Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Janko data 19 grudnia, 2020, 12:27Skończy się pewnie na tym, że dostanie nominację do Złotego Globu w kategorii komediowej. Chyba, że jest taka posucha i załapie się na nominację do nagrody Akademii.
Skończy się pewnie na tym, że dostanie nominację do Złotego Globu w kategorii komediowej. Chyba, że jest taka posucha i załapie się na nominację do nagrody Akademii.
Cytat z Marek Pilarski data 20 grudnia, 2020, 12:41Myślę, że to w dużym stopniu kwestia tego, że ani razy nie wyszła z roli, mimo tych wszystkich chorych akcji, które były zapewne w dużym stopniu improwizowane i kręcone "na żywo" i bez powtórek. Po drugie, posucha w tej kategorii. Po trzecie, jej postać ośmieszyła byłego burmistrza Nowego Jorku, w dodatku kumpla Trumpka, który w ogóle nie zorientował się, że jest wrabiany, więc może to też był jakiś powód, którzy przyczynił się do przyznania jej tego wyróżnienia. Po czwarte, to kobiecy odpowiednik postaci Borata, a kreacja Cohena w pierwszym filmie także była wyróżniana, dostał nawet Złotego Globa, i był wtedy pewnie też w jakimś stopniu brany pod uwagę do Oscarów.
Takie tam luźne przemyślenia. 😉
Myślę, że to w dużym stopniu kwestia tego, że ani razy nie wyszła z roli, mimo tych wszystkich chorych akcji, które były zapewne w dużym stopniu improwizowane i kręcone "na żywo" i bez powtórek. Po drugie, posucha w tej kategorii. Po trzecie, jej postać ośmieszyła byłego burmistrza Nowego Jorku, w dodatku kumpla Trumpka, który w ogóle nie zorientował się, że jest wrabiany, więc może to też był jakiś powód, którzy przyczynił się do przyznania jej tego wyróżnienia. Po czwarte, to kobiecy odpowiednik postaci Borata, a kreacja Cohena w pierwszym filmie także była wyróżniana, dostał nawet Złotego Globa, i był wtedy pewnie też w jakimś stopniu brany pod uwagę do Oscarów.
Takie tam luźne przemyślenia. 😉
Cytat z Szaman data 21 grudnia, 2020, 00:40Ależ wysilona nagroda. Udają, że odcinek miniserialu/antologii to film. Równie dobrze odcinki Black Mirror powinny rywalizować z filmami pełnometrażowymi.
https://twitter.com/Variety/status/1340801526667816960?s=19
Ależ wysilona nagroda. Udają, że odcinek miniserialu/antologii to film. Równie dobrze odcinki Black Mirror powinny rywalizować z filmami pełnometrażowymi.
#LAFCA: #SmallAxe wins best picture. #Nomadland is the runner-up https://t.co/aY9gPiuCgr pic.twitter.com/LndMzEJemC
— Variety (@Variety) December 20, 2020
Cytat z Szaman data 22 grudnia, 2020, 13:11Nomadland triumfuje w Chicago
https://twitter.com/Variety/status/1341352796365447168?s=19
Nomadland triumfuje w Chicago
The Chicago Film Critics Association has named Chloé Zhao’s #Nomadland as this year’s big winner, netting five prizes total https://t.co/1NG7riisRG
— Variety (@Variety) December 22, 2020
Cytat z Marek Pilarski data 22 grudnia, 2020, 13:15A Bakalova znów na drugim planie. 😛
A Bakalova znów na drugim planie. 😛
Cytat z Kuba data 22 grudnia, 2020, 15:24Cytat z Szaman data Grudzień 21, 2020, 00:40Ależ wysilona nagroda. Udają, że odcinek miniserialu/antologii to film. Równie dobrze odcinki Black Mirror powinny rywalizować z filmami pełnometrażowymi.
https://twitter.com/Variety/status/1340801526667816960?s=19
Mangrove i Lovers Rock są jakby nie patrzeć traktowane jako oddzielne filmy, nawet w Cannes w selekcji są.
Cytat z Szaman data Grudzień 21, 2020, 00:40Ależ wysilona nagroda. Udają, że odcinek miniserialu/antologii to film. Równie dobrze odcinki Black Mirror powinny rywalizować z filmami pełnometrażowymi.
Mangrove i Lovers Rock są jakby nie patrzeć traktowane jako oddzielne filmy, nawet w Cannes w selekcji są.
Cytat z Szaman data 22 grudnia, 2020, 15:46Ja tam w ogóle już zaspany byłem, bo uznałem, że Small Axe to tytuł tego odcinka z Boyegą 🙂 Tak czy siak, dziwaczna sprawa, aby nie Nomadland bo parzy, aby się wyróżnić.
Ja tam w ogóle już zaspany byłem, bo uznałem, że Small Axe to tytuł tego odcinka z Boyegą 🙂 Tak czy siak, dziwaczna sprawa, aby nie Nomadland bo parzy, aby się wyróżnić.
Cytat z Kuba data 22 grudnia, 2020, 15:51Z jednej strony tak a z drugiej wszystkie 5 krytykom bardzo się podoba a wspominany Lovers Rock to w ogóle podbija wiele topek i zestawień więc akurat nagroda z kółka mnie niezbyt dziwi. Wiadomo, że na większych rozdaniach nie będą się liczyć.
A w sumie nagradzanie Rock bym popierał bo to jedna z najlepszych rzeczy w tym roku.
Z jednej strony tak a z drugiej wszystkie 5 krytykom bardzo się podoba a wspominany Lovers Rock to w ogóle podbija wiele topek i zestawień więc akurat nagroda z kółka mnie niezbyt dziwi. Wiadomo, że na większych rozdaniach nie będą się liczyć.
A w sumie nagradzanie Rock bym popierał bo to jedna z najlepszych rzeczy w tym roku.
Cytat z Marek Pilarski data 22 grudnia, 2020, 15:58Krytycy do tej pory nie za bardzo doceniają Manka, a jak już to tylko za rolę Seyfried i w technicznych. W Chicago nie dostał się do piątki ani za film, ani za reżyserię, ani za scenariusz, ani za rolę Oldmana. Na RT prawie tyle samo procentów i zbliżona ocena jak ostatni film Tarantino, czyli bez eurofii w sumie, i zaczynam sądzić, że na Oscarach może skończyć podobnie. Dużo podobieństw. 😉
Krytycy do tej pory nie za bardzo doceniają Manka, a jak już to tylko za rolę Seyfried i w technicznych. W Chicago nie dostał się do piątki ani za film, ani za reżyserię, ani za scenariusz, ani za rolę Oldmana. Na RT prawie tyle samo procentów i zbliżona ocena jak ostatni film Tarantino, czyli bez eurofii w sumie, i zaczynam sądzić, że na Oscarach może skończyć podobnie. Dużo podobieństw. 😉
Cytat z Szaman data 22 grudnia, 2020, 16:57Jak na moje oko to również na prowadzenie wychodzi dublet Nomadland w kategorii film i reżyseria.
Jak na moje oko to również na prowadzenie wychodzi dublet Nomadland w kategorii film i reżyseria.
Cytat z Marek Pilarski data 23 grudnia, 2020, 12:25Przedświąteczna prognoza Feinberga, po ostatnich nagrodach krytyków:
https://www.hollywoodreporter.com/race/feinberg-forecast-a-post-critics-awards-pre-christmas-look-at-oscar-race
Widać osłabienie Manka. Dziwne, bo Ma Rainey's nie poszło u niego za bardzo w górę w ostatnim czasie. Za to mocno w górę poszły Sound of Metal i Promising Young Woman. U aktorów Hopkins dopiero czwarty, a największym rywalem Bosemana jest... Riz Ahmed. Poza tym widać, że Feinberg lubi chyba Da 5 Bloods. Choć sam film ma dopiero jako dziesiąty w głównej kategorii, to ma podaje Spike'a Lee w reżyserii. Z drugiej strony nie ma go w scenariuszu oryginalnym...
Przedświąteczna prognoza Feinberga, po ostatnich nagrodach krytyków:
Widać osłabienie Manka. Dziwne, bo Ma Rainey's nie poszło u niego za bardzo w górę w ostatnim czasie. Za to mocno w górę poszły Sound of Metal i Promising Young Woman. U aktorów Hopkins dopiero czwarty, a największym rywalem Bosemana jest... Riz Ahmed. Poza tym widać, że Feinberg lubi chyba Da 5 Bloods. Choć sam film ma dopiero jako dziesiąty w głównej kategorii, to ma podaje Spike'a Lee w reżyserii. Z drugiej strony nie ma go w scenariuszu oryginalnym...
Cytat z Szaman data 24 grudnia, 2020, 11:20Co do tej prognozy, dopiero teraz dotarło do mnie, że Chloe Zhao może wyjść z gali z 4 Oscarami (!): film, reżyseria, scenariusz, montaż. I to przy filmie za 5 mln$, nie za jakiegoś Titanica, Powrót króla czy Grawitację. W sumie to idealny symbol pozbawionego superprodukcji roku, ale coś mi się zdaje, że taka świadomość u głosujących może namieszać w formularzu na jej niekorzyść.
Co do tej prognozy, dopiero teraz dotarło do mnie, że Chloe Zhao może wyjść z gali z 4 Oscarami (!): film, reżyseria, scenariusz, montaż. I to przy filmie za 5 mln$, nie za jakiegoś Titanica, Powrót króla czy Grawitację. W sumie to idealny symbol pozbawionego superprodukcji roku, ale coś mi się zdaje, że taka świadomość u głosujących może namieszać w formularzu na jej niekorzyść.
Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2021, 11:04Najnowsze prognozy od Variety:
https://variety.com/feature/2021-oscars-predictions-academy-awards-nominations-1234764774/
Podobnie jak w ostatniej u Feinberga, Oldman poza piątką, a Colman pierwsza na drugim planie u pań. Na Variety u pań na pierwszym planie pierwsza jest Vanessa Kirby, Viola Davis dopiero czwarta, a na drugim planie u panów wygrywa w tej chwili Daniel Kaluuya za Judas and the Black Messiah.
Najnowsze prognozy od Variety:
https://variety.com/feature/2021-oscars-predictions-academy-awards-nominations-1234764774/
Podobnie jak w ostatniej u Feinberga, Oldman poza piątką, a Colman pierwsza na drugim planie u pań. Na Variety u pań na pierwszym planie pierwsza jest Vanessa Kirby, Viola Davis dopiero czwarta, a na drugim planie u panów wygrywa w tej chwili Daniel Kaluuya za Judas and the Black Messiah.
Cytat z Szaman data 4 stycznia, 2021, 11:18Nie wiem czy to spoiler, czy powszechna informacja, ale jeśli film z Kirby naprawdę zaczyna się tym czym zaczyna, to przecież większość widzów to wyłączy 😉 Specjalnie używam słowa "widzów", bo często wydaje się, że Akademicy to jacyś głupsi. Przeciętni widzowie Netflixa też to wyłączą.
[spoiler]Podobno 20 minut długiej i szczegółowej sceny porodu[/spoiler]
Nie wiem czy to spoiler, czy powszechna informacja, ale jeśli film z Kirby naprawdę zaczyna się tym czym zaczyna, to przecież większość widzów to wyłączy 😉 Specjalnie używam słowa "widzów", bo często wydaje się, że Akademicy to jacyś głupsi. Przeciętni widzowie Netflixa też to wyłączą.
Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2021, 11:25[spoiler] Też o tym czytałem, chociaż chyba nawet o 30 minutach, i nie wiem przypadkiem, czy nie w jednym ujęciu. 😛 [/spoiler]
Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2021, 21:24Nowa prognoza Feinberga.
https://www.hollywoodreporter.com/race/feinberg-forecast-scotts-first-2021-read-of-the-oscars-race
Widział chyba w czasie Świąt Malcom & Marie, bo dodał Zendayę do piątki aktorek, oraz scenariusz w oryginalnych. Poza tym Mank nadal spada. Jest ostatni w Best Picture, Fincher wypadł z reżyserów, scenariusz i Oldman też niżej, tylko Seyfried trzyma się na drugim miejscu. W reżyserii stawia teraz na same oscarowe dziewice w tej kategorii, w tym dwie kobiety oraz dwie osoby, którzy są praktycznie reżyserami-debiutantami:
Chloé Zhao (Nomadland)
Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7)
Lee Isaac Chung (Minari)
Emerald Fennell (Promising Young Woman)
Darius Marder (Sound of Metal)
Nowa prognoza Feinberga.
https://www.hollywoodreporter.com/race/feinberg-forecast-scotts-first-2021-read-of-the-oscars-race
Widział chyba w czasie Świąt Malcom & Marie, bo dodał Zendayę do piątki aktorek, oraz scenariusz w oryginalnych. Poza tym Mank nadal spada. Jest ostatni w Best Picture, Fincher wypadł z reżyserów, scenariusz i Oldman też niżej, tylko Seyfried trzyma się na drugim miejscu. W reżyserii stawia teraz na same oscarowe dziewice w tej kategorii, w tym dwie kobiety oraz dwie osoby, którzy są praktycznie reżyserami-debiutantami:
Chloé Zhao (Nomadland)
Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7)
Lee Isaac Chung (Minari)
Emerald Fennell (Promising Young Woman)
Darius Marder (Sound of Metal)
Cytat z Szaman data 7 stycznia, 2021, 11:17Cytat z Marek Pilarski data Styczeń 4, 2021, 11:25[spoiler] Też o tym czytałem, chociaż chyba nawet o 30 minutach, i nie wiem przypadkiem, czy nie w jednym ujęciu.
[/spoiler]
Przeklikałem na szybko i absolutnie nic strasznego w tej scenie nie ma, nie ma też żadnych szczegółów anatomicznych.
Cytat z Marek Pilarski data Styczeń 4, 2021, 11:25SpoilerTeż o tym czytałem, chociaż chyba nawet o 30 minutach, i nie wiem przypadkiem, czy nie w jednym ujęciu.![]()
Przeklikałem na szybko i absolutnie nic strasznego w tej scenie nie ma, nie ma też żadnych szczegółów anatomicznych.
Cytat z Szaman data 10 stycznia, 2021, 09:32Kolejne laury dla Nomadland i Marii Bakalovej.
https://www.filmweb.pl/news/%22Nomadland%22+filmem+2020+roku+wed%C5%82ug+ameryka%C5%84skich+krytyk%C3%B3w-140841
Kolejne laury dla Nomadland i Marii Bakalovej.
Cytat z Szaman data 14 stycznia, 2021, 21:24Albo coś przeoczyłem, albo to najsłabsze SXSW od wielu lat. Zresztą promowane jest dokumentem o Demi Lovato, a to mówi samo za siebie.
https://www.comingsoon.net/movies/news/1160638-sxsw-announces-2021-headliner-early-highlight-titles
Albo coś przeoczyłem, albo to najsłabsze SXSW od wielu lat. Zresztą promowane jest dokumentem o Demi Lovato, a to mówi samo za siebie.