Hyde Park
Cytat z Fandorin data 26 sierpnia, 2021, 20:12Fuck.
Kupiłbym nawet dvd, ale tam nie ma napisów, myślałem, że może coś się zmieni z tym nowym wydaniem.
Fuck.
Kupiłbym nawet dvd, ale tam nie ma napisów, myślałem, że może coś się zmieni z tym nowym wydaniem.
Cytat z Fandorin data 26 sierpnia, 2021, 20:19https://www.dvdmax.pl/cos-platinum-collection-dvd,art911482
https://www.dvdmax.pl/cos-kolekcja-vhs-dvd,art1112293
Cytat z robgordon data 26 sierpnia, 2021, 21:04Cytat z Marek Pilarski data Sierpień 26, 2021, 20:04Cytat z robgordon data Sierpień 26, 2021, 19:59Tutaj msza była o 12, impreza o 15. Ślub śląski, mimo to niemieckich szlagierów nie było. Choć zostałem uprzedzony, że mogą być.
Skoro śląski ślub, to jeszcze pytanie, czy był Polterabend.
Choć teraz już praktycznie nikt tego nie robi.
Nie było. Faktycznie ponoć już zwyczaj upadł 😉
Cytat z Marek Pilarski data Sierpień 26, 2021, 20:04Cytat z robgordon data Sierpień 26, 2021, 19:59Tutaj msza była o 12, impreza o 15. Ślub śląski, mimo to niemieckich szlagierów nie było. Choć zostałem uprzedzony, że mogą być.
Skoro śląski ślub, to jeszcze pytanie, czy był Polterabend.
Choć teraz już praktycznie nikt tego nie robi.
Nie było. Faktycznie ponoć już zwyczaj upadł 😉
Cytat z Szaman data 27 sierpnia, 2021, 06:42Dokładnie dzisiaj Ten kończy 30 lat 🙂 Nie mogłem się zdecydować który utwór wrzucić to dałem otwierający. Najsłabszy jest chyba Deep, co nie oznacza, że go nie lubię.
https://youtu.be/7z7_NCc_gZY
Dokładnie dzisiaj Ten kończy 30 lat 🙂 Nie mogłem się zdecydować który utwór wrzucić to dałem otwierający. Najsłabszy jest chyba Deep, co nie oznacza, że go nie lubię.
Cytat z robgordon data 27 sierpnia, 2021, 15:40Pamiętam, że pierwotnie słuchałem wersji z 14 utworami. Jakież było moje zdziwienie jakiś czas temu, gdy okazało się, że na płycie CD którą kupiłem, jest tylko 11 piosenek 🙂
Pamiętam też, że pierwszy singiel (Alive) mnie nie przekonał (a na którejś z raczkujących wtedy lokalnych telewizji, typu TV Bryza, klip prezentowano do znudzenia). Bardziej podobała mi się Nirvana. Dopiero gdy sięgnąłem po całość, wpadłem po uszy. Obecnie to wciąż jeden z moich albumów wszech czasów (ścisły top 5).
Album kojarzy mi się z końcówką studiów. Kilka lat wcześniej padła komuna, świat wydawał się piękny i kolorowy. Jeździłem na festiwale, piłem z kumplami wino patykiem pisane i przeżywałem pierwsze ważne uniesienia miłosne. Grunge był ścieżką dźwiękową tamtych czasów, a "Ten" jej najbardziej emocjonującym elementem.
Pamiętam, że pierwotnie słuchałem wersji z 14 utworami. Jakież było moje zdziwienie jakiś czas temu, gdy okazało się, że na płycie CD którą kupiłem, jest tylko 11 piosenek 🙂
Pamiętam też, że pierwszy singiel (Alive) mnie nie przekonał (a na którejś z raczkujących wtedy lokalnych telewizji, typu TV Bryza, klip prezentowano do znudzenia). Bardziej podobała mi się Nirvana. Dopiero gdy sięgnąłem po całość, wpadłem po uszy. Obecnie to wciąż jeden z moich albumów wszech czasów (ścisły top 5).
Album kojarzy mi się z końcówką studiów. Kilka lat wcześniej padła komuna, świat wydawał się piękny i kolorowy. Jeździłem na festiwale, piłem z kumplami wino patykiem pisane i przeżywałem pierwsze ważne uniesienia miłosne. Grunge był ścieżką dźwiękową tamtych czasów, a "Ten" jej najbardziej emocjonującym elementem.
Cytat z robgordon data 27 sierpnia, 2021, 17:11Dzięki 🙂
Dodam tylko, że mógłbym podzielić moje dotychczasowe życie na cztery etapy, a każdemu z nich przygrywały inne dźwięki 😉
Pierwszy, to dzieciństwo. Wtedy nie dokonywałem wyborów muzycznych samodzielnie. Słuchałem tego, co rodzice. Polskie przeboje lat 70-tych, muzyka francuska, włoska, ale też pierwszy naprawdę ważny album w moim życiu, czyli "Abbey Road". Drugi, to młodość. Heavy Metal i rockowy boom Polski lat 80-tych. Następnie młodsza dorosłość 😉 Czyli muzyka alternatywna, zapoczątkowana właśnie grunge'm. I następnie starsza dorosłość, która trwa do dziś. To przede wszystkim wszelkie odmiany muzyki indie.
Dzięki 🙂
Dodam tylko, że mógłbym podzielić moje dotychczasowe życie na cztery etapy, a każdemu z nich przygrywały inne dźwięki 😉
Pierwszy, to dzieciństwo. Wtedy nie dokonywałem wyborów muzycznych samodzielnie. Słuchałem tego, co rodzice. Polskie przeboje lat 70-tych, muzyka francuska, włoska, ale też pierwszy naprawdę ważny album w moim życiu, czyli "Abbey Road". Drugi, to młodość. Heavy Metal i rockowy boom Polski lat 80-tych. Następnie młodsza dorosłość 😉 Czyli muzyka alternatywna, zapoczątkowana właśnie grunge'm. I następnie starsza dorosłość, która trwa do dziś. To przede wszystkim wszelkie odmiany muzyki indie.
Cytat z Ernest Kubica data 27 sierpnia, 2021, 20:57Ja się ciągle zastanawiam jak to możliwe, że w wieku 12 lat podobały mi się takie rzeczy jak Tilt, Sztywny Pal Azji czy chociażby Bon Jovi, a potem w wieku 15 lat przeszedłem na jakieś Eurodisco i dyskotekę Bogdana Fabiańskiego.
Większa popularność Pearl Jam zaczęła się chyba od singla Jeremy. Nirvana zaczęła z grubej rury i potem tak naprawdę żaden utwór nie dorównał popularności Smell.
Ja się ciągle zastanawiam jak to możliwe, że w wieku 12 lat podobały mi się takie rzeczy jak Tilt, Sztywny Pal Azji czy chociażby Bon Jovi, a potem w wieku 15 lat przeszedłem na jakieś Eurodisco i dyskotekę Bogdana Fabiańskiego.
Większa popularność Pearl Jam zaczęła się chyba od singla Jeremy. Nirvana zaczęła z grubej rury i potem tak naprawdę żaden utwór nie dorównał popularności Smell.
Cytat z Ernest Kubica data 27 sierpnia, 2021, 21:28Słyszałem to w ostatnim czasie w radiu dwa razy i wg mnie mocno kimś się inspiruje (chodzi mi o brzmienie, a nie stylizacje na Krzysztofa Krawczyka). Jego głos zupełnie nie pasuje do wyglądu - wygląda jakby go ktoś dubbingował.
https://www.youtube.com/watch?v=0ZsuRm_kyz0
Słyszałem to w ostatnim czasie w radiu dwa razy i wg mnie mocno kimś się inspiruje (chodzi mi o brzmienie, a nie stylizacje na Krzysztofa Krawczyka). Jego głos zupełnie nie pasuje do wyglądu - wygląda jakby go ktoś dubbingował.
Cytat z Mierzwiak data 27 sierpnia, 2021, 21:39A jaki głos by pasował? 🙂
Skoro przy polskiej muzyce jesteśmy, ostatnio w pracy wpadł mi w ucho bardzo melodyjny (co w przypadku wielu polskich kawałków jest niewykonalne) utwór:
https://youtu.be/mr4_R3qrKEc
Z zaskoczeniem odkryłem że to Mrozu, którego w 2009 roku próbowano wykreować na polskiego Timberlake'a: (klikacie na własną odpowiedzialność)
https://youtu.be/NHTTdk58z7g
A jaki głos by pasował? 🙂
Skoro przy polskiej muzyce jesteśmy, ostatnio w pracy wpadł mi w ucho bardzo melodyjny (co w przypadku wielu polskich kawałków jest niewykonalne) utwór:
Z zaskoczeniem odkryłem że to Mrozu, którego w 2009 roku próbowano wykreować na polskiego Timberlake'a: (klikacie na własną odpowiedzialność)
Cytat z Ernest Kubica data 27 sierpnia, 2021, 21:46A jaki głos by pasował? Nie wiem może dlatego, że słyszałem to najpierw w radiu wyobrażałem sobie gościa jako szczupłego blondyna 🙂
Mrozu już dawno zmienił kierunek, ja byłem w szoku jak usłyszałem to w stylu Nalepy
https://www.youtube.com/watch?v=MVnL9lVskSc
A jaki głos by pasował? Nie wiem może dlatego, że słyszałem to najpierw w radiu wyobrażałem sobie gościa jako szczupłego blondyna 🙂
Mrozu już dawno zmienił kierunek, ja byłem w szoku jak usłyszałem to w stylu Nalepy
Cytat z robgordon data 27 sierpnia, 2021, 22:43Cytat z Ernest Kubica data Sierpień 27, 2021, 20:57Większa popularność Pearl Jam zaczęła się chyba od singla Jeremy. Nirvana zaczęła z grubej rury i potem tak naprawdę żaden utwór nie dorównał popularności Smell.
No, nie do końca. To były czasy, gdy zespołów rockowych nie postrzegało się popularnością piosenek/singli, ale całych albumów i tym jaki wywierali wpływ na innych. Oczywiście taki Smells... był najbardziej znanym utworem Nirvany, a Jeremy najbardziej znanym singlem Pearl Jam i ktoś mniej rozeznany w świecie muzyki mógłby tak to widzieć. Nirvana i Pearl Jam były jednak przede wszystkim częścią zjawiska, które zatrzęsło wtedy światem rocka, dodatkowo prowadzone były przez charyzmatycznych liderów. I ich popularność wykraczała mocno poza popularność ich największych przebojów.
Cytat z Ernest Kubica data Sierpień 27, 2021, 20:57Większa popularność Pearl Jam zaczęła się chyba od singla Jeremy. Nirvana zaczęła z grubej rury i potem tak naprawdę żaden utwór nie dorównał popularności Smell.
No, nie do końca. To były czasy, gdy zespołów rockowych nie postrzegało się popularnością piosenek/singli, ale całych albumów i tym jaki wywierali wpływ na innych. Oczywiście taki Smells... był najbardziej znanym utworem Nirvany, a Jeremy najbardziej znanym singlem Pearl Jam i ktoś mniej rozeznany w świecie muzyki mógłby tak to widzieć. Nirvana i Pearl Jam były jednak przede wszystkim częścią zjawiska, które zatrzęsło wtedy światem rocka, dodatkowo prowadzone były przez charyzmatycznych liderów. I ich popularność wykraczała mocno poza popularność ich największych przebojów.
Cytat z robgordon data 27 sierpnia, 2021, 22:46Cytat z Ernest Kubica data Sierpień 27, 2021, 21:28Słyszałem to w ostatnim czasie w radiu dwa razy i wg mnie mocno kimś się inspiruje (chodzi mi o brzmienie, a nie stylizacje na Krzysztofa Krawczyka). Jego głos zupełnie nie pasuje do wyglądu - wygląda jakby go ktoś dubbingował.
https://www.youtube.com/watch?v=0ZsuRm_kyz0
Jak dla mnie inspiruje się The Weeknd'em.
https://www.youtube.com/watch?v=4NRXx6U8ABQ
Edit: plus jakieś polskie starocie z lat 80.
Cytat z Ernest Kubica data Sierpień 27, 2021, 21:28Słyszałem to w ostatnim czasie w radiu dwa razy i wg mnie mocno kimś się inspiruje (chodzi mi o brzmienie, a nie stylizacje na Krzysztofa Krawczyka). Jego głos zupełnie nie pasuje do wyglądu - wygląda jakby go ktoś dubbingował.
Edit: plus jakieś polskie starocie z lat 80.
Cytat z Marek Pilarski data 27 sierpnia, 2021, 22:57Tych inspiracji Blinding Lights w ostatnim czasie jest masa. Też jest jeszcze jakiś polski utwór, chyba do tej pory najbardziej zainspirowany, nie pamiętam teraz tytułu i wykonawcy, ale kilka miesięcy temu też był w radio grany. Kozidrakowa ostatnio też wypuściła coś w ejtisowych klimatach.
W podobnym klimacie (choć tutaj chyba też jeszcze inspiracje latami 70. trochę) jest też utwór Agnes, szwedzkiej piosenkarki, która swój największy przebój - "Release Me" miała w 2009 roku. W sumie podoba mi się:
https://www.youtube.com/watch?v=CPtAMyqHrNc
Tych inspiracji Blinding Lights w ostatnim czasie jest masa. Też jest jeszcze jakiś polski utwór, chyba do tej pory najbardziej zainspirowany, nie pamiętam teraz tytułu i wykonawcy, ale kilka miesięcy temu też był w radio grany. Kozidrakowa ostatnio też wypuściła coś w ejtisowych klimatach.
W podobnym klimacie (choć tutaj chyba też jeszcze inspiracje latami 70. trochę) jest też utwór Agnes, szwedzkiej piosenkarki, która swój największy przebój - "Release Me" miała w 2009 roku. W sumie podoba mi się:
Cytat z Marek Pilarski data 27 sierpnia, 2021, 23:04Znalazłem tamten polski utwór: Karolina Stanisławczyk - Cliche
Co do Mroza, to już od kilku lat całkiem niezłe utwory ma, ale znam tylko to, co było singlami i grane w radio: Nic do stracenia, Aura...
Znalazłem tamten polski utwór: Karolina Stanisławczyk - Cliche
Co do Mroza, to już od kilku lat całkiem niezłe utwory ma, ale znam tylko to, co było singlami i grane w radio: Nic do stracenia, Aura...
Cytat z Ernest Kubica data 27 sierpnia, 2021, 23:22Cytat z Marek Pilarski data Sierpień 27, 2021, 23:04Znalazłem tamten polski utwór: Karolina Stanisławczyk - Cliche
Ło kurde, ponad 8 mln wyświetleń, a ja pierwsze słysze.
Cytat z robgordon data Sierpień 27, 2021, 22:46Jak dla mnie inspiruje się The Weeknd'em.
Właśnie to samo mi się skojarzyło.
Cytat z Marek Pilarski data Sierpień 27, 2021, 23:04Znalazłem tamten polski utwór: Karolina Stanisławczyk - Cliche
Ło kurde, ponad 8 mln wyświetleń, a ja pierwsze słysze.
Cytat z robgordon data Sierpień 27, 2021, 22:46
Właśnie to samo mi się skojarzyło.
Cytat z Mierzwiak data 28 sierpnia, 2021, 10:33Ma ktoś z Was aktywowaną usługę Filmweb+?
Chcę dodać kartę zniżkową do Multikina na stronie i dostaję komunikat, że podane dane są nieprawidłowe.
Edytka: OK, pani na infolinii powiedziała że mają jakąś awarię systemu i IT już nad tym pracuje.
Ma ktoś z Was aktywowaną usługę Filmweb+?
Chcę dodać kartę zniżkową do Multikina na stronie i dostaję komunikat, że podane dane są nieprawidłowe.
Edytka: OK, pani na infolinii powiedziała że mają jakąś awarię systemu i IT już nad tym pracuje.
Cytat z robgordon data 28 sierpnia, 2021, 11:29Cytat z Marek Pilarski data Sierpień 27, 2021, 22:57Tych inspiracji Blinding Lights w ostatnim czasie jest masa. Też jest jeszcze jakiś polski utwór, chyba do tej pory najbardziej zainspirowany, nie pamiętam teraz tytułu i wykonawcy, ale kilka miesięcy temu też był w radio grany. Kozidrakowa ostatnio też wypuściła coś w ejtisowych klimatach.
Jesteś pewien, że Twój mózg nie sprawił Ci psikusa? 😉 W tej piosence, którą wrzuciłeś wykorzystano motyw z "Co mi Panie dasz" Bajmu.
Cytat z Marek Pilarski data Sierpień 27, 2021, 22:57Tych inspiracji Blinding Lights w ostatnim czasie jest masa. Też jest jeszcze jakiś polski utwór, chyba do tej pory najbardziej zainspirowany, nie pamiętam teraz tytułu i wykonawcy, ale kilka miesięcy temu też był w radio grany. Kozidrakowa ostatnio też wypuściła coś w ejtisowych klimatach.
Jesteś pewien, że Twój mózg nie sprawił Ci psikusa? 😉 W tej piosence, którą wrzuciłeś wykorzystano motyw z "Co mi Panie dasz" Bajmu.
Cytat z Marek Pilarski data 28 sierpnia, 2021, 14:12Tej piosenki Bajmu nigdy nie słyszałem. 😛
Tej piosenki Bajmu nigdy nie słyszałem. 😛