aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 334 of 533Next

Czyli w Twin Peaks Piper Laurie grała również jakiegoś Japończyka? Nie przestaje mnie ten serial zadziwiać 🙂

Myślałeś że tylko przypadkiem Japończyk wygląda jak ucharakteryzowana Laurie? 🙂 To zresztą było wpisane w fabułę (!), ale chyba nie oglądałeś, prawda?

Nie, nie, dawno temu widziałem chyba pierwsze dwa odcinki i uznałem, że to nie dla mnie. Trafiłem na to przeglądając filmografię Piper Laurie.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Czy on się dobrze czuje?

Tercet Egzotyczny

Zwycięzca Toronto

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Całkiem ciekawa satyra, warto spojrzeć.

Przypomnijcie mi inny film, w którym ktoś udawał pisarza, którym nie jest. Był taki chyba..

Co do zwiastuna, to wygląda to zabawnie. W sumie nie dziwię się, że wygrał w Toronto, szczególnie że konkurencja w tym roku nie była jakaś strasznie mocna, i The Holdovers było chyba jedynym znaczącym rywalem. Ale tak jak przed obejrzeniem zwiastuna, widzę ewentualne nominacje za scenariusz, choć w adaptowanym konkurencja w tym roku mocna, i film roku. Wrighta póki co nie widzę wśród aktorów, ale tutaj też kategoria jest mocno obstawiona innymi, większymi nazwiskami.

Gentleman Broncos? Ale tam chyba było bardziej skomplikowane, bo pisarz ukradł fanowi.

Nie, nie o ten mi chodziło. A być może nawet nie chodziło o pisarza.. Ale jakoś z czymś mi się skojarzyło, jak zobaczyłem ten zwiastun.

Bardzo przyjemne Can You Ever Forgive Me? z McCarthy jest o pisarce podrabiającej listy znanych ludzi, nie do końca o tym o czym piszesz, ale od razu pomyślałem o tym filmie. Z drugiej strony jakoś mało produkcji o pisarzach przychodzi mi do głowy, chyba najprędzej Lśnienie 🙂

Może właśnie chodziło mi o Can You Ever Forgive Me?, choć go nie widziałem.. 😉

Jeden z tegorocznych faworytów oscarowych

Niepokojący klimat, ale brakowało mi takiego mocniejszego zaakcentowania o co w tym wszystkim chodzi. Ja wiem, bo słyszałem już o tym filmie, ale czy na pewno jest to w pełni czytelne?

Zapewne dla niedzielnego widza nie jest tu nic czytelne. Ogólnie zwiastun wygląda jakby to było slow cinema

Cytat z Mierzwiak data październik 17, 2023, 07:47

Z drugiej strony jakoś mało produkcji o pisarzach przychodzi mi do głowy, chyba najprędzej Lśnienie 🙂

To o tyle ciekawe, że mam wrażenie, że co drugi indie film o artystycznej duszy jest o pisarzu 😉 Michael Douglas w "Cudownych chłopcach", Paul Dano w "Ruby Sparks", Johnny Depp w "Sekretnym oknie", Sean Connery w "Szukając siebie", James Caan w "Misery", Kathleen Turner w "Miłość, szmaragd i krokodyl", norweski "Reprise", Jason Segel w "The End of Tour", Gillian Jacobs w "Kiedyś było bosko", Jeff Daniels w "Walce żywiołów". Że wspomnę tylko te, które mi się nasunęły bez zaglądania do google (nie mówiąc o całej masie biografii ;))

Jak mogłem zapomnieć o Misery, filmie który mam na półce!? 🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z robgordon data październik 17, 2023, 15:50
Cytat z Mierzwiak data październik 17, 2023, 07:47

Z drugiej strony jakoś mało produkcji o pisarzach przychodzi mi do głowy, chyba najprędzej Lśnienie 🙂

To o tyle ciekawe, że mam wrażenie, że co drugi indie film o artystycznej duszy jest o pisarzu 😉 Michael Douglas w "Cudownych chłopcach", Paul Dano w "Ruby Sparks", Johnny Depp w "Sekretnym oknie", Sean Connery w "Szukając siebie", James Caan w "Misery", Kathleen Turner w "Miłość, szmaragd i krokodyl", norweski "Reprise", Jason Segel w "The End of Tour", Gillian Jacobs w "Kiedyś było bosko", Jeff Daniels w "Walce żywiołów". Że wspomnę tylko te, które mi się nasunęły bez zaglądania do google (nie mówiąc o całej masie biografii ;))

Kiedy nakręcą film o Tobie? 🙂

Już był w 2000 roku 🙂

Zresztą już chyba kiedyś pisałem, że to jest idealny avatar dla Roba, jak patrzy na nas z politowaniem przerywając czytanie gazety 🙂

Marek Pilarski, Janko and 2 other users have reacted to this post.
Marek PilarskiJankoMierzwiakrobgordon
Cytat z Szaman data październik 17, 2023, 15:12

Jeden z tegorocznych faworytów oscarowych

https://www.youtube.com/watch?v=r-vfg3KkV54

Póki co głosy są podzielone jeśli chodzi o Oscary, przynajmniej w tych najważniejszych kategoriach. Na pewno jest jednym z faworytów, być może największym, jeśli chodzi o międzynarodowego Oscara. Byłoby to chyba pierwsze zwycieśtwo dla Wielkiej Brytanii w tej kategorii. Mówi się o wyróżnieniu Glazera za reżyserię. Poza tym może za scarniusz, może za film, może za zdjęcia Łukasza Żala (choć patrząc na zwiastun to jednak nie widzę tutaj nominacji za zdjęcia)? Słyszałem też, że muzyka świetna, choć mało jej tam, ale jest odpowiednio użyta, no i dźwięk pełni bardzo ważną rolę.

W ogóle z producenckiego punktu widzenia jest to bardzo ciekawy film. Nie dość że koprodukcja amerykańsko-brytyjsko-polska, to głównie w języku niemieckim, nakręcona przede wszystkim w Polsce. Poza tym słyszałem, że

Spoiler
w wielu scenach aktorzy chodzą bez wskazówek reżysera po prostu po pomieszczeniach, w których ustawiono kamery w różnych miejscach.
<- to nie jest raczej spoiler, ale oznacam mimo wszystko. 🙂

PreviousPage 334 of 533Next