów filmów, odniesie się do czegoś dla nich ciekawego, skoro mogą wybrać fragment świata który ich interesuje i stworzyć nową historię, która kupi widza sama w sobie i faktycznie będzie korzystać z bogactwa wyobraźni autora?

Cytat z Kuba data marzec 1, 2023, 20:43

A to serial będący czymś potencjalnie lepszym komercyjnie z definicji miałby być lepszym artystycznie wyborem na produkcję?

Nie patrzę na stronę artystyczną, patrzę na coś, co byłoby ciekawe dla widzów. Jeśli myślisz że miliony widzów będą oglądać "kosmiczne zakonnice" to OK 🙂

A jeśli to będzie świetny serial który zostanie dobrze rozpromowany to niby dlaczego nie? Od kiedy to seriale HBO się nie oglądają? Zwłaszcza kiedy możesz to sprzedawać nie "kosmicznymi zakonnicami" a Grą o tron w kosmosie z elementami fantasy, świetnymi aktorami i powiązaniem z lubianym filmem? W ogóle nie rozumiem argumentu.

Edit. Mam wrażenie, że patrzysz na perspektywy sukcesu komercyjnego serialu jakby to była identyczna sytuacja co z filmem kinowym. Do sali kinowej trzeba faktycznie widza przyciągnąć żeby chciał tam pójść, przeznaczyć czas i dodatkowe pieniądze. A serial? Widz odpalić go może właściwie automatycznie, w większości kompletnie dodatkowo nie dopłacając. Wystarczy, że będzie słyszał że coś jest dobre i rzuci okiem chociażby dlatego, że nic go to nie kosztuje. A jak serial będzie świetny to przy nim zostanie. Sukcesję oglądają miliony widzów, Mare biła chore rekordy oglądalności. To chyba nie są jakieś fascynujące, na papierze, rzeczy 🙂

PreviousPage 18 of 32Next