Indiana Jones
Cytat z Juby data 21 listopada, 2022, 22:37Na fotkach z planu widać było, że gra go dubler, nie dziadzio-Ford, więc mam nadzieję, że nie. Scena ma się toczyć w 1944, czyli Indy powinien być niewiele starszy niż części trzeciej. Oby wyszło bardziej jak Douglas w Ant-Manie niż w staruszkowie w Irlandczyku.
Na fotkach z planu widać było, że gra go dubler, nie dziadzio-Ford, więc mam nadzieję, że nie. Scena ma się toczyć w 1944, czyli Indy powinien być niewiele starszy niż części trzeciej. Oby wyszło bardziej jak Douglas w Ant-Manie niż w staruszkowie w Irlandczyku.
Cytat z robgordon data 24 listopada, 2022, 19:17Indy w akcji wygląda tak:
To jednak wygląda bardziej na lata 50-te. I po autach i po siwiźnie na jego łepetynie.
Indy w akcji wygląda tak:

To jednak wygląda bardziej na lata 50-te. I po autach i po siwiźnie na jego łepetynie.
Cytat z Mierzwiak data 26 listopada, 2022, 02:05Odmłodzony Indy na pierwszej fotce.
https://twitter.com/JordanMaison/status/1595820259008733189?s=20&t=oIB2NJytyNV4oOgZvrwzvw
Odmłodzony Indy na pierwszej fotce.
New #IndianaJones5 images pic.twitter.com/XaR3D1B945
— Jordan Maison (@JordanMaison) November 24, 2022
Cytat z Szaman data 1 grudnia, 2022, 22:08Tytuł dokładnie taki jak chciałem 🙂 Ależ zmiażdżył rozmachem dzisiejsze Transformersy i ze trzy ostatnie ekranizacje komiksów. Mam dobre przeczucia.
Tytuł dokładnie taki jak chciałem 🙂 Ależ zmiażdżył rozmachem dzisiejsze Transformersy i ze trzy ostatnie ekranizacje komiksów. Mam dobre przeczucia.
Cytat z Szaman data 1 grudnia, 2022, 22:12https://twitter.com/filmnewsPL/status/1598424098501267456
Plakat i logo filmu #IndianaJones5!
"Indiana Jones and the Dial of Destiny" trafi do kin w przyszłym roku. pic.twitter.com/BYFLvyMgNS
— Film News ❆ (@filmnewsPL) December 1, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 1 grudnia, 2022, 22:28Czuć tutaj zarówno ducha spielbergowskiej nowej przygody, jak i masę świeżej energii.
Czuć tutaj zarówno ducha spielbergowskiej nowej przygody, jak i masę świeżej energii.
Cytat z Mierzwiak data 1 grudnia, 2022, 22:32Wygląda bardzo przygodowo, bardzo indianojonesowo i bardziej spielbergowsko niż ostatni Indy od Stevena. Jestem bardzo na tak.
Tylko to ujęcie z Indym na koniu wśród konfetti, które wygląda jakby twarz Forda na 15 minut przed premierą trailera doklejał stażysta mogli sobie darować 🙂
Wygląda bardzo przygodowo, bardzo indianojonesowo i bardziej spielbergowsko niż ostatni Indy od Stevena. Jestem bardzo na tak.
Tylko to ujęcie z Indym na koniu wśród konfetti, które wygląda jakby twarz Forda na 15 minut przed premierą trailera doklejał stażysta mogli sobie darować 🙂
Cytat z robgordon data 1 grudnia, 2022, 22:49Trochę za dużo, może nie kiepskiego, lecz "wymagającego-dopracowania-na-ostatnią-chwilę-cholera-dlaczego-znów-kevin-znów-zajął-wszystkie-stoły" CGI. Ale jest energia i jest nadzieja.
Trochę za dużo, może nie kiepskiego, lecz "wymagającego-dopracowania-na-ostatnią-chwilę-cholera-dlaczego-znów-kevin-znów-zajął-wszystkie-stoły" CGI. Ale jest energia i jest nadzieja.
Cytat z Szaman data 1 grudnia, 2022, 22:57Bez niepotrzebnego kombinowania: "Indiana Jones i Tarcza Przeznaczenia".
https://www.youtube.com/watch?v=2VlMGbUhae0
Bez niepotrzebnego kombinowania: "Indiana Jones i Tarcza Przeznaczenia".
Cytat z Juby data 1 grudnia, 2022, 23:40No i proszę, moje wszelkie wątpliwości rozwiane. Ford mimo wieku prezentuje się świetnie, tytuł i odmłodzony Indy w porządku, zapowiada się należyta dawka nostalgii i nawet teaser poster bez Drew Struzana wyszedł spoko. Nie mam uwag, czekam bardzo.
No i proszę, moje wszelkie wątpliwości rozwiane. Ford mimo wieku prezentuje się świetnie, tytuł i odmłodzony Indy w porządku, zapowiada się należyta dawka nostalgii i nawet teaser poster bez Drew Struzana wyszedł spoko. Nie mam uwag, czekam bardzo.
Cytat z Janko data 2 grudnia, 2022, 15:35Fajne, niestety momentami CGI kuleje, ale ford dalej ma te energię, a odmłodzona wersja wygląda dobrze.
Fajne, niestety momentami CGI kuleje, ale ford dalej ma te energię, a odmłodzona wersja wygląda dobrze.
Cytat z Szaman data 10 stycznia, 2023, 12:28Poprzedni lepiej wpadał w ucho, ale pewnie dostali cynk, że nie ma żadnej tarczy.
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1612764392847810561?t=bZyL4TGtW9pbKFjkxx2SEQ&s=19
Poprzedni lepiej wpadał w ucho, ale pewnie dostali cynk, że nie ma żadnej tarczy.
Polski tytuł #IndianaJones5 został zmieniony na „Indiana Jones i artefakt przeznaczenia”. pic.twitter.com/7Gb6guUtoQ
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) January 10, 2023
Cytat z Fandorin data 10 stycznia, 2023, 12:57Co!? Artefakt? Totalnie bez sensu. To może od razu Indiana Jones i MacGuffin przeznaczenia.
Co!? Artefakt? Totalnie bez sensu. To może od razu Indiana Jones i MacGuffin przeznaczenia.
Cytat z Marek Pilarski data 10 stycznia, 2023, 13:42Nowy tytuł wskazuje na to, że oryginalny "dial" to coś konkretnego, fizycznie istniejącego. Nawet jeśli nie jest to dosłownie tarcza zegara czy starego telefonu, i nawet jeśli nie chodzi dosłownie o żadną tarczę, to brzmiało to i tak lepiej niż nieokreślający niczego konkretnie "artefakt". "Wybór przeznaczenia" -> "dial" jako "wybierać (numer)" brzmiałby dobrze, ale "wybór" jest pojęciem abstrakcyjnym, a dotychczas w tytułach filmów o Indianie pojawiały się tylko wyrazy konkretne. No i może nie pasuje też do fabuły filmu..
Nowy tytuł wskazuje na to, że oryginalny "dial" to coś konkretnego, fizycznie istniejącego. Nawet jeśli nie jest to dosłownie tarcza zegara czy starego telefonu, i nawet jeśli nie chodzi dosłownie o żadną tarczę, to brzmiało to i tak lepiej niż nieokreślający niczego konkretnie "artefakt". "Wybór przeznaczenia" -> "dial" jako "wybierać (numer)" brzmiałby dobrze, ale "wybór" jest pojęciem abstrakcyjnym, a dotychczas w tytułach filmów o Indianie pojawiały się tylko wyrazy konkretne. No i może nie pasuje też do fabuły filmu..
Cytat z Marek Pilarski data 10 stycznia, 2023, 13:45Choć czytam teraz, że istnieją nie tylko artefakty fizyczne, ale też językowe czy behawioralne...
Z drugiej strony w kontekście archeologii chodzi jednak tylko i wyłącznie o przedmioty.
Choć czytam teraz, że istnieją nie tylko artefakty fizyczne, ale też językowe czy behawioralne...
Z drugiej strony w kontekście archeologii chodzi jednak tylko i wyłącznie o przedmioty.
Cytat z robgordon data 10 stycznia, 2023, 15:35Nie wiem też, czy "wybór przeznaczenia" miałoby logiczny sens. Bo przeznaczenie ma to do siebie, że nie wybiera, ani nie można go wybrać.
Nie wiem też, czy "wybór przeznaczenia" miałoby logiczny sens. Bo przeznaczenie ma to do siebie, że nie wybiera, ani nie można go wybrać.
Cytat z Janko data 10 stycznia, 2023, 16:18Ciasne umysły tłumaczy. Liczyłem na "Indiana Jones i połączenie telefoniczne/telefon do przeznaczenia"
Ciasne umysły tłumaczy. Liczyłem na "Indiana Jones i połączenie telefoniczne/telefon do przeznaczenia"