Newsy filmowe
Cytat z Szaman data 14 października, 2023, 23:18Czyli w Twin Peaks Piper Laurie grała również jakiegoś Japończyka? Nie przestaje mnie ten serial zadziwiać 🙂
Czyli w Twin Peaks Piper Laurie grała również jakiegoś Japończyka? Nie przestaje mnie ten serial zadziwiać 🙂
Cytat z Mierzwiak data 14 października, 2023, 23:32Myślałeś że tylko przypadkiem Japończyk wygląda jak ucharakteryzowana Laurie? 🙂 To zresztą było wpisane w fabułę (!), ale chyba nie oglądałeś, prawda?
Myślałeś że tylko przypadkiem Japończyk wygląda jak ucharakteryzowana Laurie? 🙂 To zresztą było wpisane w fabułę (!), ale chyba nie oglądałeś, prawda?

Cytat z Szaman data 15 października, 2023, 06:27Nie, nie, dawno temu widziałem chyba pierwsze dwa odcinki i uznałem, że to nie dla mnie. Trafiłem na to przeglądając filmografię Piper Laurie.
Nie, nie, dawno temu widziałem chyba pierwsze dwa odcinki i uznałem, że to nie dla mnie. Trafiłem na to przeglądając filmografię Piper Laurie.
Cytat z Mierzwiak data 15 października, 2023, 15:25Czy on się dobrze czuje?
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1713327116349997285
Czy on się dobrze czuje?
Matthew Vaughn says he plans to reboot ‘KICK ASS’ next year. pic.twitter.com/xaK9aXyxPd
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) October 14, 2023
Cytat z Szaman data 16 października, 2023, 18:03Tercet Egzotyczny
https://twitter.com/DEADLINE/status/1713963458981708242
Tercet Egzotyczny
EXCLUSIVE: Oscar Isaac, Jason Momoa and Gerard Butler are set to star in the crime thriller In The Hand Of Dante with Julian Schnabel directing. The film is currently in production in Italy and landed a SAG Interim Agreement (click photo below for story) https://t.co/D1C7xvKuJR
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) October 16, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 16 października, 2023, 21:27Przypomnijcie mi inny film, w którym ktoś udawał pisarza, którym nie jest. Był taki chyba..
Co do zwiastuna, to wygląda to zabawnie. W sumie nie dziwię się, że wygrał w Toronto, szczególnie że konkurencja w tym roku nie była jakaś strasznie mocna, i The Holdovers było chyba jedynym znaczącym rywalem. Ale tak jak przed obejrzeniem zwiastuna, widzę ewentualne nominacje za scenariusz, choć w adaptowanym konkurencja w tym roku mocna, i film roku. Wrighta póki co nie widzę wśród aktorów, ale tutaj też kategoria jest mocno obstawiona innymi, większymi nazwiskami.
Przypomnijcie mi inny film, w którym ktoś udawał pisarza, którym nie jest. Był taki chyba..
Co do zwiastuna, to wygląda to zabawnie. W sumie nie dziwię się, że wygrał w Toronto, szczególnie że konkurencja w tym roku nie była jakaś strasznie mocna, i The Holdovers było chyba jedynym znaczącym rywalem. Ale tak jak przed obejrzeniem zwiastuna, widzę ewentualne nominacje za scenariusz, choć w adaptowanym konkurencja w tym roku mocna, i film roku. Wrighta póki co nie widzę wśród aktorów, ale tutaj też kategoria jest mocno obstawiona innymi, większymi nazwiskami.
Cytat z Szaman data 16 października, 2023, 21:29Gentleman Broncos? Ale tam chyba było bardziej skomplikowane, bo pisarz ukradł fanowi.
Gentleman Broncos? Ale tam chyba było bardziej skomplikowane, bo pisarz ukradł fanowi.
Cytat z Marek Pilarski data 16 października, 2023, 22:11Nie, nie o ten mi chodziło. A być może nawet nie chodziło o pisarza.. Ale jakoś z czymś mi się skojarzyło, jak zobaczyłem ten zwiastun.
Nie, nie o ten mi chodziło. A być może nawet nie chodziło o pisarza.. Ale jakoś z czymś mi się skojarzyło, jak zobaczyłem ten zwiastun.
Cytat z Mierzwiak data 17 października, 2023, 07:47Bardzo przyjemne Can You Ever Forgive Me? z McCarthy jest o pisarce podrabiającej listy znanych ludzi, nie do końca o tym o czym piszesz, ale od razu pomyślałem o tym filmie. Z drugiej strony jakoś mało produkcji o pisarzach przychodzi mi do głowy, chyba najprędzej Lśnienie 🙂
Bardzo przyjemne Can You Ever Forgive Me? z McCarthy jest o pisarce podrabiającej listy znanych ludzi, nie do końca o tym o czym piszesz, ale od razu pomyślałem o tym filmie. Z drugiej strony jakoś mało produkcji o pisarzach przychodzi mi do głowy, chyba najprędzej Lśnienie 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 17 października, 2023, 08:16Może właśnie chodziło mi o Can You Ever Forgive Me?, choć go nie widziałem.. 😉
Może właśnie chodziło mi o Can You Ever Forgive Me?, choć go nie widziałem.. 😉
Cytat z Szaman data 17 października, 2023, 15:22Niepokojący klimat, ale brakowało mi takiego mocniejszego zaakcentowania o co w tym wszystkim chodzi. Ja wiem, bo słyszałem już o tym filmie, ale czy na pewno jest to w pełni czytelne?
Niepokojący klimat, ale brakowało mi takiego mocniejszego zaakcentowania o co w tym wszystkim chodzi. Ja wiem, bo słyszałem już o tym filmie, ale czy na pewno jest to w pełni czytelne?
Cytat z Ernest Kubica data 17 października, 2023, 15:36Zapewne dla niedzielnego widza nie jest tu nic czytelne. Ogólnie zwiastun wygląda jakby to było slow cinema
Zapewne dla niedzielnego widza nie jest tu nic czytelne. Ogólnie zwiastun wygląda jakby to było slow cinema
Cytat z robgordon data 17 października, 2023, 15:50Cytat z Mierzwiak data październik 17, 2023, 07:47Z drugiej strony jakoś mało produkcji o pisarzach przychodzi mi do głowy, chyba najprędzej Lśnienie
To o tyle ciekawe, że mam wrażenie, że co drugi indie film o artystycznej duszy jest o pisarzu 😉 Michael Douglas w "Cudownych chłopcach", Paul Dano w "Ruby Sparks", Johnny Depp w "Sekretnym oknie", Sean Connery w "Szukając siebie", James Caan w "Misery", Kathleen Turner w "Miłość, szmaragd i krokodyl", norweski "Reprise", Jason Segel w "The End of Tour", Gillian Jacobs w "Kiedyś było bosko", Jeff Daniels w "Walce żywiołów". Że wspomnę tylko te, które mi się nasunęły bez zaglądania do google (nie mówiąc o całej masie biografii ;))
Cytat z Mierzwiak data październik 17, 2023, 07:47Z drugiej strony jakoś mało produkcji o pisarzach przychodzi mi do głowy, chyba najprędzej Lśnienie
To o tyle ciekawe, że mam wrażenie, że co drugi indie film o artystycznej duszy jest o pisarzu 😉 Michael Douglas w "Cudownych chłopcach", Paul Dano w "Ruby Sparks", Johnny Depp w "Sekretnym oknie", Sean Connery w "Szukając siebie", James Caan w "Misery", Kathleen Turner w "Miłość, szmaragd i krokodyl", norweski "Reprise", Jason Segel w "The End of Tour", Gillian Jacobs w "Kiedyś było bosko", Jeff Daniels w "Walce żywiołów". Że wspomnę tylko te, które mi się nasunęły bez zaglądania do google (nie mówiąc o całej masie biografii ;))
Cytat z Mierzwiak data 17 października, 2023, 16:17Jak mogłem zapomnieć o Misery, filmie który mam na półce!? 🙂
Jak mogłem zapomnieć o Misery, filmie który mam na półce!? 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 17 października, 2023, 16:46Cytat z robgordon data październik 17, 2023, 15:50Cytat z Mierzwiak data październik 17, 2023, 07:47Z drugiej strony jakoś mało produkcji o pisarzach przychodzi mi do głowy, chyba najprędzej Lśnienie
To o tyle ciekawe, że mam wrażenie, że co drugi indie film o artystycznej duszy jest o pisarzu
Michael Douglas w "Cudownych chłopcach", Paul Dano w "Ruby Sparks", Johnny Depp w "Sekretnym oknie", Sean Connery w "Szukając siebie", James Caan w "Misery", Kathleen Turner w "Miłość, szmaragd i krokodyl", norweski "Reprise", Jason Segel w "The End of Tour", Gillian Jacobs w "Kiedyś było bosko", Jeff Daniels w "Walce żywiołów". Że wspomnę tylko te, które mi się nasunęły bez zaglądania do google (nie mówiąc o całej masie biografii ;))
Kiedy nakręcą film o Tobie? 🙂
Cytat z robgordon data październik 17, 2023, 15:50Cytat z Mierzwiak data październik 17, 2023, 07:47Z drugiej strony jakoś mało produkcji o pisarzach przychodzi mi do głowy, chyba najprędzej Lśnienie
To o tyle ciekawe, że mam wrażenie, że co drugi indie film o artystycznej duszy jest o pisarzu
Michael Douglas w "Cudownych chłopcach", Paul Dano w "Ruby Sparks", Johnny Depp w "Sekretnym oknie", Sean Connery w "Szukając siebie", James Caan w "Misery", Kathleen Turner w "Miłość, szmaragd i krokodyl", norweski "Reprise", Jason Segel w "The End of Tour", Gillian Jacobs w "Kiedyś było bosko", Jeff Daniels w "Walce żywiołów". Że wspomnę tylko te, które mi się nasunęły bez zaglądania do google (nie mówiąc o całej masie biografii ;))
Kiedy nakręcą film o Tobie? 🙂
Cytat z Szaman data 17 października, 2023, 16:47Już był w 2000 roku 🙂
Zresztą już chyba kiedyś pisałem, że to jest idealny avatar dla Roba, jak patrzy na nas z politowaniem przerywając czytanie gazety 🙂
Już był w 2000 roku 🙂
Zresztą już chyba kiedyś pisałem, że to jest idealny avatar dla Roba, jak patrzy na nas z politowaniem przerywając czytanie gazety 🙂
![]()
Cytat z Marek Pilarski data 17 października, 2023, 17:02Cytat z Szaman data październik 17, 2023, 15:12Jeden z tegorocznych faworytów oscarowych
https://www.youtube.com/watch?v=r-vfg3KkV54
Póki co głosy są podzielone jeśli chodzi o Oscary, przynajmniej w tych najważniejszych kategoriach. Na pewno jest jednym z faworytów, być może największym, jeśli chodzi o międzynarodowego Oscara. Byłoby to chyba pierwsze zwycieśtwo dla Wielkiej Brytanii w tej kategorii. Mówi się o wyróżnieniu Glazera za reżyserię. Poza tym może za scarniusz, może za film, może za zdjęcia Łukasza Żala (choć patrząc na zwiastun to jednak nie widzę tutaj nominacji za zdjęcia)? Słyszałem też, że muzyka świetna, choć mało jej tam, ale jest odpowiednio użyta, no i dźwięk pełni bardzo ważną rolę.
W ogóle z producenckiego punktu widzenia jest to bardzo ciekawy film. Nie dość że koprodukcja amerykańsko-brytyjsko-polska, to głównie w języku niemieckim, nakręcona przede wszystkim w Polsce. Poza tym słyszałem, że [spoiler title=""]w wielu scenach aktorzy chodzą bez wskazówek reżysera po prostu po pomieszczeniach, w których ustawiono kamery w różnych miejscach.[/spoiler] <- to nie jest raczej spoiler, ale oznacam mimo wszystko. 🙂
Cytat z Szaman data październik 17, 2023, 15:12Jeden z tegorocznych faworytów oscarowych
Póki co głosy są podzielone jeśli chodzi o Oscary, przynajmniej w tych najważniejszych kategoriach. Na pewno jest jednym z faworytów, być może największym, jeśli chodzi o międzynarodowego Oscara. Byłoby to chyba pierwsze zwycieśtwo dla Wielkiej Brytanii w tej kategorii. Mówi się o wyróżnieniu Glazera za reżyserię. Poza tym może za scarniusz, może za film, może za zdjęcia Łukasza Żala (choć patrząc na zwiastun to jednak nie widzę tutaj nominacji za zdjęcia)? Słyszałem też, że muzyka świetna, choć mało jej tam, ale jest odpowiednio użyta, no i dźwięk pełni bardzo ważną rolę.
W ogóle z producenckiego punktu widzenia jest to bardzo ciekawy film. Nie dość że koprodukcja amerykańsko-brytyjsko-polska, to głównie w języku niemieckim, nakręcona przede wszystkim w Polsce. Poza tym słyszałem, że