aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 27 of 533Next

Korzystam obecnie z 3 serwisów: Netfliksa, HBO GO i Prime Video. Mam więc możliwość porównania ofert. I nie jest żadnym zaskoczeniem, że NF bije resztę na głowę. Najpierw czerwona "enka", długa przerwa, potem HBO GO, potem znów długa przerwa i Prime. Tego ostatniego nawet nie ma co porównywać, ale skonfrontuje te dwa pierwsze. Co nie jest pewnie żadnym zaskoczeniem, HBO ma bardzo dużo uznanych, cenionych i bardzo dobrych seriali. Jednak jego oferta jest dość uboga w seriale, które określę jako popowe. Czyli w takie, które nie mają może większych ambicji, ale w które celuje NF i które przyciągają bardzo dużą rzeszę widzów. Nie każdy ma przecież chęć angażować się w produkcje, które co prawda są świetne, ale wymagają jednak więcej niż przeciętnie wysiłku umysłowego i uwagi. Jeśli więc nie jesteś serialomaniakiem, ale szukasz wysokiej rozrywki i wystarczy ci jeden świetny serial (lub sezon) raz na jakiś czas, HBO spełni twoje oczekiwania. Jeśli jednak lubisz seriale zabijające czas, NF będzie dla ciebie.

Trochę inaczej jest w kwestii oferty filmowej. Tutaj HBO ma dużo słabszą ofertę niż w obszarze seriali. NF wygrywa na tym polu jakością (jakby nie było, zaczął ostatnio produkować lub podkupywać prestiżowe tytuły).

W obu obszarach, w serialach i filmach, NF wygrywa za to różnorodnością.  Tylko na NF znajdziesz tak bogatą ofertę produkcji z krajów nieangielskojęzycznych. Przynajmniej, jeśli chodzi o te najpopularniejsze serwisy (nie biorę pod uwagę indyjskich filmów na Prime, tych jest nie wiedzieć czemu, sporo).
Jestem ciekaw oferty Disney +. Ale nie tej o której jest głośno (seriale ze świata SW, MCU), ale tej z tego drugiego szeregu. Czy mają w ofercie produkcje Foxa? Jak dużo? Produkcje z innych krajów? W innych językach?

Z tego co kojarzę Disney Plus ma w ofercie jedynie produkcje z kategorią PG-13 i niższą, a co do biblioteki Foxa, co jakiś czas powracają plotki, że dołączy ona do oferty Hulu, w którym korporacja Disneya ma swoje udziały. Ale przyznam, że losy Disney Plus już dawno zeszły z mojego pola widzenia, gdyby nie zapowiadany na przyszły rok kontratak byłoby tam tak biednie jak na Apple TV (no chyba, że ktoś ma taki swój zestaw 20 stałych filmów rocznie, po 5 na każdą porę roku, z czego większość to MCU).

Korzystam z Netflixa i HBO GO i jak dla mnie nie ma aż takiej przepaści w ofercie, tutaj i tutaj wrzucą jakieś starocie których jeszcze nie widziałem, tu i tam trafiają się słabsze miesiące, ale ogólnie już się przyzwyczaiłem i nie zamierzam rezygnować. Co do jakości, potrafię być wyrozumiały, chociaż HBO zdecydowanie zasługuje na update swojego serwisu. Bardziej mierzi mnie inna rzecz- tłumaczenie napisów. Na przykład serial "What We Do in The Shadows" na HBO to zupełna tragedia, są momenty gdzie tłumacz po prostu się poddaje i wampiry gadają sobie bez żadnej ingerencji ze strony białych literek. Oczywiście, każda, nawet najmniejsza gra językowa skutkuje natychmiastową kapitulacją. Widać, że brakuje czasu i doświadczenia.

Netflix również potrafi dać do pieca ze skopanym tłumaczeniem, coś ostatnio oglądałem co wymagało wiele cierpliwości wobec tłumacza, bodajże "Dwa miliony dolarów napiwku". Ogólnie często mam wrażenie, że ktoś dostał docx z dialogami, ale niestety nie miał szansy obejrzeć filmu.

PS. Zabawię się w moderatora i napiszę, że proponuję kontynuować ewentualną dyskusję w Hyde Parku 🙂

Najlepsze na HBO jest jak włączy się napisy i lektora. Prawie żadne zdanie nie jest identycznie przetłumaczone, jakby ktoś specjalnie się starał, żeby to się różniło.

Zdjęcia z planu nowego Resident Evil

https://twitter.com/ROEnetwork/status/1329234911694381059

Kolejna znana twarz w Bullet Train

Cytat z Ernest Kubica data Listopad 20, 2020, 17:52

Najlepsze na HBO jest jak włączy się napisy i lektora. Prawie żadne zdanie nie jest identycznie przetłumaczone, jakby ktoś specjalnie się starał, żeby to się różniło.

Dziwne. Pamiętam, że oglądając czasem film z dubbingiem i z napisami były różnice, ale tam dało się to (ewentualnie) wytłumaczyć koniecznością zgrania tekstu z ruchem ust aktora.

Chyba nie ma na to reguły, czasem lektor czyta to samo co w napisach, czasem są dwa różne tłumaczenia.

Cytat z Szaman data Listopad 20, 2020, 18:24

Kolejna znana twarz w Bullet Train

https://twitter.com/DEADLINE/status/1329832199986810884

Fajną obsade zbiera Leitch. Może nawet mu fajny film wyjdzie, do tej pory niezbyt mnie przekonał. Gaga i Pitt przynajmniej się rozerwą przed pracami na planach odpowiednio "Gucci" i "Babylonu" 🙂

https://variety.com/2020/film/global/jim-sheridan-daniel-day-lewis-trump-biden-1234836597/

Jim Sheridan też  pracuje nad nowymi projektami. Pomijając mój duży sentyment do jego starych filmów (chociaż "Bracia" też byli spoko) to czekam przede wszystkim dlatego, że Daniel Day Lewis powiedział kiedyś, że ciężko byłoby mu odrzucić oferte roli od niego lub Ivorye'go (a temu projekt ostatni stanął w miejscu) 😛

Do Babylonu ma jeszcze sporo czasu, bo Emma Stone jest w ciąży 🙂

Przegapiłem ten fakt i trzymałem się informacji o starcie zdjęć na początku 2021.

Tutaj również ciekawa główna para

Musiałem zgoglować, że to scenarzystki popularnego w Stanach serialu animowanego dla dorosłych "Bob's Burger".

Szkoda, że D3 zamiast X Force

X-Force stało się żartem zanim wystartowało, więc nie wiem czy był sens.

Deadpool 3 nadal z R-ką.

Nie poddają się. Swoją drogą ciekawe, że dzisiaj tak ruszyło z franczyzami które Disney kupił od Foxa.

Grace już wspominała kilka razy, że planują dodać sekcję dla dorosłych na Disney+, która miałaby zawierać właśnie filmy Foxa. Czymś trzeba będzie karmić głodnego potwora za kilka lat...

Cytat z Mierzwiak data Listopad 20, 2020, 09:01

Skądś te liczby się wzięły, mam też, może mylne, wrażenie że ludzie subskrybują te serwisy i tak już zostaje, jest bo jest i opłata leci co miesiąc.

Myślę, że tak jest. Disney+ jest tanie, bo kosztuje tylko $6,99 (w Ameryce). Więc ludzie płacą, bo subskrypcja niedroga, a dzieci mają zajęcie. 😛

O kurcze, nie wiedziałem, że to tylko 7 dolców. No to nic dziwnego, że jest trzymane na Mando.

Pewnie z czasem pójdzie w górę, ale teraz niedrogo, bo mają mało kontentu, a nabiją sobie subskrypcji na przyszłość. Nawet jak podniosą ostatecznie cenę do 10, 12 czy 15 dolców wraz z poszerzeniem oferty, to większość tych już wtedy grubo ponad 100 mln subskrybentów zostanie

No, ale inne serwisy kosztują podobnie, prawda? Przynajmniej u nas.

PreviousPage 27 of 533Next