aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 26 of 533Next

No nie wiem. Co jak co, ale Gaga nie jest za dobrą aktorką. Mam nadzieję, że takie sensacyjne kino jej wystarczy.

W Narodzinach gwiazdy też? Do dzisiaj mi trochę wstyd jak jechałem po niej przy zwiastunie, sam film przyniósł już zupełnie inne odczucia.

Obsada tego filmu rozrasta się mocno już od pewnego czasu, a teraz jeszcze dodali Lady Gagę.

Nie wiem nawet co powiedzieć o trailerze Chaos Walking, może tylko to że to kolejna nieznośnie irytująca zajawka w której zamiast muzyki są te okropne uderzenia. Kiedy ten trend w końcu umrze?
O ile zawsze cieszę się gdy produkcja Netfliksa dostepna jest w 4K Dolby Vision (niby standard, ale jeszcze nie zawsze), tak We Can Be Heroes wygląda na coś co w trosce o oczy najlepiej byłoby obejrzeć na ekranie smartfona znajdującego się w drugim końcu pokoju, może nawet w okularach przeciwsłonecznych.
Cytat z robgordon data Listopad 19, 2020, 22:21

Gaga nie jest za dobrą aktorką

Szaman has reacted to this post.
Szaman

W Narodzinach... była dobra jak na wokalistkę, jak na Lady Gagę. Ale niezbyt, jak na aktorkę. Zresztą, wpisała się w trend, który zauważyłem już dużo dawniej, gdy czasem zdarzało mi się oglądać niektórych muzyków, grających większe lub mniejsze role w filmach (Justin Timberlake w paru rzeczach, Lenny Kravitz w Igrzyskach, Madonna w Evicie, Mick Jagger, Janet Jackson i jeszcze kilku innych). W ich rolach widać brak warsztatu, którego nie da się nabyć na planach teledysków (przyznaję, nie wiem, czy czasem Gaga nie brała jakichś kursów aktorstwa). Często wypowiadają swoje kwestie z kamienną twarzą, co kontrastuje z ich partnerami na planie, którzy po prostu grają. I tak było z Lady Gagą w Narodzinach, zwłaszcza na tle ekspresji Rocketa. To częsta cecha muzyków, którzy aktorstwo traktują z doskoku. Zwróćcie uwagę, że najlepszymi muzykami-aktorami są artyści, którzy łączą te dwie aktywności (a często nawet zaczynali od aktorstwa): Will Smith, Barbra Streisand, Jenifer Lopez, Dolly Parton, Cher.

Cytat z robgordon data Listopad 19, 2020, 22:42

Zwróćcie uwagę, że najlepszymi muzykami-aktorami są artyści, którzy łączą te dwie aktywności (a często nawet zaczynali od aktorstwa): Will Smith, Barbra Streisand, Jenifer Lopez, Dolly Parton, Cher.

Jeśli ktoś zaczynał od aktorstwa to przywoływanie go nie ma większego sensu w kontekście Gagi która swoją pierwszą poważną rolę w filmie kinowym zagrała po dekadzie kariery muzycznej, prawda? 🙂

Ja akurat nie kupiłem do końca ani Gagi, ani Bradleya. Ale myślę, że wynika to z tego, że postaciom, które grali, zabrakło pewnego dodatkowego wymiaru i "psychologicznej wiarygodności". Jack to przede wszystkim alkoholik, a jak Bradley miał się rozpłakać pod koniec sceny rozmowy w centrum odwykowym, to z trudem wyciskał łzy. Nie kupiłem też aż tak nagłej przemiany Ally. W drugiej połowie filmu zabrakło mi także chemii między Gagą i Bradleyem, która była dla mnie najważniejszym elementem pierwszej połowy. Niby wynika to z fabuły, jednak ostatecznie nie zastąpiono jej niczym innym, co wywołałoby u mnie emocje.

Cooper jest w ASIB wybitny, jak nie wpadnę w końcu na pomysł na tatuaż to utrwalę na swoim ciele tę opinię 🙂

Cooper jest wspaniały w ASIB, powinien dostać Oscara zamiast cosplayowca. Piękniejszej wersji starego Eddiego Veddera nie dostanę (oczywiście pomijając parę nazwijmy to niuansów, bo Ed wiedzie spokojne i szczęśliwe życie rodzinne).

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Ja w zeszłym roku dałbym Oscara Bale'owi chyba.

To było rok wcześniej 🙂

Nie no, na początku 2019, czyli z zeszłym. Choć pod względem sezonów oscarowych to w przedostatnim. 😉

Jezu, rzeczywiście, przepraszam, pora iść spać 🙂 Vice niedawno wyszło na HBO i jakoś zakodowałem sobie, że jest z zeszłego roku.

Cytat z Mierzwiak data Listopad 19, 2020, 22:52
Cytat z robgordon data Listopad 19, 2020, 22:42

Zwróćcie uwagę, że najlepszymi muzykami-aktorami są artyści, którzy łączą te dwie aktywności (a często nawet zaczynali od aktorstwa): Will Smith, Barbra Streisand, Jenifer Lopez, Dolly Parton, Cher.

Jeśli ktoś zaczynał od aktorstwa to przywoływanie go nie ma większego sensu w kontekście Gagi która swoją pierwszą poważną rolę w filmie kinowym zagrała po dekadzie kariery muzycznej, prawda? 🙂

Nieprawda. A to dlatego, że wyciągasz moje słowa z kontekstu. Istotą tego co napisałem jest to, że Lady Gaga (wg mnie) jest przeciętną aktorką. Od tego zacząłem moją wypowiedź, z tą oceną nie zgodził się Szaman i Ty również jak rozumiem jej nie podzieliłeś. W kontekście tej oceny nie ma znaczenia czy Gaga zagrała swój pierwszy film, dziesiąty, setny oraz czy brała wcześniej lekcje aktorstwa, przeszła kursy czy może skończyła Szkołę Filmową w Łodzi. Nie ma też znaczenia czy inni muzycy zaczynali od aktorstwa, czy może aktorstwo to ich główny zawód, a muzyka to działalność poboczna albo czy np. posiadają naturalny talent, który dostrzegalny był już wtedy, gdy ledwie potrafili otworzyć usta. W żadnym aspekcie nie ma to znaczenia dla oceny, czy Lady Gaga jest czy nie jest dobrą aktorką. Wymienionych aktorów wskazałem jedynie po to, by pokazać, gdzie być może leży (i znów, wg mnie) jeden z powodów nieprzeciętności ich aktorstwa, a w konsekwencji jeden z powodów przeciętności aktorstwa Gagi. W tym kontekście przywoływanie ich nazwisk ma zdecydowanie sens.

@robgordon

Odniosłem się tylko do stwierdzenia, że najlepszymi muzykami-aktorami są artyści, którzy łączą te dwie aktywności (a często nawet zaczynali od aktorstwa). Gaga właśnie zaczęła łączyć więc... 🙂

Jennifer Lopez to moim zdaniem bardzo słaby przykład, bo chociaż w Hustlers zagrała świetną, najlepszą w swojej karierze rolę, tak minęły bardzo długie lata zanim nabrała warsztatu. Gaga zaczęła od nominacji do Oscara (czy słusznej możemy się oczywiście nie zgadzać), Lopez za dużą część jej filmografii należały się wyłącznie Złote Maliny.

Oczywiście nie wykluczam że Narodziny gwiazdy z racji swojej tematyki były projektem w którym Gaga czuła się jak ryba w wodzie a wrzucona w zupełnie inne środowisko obnaży przed nami swoje braki. W zakończeniu klipu do 911 zagrała, delikatnie mówiąc, tak sobie.

Cytat z Mierzwiak data Listopad 20, 2020, 00:15

@robgordon

Odniosłem się tylko do stwierdzenia, że najlepszymi muzykami-aktorami są artyści, którzy łączą te dwie aktywności (a często nawet zaczynali od aktorstwa). Gaga właśnie zaczęła łączyć więc... 🙂

Jennifer Lopez to moim zdaniem bardzo słaby przykład, bo chociaż w Hustlers zagrała świetną, najlepszą w swojej karierze rolę, tak minęły bardzo długie lata zanim nabrała warsztatu. Gaga zaczęła od nominacji do Oscara (czy słusznej możemy się oczywiście nie zgadzać), Lopez za dużą część jej filmografii należały się wyłącznie Złote Maliny.

Jeśli więc Gaga łącząc aktorstwo z muzyką stanie się lepszą aktorką, to super.

Jen wskazałem nieco przewrotnie. Nie dlatego, że jest świetną aktorką (bo nie jest, btw. sam najbardziej ją lubię nie za Hustlers, ale za Co z oczu, to z serca), ale dlatego, że nie pcha się tam, gdzie jej nie chcą. I dzięki temu, znalazła swoją niszę, grając głównie w komediach romantycznych i filmach obyczajowych, gdzie sprawdza się wystarczająco na tyle, że nadal chcą ją w nich zatrudniać. I tak być może będzie z Gagą (nawet w pierwszym wpisie w tym temacie wyraziłem nadzieję, że może sensacyjniaki jej wystarczą). Chyba, że naprawdę się podszkoli i jej talent eksploduje. Wtedy będę jej nawet kibicował, by zdobyła Oscara kosztem siedemnastej nominacji Amy Adams (po krótkim namyśle: nie, aż tak, to może jednak nie).

Mierzwiak

Tymczasem Disney Plus kontratakuje

Według Grace to na razie plotka, ale jesli prawdziwa to Disney bardzo prosi się o bojkot ze strony kin, o ile w ogóle jakieś jeszcze będą by ten bojkot przeprowadzić.

Chciwość tej korporacji nie zna granic, najnowsze liczby związane z Disney+ musiały być niezłą zachętą, no a druga sprawa, to że poza Mandalorianem nie ma tam co oglądać (pomijam katalog filmów które wszyscy widzieli pińćset razy) więc nowa zawartość jest im bardzo potrzebna. Z drugiej strony, mimo wszystko, fakt że serwis w większości opiera się na tym co znane i lubiane może właśnie wystarczy? Skądś te liczby się wzięły, mam też, może mylne, wrażenie że ludzie subskrybują te serwisy i tak już zostaje, jest bo jest i opłata leci co miesiąc.

No skłaniałbym się ku ostatniemu zdaniu, ile razy w ciągu ostatnich 6 miesięcy było słychać o premierze na Disney Plus? Hamilton i Mandalorian? Jadą na tym, że jest na nich moda. Być może sytuacja zmieni się po nowym roku kiedy zaatakują czterema serialami Marvela, znowu Mandalorianem i powyższymi tytułami.

Ale nadal, mam takie dziwne wrażenie, że Netflix z ofertą w której jest pięć głośniejszych pozycji rocznie byłby już dawno chłostany. Netflix to ma pięciu samych oscarowych kandydatów rocznie.

Mierzwiak

Książę na Amazonie 5 marca

PreviousPage 26 of 533Next