aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 96 of 97Next

A z tą jego wypowiedzią o balecie i operze była naprawdę wymuszona afera, jakby podgrzewana przez konkurencję. Nie pamiętam ram głosowania, ale bardziej oberwał za całookształt.

Ps. Branża nie kupiła jego kampanii z wyważaniem drzwi tetrykom, bo to nie jest jakiś nastolatek, tylko gość popularny od prawie dekady.

Cytat z Szaman data 16 marca, 2026, 15:36

to nie jest jakiś nastolatek

Może i nie jest ale na gali wyglądał jak licealista z doklejonym wąsem w ortopedycznych butach.

Mieć tyle forsy i wyglądać tak fatalnie to trzeba się naprawdę postarać 🙂

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Timmy will be alright. Za kilka dni wyjdzie zwiastun Dune 3 i wszyscy zapomną. Może za rok znów się załapie na nominację. 😛

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Warner Bros. zdobyło wczoraj jedenaście Oscarów (dwanaście, jeśli doliczy się F1, które było tylko dystrybuowane przez Warnera) - czyli niemalże połowa wszystkich statuetek, które rozdali wczoraj. W tym roku mają Diggera i Diunę 3. Ciekawe, czy jest szansa na powtórkę. I czy Timmy znów się załapie na nominację i przegra (z Tomem Cruisem?). 😛

Nowy Pawlikowski w konkursie głównych tegorocznego Cannes.

Na papierze ten line-up wygląda zacnie.

Zmiany przy Oscarach:

• aktor będzie mógł być nominowany dwukrotnie w jednej kategorii
  • kwalifikacją do filmu zagranicznego będzie także wygranie jednego ze wskazanych, prestiżowych festiwali filmowych

https://deadline.com/2026/05/oscar-rules-changes-2026-acting-international-film-1236878201/

"Nie potrafię pojąć, dlaczego dostaję Złotą Palmę. Nie jestem gościem tego typu - przyznał z rozbrajającą szczerością reżyser. Na koniec dodał żartobliwie, że nagroda jest formą przeprosin za to, że jego pierwszy film pokazany w Cannes - "Zły smak" - nie został doceniony. "

🙂

Pierwsze recenzje nowego Pawlikowskiego bardzo pozytywne, ale z niektórych można wyczytać też mały niedosyt.

Maciej Musiał nie dowiózł

Fjord ze Złotą Palmą (siódma z rzędu dla dystrybutora Neon). Pawlikowski z nagrodą za reżyserię ex aequo z reżyserami La bola negra, za prawa dystrybucji którego Netflix zapłacił dzisiaj $5 mln.

https://twitter.com/portal_immersja/status/2058143162862899313?s=20

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Już niektórzy wręczali Oscara Michelle Williams, a tymczasem jej film... został przeniesiony na kwiecień przyszłego roku. Ciężko powiedzieć o co tutaj chodzi, ale pewnie obóz Williams nie ma zadowolonych min.

https://www.worldofreel.com/blog/2026/7/27/chloe-domonts-a-place-in-hell-delayed-to-2027-as-neon-positions-luca-guadagninos-artificial-for-december

I chyba rzeczywiście łatwo można sobie wyobrazić sytuację w której najsłabszy w obsadzie Edward Norton zdobywa jako jedyny nominację za Zaproszenie. Kochane Oscary 🙂 Ale w tym roku czuję jakiś taki przypływ entuzjazmu, są filmy którym będę kibicował, lub wyniku których jestem bardzo ciekaw: Obsesja, Zaproszenie, Odyseja, Drama. Chociaż moim zdaniem zwycięzca za film i reżyserię jest już znany i będzie to Odyseja, ona idzie na 500 mln$ z Ameryki, a Nolan ma obecnie jeszcze mocniejszą pozycję niż Inarritu dekadę temu, więc o czym my mówimy z jakimś Projektem Hail Mary, albo 10-godzinnym, hiszpańskim dramatem o gejach.

Drugi plan męski ewidentnie idzie na nagrodę pocieszenia dla Paula Giamattiego, za jego wybitną porażkę przy Holdovers. John Goodman powinien wreszcie załapać się na swoją nominację, chyba, że Digger okaże się całkowitą katastrofą. Dziwnie nisko stawiają Pattinsona, on przecież jest bardzo wyrazisty w przyszłym triumfatorze głównej kategorii. Na pierwszym planie męskim raczej Oscar za całokształt dla Cruise'a, ale jeśli będzie katastrofa to raczej w końcu Malkovich, niż Damon. Na pierwszym planie kobiecym raczej Moore vs Navarette i.. na razie nie chcę jeszcze mówić 🙂 Drugi plan kobiecy jak zwykle ciężki, mam jednak nadzieję, że nie wymęczona, botoksowa Hathaway z Odysei.

Oczywiście wróżę sobie z fusów 🙂

https://www.goldderby.com/odds/combined-odds/oscars-nominations-2027/

Ja mam przeczucie, że Diuna 3 może zrobić mini-Powrót Króla. Data premiery na pewno działa na korzyść tego filmu. Choć teraz po premierze Odysei to przeczucie nieco osłabło. I myślę, że przy dwóch mocnych blockbusterach nie będą już pamiętać o PHM.

Nie widzę Goslinga u aktorów, Stana też nie, ale bazując tylko na słowach tych, którzy widzieli Fjord. Nie do końca wierzę w Pascala za Behemoth!, a Turturro to byłaby nominacja jak Bill Nighy kilka lat temu czy Ethan Hawke w zeszłym roku, czyli "thank you, Sony Pictures Classics". Pattinson chyba póki co niewiadoma, ale ma na pewno dobry rok, więc kto wie. A ja powiem, że może jednak Timmy trzeci rok z rzędu? No i wspomniany w artykule o A Place in Hell Andrew Scott za Elsinore (kreacja porównywana do Judy Zellweger):

• Cruise
  • Malkovich
  • Damon
  • Scott
  • Chalamet/Pascal/Pattinson

W moim odczuciu Diuna nie jest aż tak wielkim wydarzeniem kulturowym poza światem filmowego Twittera, może ogólnie internetu. Nie ma żadnych szans na wejście w buty Powrotu Króla. A z Odyseją pewnie powalczy coś zestawione na zasadzie przeciwieństwa, czyli mały, skromny film niezależny o problemach szarych ludzi, a nie inna superprodukcja.

W sumie to prędzej Odyseja zrobi Powrót Króla niż Diuna. Ale w to również nie wierzę. Film Jacksona miał za przeciwników artystycznych Między słowami i Rzekę tajemnic, za technologicznych Terminatora 3 który zawiódł i szybko odpadł z wyścigu, świeżych Piratów z Karaibów których wtedy postrzegano jako koncert Deppa i miał to zmienić dopiero Davy Jones i zawodzącego finansowo Pana i władcę: Na krańcu świata. To nie ułoży się aż tak dobrze.

Ja tylko przypomnę, że dopiero co Nolan stał na scenie odbierając Oscary dla najlepszego filmu i reżysera, nie zapędzałbym się aż tak z tymi nagrodami dla Odysei.

Dlatego przywołałem Inarritu 🙂

Nowe Horyzonty we Wrocławiu wygrał właśnie trzygodzinny dramat z Gruzji, nakręcony Sony Ericssonem W595 sprzed 18 lat. Nie słyszałem nigdy nic bardziej festiwalowego. To jest ewidentnie arachnofobiczny manifest! 😀

https://www.filmweb.pl/news/TAURON+Nowe+Horyzonty+%2726%3A+%22Spadaj%C4%85cy+li%C5%9B%C4%87%22+Aleksandre+Koberidze+zdobywc%C4%85+Grand+Prix-167864

PreviousPage 96 of 97Next