Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Janko data 8 lutego, 2022, 17:16O, Zaułek koszmarów się załapał do głównej. Siłą rozpędu za stronę wizualną, pozostałe nominacje ma zresztą tylko w kategoriach technicznych.
O, Zaułek koszmarów się załapał do głównej. Siłą rozpędu za stronę wizualną, pozostałe nominacje ma zresztą tylko w kategoriach technicznych.
Cytat z Kuba data 8 lutego, 2022, 18:26Zignorowanie Balfe na rzecz Judi niezbyt dla mnie zrozumiałe. Osobiście nie nominowałbym też Stewart. Branagh nominowany a Denis czy Coen nie...no żart.
A resztę można jakoś tam zaakceptować chociaż oczywiście boli ignorowanie zarówno skryptu jak i obsady Mass a także skryptu C'mon. Chyba najbardziej nieuczciwie zignorowane filmy od dawna. Również za scenariusz nominowany bym Last Duel chętnie nominowany widział no i brak Green Knight w technicznych boli, zwłaszcza przy śmiechu wartej nominacji dla Shang Chi.
Zignorowanie Balfe na rzecz Judi niezbyt dla mnie zrozumiałe. Osobiście nie nominowałbym też Stewart. Branagh nominowany a Denis czy Coen nie...no żart.
A resztę można jakoś tam zaakceptować chociaż oczywiście boli ignorowanie zarówno skryptu jak i obsady Mass a także skryptu C'mon. Chyba najbardziej nieuczciwie zignorowane filmy od dawna. Również za scenariusz nominowany bym Last Duel chętnie nominowany widział no i brak Green Knight w technicznych boli, zwłaszcza przy śmiechu wartej nominacji dla Shang Chi.
Cytat z Marek Pilarski data 8 lutego, 2022, 18:37Czytałem, że brak nominacji dla Balfe może wynikać z tego, że część mogła głosować na nią za rolę pierwszoplanową.
Czytałem, że brak nominacji dla Balfe może wynikać z tego, że część mogła głosować na nią za rolę pierwszoplanową.
Cytat z Szaman data 8 lutego, 2022, 19:52A Bradley Cooper dostał swoją nominację, tyle, że jako producent filmu Del Toro. Z kolei nasi od Sukienki będą walczyć z Rizem Ahmedem, nominowanym za krótki metraż.
A Bradley Cooper dostał swoją nominację, tyle, że jako producent filmu Del Toro. Z kolei nasi od Sukienki będą walczyć z Rizem Ahmedem, nominowanym za krótki metraż.
Cytat z Szaman data 8 lutego, 2022, 20:02A Maciej Ślesicki ma już dwie nominacje do Oscara, niepostrzeżenie staje się jednym z najbardziej utytułowanych polskich twórców 🙂
A Maciej Ślesicki ma już dwie nominacje do Oscara, niepostrzeżenie staje się jednym z najbardziej utytułowanych polskich twórców 🙂
Cytat z Szaman data 8 lutego, 2022, 20:27Jeszcze takich kilka przemyśleń:
- rzeczywiście coś się zmieniło i chyba nie w stronę którą planowali twórcy reform, a znacznie ciekawszą. Bo nie ma co tutaj owijać w bawełnę, reformy wynikły z krzyku THR i Jady Pinkett Smith i miały doprowadzić do różnorodności w rozumieniu amerykańskim. Wiecie jakiej, nie chcę znowu się nasłuchać jak kiedyś nasłuchałem się przy Moonlight. Nie skrzywdziłbym żadnego człowieka póki nie zmieni się w zombie 🙂 Tymczasem poskutkowało to tym, że spokojnie można wskoczyć do nominacji z filmu polskiego, hiszpańskiego, japońskiego, czyli raczej wyszło ciekawiej. Wiecie, że straszny ze mnie hamburger, ale i tak takie wybory są fajne. Rozumiem po trochu tych którzy wieszczą, że Brytyjska Akademia Filmowa powinna nagradzać filmy brytyjskie, a Amerykańska amerykańskie, ale wydaje mi się to jedynie płytkim, zbyt niewolniczym wzięciem sobie do serca nazwy gremium
- Czułem w kościach tego Simmonsa. W Akademii nadal jest coś takiego jak chęć potwierdzenia swojego wyboru, udowodnienia klasy laureata po kilku latach od statuetki
- Biedny PTA, to znowu nie to. Ale moim zdaniem stać go na znacznie lepsze filmy niż Pizza
Jeszcze takich kilka przemyśleń:
- rzeczywiście coś się zmieniło i chyba nie w stronę którą planowali twórcy reform, a znacznie ciekawszą. Bo nie ma co tutaj owijać w bawełnę, reformy wynikły z krzyku THR i Jady Pinkett Smith i miały doprowadzić do różnorodności w rozumieniu amerykańskim. Wiecie jakiej, nie chcę znowu się nasłuchać jak kiedyś nasłuchałem się przy Moonlight. Nie skrzywdziłbym żadnego człowieka póki nie zmieni się w zombie 🙂 Tymczasem poskutkowało to tym, że spokojnie można wskoczyć do nominacji z filmu polskiego, hiszpańskiego, japońskiego, czyli raczej wyszło ciekawiej. Wiecie, że straszny ze mnie hamburger, ale i tak takie wybory są fajne. Rozumiem po trochu tych którzy wieszczą, że Brytyjska Akademia Filmowa powinna nagradzać filmy brytyjskie, a Amerykańska amerykańskie, ale wydaje mi się to jedynie płytkim, zbyt niewolniczym wzięciem sobie do serca nazwy gremium
- Czułem w kościach tego Simmonsa. W Akademii nadal jest coś takiego jak chęć potwierdzenia swojego wyboru, udowodnienia klasy laureata po kilku latach od statuetki
- Biedny PTA, to znowu nie to. Ale moim zdaniem stać go na znacznie lepsze filmy niż Pizza
Cytat z Marek Pilarski data 8 lutego, 2022, 21:11Ciekawe jest też to, że BAFTA bardziej wyróżniła Licorice Pizza niż amerykańska Akademia.
Ciekawe jest też to, że BAFTA bardziej wyróżniła Licorice Pizza niż amerykańska Akademia.
Cytat z robgordon data 8 lutego, 2022, 21:20Może amerykańska widzi, że ten film to ściema. Brytyjczycy nie mają takiej perspektywy 😉
Może amerykańska widzi, że ten film to ściema. Brytyjczycy nie mają takiej perspektywy 😉
Cytat z Mierzwiak data 9 lutego, 2022, 19:48Czy ludziom już się całkiem odkleiło?
Dlaczego czytam o BRAKU nominacji do najlepszego filmu dla No Way Home, No Time To Die i... House of Gucci? Że co kurfa!?
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/licorice-pizza-box-office-oscars-nomination-1235088690/
Czy ludziom już się całkiem odkleiło?
Dlaczego czytam o BRAKU nominacji do najlepszego filmu dla No Way Home, No Time To Die i... House of Gucci? Że co kurfa!?
Cytat z Marek Pilarski data 9 lutego, 2022, 20:37Clicks, clicks, clicks...
Clicks, clicks, clicks...
Cytat z Marek Pilarski data 9 lutego, 2022, 23:47W pierwszej prognozie po ogłoszeniu nominacji Feinberg stawia na Belfast w filmie, Stewart w aktorce pierwszoplanowej (<3) i Kotsura w aktorze drugoplanowym. 😛
W pierwszej prognozie po ogłoszeniu nominacji Feinberg stawia na Belfast w filmie, Stewart w aktorce pierwszoplanowej (<3) i Kotsura w aktorze drugoplanowym. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 12 lutego, 2022, 17:42Ciekawostka na temat SAG od Feinberga:
"Acting Oscar noms are determined by the Academy’s actors branch. Given that most branch members are American, and most American actors belong to the nation’s largest actors union, the SAG Awards were long thought to offer a strong indication of how the Academy’s actors branch felt. But in recent years, SAG merged with AFTRA (the American Federation of Television and Radio Artists), resulting in an influx of everyone from TV meteorologists to radio talk-show hosts; more recently, the guild began admitting TikTokers, too."
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/lady-gaga-oscar-nomination-1235091286/
I jeszcze z analizy nominacji Oscarowych:
"Beyond the fact that the Academy has flooded its membership with people from non-English-speaking countries, the groups which precede the Oscars have also considerably changed the way they do business. SAG-AFTRA now includes TV meteorologists, radio personalities and TikTokers, while the majority of BAFTA’s acting and directing slots are determined by small juries tasked with guaranteeing diverse categories. The Academy, meanwhile, votes differently, with all members invited to weigh in on the best picture race but other categories selected by entire branches of members who specialize in the relevant field(s)."
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/2022-oscar-nominations-analysis-netflix-power-of-the-dog-new-frontrunners-1235088706/
Ciekawostka na temat SAG od Feinberga:
"Acting Oscar noms are determined by the Academy’s actors branch. Given that most branch members are American, and most American actors belong to the nation’s largest actors union, the SAG Awards were long thought to offer a strong indication of how the Academy’s actors branch felt. But in recent years, SAG merged with AFTRA (the American Federation of Television and Radio Artists), resulting in an influx of everyone from TV meteorologists to radio talk-show hosts; more recently, the guild began admitting TikTokers, too."
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/lady-gaga-oscar-nomination-1235091286/
I jeszcze z analizy nominacji Oscarowych:
"Beyond the fact that the Academy has flooded its membership with people from non-English-speaking countries, the groups which precede the Oscars have also considerably changed the way they do business. SAG-AFTRA now includes TV meteorologists, radio personalities and TikTokers, while the majority of BAFTA’s acting and directing slots are determined by small juries tasked with guaranteeing diverse categories. The Academy, meanwhile, votes differently, with all members invited to weigh in on the best picture race but other categories selected by entire branches of members who specialize in the relevant field(s)."
Cytat z Mierzwiak data 12 lutego, 2022, 17:52But in recent years, SAG merged with AFTRA (the American Federation of Television and Radio Artists), resulting in an influx of everyone from TV meteorologists to radio talk-show hosts; more recently, the guild began admitting TikTokers, too.
Troszkę zwymiotowałem.
But in recent years, SAG merged with AFTRA (the American Federation of Television and Radio Artists), resulting in an influx of everyone from TV meteorologists to radio talk-show hosts; more recently, the guild began admitting TikTokers, too.
Troszkę zwymiotowałem.
Cytat z Szaman data 14 lutego, 2022, 18:56https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1493278101429755916
Użytkownicy Twittera będą mogli wybrać ulubiony film 2021 roku, który zostanie wyróżniony podczas ceremonii rozdania Oscarów.https://t.co/3Cx5ZwM0Gt
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) February 14, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 14 lutego, 2022, 19:04Dla mnie spoko, nawet jeśli widać, że mocno starają się o dużą oglądalność, nawet mocniej niż Lady Gaga o nominację. 😛
Dla mnie spoko, nawet jeśli widać, że mocno starają się o dużą oglądalność, nawet mocniej niż Lady Gaga o nominację. 😛
Cytat z Szaman data 14 lutego, 2022, 19:27Czyli już chyba można założyć, że rzeczywiście będą to Steve Martin, Martin Short i Selena Gomez
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1493272638411747328
Czyli już chyba można założyć, że rzeczywiście będą to Steve Martin, Martin Short i Selena Gomez
The hosts for the #Oscars will be revealed during Good Morning America tomorrow.
Who do you want the 3 hosts to be? pic.twitter.com/K1caeBJYAi
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) February 14, 2022
Cytat z Szaman data 14 lutego, 2022, 20:31A jednak nie
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1493305914664919044
A jednak nie
Amy Schumer, Regina Hall and Wanda Sykes will host this year’s #Oscars
(Source: https://t.co/guefUxKz6D) pic.twitter.com/F7zVWE4wP7
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) February 14, 2022