aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 65 of 93Next

Dzisiaj o 14 polskiego czasu nominacje do Złotych Globów 🙂

Będzie co oglądać do obiadku 🤗

Coś się opóźnia.

Globom mocno spodobało się Past Lives, nominacja za scenariusz, reżyserię i dla filmu nieanglojęzycznego. Za to słabiej niż się spodziewano The Holdovers (brak nominacji za scenariusz i reżyserię) i The Color Purple (brak nominacji dla najlepszego musicalu/komedii).

To tak z większych niespodzianek..

Best Cinematic and Box Office Achievement: Taylor Swift: The Eras Tour

Śmiechłem 🙂

Ogólnie z tych nominacji bije- głosujemy tak jak wszyscy, więc znowu zyskamy święty spokój. A ta kategoria z box officem to nawet większa żenada niż słynne nominowanie Turysty jako komedii.

Ernest Kubica and Mierzwiak have reacted to this post.
Ernest KubicaMierzwiak

Organizacja próbująca co roku wytypować oscarowe nominacje ogłosiła swoje nominacje 😛

Na pierwszy rzut oka największymi przegranymi są nieangojęzyczne tytuły, które zdają się liczyć w wyścigu: The Zone of Interest (jedna nominacja) i Anatomy of a Fall (trzy nominacje).W zeszłym roku Critics Choice zignorowało kompletnie Triangle of Sadness.

Analityk oscarowy Variety próbował od samego początku wypromować w swoich prognozach Origin Avy DuVernay. Najwyraźniej nie pykło, bo gościu zastanawia się teraz, czemu tak jest, że do tej pory nikt nie wyróżnił tego filmu. Pisze o pozytywnych reakcjach i recenzjach, ale także że zainteresowanie na różnego rodzaju pokazach było dotychczas średnie, i że pod tym względem przegrywał z innymi "czarnymi" filmami, akimi jak American Fiction i Kolor purpury, choć w artykule sam pisze, że DuVernay nie podoba się to, że jest film jest klasyfikowany jako "czarny". xD

No może powód jest po prostu taki, że recenzje wcale nie są takie dobre (78% na RT i ocena 6,8/10, 76 na Metacritic) i tytuł ten najzwyczajniej przegrywa z filmami, które są uważane za lepsze. A DuVernay jest chyba też głośniejszym nazwiskiem w branży, niż na to zasługuje.

https://variety.com/2023/film/awards/ava-duvernay-origins-snubbed-overlooked-awards-1235835147/

Nie wiem kto to jest Jo Koy, ale poprowadzi Złote Globy

https://www.hollywoodreporter.com/news/general-news/golden-globes-2024-host-jo-koy-1235732646/

Stand-uper. Podobało mi się jak opisał sposób mówienia Azjatów różnej narodowości.

Shortlista z piosenkami.

Odrobinę zdziwiłem się, że pominęli Bossa, mimo wzmocnienia nominacją globową. Ale w sumie jego utwór to nic specjalnego, a nazwisko już na gali nagradzane. Joanna Kulig może do końca swoich dni powtarzać, że film z jej udziałem promowała premierowa piosenka Springsteena, ależ to brzmi.

Pewnie wygra któraś z piosenek z Barbie, za żadną nie przepadam, ale przyznam, że utwór Ellish zyskał z filmem. Ciekawe jak tam utwory z Flora nad Son, ale wolałbym poznać je razem z filmem.

Nie ma Chłopów w filmie zagranicznym

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/oscars-academy-unveils-shortlists-10-categories-1235767711/

Nie dziwi mnie to. Recenzje były coraz gorsze, buzz jakby opadł. Nie wiem, co się stało z planami dystrybucyjnmi w Ameryce. Premiera miała być chyba tydzień temu.

Popieram, też zauważyłem, że zupełnie zeszło powietrze. Może odpowiedzią jest, pozwolę sobie na wtręt polityczny

Spoiler

przeciągająca się zmiana władzy w Polsce i jakiś chaos w Ministerstwie Kultury? Zwykle to chyba ministerstwo mocno pomaga w kampaniach oscarowych

Raczej PISF, ale nie słyszałem o żadnych problemach. Może Spór coś o tym pisał?

U Spóra też na nic nie trafiłem.

Ok, scenariusz adaptowany był już wcześniej silny, ale teraz to jest mega-mocne zestawienie. Bye Bye The Zone of Interest i All of Us Strangers...

W oryginalnym się teraz rozluźniło. Wygra pewnie albo Past Lives albo The Holdovers. A Maestro z możliwą nominacją.

Shortlisty BAFTA potwierdzają mocną postawę wielu oscarowych kandydatów. Największe braki: American Fiction za film roku, poza tym Charles Melton za May December, który zgrania wiele nagród amerykańskich krytyków.

Z mniejszych braków: nie ma Natalie Portman też za May December i Cailee Spaeny za Priscillę u aktorek pierwszoplqnowych. Nie ma też The Color Purple za film roku. Nie ma Todda Haynesa za May December wśród reżyserów.

Mocno spisało się All of Us Strangers, ale to brytyjski film.

PreviousPage 65 of 93Next