Dune
Cytat z robgordon data 12 września, 2020, 10:56Zerknąłem na wrzucane w sieci reakcje na zwiastun. Wszystkim się podoba, nawet bardzo, ale zaskoczyło mnie, że tak wiele osób, nawet, jak wynika z innych wrzucanych przez nich filmów, mocno zainteresowanych filmami/serialami szeroko rozumianego SF, niewiele wie o czym jest ta historia. I nie chodzi o to, że nie znają szczegółów, ale właściwie większość nie zna tej historii zupełnie.
Co do popularności. Wydaje mi się, że jedna rzecz może bardzo pomóc. Casting. Robi na oglądających bardzo duże wrażenie i jest bardzo dobrze zrównoważony. Na zasadzie, dla każdego coś dobrego. Dla dzieciaków Zendaya i Timothy (plus oczywiście Timothy dla dojrzałych mamusiek ;)), dla fanów ekranizacji komiksów Drax i Aquaman, dla fanów dobrego aktorstwa: Brolin, Bardem, Skarskard, Isaacs i oczywiście Charlotte Rampling, A dla osób oczekujących wyrafinowanego piękna duszy i ciała: Rebecca 😉 Co ważne, nie ma wśród obsady w zasadzie żadnego aktora, który wzbudzałby niepotrzebne złe emocje, nikt nie jest aktorem przebrzmiałym, większość jest wciąż na fali wznoszącej.
Czy film odniesie sukces? Jeśli będzie trzymał poziom poprzednich filmów Denisa, w normalnych warunkach, niepandemicznych, powiedziałbym, że powinien osiągnąć wynik znacznie lepszy niż BR2049. Jak będzie w obecnej rzeczywistości? Nie mam pojęcia.
Zerknąłem na wrzucane w sieci reakcje na zwiastun. Wszystkim się podoba, nawet bardzo, ale zaskoczyło mnie, że tak wiele osób, nawet, jak wynika z innych wrzucanych przez nich filmów, mocno zainteresowanych filmami/serialami szeroko rozumianego SF, niewiele wie o czym jest ta historia. I nie chodzi o to, że nie znają szczegółów, ale właściwie większość nie zna tej historii zupełnie.
Co do popularności. Wydaje mi się, że jedna rzecz może bardzo pomóc. Casting. Robi na oglądających bardzo duże wrażenie i jest bardzo dobrze zrównoważony. Na zasadzie, dla każdego coś dobrego. Dla dzieciaków Zendaya i Timothy (plus oczywiście Timothy dla dojrzałych mamusiek ;)), dla fanów ekranizacji komiksów Drax i Aquaman, dla fanów dobrego aktorstwa: Brolin, Bardem, Skarskard, Isaacs i oczywiście Charlotte Rampling, A dla osób oczekujących wyrafinowanego piękna duszy i ciała: Rebecca 😉 Co ważne, nie ma wśród obsady w zasadzie żadnego aktora, który wzbudzałby niepotrzebne złe emocje, nikt nie jest aktorem przebrzmiałym, większość jest wciąż na fali wznoszącej.
Czy film odniesie sukces? Jeśli będzie trzymał poziom poprzednich filmów Denisa, w normalnych warunkach, niepandemicznych, powiedziałbym, że powinien osiągnąć wynik znacznie lepszy niż BR2049. Jak będzie w obecnej rzeczywistości? Nie mam pojęcia.
Cytat z Mierzwiak data 13 września, 2020, 13:42Ja jestem trailerem Diuny zachwycony, a wczoraj w końcu zacząłem czytać i póki co jest świetnie.
Po lekturze zamierzam powtórzyć jeszcze raz film Lyncha i przypomnieć sobie miniserial telewizyjny który widziałem prawie 20 lat temu.
Ja jestem trailerem Diuny zachwycony, a wczoraj w końcu zacząłem czytać i póki co jest świetnie.
Po lekturze zamierzam powtórzyć jeszcze raz film Lyncha i przypomnieć sobie miniserial telewizyjny który widziałem prawie 20 lat temu.
Cytat z Szaman data 14 września, 2020, 20:53Funko też ma swój wkład w promocję
https://twitter.com/OriginalFunko/status/1305517954600235009
Funko też ma swój wkład w promocję
Coming Soon! Funko Pop! Movies: Dune. This is not part of Virtual Con so you can Pre-Order today! https://t.co/w9j6W7aq6E #Funko #FunkoPop #Pop pic.twitter.com/JkjqyNjIgc
— Funko (@OriginalFunko) September 14, 2020
Cytat z robgordon data 15 września, 2020, 17:09Denis pracuje nad filmem z Jake'em Gyllenhaalem, co chyba pod znakiem zapytania stawia Diunę 2.
Denis pracuje nad filmem z Jake'em Gyllenhaalem, co chyba pod znakiem zapytania stawia Diunę 2.
Cytat z Szaman data 18 września, 2020, 11:07Z twarzy bardziej jak Darth Vader bez hełmu, ale odwzorowaniu zbroi chyba można zaufać.
Z twarzy bardziej jak Darth Vader bez hełmu, ale odwzorowaniu zbroi chyba można zaufać.
Cytat z Marek Pilarski data 18 września, 2020, 13:38A nie jest to Stellan? 😛
A nie jest to Stellan? 😛
Cytat z Szaman data 18 września, 2020, 14:04Ej rzeczywiście 🙂 Figurka z Draxem tutaj, sorry za pomyłkę.
https://www.superherohype.com/geek-culture/486432-dave-bautista-as-rabban-is-mcfarlane-toys-dune-build-a-figure/amp
Ej rzeczywiście 🙂 Figurka z Draxem tutaj, sorry za pomyłkę.
Cytat z Marek Pilarski data 3 października, 2020, 11:04Premiera amerykańska póki co jest ustalona na 18 grudnia, ale teraz zauważyłem, że data polskiej nie została chyba nigdy oficjalnie potwierdzona. W zapowiedziach na stronie polskiego WB jest tylko Wonder Woman 1984 i... Psy i koty 3, a przy polskim zwiastunie także nie ma nigdzie daty premiery.. Czyli - jeżeli już nie przesuną premiery amerykańskiej - nie oznacza to wcale, że zobaczymy Diunę w Polsce jeszcze w tym roku, a przynajmniej nie jest to potwierdzone w żaden sposób.
Premiera amerykańska póki co jest ustalona na 18 grudnia, ale teraz zauważyłem, że data polskiej nie została chyba nigdy oficjalnie potwierdzona. W zapowiedziach na stronie polskiego WB jest tylko Wonder Woman 1984 i... Psy i koty 3, a przy polskim zwiastunie także nie ma nigdzie daty premiery.. Czyli - jeżeli już nie przesuną premiery amerykańskiej - nie oznacza to wcale, że zobaczymy Diunę w Polsce jeszcze w tym roku, a przynajmniej nie jest to potwierdzone w żaden sposób.
Cytat z Szaman data 3 października, 2020, 11:32Mimo wszystko sądzę, że 18 grudnia prędzej zobaczą ją widzowie polscy niż amerykańscy.
Mimo wszystko sądzę, że 18 grudnia prędzej zobaczą ją widzowie polscy niż amerykańscy.
Cytat z Szaman data 5 października, 2020, 21:10Premiera przełożona aż na 1 października 2021 roku.
https://collider.com/dune-movie-new-release-date-delayed-2021/?utm_campaign=collidersocial&utm_medium=twitter&utm_source=twitter
Premiera przełożona aż na 1 października 2021 roku.
Cytat z robgordon data 5 października, 2020, 21:29Coś czuję, że Denis wiedział. I może dlatego za część drugą zabierze się dopiero za jakiś czas.
Coś czuję, że Denis wiedział. I może dlatego za część drugą zabierze się dopiero za jakiś czas.
Cytat z Szaman data 5 października, 2020, 21:31Warto zwrócić uwagę, że jest to data premiery Batmana, więc czeka nas kolejne opóźnienie filmu z Pattinsonem...
Warto zwrócić uwagę, że jest to data premiery Batmana, więc czeka nas kolejne opóźnienie filmu z Pattinsonem...
Cytat z robgordon data 5 października, 2020, 21:45Cytat z Szaman data Październik 5, 2020, 21:31Warto zwrócić uwagę, że jest to data premiery Batmana, więc czeka nas kolejne opóźnienie filmu z Pattinsonem...
To nie jest chyba zaskoczenie. Trudno uwierzyć, że wyrobiliby się na październik.
Cytat z Szaman data Październik 5, 2020, 21:31Warto zwrócić uwagę, że jest to data premiery Batmana, więc czeka nas kolejne opóźnienie filmu z Pattinsonem...
To nie jest chyba zaskoczenie. Trudno uwierzyć, że wyrobiliby się na październik.
Cytat z robgordon data 6 października, 2020, 18:32Przesunięcie Diuny zostało dostrzeżone przez ASZDziennik 😉
https://aszdziennik.pl/130839,diuna-dopiero-w-2050-film-o-pustynnej-planecie-bedzie-bardziej-aktualny
Przesunięcie Diuny zostało dostrzeżone przez ASZDziennik 😉
https://aszdziennik.pl/130839,diuna-dopiero-w-2050-film-o-pustynnej-planecie-bedzie-bardziej-aktualny
Cytat z Szaman data 4 listopada, 2020, 10:59Stellan w wersji zabawowej.
https://twitter.com/arcticninjapaul/status/1323763548669931521?s=19
Stellan w wersji zabawowej.
Spotted at Target today. Baron Harkonnen from #Dune featuring a solid look at Stellan Skarsgard’s version of the character. pic.twitter.com/77fEZs8i7V
— Paul Shirey (@arcticninjapaul) November 3, 2020
Cytat z Kuba data 7 grudnia, 2020, 17:43Według Deadline film - wliczając podatki i umowy sponsorskie - kosztował około 165 milionów. Dość..mało.
Według Deadline film - wliczając podatki i umowy sponsorskie - kosztował około 165 milionów. Dość..mało.
Cytat z Szaman data 7 grudnia, 2020, 17:50Dla mnie to bardzo, bardzo ryzykowna kwota która zwiastuje kolejną prestiżową klapę Denisa.
Dla mnie to bardzo, bardzo ryzykowna kwota która zwiastuje kolejną prestiżową klapę Denisa.
Cytat z Kuba data 7 grudnia, 2020, 17:54No, ale to że kwota jest za duża jak na boxofficowe zdolnosci Denisa to było pewne od zawsze. Jednak biorąc pod uwagę czym Diuna jest..no ten film jest tańszy niby od BR 😛
Ale fakt, że widać po trailerze sporo oszczędzania na wystroju lokacji, wnetrzach - co jest zresztą moim jedynym zarzutem do trailera i zdjęć. Bo tak to nawet Irishmana tak nie hypowałem
No, ale to że kwota jest za duża jak na boxofficowe zdolnosci Denisa to było pewne od zawsze. Jednak biorąc pod uwagę czym Diuna jest..no ten film jest tańszy niby od BR 😛
Ale fakt, że widać po trailerze sporo oszczędzania na wystroju lokacji, wnetrzach - co jest zresztą moim jedynym zarzutem do trailera i zdjęć. Bo tak to nawet Irishmana tak nie hypowałem