aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 243 of 533Next

Wydaje mi się, że to po prostu element strategii Zaslava którą zaczynam coraz bardziej rozumieć. Mamy znaną markę, to spróbujmy schylić się po wielkie pieniądze, zamiast dziobać ze streamingu. Dziwię się, że jeszcze nie skasował serialu o Zielonych Latarniach.

Top Gun jest tutaj niezłym przykładem. Tom jest raczej niechętny telewizji, ale w innym razie, albo przy zdrowiu Kilmera, jestem pewien, że wielu decydentów wolałoby zrealizować serial dla Netflixa w stylu Cobra Kai.

Cytat z Szaman data wrzesień 17, 2022, 08:33

w innym razie, albo przy zdrowiu Kilmera, jestem pewien, że wielu decydentów wolałoby zrealizować serial dla Netflixa w stylu Cobra Kai.

Poczułem smak treści żołądka w ustach 🙂

Kolejny Constantine jest przeze mnie jak najbardziej mile widziany, naprawdę dziwne, że aż tyle im to zajęło. Hej Tilda, wiesz że musisz wrócić, prawda? 🙂

Cytat z Szaman data wrzesień 17, 2022, 08:13

A skąd gównoburza? Przecież jak na razie powtarzają jedynkę.

Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że to jeden z bezpieczniejszych z ostatnio ogłoszonych projektów. Aktor lubiany bardziej od papieża, nawet nikt nie piśnie, że nie jest brytyjskim blondynem jak w komiksach, film który nie ma żadnego grona przeciwników, każdy pamięta go jak przez mgłe i wydaje mu się, że go lubił.

Właśnie dlatego, że wydaje się taki (pozornie) "bezpieczny". "Constantine" jest filmem, do którego tęsknią wszyscy ci, którzy tak narzekają na zmiany w kinematografii w ostatnich latach. Oczekują zatem powrotu do tego, do czego powrotu właściwie nie ma. Gównoburzę wywoła zapewne każda, nawet najdrobniejsza zmiana. A takie muszą nastąpić. Jestem choćby niezwykle ciekaw jak wybrną z tego, że John cały czas pali szlugi. Wyobrażasz sobie dziś główną postać filmu odpalającą jednego papierosa od drugiego?

Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 17, 2022, 08:28
Cytat z Szaman data wrzesień 16, 2022, 23:30

Czy ja wiem, mam wrażenie, że często go o nią pytali. Poza tym on ma renesans kariery mocno nazanczony sequelozą, tylko czekać aż odgrzebią Speed.

No tak, ale filmów, o których kontynuacje pytają jest bardzo wiele. Tutaj minęło siedemnaście lat, pierwszy film nie był jakimś mega przebojem ($230 mln przy $100 mln budżetu), zebrał wprwadzie dobre oceny, ale nie uchodzi chyba za dzieło przełomowe albo kultowe. Pamiętam też, że był krytykowany za to, że postać Constantine'a mocno różni się, przynajmniej wizualnie, od komiksowego pierwowzoru. Keanu wydawał się być mimo wszytsko w innym miejscu w swojej karierze, a powrót do Matrixa okazał się ostatecznie niewypałem, i to też dla Warner Bros., a Francis Lawrence może w ostatnim czasie nie był mocno zajęty, to jednak kręcił niedawno kolejny filmem o Panem. No ale w sumie pasuje to do obecnego zamieszania wokół filmów DC.

Co do trzeciego Speeda. Jeszcze w czasach bloga pisałem, że w trzeciej części Keanu i Sandra powinni znaleźć się w superszybkim pociągu. Teraz ten pomysł już chyba nie przejdzie, bo był Bullet Train, w którym Sandra nawet wystąpiła, choć nie wsiadała do pociągu. 😛

Mimo wszystko nazwałbym go kultowym. Bardziej dziś niż wtedy, gdy miał premierę. Masz jednak rację, nie miał szczególnie dobrych ocen, ani nie odniósł ogromnego sukcesu. Dlatego to ryzykowny projekt. Mając zatem na uwadze wcześniejsze pomysły Zaslava, decyzja o kontynuacji wydaje się dość zaskakująca.

Cytat z robgordon data wrzesień 17, 2022, 08:50
Cytat z Szaman data wrzesień 17, 2022, 08:13

A skąd gównoburza? Przecież jak na razie powtarzają jedynkę.

Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że to jeden z bezpieczniejszych z ostatnio ogłoszonych projektów. Aktor lubiany bardziej od papieża, nawet nikt nie piśnie, że nie jest brytyjskim blondynem jak w komiksach, film który nie ma żadnego grona przeciwników, każdy pamięta go jak przez mgłe i wydaje mu się, że go lubił.

Właśnie dlatego, że wydaje się taki (pozornie) "bezpieczny". "Constantine" jest filmem, do którego tęsknią wszyscy ci, którzy tak narzekają na zmiany w kinematografii w ostatnich latach. Oczekują zatem powrotu do tego, do czego powrotu właściwie nie ma. Gównoburzę wywoła zapewne każda, nawet najdrobniejsza zmiana. A takie muszą nastąpić. Jestem choćby niezwykle ciekaw jak wybrną z tego, że John cały czas pali szlugi. Wyobrażasz sobie dziś główną postać filmu odpalającą jednego papierosa od drugiego?

A on nie rzuca fajki w ostatniej scenie? Czy już mi się filmy mieszają? 🙂

Cytat z robgordon data wrzesień 17, 2022, 08:50

"Constantine" jest filmem, do którego tęsknią wszyscy ci, którzy tak narzekają na zmiany w kinematografii w ostatnich latach.

Hę?

Oczekują zatem powrotu do tego, do czego powrotu właściwie nie ma. Gównoburzę wywoła zapewne każda, nawet najdrobniejsza zmiana.

Kompletnie nie rozumiem o czym mowa 🙂 Constantine to był owszem, autonomiczny film komiksowy niepowiązany z milionem innych produkcji i seriali, ale też to nie tak, że był to film z jakiejś innej epoki. Mówimy o zawierającym sporo CGI fantasy thrillerze z 2005 roku, a nie z 1985.

Jestem choćby niezwykle ciekaw jak wybrną z tego, że John cały czas pali szlugi. Wyobrażasz sobie dziś główną postać filmu odpalającą jednego papierosa od drugiegoczas pali szlugi. Wyobrażasz sobie dziś główną postać filmu odpalającą jednego papierosa od drugiego?

Palenie fajek w pierwszym filmie (który miał Rkę) było przedstawione jako coś negatywnego, co doprowadziło głównego bohatera do śmiertelnej choroby. Nie ma absolutnie żadnych przeszkód by i w kontynuacji palił fajki jeśli będzie podkreślone, że znowu ryzykuje zdrowiem.

Mierzwiak, to w sumie 20 lat różnicy. W tym czasie w kinie zmieniło się prawie wszystko. Mam na myśli zmiany, które wywołują te wszystkie gównoburze w komentarzach.

Zaglądacie czasem do internetu? 😉 "Constantine" jest zawsze umieszczany wśród tych filmów, które powstały w tych pięknych czasach, gdy nie było poprawności politycznej (choć oczywiście już była), gdy jeszcze nie zepsuto Gwiezdnych wojen, gdy w streamingu nie rządził lewacki Netflix, gdy w roli syrenek nie obsadzano czarnoskórych dziewczyn, gdy gejów mogli grać nie-geje, a najsilniejszymi wśród superbohaterów nie były kobiety.

Oczywiście nie mówię o tej grupie widzów, którzy uważają że to po prostu dobry film i fajnie byłoby zobaczyć równie dobry sequel.

Spotkałem się kiedyś z takim osądem o Constantinie na trzyliterowym forum, więc może coś w tym jest.

Cytat z robgordon data wrzesień 17, 2022, 09:25

Mierzwiak, to w sumie 20 lat różnicy. W tym czasie w kinie zmieniło się prawie wszystko. Mam na myśli zmiany, które wywołują te wszystkie gównoburze w komentarzach.

Zaglądacie czasem do internetu? 😉 "Constantine" jest zawsze umieszczany wśród tych filmów, które powstały w tych pięknych czasach, gdy nie było poprawności politycznej (choć oczywiście już była), gdy jeszcze nie zepsuto Gwiezdnych wojen, gdy w streamingu nie rządził lewacki Netflix, gdy w roli syrenek nie obsadzano czarnoskórych dziewczyn, gdy gejów mogli grać nie-geje, a najsilniejszymi wśród superbohaterów nie były kobiety.

Oczywiście nie mówię o tej grupie widzów, którzy uważają że to po prostu dobry film i fajnie byłoby zobaczyć równie dobry sequel.

Ale wiesz - to jest dosłownie podejście do każdego dobrego/świetnego filmu z zeszłego wieku lub pierwszej dekady XXI. Nie ważne czy komiksowego, czy fantasy czy akcji. Kurde, dla niektórych Harry Potter jest reprezentantem czasów bez dominacji politycznej poprawności.

Cytat z Szaman data wrzesień 17, 2022, 09:28

Spotkałem się kiedyś z takim osądem o Constantinie na trzyliterowym forum, więc może coś w tym jest.

Zwróć uwagę na to się dzieje w sieci w odpowiedzi na wieść, że powstanie kontynuacja. Czy takie reakcje wywołałby po prostu dobry i ceniony, ale jednak przeciętnie popularny film?

Cytat z Kuba data wrzesień 17, 2022, 09:38

Ale wiesz - to jest dosłownie podejście do każdego dobrego/świetnego filmu z zeszłego wieku lub pierwszej dekady XXI. Nie ważne czy komiksowego, czy fantasy czy akcji. Kurde, dla niektórych Harry Potter jest reprezentantem czasów bez dominacji politycznej poprawności.

Nie jest. Niektóre filmy są znakiem minionych czasów bardziej niż inne. Przy czym, co należy zaznaczyć, nie są nim obiektywnie, ale jedynie w mniemaniu osób, które za tymi czasami tęsknią. "Constantine" taki właśnie jest.

Zaglądacie czasem do internetu? 😉

Niestety tak i jednak przykra jest ta narzucona narracja zgodnie z którą "tęsknimy" (cudzysłów, bo nie utożsamiam się z tymi bredniami) nie za lepszymi, bardziej mięsistymi filmami, za oryginalnymi, wysokobudżetowyni produkcjami dla dorosłych, lepszymi fabułami, zdjęciami, muzyką itp, ale za obsadami, w których było mniej Czarnych czy gejów.

Właśnie sobie uświadomiłem, że Constantine wszedł do kin dwa miesiące przed Zemstą Sithów. No dobra, to jest film zdecydowanie z innej epoki 🙂

Cytat z Mierzwiak data wrzesień 17, 2022, 09:45

Zaglądacie czasem do internetu? 😉

Niestety tak i jednak przykra jest ta narzucona narracja zgodnie z którą "tęsknimy" (cudzysłów, bo nie utożsamiama się z tymi bredniami) nie za lepszymi, bardziej mięsistymi filmami, za oryginalnymi, wysokobudżetowyni produkcjami dla dorosłych, lepszymi fabułami, zdjęciami, muzyką itp, ale za obsadami, w których było mniej Czarnych czy gejów.

Właśnie sobie uświadomiłem, że Constantine wszedł do kin dwa miesiące przed Zemstą Sithów. No dobra, to jest film zdecydowanie z inneje epoki 🙂

Głównym problemem jest właśnie oddzielenie tego od siebie. Czy gdyby powstawały filmy wyłącznie wg "nowych" zasad i jednocześnie świetnie napisane, zagrane i wyprodukowane, to narzekania byłoby mniej? Obawiam się, że nie. Dla osób, dla których te elementy są głównym wyznacznikiem jakości filmu (czyli jak mam nadzieję dla wszystkich tutaj) nic się nie zmieni. Z kolei osoby, którym te zasady przeszkadzają i tak znajdą powód, żeby skrytykować dany film. Albo w ogóle nie przyznają się, że im się spodobał. Albo że go w ogóle obejrzały. Tym bardziej, że na każdym forum, w każdym miejscu w necie krzyczy jedynie określona, ograniczona, a jednocześnie najbardziej zdeterminowana grupa osób.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Fajny to był film, jakby większość obsady wróciła też byłoby spoko. Niezły był też Shia, ale teraz (he to rzeczywiście inna epoka) Warner raczej nie chce mieć więcej problemów z kontrowersyjnymi aktorami.

Mnie nie przeszkadzają te wszystkie nowe zmiany. Zwracam oczywiście na nie uwagę, ale nie mam problemu z nawet tymi bardziej absurdalnymi ingerencjami w materiał pierwotny. Co powoduje, że zwracam uwagę przede wszystkim na jakość produkcji. A ta, w mojej opinii, zależy od tych samych czynników co kiedyś.

Cytat z Janko data wrzesień 17, 2022, 10:10

Fajny to był film, jakby większość obsady wróciła też byłoby spoko. Niezły był też Shia, ale teraz (he to rzeczywiście inna epoka) Warner raczej nie chce mieć więcej problemów z kontrowersyjnymi aktorami.

Obsada świetna. Super by było, gdyby Shia wrócił, ale trudno to sobie wyobrazić. W ewentualnie powtórzonej obsadzie widzę jednak jeden z pierwszych zapalników wspomnianej gównoburzy.

Swoją drogą odświeżyłem sobie arcydzieło Michaela Manna Heat, ukochany tytuł macho samców alfa ze wspomnianego forum, symbol tego, że "panie, kiedyś to były filmy a dzisiaj nie ma."

Jasne, zgadzam się z tym, nic takiego już pewnie nigdy nie powstanie, ale jednocześnie po raz pierwszy uderzyło mnie, niewidoczne na pierwszy rzut oka, przesłanie, wydźwięk tego filmu - dokładnie każda postać kobieca w Gorączce kończy w jakiś sposób skrzywdzona przez mężczyzn. Czy to żona Pacino tkwiąca w sypiącym się przez jego pracę małżeństwie, porzucona bez słowa partnerka De Niro, żona Kilmera czy Haysberta który zginął w napadzie. Wreszcie jest żona bohatera granego przez Trejo, która zostaje zamordowana i członek ekipy, który okazuje się mordercą prostytutek. Jest nawet scena w której widzimy straumatyzowaną przez śmierć córki matkę jednej z ofiar. Wreszcie jest Natalie Portman, której ojciec doprowadza ją do próby samobójczej. Trochę dużo, co?

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Mierzwiak data wrzesień 17, 2022, 10:27

Swoją drogą odświeżyłem sobie arcydzieło Michaela Manna Heat, ukochany tytuł macho samców alfa ze wspomnianego forum, symbol tego, że "panie, kiedyś to były filmy a dzisiaj nie ma."

Jasne, zgadzam się z tym, nic takiego już pewnie nigdy nie powstanie, ale jednocześnie po raz pierwszy uderzyło mnie, niewidoczne na pierwszy rzut oka, przesłanie, wydźwięk tego filmu - dokładnie każda postać kobieca w Gorączce kończy w jakiś sposób skrzywdzona przez mężczyzn. Czy to żona Pacino tkwiąca w sypiącym się przez jego pracę małżeństwie, porzucona bez słowa partnerka De Niro, żona Kilmera czy Haysberta który zginął w napadzie. Wreszcie jest żona bohatera granego przez Trejo, która zostaje zamordowana i członek ekipy, który okazuje się mordercą prostytutek. Jest nawet scena w której widzimy straumatyzowaną przez śmierć córki matkę jednej z ofiar. Wreszcie jest Natalie Portman, której ojciec doprowadza ją do próby samobójczej. Trochę dużo, co?

Nigdy nie zwróciłem na to uwagi. Faktycznie, sporo. Kolejny znak, że patriarchat się zużył.

Małgorzata Zajączkowska zagrała w filmie z Nebulą:

https://www.imdb.com/title/tt21284442/?ref_=nm_flmg_act_2

Z opisu wynika, że jej rola jest znacząca.

Woody Allen ogłasza emeryturę

Woody Allen Announces Retirement From Filmmaking At 86, Says ‘Wasp 22’ Will Be Final Movie

PreviousPage 243 of 533Next