Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z robgordon data 20 maja, 2023, 22:38Patrząc na opinie na temat "Zone of Interest" pomyślałem sobie, że rośnie nam przyszły (może już wkrótce?) zdobywca Oskara za zdjęcia. To już kolejny, świetny operatorsko film Łukasza Żala. Dwa filmy Pawlikowskiego, Charlie Kaufmann, teraz najnowszy film Glazera. Nie bierze jeńców.
Patrząc na opinie na temat "Zone of Interest" pomyślałem sobie, że rośnie nam przyszły (może już wkrótce?) zdobywca Oskara za zdjęcia. To już kolejny, świetny operatorsko film Łukasza Żala. Dwa filmy Pawlikowskiego, Charlie Kaufmann, teraz najnowszy film Glazera. Nie bierze jeńców.
Cytat z Kuba data 30 maja, 2023, 09:56Żal w tym roku będzie miał bardzo dużą konkurencję więc myślę, że dopiero za jakiś czas. Ale to kwestia czasu, zwłaszcza, że przyciąga uwagę wielu amerykańskich reżyserów.
Żal w tym roku będzie miał bardzo dużą konkurencję więc myślę, że dopiero za jakiś czas. Ale to kwestia czasu, zwłaszcza, że przyciąga uwagę wielu amerykańskich reżyserów.
Cytat z Kuba data 31 maja, 2023, 08:50"Maestro" Coopera podobno może się wywrócić. Film doczekał się już drugiej wersji, która nadal zawodzi chociaż nie w każdym aspekcie - najwięcej się obrywa scenariuszowi, reżyseria i aktorstwo są podobno wybitne. Zobaczymy co z tego wyjdzie i czy Coopera nie dotknęła klątwa drugiego filmu. Za to "The Creator" jest podobno fantastyczny.
To co łączy oba filmy to to, że zapewne zadebiutują w Wenecji, do której się wybieram najpewniej w tym roku jak przyznają akredytację 😉
Jakiś czas temu producent filmu potwierdził, że "Ferrari" zadebiutuje na festiwalu. Jordan Ruimy twierdzi, że nowy film może przywieźć Polański, a Variety deklaruje, że pewnikami są: "Poor Things", "Challengers", "Saltburn", "A Haunting in Venice", "The Book of Clarence" i nowy film Matteo Garrone. Poza tymi tytułami bardzo trzymam kciuki, zwłaszcza jeśli pojadę, za "Dead Don't Hurt" Mortensena, "Adagio" Stefano Sollimy, "Napoleona", "Foe" Gartha Davisa, "The Bikeriders" Jeffa Nicholsa.
Plan jest też taki by zawitać na BFI do Londynu i tam bardzo bym chciał zobaczyć "The End We Start From" z Jodie Comer i Benedictem Cumberbatchem czy "The Strangers" twórcy "North Water" z Paulem Mescalem i Andrew Scottem.
"Maestro" Coopera podobno może się wywrócić. Film doczekał się już drugiej wersji, która nadal zawodzi chociaż nie w każdym aspekcie - najwięcej się obrywa scenariuszowi, reżyseria i aktorstwo są podobno wybitne. Zobaczymy co z tego wyjdzie i czy Coopera nie dotknęła klątwa drugiego filmu. Za to "The Creator" jest podobno fantastyczny.
To co łączy oba filmy to to, że zapewne zadebiutują w Wenecji, do której się wybieram najpewniej w tym roku jak przyznają akredytację 😉
Jakiś czas temu producent filmu potwierdził, że "Ferrari" zadebiutuje na festiwalu. Jordan Ruimy twierdzi, że nowy film może przywieźć Polański, a Variety deklaruje, że pewnikami są: "Poor Things", "Challengers", "Saltburn", "A Haunting in Venice", "The Book of Clarence" i nowy film Matteo Garrone. Poza tymi tytułami bardzo trzymam kciuki, zwłaszcza jeśli pojadę, za "Dead Don't Hurt" Mortensena, "Adagio" Stefano Sollimy, "Napoleona", "Foe" Gartha Davisa, "The Bikeriders" Jeffa Nicholsa.
Plan jest też taki by zawitać na BFI do Londynu i tam bardzo bym chciał zobaczyć "The End We Start From" z Jodie Comer i Benedictem Cumberbatchem czy "The Strangers" twórcy "North Water" z Paulem Mescalem i Andrew Scottem.
Cytat z Mierzwiak data 31 maja, 2023, 08:53Cytat z Kuba data maj 31, 2023, 08:50Za to "The Creator" jest podobno fantastyczny.
Mam dobre przeczucie po trailerze, myślę że może to być jedna z niespodzianek roku.
Cytat z Kuba data maj 31, 2023, 08:50Za to "The Creator" jest podobno fantastyczny.
Mam dobre przeczucie po trailerze, myślę że może to być jedna z niespodzianek roku.
Cytat z Kuba data 31 maja, 2023, 08:55Ja mam malutkie obawy co do fabuły, ale jestem bardzo pozytywnie nastawiony, szczególnie, że Edwards podobno faktycznie dostał wolną rękę. Fajnie, że pojawi się jeszcze wspominane przeze mnie w tym roku "Foe", które też będzie względnie autorskim kinem postapo-scifi. Z jednej strony Garth Davis nie jest reżyserskim pewnikiem, ale autorem scenariusza jest Ian Reid, twórca pierwowzoru "I'm thinking of Ending Things" więc mam bardzo duże oczekiwania. Dobry rok dla wysokobudżetowego kina.
W przypadku "The Creator" dodam jeszcze, że opinie, które czytałem właśnie odpowiadały na moje obawy i również podkreślały świetny występ młodego Washingtona.
Ja mam malutkie obawy co do fabuły, ale jestem bardzo pozytywnie nastawiony, szczególnie, że Edwards podobno faktycznie dostał wolną rękę. Fajnie, że pojawi się jeszcze wspominane przeze mnie w tym roku "Foe", które też będzie względnie autorskim kinem postapo-scifi. Z jednej strony Garth Davis nie jest reżyserskim pewnikiem, ale autorem scenariusza jest Ian Reid, twórca pierwowzoru "I'm thinking of Ending Things" więc mam bardzo duże oczekiwania. Dobry rok dla wysokobudżetowego kina.
W przypadku "The Creator" dodam jeszcze, że opinie, które czytałem właśnie odpowiadały na moje obawy i również podkreślały świetny występ młodego Washingtona.
Cytat z robgordon data 18 czerwca, 2023, 19:17Wybrałem się na festiwal, ale cholera, pomyliłem terminy 😉
Wybrałem się na festiwal, ale cholera, pomyliłem terminy 😉
Dodane pliki:Cytat z Szaman data 28 czerwca, 2023, 16:33Next Goal Wins z premierą w Toronto
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/taika-waititi-next-goal-wins-toronto-film-festival-2023-premiere-1235525200/
Next Goal Wins z premierą w Toronto
Cytat z Szaman data 2 lipca, 2023, 16:10Ej ale chyba XXI wiek nie rozpoczął się w roku 2000, tylko 1 stycznia 2001? Tak nawet podpowiada nawet Wikipedia.
No nic, w każdym razie 50 najlepszych filmów XXI wieku według Hollywood Reporter. W pierwszej 10 jest oczywiście Get Out, a jakżeby inaczej, jest też cieszący się po latach jakimś dziwnym uwielbieniem Llewyn Davies, chociaż Coenowie mieli w tym okresie Człowieka którego nie było, To nie jest kraj dla starych ludzi i Poważnego człowieka.
https://www.hollywoodreporter.com/lists/best-movies-21st-century/yi-yi-2000/
Ej ale chyba XXI wiek nie rozpoczął się w roku 2000, tylko 1 stycznia 2001? Tak nawet podpowiada nawet Wikipedia.
No nic, w każdym razie 50 najlepszych filmów XXI wieku według Hollywood Reporter. W pierwszej 10 jest oczywiście Get Out, a jakżeby inaczej, jest też cieszący się po latach jakimś dziwnym uwielbieniem Llewyn Davies, chociaż Coenowie mieli w tym okresie Człowieka którego nie było, To nie jest kraj dla starych ludzi i Poważnego człowieka.
https://www.hollywoodreporter.com/lists/best-movies-21st-century/yi-yi-2000/
Cytat z Mierzwiak data 2 lipca, 2023, 16:17Get Out na #10 i Moonlight na #12, przed Mulholland Drive czy Eternal Sunshine... dyskwalifikują tę listę jako poważną 🙂 The Social Network dopiero na #34, łojezu!
O, i widzę Black Panther na #49. Na głowę upadli.
Get Out na #10 i Moonlight na #12, przed Mulholland Drive czy Eternal Sunshine... dyskwalifikują tę listę jako poważną 🙂 The Social Network dopiero na #34, łojezu!
O, i widzę Black Panther na #49. Na głowę upadli.
Cytat z Szaman data 2 lipca, 2023, 16:35No to jest właśnie stan amerykańskiej krytyki filmowej 🙂 Zwracam uwagę, że Aż poleje się krew jest tylko na liście honorowej, a nawet tam nie ma Władcy pierścieni czy Blade Runner 2049.
No to jest właśnie stan amerykańskiej krytyki filmowej 🙂 Zwracam uwagę, że Aż poleje się krew jest tylko na liście honorowej, a nawet tam nie ma Władcy pierścieni czy Blade Runner 2049.
Cytat z Szaman data 6 lipca, 2023, 10:23https://twitter.com/THR/status/1676882549174329344?t=79tLBeq4wPJ_q_o6J1SloA&s=19
Luca Guadagnino’s Zendaya-Starrer ‘Challengers’ to Open Venice https://t.co/XDOEw2lQNp
— The Hollywood Reporter (@THR) July 6, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 12 lipca, 2023, 19:02Nominacje do Emmy
https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/2023-emmys-nominations-nominees-list-1235533766/
😛
Nominacje do Emmy
https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/2023-emmys-nominations-nominees-list-1235533766/
😛
Dodane pliki:Cytat z robgordon data 23 lipca, 2023, 08:45Jeśli strajk aktorów się nie zakończy, a premiery filmów będą przesuwane zgodnie z przewidywaniami, można już zacząć obstawiać nominacje do Oskarów 😉
Jeśli strajk aktorów się nie zakończy, a premiery filmów będą przesuwane zgodnie z przewidywaniami, można już zacząć obstawiać nominacje do Oskarów 😉
Cytat z Szaman data 23 lipca, 2023, 08:46Może to oznaczać, że branży będzie zależeć na przeniesieniu zjawiska znanego jak Barbenheimer na galę oscarową...
Może to oznaczać, że branży będzie zależeć na przeniesieniu zjawiska znanego jak Barbenheimer na galę oscarową...
Cytat z Kuba data 25 lipca, 2023, 12:53Jest kilka rozczarowań, ale na pewno zobaczę i napisze teksty o:
- Ferrari
- Maestro
- Adagio
- Filmie Girrone
- Filmie Friedkina
Jest kilka rozczarowań, ale na pewno zobaczę i napisze teksty o:
- Ferrari
- Maestro
- Adagio
- Filmie Girrone
- Filmie Friedkina
Cytat z Szaman data 28 lipca, 2023, 10:01https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1684849319361359872
Wrześniowe rozdanie nagród Emmy odwołane. To pierwsza taka sytuacja od 20 lat.https://t.co/zssLSVSMN4
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) July 28, 2023