Newsy filmowe
Cytat z Szaman data 24 września, 2021, 17:27A nie masz takiego poczucia, że są gotowi odtrąbić każdy triumf nad światem znienawidzonego "białego, heteroseksualnego mężczyzny"? Nawet za cenę śmieszności i hipokryzji. Czasem THR nie postulowało ostatnio aby niepełnosprawnych grali niepełnosprawni (przy okazji filmu Coda, był też ostatnio jakiś artykuł o aktorce bez nogi)? Już tak daleko idą w temacie zastępowania aktora reprezentantem. Natomiast powyżej zupełnie olali koncepcję, jak to sobie nazwałem reprezentanta, gdy tylko było dla nich wygodne ogłosić triumf społeczności LGBT.
Moim zdaniem rezultat będzie zupełnie inny niż im się wydaje: takich tematów będzie w końcu mniej na ekranie, a nie więcej. Może akurat nie w przypadku homoseksualistów, ale na przykład głuchych czy jeżdżących na wózku. Ilu jest takich aktorów? Ilu jest takich utalentowanych aktorów? Skończy się na tym, że scenariusze o tego typu bohaterach będą kurzyły się w szufladach, a mogłyby zrobić więcej dobrego niż im się wydaje, w ich szkodliwie pojmowanej reprezentacji na ekranie.
A nie masz takiego poczucia, że są gotowi odtrąbić każdy triumf nad światem znienawidzonego "białego, heteroseksualnego mężczyzny"? Nawet za cenę śmieszności i hipokryzji. Czasem THR nie postulowało ostatnio aby niepełnosprawnych grali niepełnosprawni (przy okazji filmu Coda, był też ostatnio jakiś artykuł o aktorce bez nogi)? Już tak daleko idą w temacie zastępowania aktora reprezentantem. Natomiast powyżej zupełnie olali koncepcję, jak to sobie nazwałem reprezentanta, gdy tylko było dla nich wygodne ogłosić triumf społeczności LGBT.
Moim zdaniem rezultat będzie zupełnie inny niż im się wydaje: takich tematów będzie w końcu mniej na ekranie, a nie więcej. Może akurat nie w przypadku homoseksualistów, ale na przykład głuchych czy jeżdżących na wózku. Ilu jest takich aktorów? Ilu jest takich utalentowanych aktorów? Skończy się na tym, że scenariusze o tego typu bohaterach będą kurzyły się w szufladach, a mogłyby zrobić więcej dobrego niż im się wydaje, w ich szkodliwie pojmowanej reprezentacji na ekranie.
Cytat z Szaman data 24 września, 2021, 17:31Nie do końca rozumiem ten artykuł- Marvel idzie na jakąś wojnę ze spadkobiercami Stana Lee i Steve'a Ditko?
https://twitter.com/THR/status/1441432195617501184
Nie do końca rozumiem ten artykuł- Marvel idzie na jakąś wojnę ze spadkobiercami Stana Lee i Steve'a Ditko?
Marvel Suing to Keep Rights to ‘Avengers’ Characters From Copyright Termination https://t.co/mn8zaQSgj9
— The Hollywood Reporter (@THR) September 24, 2021
Cytat z Kuba data 24 września, 2021, 20:26No to co, w 2023 upada Marvelek a w 2024 wychodzi oscarowy film o batalii sądowej wyreżyserowany przez Martina Scorsese.
No to co, w 2023 upada Marvelek a w 2024 wychodzi oscarowy film o batalii sądowej wyreżyserowany przez Martina Scorsese.
Cytat z Szaman data 24 września, 2021, 20:29Podobno DC wygrało już podobny proces, zresztą i bez tego trudno uwierzyć aby nie było co najmniej ugody.
Podobno DC wygrało już podobny proces, zresztą i bez tego trudno uwierzyć aby nie było co najmniej ugody.
Cytat z Kuba data 24 września, 2021, 20:31Wiadomo, nikomu by się chyba nie opłacało przegranie przez Marvela.
Niemniej kiedyś z tego ciekawy film może powstać bo sam spór co najmniej ironiczny się wydaje.
Wiadomo, nikomu by się chyba nie opłacało przegranie przez Marvela.
Niemniej kiedyś z tego ciekawy film może powstać bo sam spór co najmniej ironiczny się wydaje.
Cytat z Marek Pilarski data 24 września, 2021, 21:42Cytat z Szaman data wrzesień 24, 2021, 17:27A nie masz takiego poczucia, że są gotowi odtrąbić każdy triumf nad światem znienawidzonego "białego, heteroseksualnego mężczyzny"? Nawet za cenę śmieszności i hipokryzji. Czasem THR nie postulowało ostatnio aby niepełnosprawnych grali niepełnosprawni (przy okazji filmu Coda, był też ostatnio jakiś artykuł o aktorce bez nogi)? Już tak daleko idą w temacie zastępowania aktora reprezentantem. Natomiast powyżej zupełnie olali koncepcję, jak to sobie nazwałem reprezentanta, gdy tylko było dla nich wygodne ogłosić triumf społeczności LGBT.
Wszyscy wiemy, jaki jest profil hollywoodzkich mediów, szczególnie THR czy Variety. To co robią, można określać na różne sposoby, w zależności od punktu siedzenia. Jedni będą w tym widzieć atak na znienawidzonego cisheta płci męskiej, inni za ukłon w stronę mniejszości jako zadośćuczynienie za coś tam.
Jeżeli już miałbym się do czegoś przyczepić, to właśnie do ewentualnej hipokryzji, niespójności narracji, słabych argumentów albo szeroko pojętego wypisywania głupot. 😉
Cytat z Szaman data wrzesień 24, 2021, 17:27A nie masz takiego poczucia, że są gotowi odtrąbić każdy triumf nad światem znienawidzonego "białego, heteroseksualnego mężczyzny"? Nawet za cenę śmieszności i hipokryzji. Czasem THR nie postulowało ostatnio aby niepełnosprawnych grali niepełnosprawni (przy okazji filmu Coda, był też ostatnio jakiś artykuł o aktorce bez nogi)? Już tak daleko idą w temacie zastępowania aktora reprezentantem. Natomiast powyżej zupełnie olali koncepcję, jak to sobie nazwałem reprezentanta, gdy tylko było dla nich wygodne ogłosić triumf społeczności LGBT.
Wszyscy wiemy, jaki jest profil hollywoodzkich mediów, szczególnie THR czy Variety. To co robią, można określać na różne sposoby, w zależności od punktu siedzenia. Jedni będą w tym widzieć atak na znienawidzonego cisheta płci męskiej, inni za ukłon w stronę mniejszości jako zadośćuczynienie za coś tam.
Jeżeli już miałbym się do czegoś przyczepić, to właśnie do ewentualnej hipokryzji, niespójności narracji, słabych argumentów albo szeroko pojętego wypisywania głupot. 😉
Cytat z Marek Pilarski data 24 września, 2021, 21:43Cytat z Szaman data wrzesień 24, 2021, 17:31Nie do końca rozumiem ten artykuł- Marvel idzie na jakąś wojnę ze spadkobiercami Stana Lee i Steve'a Ditko?
https://twitter.com/THR/status/1441432195617501184
Jeżeli nie rozumiesz, to nie bój żaby, bo..
https://twitter.com/GraceRandolph/status/1441462433844023298?s=20
😉
Cytat z Szaman data wrzesień 24, 2021, 17:31Nie do końca rozumiem ten artykuł- Marvel idzie na jakąś wojnę ze spadkobiercami Stana Lee i Steve'a Ditko?
Jeżeli nie rozumiesz, to nie bój żaby, bo..
I am off today because I’m covering #Netflix #TUDUM tomorrow
I will explain this on Saturday or Sunday https://t.co/DyQjKF2qvZ
— Grace Randolph (@GraceRandolph) September 24, 2021
😉
Cytat z Kuba data 24 września, 2021, 22:00Z rzeczy przyziemnych - Makbet Coena zbiera rewelacyjne recenzje po premierze na NY. Główne zachwyty dotyczą wykonania, realizacji i klimatu - podobno całość bardzo udanie bawi się konwencją horroru. Oczywiście wszyscy też na razie zgodnie kochają kreacje Denzela i Frances, ale jest też bardzo dużo niezwykle pozytywnych opinii odnośnie potrójnego występu Kathryn Hunter - sporo osób twierdzi, że to ona jest MVP całego filmu i nieśmiało się przebąkuje, że może powalczyć o nominację. Poza tym z tego co wiemy to Frances najpewniej będzie zaliczana do drugoplanowej kategorii.
Z rzeczy przyziemnych - Makbet Coena zbiera rewelacyjne recenzje po premierze na NY. Główne zachwyty dotyczą wykonania, realizacji i klimatu - podobno całość bardzo udanie bawi się konwencją horroru. Oczywiście wszyscy też na razie zgodnie kochają kreacje Denzela i Frances, ale jest też bardzo dużo niezwykle pozytywnych opinii odnośnie potrójnego występu Kathryn Hunter - sporo osób twierdzi, że to ona jest MVP całego filmu i nieśmiało się przebąkuje, że może powalczyć o nominację. Poza tym z tego co wiemy to Frances najpewniej będzie zaliczana do drugoplanowej kategorii.
Cytat z Szaman data 24 września, 2021, 22:14Przyznam, że tyle lat siedzę w tym bałaganie, a musiałem zgoglować kim jest Kathryn Hunter... Czyżby była tegorocznym Paulem Racim?
Przyznam, że tyle lat siedzę w tym bałaganie, a musiałem zgoglować kim jest Kathryn Hunter... Czyżby była tegorocznym Paulem Racim?
Cytat z Marek Pilarski data 24 września, 2021, 23:06Cytat z Szaman data wrzesień 24, 2021, 07:01Jednak Paramount zmienia zdanie
https://twitter.com/BoxOffice/status/1441207835279376384?s=19
Trafi jednak równocześnie także na Paramount+.
Cytat z Szaman data wrzesień 24, 2021, 07:01Jednak Paramount zmienia zdanie
Paramount: "CLIFFORD THE BIG RED DOG, previously unset, is now set to open [theatrically] Wednesday, November 10, 2021 (wide)."
— Boxoffice Pro (@BoxOffice) September 24, 2021
Trafi jednak równocześnie także na Paramount+.
Cytat z Szaman data 25 września, 2021, 07:26https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1441539620269821958?s=19
George Clooney and Brad Pitt have been cast in an untitled movie with Jon Watts set to direct.
Sony, Lionsgate, Apple, Netflix, Amazon, Annapurna, Universal, MGM, and Warner Bros are all in a bidding war to buy the film.
(Source: https://t.co/neUZArelI8) pic.twitter.com/8Nx7ClZq5e
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) September 24, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 25 września, 2021, 10:07Jeżeli Watts najpierw zajmie się jeszcze Fantasitc Four, to Clooney i Pitt zdążą osiągnąć wiek emerytalny przed wejściem na plan. 😛
Jeżeli Watts najpierw zajmie się jeszcze Fantasitc Four, to Clooney i Pitt zdążą osiągnąć wiek emerytalny przed wejściem na plan. 😛
Cytat z Szaman data 25 września, 2021, 10:08To chyba znak, że FF jednak mocno się oddaliła. A może zaraz dowiemy się o jakichś kłótniach wokół No Way Home i odejściu Wattsa z Marvela?
To chyba znak, że FF jednak mocno się oddaliła. A może zaraz dowiemy się o jakichś kłótniach wokół No Way Home i odejściu Wattsa z Marvela?
Cytat z Kuba data 25 września, 2021, 11:07https://www.worldofreel.com/blog/2021/9/2uv41m9jzzz1lz2bmnnr39dmumtgun?format=amp&__twitter_impression=true
Będzie z tego gruba afera. Inarritu podobno kompletnie zignorował procedury koronawirusowe i może stawić czoła pozwaniu za spowodowanie śmierci niektórych członków ekipy.
Będzie z tego gruba afera. Inarritu podobno kompletnie zignorował procedury koronawirusowe i może stawić czoła pozwaniu za spowodowanie śmierci niektórych członków ekipy.
Cytat z Szaman data 25 września, 2021, 11:36A podchwycił już ktoś z większych graczy? Od razu jakoś skojarzyło mi się z zachowaniem szalonych, nieodpowiedzialnych i nagradzanych brodaczy z lat 70-tych. Ciekawe czy Kubrick popadłby w paranoję za czy przeciwko covidowi? Jak zareagowałby Coppola i inni perfekcjoniści ze skłonnością do załamań nerwowych?
Rozumiem, że przyjaźń między Inarritu, a Seanem Pennem należy już do przeszłości? 🙂
A podchwycił już ktoś z większych graczy? Od razu jakoś skojarzyło mi się z zachowaniem szalonych, nieodpowiedzialnych i nagradzanych brodaczy z lat 70-tych. Ciekawe czy Kubrick popadłby w paranoję za czy przeciwko covidowi? Jak zareagowałby Coppola i inni perfekcjoniści ze skłonnością do załamań nerwowych?
Rozumiem, że przyjaźń między Inarritu, a Seanem Pennem należy już do przeszłości? 🙂
Cytat z Szaman data 25 września, 2021, 16:23Ethan Hawke w horrorze o seryjnym mordercy dzieci od reżysera Sinister, Egzorcyzmów Emily Rose i pierwszego Dziwago. Stylówę już ma, zobaczymy czy film dowiezie go do panteonu psychopatów kina grozy.
https://twitter.com/filmnewsPL/status/1441781934217117696
Ethan Hawke w horrorze o seryjnym mordercy dzieci od reżysera Sinister, Egzorcyzmów Emily Rose i pierwszego Dziwago. Stylówę już ma, zobaczymy czy film dowiezie go do panteonu psychopatów kina grozy.
Pierwszy plakat horroru #TheBlackPhone pic.twitter.com/3RsEfoS7Ue
— Film News PL (@filmnewsPL) September 25, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 25 września, 2021, 23:08Nowy klip. Ogólnie sucho, ale także w filmie wygląd postaci Lawrence kojarzy się z Lisbeth Salander. 😛
https://www.youtube.com/watch?v=Op_v2PHDn-0
Nowy klip. Ogólnie sucho, ale także w filmie wygląd postaci Lawrence kojarzy się z Lisbeth Salander. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 27 września, 2021, 16:59PTA
https://www.youtube.com/watch?v=ofnXPwUPENo
PTA
Cytat z Marek Pilarski data 27 września, 2021, 17:05Dalej nie wiem, o czym to jest. 3/4 dialogów nie rozumiem, bo dźwięk jak w starym filmie i głośna muzyka, a opisu pod zwiastunem nie dali. :/
Dalej nie wiem, o czym to jest. 3/4 dialogów nie rozumiem, bo dźwięk jak w starym filmie i głośna muzyka, a opisu pod zwiastunem nie dali. :/
Cytat z Szaman data 27 września, 2021, 17:55Jezu, coraz gorzej idzie mi zrozumienie angielskiego ze słuchu, ale cieszę się, że nie jestem sam 🙂 Po miniaturce zastanawiałem się, czy to jedna z sióstr Haim tak miło wita się z odbiorcami i się nie pomyliłem. Ale kompletnie zaskoczyło mnie, że ona gra tam główną rolę. Dość ryzykowne, PTA oparł film na dwójce naturszczyków którzy mogą mu właściwie ten film położyć. A miał na pokładzie Skylera Gisondo, który grał dość podobna rolę w Santa Clarita Diet i raczej poradziłby sobie tutaj bez problemu.
Ale podobało mi się, przede wszystkim tak prosto u Andersona nie było chyba od 20 lat, a tego właśnie chciałem. Gwiazdy jak na razie niewiele pokazały, Penn gra w autobiografii czyli obraca o wiele młodszą, a Cooper wygląda na jakieś szalone cameo.
Jezu, coraz gorzej idzie mi zrozumienie angielskiego ze słuchu, ale cieszę się, że nie jestem sam 🙂 Po miniaturce zastanawiałem się, czy to jedna z sióstr Haim tak miło wita się z odbiorcami i się nie pomyliłem. Ale kompletnie zaskoczyło mnie, że ona gra tam główną rolę. Dość ryzykowne, PTA oparł film na dwójce naturszczyków którzy mogą mu właściwie ten film położyć. A miał na pokładzie Skylera Gisondo, który grał dość podobna rolę w Santa Clarita Diet i raczej poradziłby sobie tutaj bez problemu.
Ale podobało mi się, przede wszystkim tak prosto u Andersona nie było chyba od 20 lat, a tego właśnie chciałem. Gwiazdy jak na razie niewiele pokazały, Penn gra w autobiografii czyli obraca o wiele młodszą, a Cooper wygląda na jakieś szalone cameo.