aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 314 of 533Next

Ta wariacka komedia zbiera nawet niezłe recenzje.

No i po przyszłorocznych premierach

Joker 2 na szczęście nakręcony. 😜

A jakie Wy macie zdanie na ten temat? Dziwne jest odmawianie prawa do strajku, ale mam wrażenie, że bardzo groźne jest zrywanie takiej płynności finansowej w celu przyszlego zarabiania więcej. Bo ten strajk znowu będzie ciągnął się miesiącami, ludzie mogą stracić oszczędności z lepszych lat których już nie odbudują, ci bez oszczędności popadną w długi i tak dalej.

To nie jest zwykła strajkująca fabryka, tylko zapaść całej gałezi biznesu, także scenografów, dźwiękowców i tak dalej, więc przykład zupełnie inny niż znane nam z telewizji strajkujące pielęgniarki czy górnicy. Termin jest też okropny, bo branża ledwo pozbierała się po covidzie.

Z drugiej strony jak dobrze pamiętam chyba 97 procent związkowców było za strajkiem, więc ciężko to nazwać grą bogatych aktorów i biedniejsza część jest świadoma na co się pisze.

Kompletnie się na tym nie znam więc się nie wypowiem.

No właśnie mam wrażenie, że jeszcze mógłbym uzupełnić swoją wiedzę, a najlepiej z tego forum 🙂

Cytat z Szaman data lipiec 13, 2023, 10:28

A jakie Wy macie zdanie na ten temat?

Nie mam, tak po prostu.

Embargo na recenzje Barbie przesunięte o pięć dni dalej, do 18 lipca. To w połączeniu z tym, że pierwsze opinie pochodzą jedynie od influencerow, a żadnego krytyka, jest dość zastanawiające.

Tak jak pisałem jakiś czas temu, pewnie spodziewają się mieszanych recenzji (może w związku z przełożeniem embarga nawet złych) i robią wszystko, żeby film wystartował jak najlepiej, a później niech się dzieje, co chce.

BTW. Tyle piszemy o tym filmie, że już dawno zasłużył na osobny temat. Kto go założy? 😉

Oj nie, im mniej tematów tym lepiej.

Biorąc pod uwagę, że pewnie będą filmy Barbie 2, Barbie 3, Barbie 4 i Ken 1, Ken 2 i Ken 3, myślę, że ma to sens. No tylko żeby aktorzy nam się nie postarzeli, bo jednak Margot ma już 33 lata...

Cytat z dawidk5 data lipiec 13, 2023, 15:16

bo jednak Margot ma już 33 lata...

Dodane pliki:
  • 34uN.gif
Szaman, Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
SzamanMierzwiakrobgordon

Na Filmwebie solidnie zebrali najważniejsze informacje wokół strajku aktorów.

https://www.filmweb.pl/news/Nadchodzi+hollywoodzki+armagedon+Aktorzy+dzi%C5%9B+zaczn%C4%85+strajk-151438

Cytat z Szaman data lipiec 13, 2023, 10:28

A jakie Wy macie zdanie na ten temat?

Odświeżam, bo dzisiaj mam odpowiedź: strajk jest jak najbardziej słuszny i popieram całym sercem.

Niestety studia filmowe w erze streamingu stały się wyjątkowo chciwe, i niewyobrażalna dla mnie jest sytuacja w której branża aż tak się zmieniła (i wciąż zmienia, dosłownie na naszych oczach) a warunki płacowe, zasady kontraktów itp. pozostają niezmienne.

To jasne że ryzyko popadnięcia w kłopoty finansowe dla tych z najniższego szczebla jest ogromne, tym bardziej gdy przypomnimy sobie tę wypowiedź w kontekście strajku scenarzystów...

The endgame is to allow things to drag on until union members start losing their apartments and losing their houses.

https://deadline.com/2023/07/writers-strike-hollywood-studios-deal-fight-wga-actors-1235434335/

...ale walczyć o swoje trzeba, a milionerom będącym na szczycie hollywoodzkiej drabiny już od dawna przydałby się niejeden kubeł zimnej wody.

Wczorajszy materiał Grace na ten temat:

https://www.youtube.com/live/nCp8fuvNRMw?feature=share

@szaman denerwuje się na DF za epatowanie milionerami jako kontrastem dla strajku, ale w takim graniu na emocjach nie ma nic złego, a Iger / Disney akurat jest na mojej czarnej liście więc nie narzekam.

A ja mam mieszane odczucia na temat samej instytucji tantiemów, a ich znaczna podwyżka to jeden z najgłośniejszych postulatów. W dzisiejszej rzeczywistości wszędzie tropi się przesadne przywileje, a przecież możliwość otrzymania kilkukrotnej zapłaty za jedną pracę jest przywilejem określonej grupy zawodowej- artystów. Można to w jakiś sposób porównać do patentu, ale przecież gra aktorska nie jest wynalazkiem.

Nie płaci się poprzedniemu właścicielowi ciągnika za kolejne dochody gospodarstwa rolnego. Chyba 🙂

Ps. Gdzieś tłumaczono, że budżet Air Afflecka to aż 80 mln$, bo umowy były konstruowane pod streaming i nie obejmowały obietnicy kinowych tantiemów. Więc jednak jakaś regulacja istnieje.

Z drugiej strony chodzi pewnie o gwiazdy, a Affleck, Damon, Davis czy nawet Tucker mogą sobie negocjować co im się podoba.

To prawda, ale zwróć uwagę jednak jak specyficznym produktem są filmy i seriale - to nie są produkty jednorazowego użytku. (choć do tego sprowadziły swoje produkcje platformy streamingowe jak chociażby Netflix z jego niezliczonymi filmami których nawet tytuły zlewają się w jedno)

Wiadomo że nie dotyczy to wszystkich produkcji, ale grono tych najlepszych, najciekawszych, najkultowszych potrafi przez dekady przyciągać widzów i zarabiać, w ten czy inny sposób. Praca na planie została wykonana raz, i owszem, ale film żyje dalej i zapewnia wytwórni zyski.

Weźmy Titanica który wracał do kin już 4 razy, za każdym razem zarabiając:

2012: $350 mln

2017: $691,6 tys.

2020: $71,3 tys.

2023: $70,1 mln

Oczywiście sama idea tantiem jest dyskusyjna, jasne, ale nawet jeśli skreślimy ten pomysł, to pozostaje kwestia godnych, jednorazowych zarobków. W przypadku scenarzystów również:

Disney Paid Emmy Nominated Writer Who Wrote ‘She-Hulk’ $396 in Residual Check – Show’s Per Episode Budget Was $25 Million

https://fandomwire.com/disney-paid-emmy-nominated-writer-who-wrote-she-hulk-396-in-residual-check-shows-per-episode-budget-was-25-million/

Straszne z tą She Hulk. Dobra, wydaje mi się, że już nie będę tak bardzo złościł się na Discussing Film 🙂 Argument ze specyfiką kina całkiem trafny.

Jasne, że popieram strajk aktorów (i scenarzystów). Dla nas - odbiorców ich pracy - oznacza to być może mniej dostępnej rozrywki, dla nich to często kwestia godnego życia. Może to wyglądać dziwnie jeśli będziemy patrzeć przez pryzmat hollywoodzkich gwiazd. Ale takich osób, które mogą żądać wszystkiego jest pewnie kilkadziesiąt. Poza tym pewnie jakieś kilka setek - tysiąc (strzelam) uznanych nazwisk mogących negocjować warunki. Cała reszta, a była mowa o 160 tysiącach, to ludzie, którzy po prostu za swoją pracę dostają lepszą lub gorszą płacę. Przy ciągle rosnących budżetach, ale też zarobkach całego przemysłu, ten tort powinien być po prostu dzielony bardziej sprawiedliwie. A z bardziej patologicznych systemów niż showbiznes do głowy przychodzi mi tylko sport zawodowy, zwłaszcza piłka nożna.

Sprawa tantiem nie dotyczy, jak podejrzewam, ich wysokości, ale uregulowania kwestii nowych sposobów dystrybucji. Poza tym porównywanie pracy artysty do produkcji ciągnika nie ma sensu. Każdy produkt fizyczny ma swój limit, tymczasem dzieło może być monetyzowane przez bardzo długi czas, w przypadku najwybitniejszych utworów praktycznie bez ograniczeń.

Przypadek Discussing Film (ale ogólnie całej "prasy" okołofilmowej) jest irytujący nie dlatego, że "szczujo na milionerów", ale dlatego, że przez większość czasu sami się w ich ciepełku grzeją.

Zdaje się, że nie mamy wątku o Godzilli, więc dam tutaj

PreviousPage 314 of 533Next