aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 137 of 533Next

A nie masz takiego poczucia, że są gotowi odtrąbić każdy triumf nad światem znienawidzonego "białego, heteroseksualnego mężczyzny"? Nawet za cenę śmieszności i hipokryzji. Czasem THR nie postulowało ostatnio aby niepełnosprawnych grali niepełnosprawni (przy okazji filmu Coda, był też ostatnio jakiś artykuł o aktorce bez nogi)? Już tak daleko idą w temacie zastępowania aktora reprezentantem. Natomiast powyżej zupełnie olali koncepcję, jak to sobie nazwałem reprezentanta, gdy tylko było dla nich wygodne ogłosić triumf społeczności LGBT.

Moim zdaniem rezultat będzie zupełnie inny niż im się wydaje: takich tematów będzie w końcu mniej na ekranie, a nie więcej. Może akurat nie w przypadku homoseksualistów, ale na przykład głuchych czy jeżdżących na wózku. Ilu jest takich aktorów? Ilu jest takich utalentowanych aktorów? Skończy się na tym, że scenariusze o tego typu bohaterach będą kurzyły się w szufladach, a mogłyby zrobić więcej dobrego niż im się wydaje, w ich szkodliwie pojmowanej reprezentacji na ekranie.

Nie do końca rozumiem ten artykuł- Marvel idzie na jakąś wojnę ze spadkobiercami Stana Lee i Steve'a Ditko?

No to co, w 2023 upada Marvelek a w 2024 wychodzi oscarowy film o batalii sądowej wyreżyserowany przez Martina Scorsese.

Podobno DC wygrało już podobny proces, zresztą i bez tego trudno uwierzyć aby nie było co najmniej ugody.

Wiadomo, nikomu by się chyba nie opłacało przegranie przez Marvela.

Niemniej kiedyś z tego ciekawy film może powstać bo sam spór co najmniej ironiczny się wydaje.

Cytat z Szaman data wrzesień 24, 2021, 17:27

A nie masz takiego poczucia, że są gotowi odtrąbić każdy triumf nad światem znienawidzonego "białego, heteroseksualnego mężczyzny"? Nawet za cenę śmieszności i hipokryzji. Czasem THR nie postulowało ostatnio aby niepełnosprawnych grali niepełnosprawni (przy okazji filmu Coda, był też ostatnio jakiś artykuł o aktorce bez nogi)? Już tak daleko idą w temacie zastępowania aktora reprezentantem. Natomiast powyżej zupełnie olali koncepcję, jak to sobie nazwałem reprezentanta, gdy tylko było dla nich wygodne ogłosić triumf społeczności LGBT.

Moim zdaniem rezultat będzie zupełnie inny niż im się wydaje: takich tematów będzie w końcu mniej na ekranie, a nie więcej. Może akurat nie w przypadku homoseksualistów, ale na przykład głuchych czy jeżdżących na wózku. Ilu jest takich aktorów? Ilu jest takich utalentowanych aktorów? Skończy się na tym, że scenariusze o tego typu bohaterach będą kurzyły się w szufladach, a mogłyby zrobić więcej dobrego niż im się wydaje, w ich szkodliwie pojmowanej reprezentacji na ekranie.

Wszyscy wiemy, jaki jest profil hollywoodzkich mediów, szczególnie THR czy Variety. To co robią, można określać na różne sposoby, w zależności od punktu siedzenia. Jedni będą w tym widzieć atak na znienawidzonego cisheta płci męskiej, inni za ukłon w stronę mniejszości jako zadośćuczynienie za coś tam.

Jeżeli już miałbym się do czegoś przyczepić, to właśnie do ewentualnej hipokryzji, niespójności narracji, słabych argumentów albo szeroko pojętego wypisywania głupot. 😉

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak
Cytat z Szaman data wrzesień 24, 2021, 17:31

Nie do końca rozumiem ten artykuł- Marvel idzie na jakąś wojnę ze spadkobiercami Stana Lee i Steve'a Ditko?

https://twitter.com/THR/status/1441432195617501184

Jeżeli nie rozumiesz, to nie bój żaby, bo..

😉

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Z rzeczy przyziemnych - Makbet Coena zbiera rewelacyjne recenzje po premierze na NY. Główne zachwyty dotyczą wykonania, realizacji i klimatu - podobno całość bardzo udanie bawi się konwencją horroru. Oczywiście wszyscy też na razie zgodnie kochają kreacje Denzela i Frances, ale jest też bardzo dużo niezwykle pozytywnych opinii odnośnie potrójnego występu Kathryn Hunter - sporo osób twierdzi, że to ona jest MVP całego filmu i nieśmiało się przebąkuje, że może powalczyć o nominację. Poza tym z tego co wiemy to Frances najpewniej będzie zaliczana do drugoplanowej kategorii.

Szaman

Przyznam, że tyle lat siedzę w tym bałaganie, a musiałem zgoglować kim jest Kathryn Hunter... Czyżby była tegorocznym Paulem Racim?

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z Szaman data wrzesień 24, 2021, 07:01

Jednak Paramount zmienia zdanie

Trafi jednak równocześnie także na Paramount+.

Szaman

Jeżeli Watts najpierw zajmie się jeszcze Fantasitc Four, to Clooney i Pitt zdążą osiągnąć wiek emerytalny przed wejściem na plan. 😛

To chyba znak, że FF jednak mocno się oddaliła. A może zaraz dowiemy się o jakichś kłótniach wokół No Way Home i odejściu Wattsa z Marvela?

https://www.worldofreel.com/blog/2021/9/2uv41m9jzzz1lz2bmnnr39dmumtgun?format=amp&__twitter_impression=true

Będzie z tego gruba afera. Inarritu podobno kompletnie zignorował procedury koronawirusowe i może stawić czoła pozwaniu za spowodowanie śmierci niektórych członków ekipy.

A podchwycił już ktoś z większych graczy? Od razu jakoś skojarzyło mi się z zachowaniem szalonych, nieodpowiedzialnych i nagradzanych brodaczy z lat 70-tych. Ciekawe czy Kubrick popadłby w paranoję za czy przeciwko covidowi? Jak zareagowałby Coppola i inni perfekcjoniści ze skłonnością do załamań nerwowych?

Rozumiem, że przyjaźń między Inarritu, a Seanem Pennem należy już do przeszłości? 🙂

Ethan Hawke w horrorze o seryjnym mordercy dzieci od reżysera Sinister, Egzorcyzmów Emily Rose i pierwszego Dziwago. Stylówę już ma, zobaczymy czy film dowiezie go do panteonu psychopatów kina grozy.

Nowy klip. Ogólnie sucho, ale także w filmie wygląd postaci Lawrence kojarzy się z Lisbeth Salander. 😛

PTA

Dalej nie wiem, o czym to jest. 3/4 dialogów nie rozumiem, bo dźwięk jak w starym filmie i głośna muzyka, a opisu pod zwiastunem nie dali. :/

Jezu, coraz gorzej idzie mi zrozumienie angielskiego ze słuchu, ale cieszę się, że nie jestem sam 🙂 Po miniaturce zastanawiałem się, czy to jedna z sióstr Haim tak miło wita się z odbiorcami i się nie pomyliłem. Ale kompletnie zaskoczyło mnie, że ona gra tam główną rolę. Dość ryzykowne, PTA oparł film na dwójce naturszczyków którzy mogą mu właściwie ten film położyć. A miał na pokładzie Skylera Gisondo, który grał dość podobna rolę w Santa Clarita Diet i raczej poradziłby sobie tutaj bez problemu.

Ale podobało mi się, przede wszystkim tak prosto u Andersona nie było chyba od 20 lat, a tego właśnie chciałem. Gwiazdy jak na razie niewiele pokazały, Penn gra w autobiografii czyli obraca o wiele młodszą, a Cooper wygląda na jakieś szalone cameo.

PreviousPage 137 of 533Next