Newsy filmowe
Cytat z Mierzwiak data 1 grudnia, 2023, 06:30Cytat z Ernest Kubica data grudzień 1, 2023, 00:57Dla mnie najgorzej zrobiona jest scena 1:38 - pojazd i jego ruchy wygląda jak z animacji
Co? Przecież to jest ewidentnie zwykłe ujęcie które nakręcili na planie 🙂 Co najwyżej jest tu zabawa klatkarzem / czasem otwarcia migawki, pełno tego było w Fury Road.
Film wygląda dokładnie tak, jak oczekiwałem. Brakuje tego efektu wow, bo faktycznie wygląda to jak Fury Road, ale... WYGLĄDA TO JAK FURY ROAD!
CZEKAM.
Cytat z Ernest Kubica data grudzień 1, 2023, 00:57Dla mnie najgorzej zrobiona jest scena 1:38 - pojazd i jego ruchy wygląda jak z animacji
Co? Przecież to jest ewidentnie zwykłe ujęcie które nakręcili na planie 🙂 Co najwyżej jest tu zabawa klatkarzem / czasem otwarcia migawki, pełno tego było w Fury Road.
Film wygląda dokładnie tak, jak oczekiwałem. Brakuje tego efektu wow, bo faktycznie wygląda to jak Fury Road, ale... WYGLĄDA TO JAK FURY ROAD!
CZEKAM.
Cytat z Szaman data 1 grudnia, 2023, 07:39Są momenty niezłe, są momenty kiedy wygląda jak tańszy sequel z typowym współczesnym podejściem do efektów specjalnych. Narzekam zwykle na szarzyznę blockbusterów skrojonych pod dzisiejsze szare wymogi, ale tutaj parę razy przesadzono z kolorystyką, nadając temu dość plastikowy wygląd.
Ale ja nie jestem targetem tego filmu, uważam Fury Road za film tylko solidny, a nie dzieło dekady i osiągnięcie kulturowe ludzkości jak to potrafią w amerykańskich mediach.
Są momenty niezłe, są momenty kiedy wygląda jak tańszy sequel z typowym współczesnym podejściem do efektów specjalnych. Narzekam zwykle na szarzyznę blockbusterów skrojonych pod dzisiejsze szare wymogi, ale tutaj parę razy przesadzono z kolorystyką, nadając temu dość plastikowy wygląd.
Ale ja nie jestem targetem tego filmu, uważam Fury Road za film tylko solidny, a nie dzieło dekady i osiągnięcie kulturowe ludzkości jak to potrafią w amerykańskich mediach.
Cytat z Szaman data 1 grudnia, 2023, 07:53Tak na pierwszy rzut oka, nie macie wrażenia, że przyjęcie tego zwiastuna jest fatalne? Nawet na Kinofilii, a tam zwykle pachnie optymizmem. Narzeka się wszędzie na stronę wizualną, a ta przecież AŻ TAK nie odbiega od poprzednika. Mam wrażenie, że po 8 latach ludzie trochę zapomnieli jak wyglądało Fury Road, a zostały im wspomnienia i zakodowana w głowie kampania reklamowa. A może wahadło percepcji się przestawiło 🙂
Tak na pierwszy rzut oka, nie macie wrażenia, że przyjęcie tego zwiastuna jest fatalne? Nawet na Kinofilii, a tam zwykle pachnie optymizmem. Narzeka się wszędzie na stronę wizualną, a ta przecież AŻ TAK nie odbiega od poprzednika. Mam wrażenie, że po 8 latach ludzie trochę zapomnieli jak wyglądało Fury Road, a zostały im wspomnienia i zakodowana w głowie kampania reklamowa. A może wahadło percepcji się przestawiło 🙂
Cytat z robgordon data 1 grudnia, 2023, 12:35Nie, wtedy było to świeże i wizjonerskie. Teraz wygląda jak kopia. Po prostu. Widziałem zwiastun raz, ale chyba ani razu nie pojawiły się wyraźnie inne kolory niż u poprzednika. Ten sam świat, więc ma to uzasadnienie. Ale odbiorowi zwiastuna to nie służy. Wyobraź sobie, że trzeci Tron będzie wyglądał jak tak jak drugi. Też reakcja będzie taka sobie.
Nie, wtedy było to świeże i wizjonerskie. Teraz wygląda jak kopia. Po prostu. Widziałem zwiastun raz, ale chyba ani razu nie pojawiły się wyraźnie inne kolory niż u poprzednika. Ten sam świat, więc ma to uzasadnienie. Ale odbiorowi zwiastuna to nie służy. Wyobraź sobie, że trzeci Tron będzie wyglądał jak tak jak drugi. Też reakcja będzie taka sobie.
Cytat z Szaman data 1 grudnia, 2023, 12:51Z tym Tronem świetny przykład. Bo pewnie będzie wyglądał tak jak drugi, mimo, że mają większe pole do popisu (nowa wersja wirtualnego świata itd).
Z tym Tronem świetny przykład. Bo pewnie będzie wyglądał tak jak drugi, mimo, że mają większe pole do popisu (nowa wersja wirtualnego świata itd).
Cytat z Mierzwiak data 1 grudnia, 2023, 13:11Nie rozumiem. Film ma na siłę wyglądać inaczej tylko dlatego, że reakcje mogą być średnie? Hę? (Póki co żadnych, poza typowymi bredniami Jubego o najmniej istotnej kwestii, nie widziałem :P) Fury Road wyglądało fantastycznie, a w trailerze Furiosy widzę kilka patentów wizualnych czy lokację tego miasta / rafinerii jakiej poprzednio nie było (tzn. była, ale widoczna tylko na horyzoncie) więc nowości są, wystarczy patrzeć na coś więcej niż tylko kolory 🙂
Nie rozumiem. Film ma na siłę wyglądać inaczej tylko dlatego, że reakcje mogą być średnie? Hę? (Póki co żadnych, poza typowymi bredniami Jubego o najmniej istotnej kwestii, nie widziałem :P) Fury Road wyglądało fantastycznie, a w trailerze Furiosy widzę kilka patentów wizualnych czy lokację tego miasta / rafinerii jakiej poprzednio nie było (tzn. była, ale widoczna tylko na horyzoncie) więc nowości są, wystarczy patrzeć na coś więcej niż tylko kolory 🙂
Cytat z Szaman data 1 grudnia, 2023, 13:31Nieeeee, chodzi tutaj o to, że nie będzie już takiego efektu WOW. O, tak jak na przykład przy czwartym filmie Baya już każdy miał gdzieś wielkie roboty niszczące wielkie wieżowce (pomijając błędy tych filmów).
Nieeeee, chodzi tutaj o to, że nie będzie już takiego efektu WOW. O, tak jak na przykład przy czwartym filmie Baya już każdy miał gdzieś wielkie roboty niszczące wielkie wieżowce (pomijając błędy tych filmów).
Cytat z Mierzwiak data 1 grudnia, 2023, 13:39OK, ale brak efektu wow (co już napisałem rano) a "średnie reakcje" bo film wygląda bliźniaczo podobnie do doskonałego wizualnie poprzednika to jednak dwie różne rzeczy. Jak można w ogóle narzekać na coś takiego? Jak komuś nie pasuje to wizualnego gówna jest w kinach całe mnóstwo, zapraszam 😉
OK, ale brak efektu wow (co już napisałem rano) a "średnie reakcje" bo film wygląda bliźniaczo podobnie do doskonałego wizualnie poprzednika to jednak dwie różne rzeczy. Jak można w ogóle narzekać na coś takiego? Jak komuś nie pasuje to wizualnego gówna jest w kinach całe mnóstwo, zapraszam 😉
Cytat z Janko data 1 grudnia, 2023, 17:00Fajne, choć niektóre sceny i ujęcia wręcz powtórzone z Fury Road, a Chris Hemsworth z doklejonym nosem usilnie stara się nie być Thorem. Mimo wszystko czekam, tym bardziej że Holkenborg znowu skomponował kawał dobrej muzyki.
Fajne, choć niektóre sceny i ujęcia wręcz powtórzone z Fury Road, a Chris Hemsworth z doklejonym nosem usilnie stara się nie być Thorem. Mimo wszystko czekam, tym bardziej że Holkenborg znowu skomponował kawał dobrej muzyki.
Cytat z Szaman data 1 grudnia, 2023, 17:29https://twitter.com/Sfilmowani/status/1730571856632062370?t=fVzy9_pP2eGFkkZfQPiMIQ&s=19
Witamy w teleturnieju "Postaw na milion"!
A nie, to nowy "Fuks"... pic.twitter.com/lBpl7X7bFp
— Sfilmowani (@Sfilmowani) December 1, 2023
Cytat z Mierzwiak data 1 grudnia, 2023, 17:52Ale obsada ustawiona zgodnie z wymienioną kolejnością. Kiedy ostatnio widzieliście coś takiego na hollywoodzkim plakacie? 🙂
Ale obsada ustawiona zgodnie z wymienioną kolejnością. Kiedy ostatnio widzieliście coś takiego na hollywoodzkim plakacie? 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 1 grudnia, 2023, 19:33Cytat z Ernest Kubica data grudzień 1, 2023, 00:39A mnie się przed snem udało wbić chwilę po publikacji. Nie wiem co oni tutaj ciekawego wymyślą, żeby przez połowę filmu nie mieć flashbacków z poprzedniego filmu, bo przez połowę trailera miałęm.
https://www.youtube.com/watch?v=XJMuhwVlca4
Nie jestem fanem Fury Road, więc whatever.
Hemsworth w niektórych momentach prezentuje się przesadnie karykaturalnie.
Nie wygląda to źle, ale nie wygląda też tak.. organicznie (?) jak "poprzednik". Nie czuję tutaj też tego potu, który chyba aż przesadnie wylali na planie tamtego filmu. Tak wyraźnie "podrasowanych" ujęć nie było też chyba w Fury Road.
Cytat z Ernest Kubica data grudzień 1, 2023, 00:39A mnie się przed snem udało wbić chwilę po publikacji. Nie wiem co oni tutaj ciekawego wymyślą, żeby przez połowę filmu nie mieć flashbacków z poprzedniego filmu, bo przez połowę trailera miałęm.
Nie jestem fanem Fury Road, więc whatever.
Hemsworth w niektórych momentach prezentuje się przesadnie karykaturalnie.

Nie wygląda to źle, ale nie wygląda też tak.. organicznie (?) jak "poprzednik". Nie czuję tutaj też tego potu, który chyba aż przesadnie wylali na planie tamtego filmu. Tak wyraźnie "podrasowanych" ujęć nie było też chyba w Fury Road.

Cytat z robgordon data 1 grudnia, 2023, 19:33Cytat z Mierzwiak data grudzień 1, 2023, 13:39OK, ale brak efektu wow (co już napisałem rano) a "średnie reakcje" bo film wygląda bliźniaczo podobnie do doskonałego wizualnie poprzednika to jednak dwie różne rzeczy. Jak można w ogóle narzekać na coś takiego? Jak komuś nie pasuje to wizualnego gówna jest w kinach całe mnóstwo, zapraszam
Można. Dlatego, że oryginalność wizualna poprzednika była jednym z głównych powodów jego świetnego odbioru. Mamy więc prawo oczekiwać że podobnie będzie z jego następcą. Dlatego że Miller miał aż 8 lat by wymyślić coś, co nas wizualnie zaskoczy. Zwiastun, przynajmniej na razie, nic takiego nie zapowiada. Więcej, niektóre sceny wydają się kopią tych z Fury Road. Dlatego że historia była najsłabszym ogniwem poprzednika. Wtedy jednak całość była tak intensywna, że zupełnie nam to nie przeszkadzało. Jeśli jednak podobnie będzie teraz może to nam zacząć doskwierać. Wreszcie dlatego, że historia kina, to raczej historia obniżki formy przy kontynuacji. Lepsze są odstępstwem reguły. Mamy więc prawo się obawiać, że jeśli wizualnie nie zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni, tak samo będzie z całą resztą.
Cytat z Mierzwiak data grudzień 1, 2023, 13:39OK, ale brak efektu wow (co już napisałem rano) a "średnie reakcje" bo film wygląda bliźniaczo podobnie do doskonałego wizualnie poprzednika to jednak dwie różne rzeczy. Jak można w ogóle narzekać na coś takiego? Jak komuś nie pasuje to wizualnego gówna jest w kinach całe mnóstwo, zapraszam
Można. Dlatego, że oryginalność wizualna poprzednika była jednym z głównych powodów jego świetnego odbioru. Mamy więc prawo oczekiwać że podobnie będzie z jego następcą. Dlatego że Miller miał aż 8 lat by wymyślić coś, co nas wizualnie zaskoczy. Zwiastun, przynajmniej na razie, nic takiego nie zapowiada. Więcej, niektóre sceny wydają się kopią tych z Fury Road. Dlatego że historia była najsłabszym ogniwem poprzednika. Wtedy jednak całość była tak intensywna, że zupełnie nam to nie przeszkadzało. Jeśli jednak podobnie będzie teraz może to nam zacząć doskwierać. Wreszcie dlatego, że historia kina, to raczej historia obniżki formy przy kontynuacji. Lepsze są odstępstwem reguły. Mamy więc prawo się obawiać, że jeśli wizualnie nie zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni, tak samo będzie z całą resztą.
Cytat z Szaman data 1 grudnia, 2023, 19:46https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1730647969890808243?t=2O2txOs796Dv8GogINRNtQ&s=19
Jake Gyllenhaal and Doug Liman were so pissed Amazon won’t give the ‘ROAD HOUSE’ remake a theatrical release that they got Jeff Bezos to screen the film on his yacht to convince him.
The film is still going to streaming.
(Source: https://t.co/Wc3M6LjQHe) pic.twitter.com/MtdSv1F4aM
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) December 1, 2023
Cytat z Mierzwiak data 1 grudnia, 2023, 20:49Cytat z robgordon data grudzień 1, 2023, 19:33Można. Dlatego, że oryginalność wizualna poprzednika była jednym z głównych powodów jego świetnego odbioru. Mamy więc prawo oczekiwać że podobnie będzie z jego następcą.
Czyli jeśli Furiosa będzie udana wizualnie, ale nie oryginalna pod tym względem, to już nie ma szans na dobry odbiór filmu?
Dlatego że Miller miał aż 8 lat by wymyślić coś, co nas wizualnie zaskoczy. Zwiastun, przynajmniej na razie, nic takiego nie zapowiada.
Upieram się, że Miller nie miał 8 lat, by wymyślić coś, co nas wizualnie zaskoczy, ponieważ nie takie stało przed nim zadanie. To sztuczny, wymyślony i postawiony dzisiaj (!) temu filmowi wymóg. Miał nakręcić prequel Fury Road i zrobił to.
Nie mówiąc już o tym, że widzieliśmy ledwie ułamek tego, co przygotował Miller.
Robi mi się słabo gdy wyobrażam sobie, jakby dzisiaj wszechwiedzący internet odebrał pierwsze materiały z Dwóch Wież.
Cytat z robgordon data grudzień 1, 2023, 19:33Można. Dlatego, że oryginalność wizualna poprzednika była jednym z głównych powodów jego świetnego odbioru. Mamy więc prawo oczekiwać że podobnie będzie z jego następcą.
Czyli jeśli Furiosa będzie udana wizualnie, ale nie oryginalna pod tym względem, to już nie ma szans na dobry odbiór filmu?
Dlatego że Miller miał aż 8 lat by wymyślić coś, co nas wizualnie zaskoczy. Zwiastun, przynajmniej na razie, nic takiego nie zapowiada.
Upieram się, że Miller nie miał 8 lat, by wymyślić coś, co nas wizualnie zaskoczy, ponieważ nie takie stało przed nim zadanie. To sztuczny, wymyślony i postawiony dzisiaj (!) temu filmowi wymóg. Miał nakręcić prequel Fury Road i zrobił to.
Nie mówiąc już o tym, że widzieliśmy ledwie ułamek tego, co przygotował Miller.
Robi mi się słabo gdy wyobrażam sobie, jakby dzisiaj wszechwiedzący internet odebrał pierwsze materiały z Dwóch Wież.
Cytat z robgordon data 1 grudnia, 2023, 23:06Wciąż mnie to dziwi 😉 Czy z mojej reakcji na zwiastun naprawdę wywnioskowałeś że uważam, że nie ma szans na to, że będzie to dobry film? I drugie. Czy moje oczekiwania wobec filmu muszą zgadzać się z tym czego oczekiwano od reżysera?
Odpowiem od razu sam sobie, żeby nie było niedomówień 😉
1. To tylko i wyłącznie reakcja na zwiastun. Dlaczego jest taka a nie inna, napisałem wyżej. Ten film jednak nadal może być świetny. Mimo, że mój hype nieco wyhamował.
2. Może Miller otrzymał zadanie nakręcenia prequela tylko po to żeby spieniężyć popularność poprzednika (choć pamiętajmy, że w kinach film wielkiej furory nie zrobił). Nie mam pojęcia. Jednak wg mnie Fury Road był wizjonerskim kopem w jaja. I dlatego tak mi się podobał. Oczekuję więc (i mam wg mnie do tego prawo ), że podobnie stanie się z prequelem. Jeśli będzie inaczej, będę zawiedziony. Może Millerowi wystarczy kopia oryginału. Ja wolę drugi oryginał.
Wciąż mnie to dziwi 😉 Czy z mojej reakcji na zwiastun naprawdę wywnioskowałeś że uważam, że nie ma szans na to, że będzie to dobry film? I drugie. Czy moje oczekiwania wobec filmu muszą zgadzać się z tym czego oczekiwano od reżysera?
Odpowiem od razu sam sobie, żeby nie było niedomówień 😉
1. To tylko i wyłącznie reakcja na zwiastun. Dlaczego jest taka a nie inna, napisałem wyżej. Ten film jednak nadal może być świetny. Mimo, że mój hype nieco wyhamował.
2. Może Miller otrzymał zadanie nakręcenia prequela tylko po to żeby spieniężyć popularność poprzednika (choć pamiętajmy, że w kinach film wielkiej furory nie zrobił). Nie mam pojęcia. Jednak wg mnie Fury Road był wizjonerskim kopem w jaja. I dlatego tak mi się podobał. Oczekuję więc (i mam wg mnie do tego prawo ), że podobnie stanie się z prequelem. Jeśli będzie inaczej, będę zawiedziony. Może Millerowi wystarczy kopia oryginału. Ja wolę drugi oryginał.
Cytat z robgordon data 1 grudnia, 2023, 23:09Uzupełnię tylko, że wciąż dziwi mnie że w dyskusji tak łatwo polemika koncentruje się na kompletnie przeciwstawnych racjach. Jakby nie było całej masy szarości pomiędzy. To zresztą choroba naszych czasów. Są tylko 2 racje, biała i czarna. Nic pośrodku.
Uzupełnię tylko, że wciąż dziwi mnie że w dyskusji tak łatwo polemika koncentruje się na kompletnie przeciwstawnych racjach. Jakby nie było całej masy szarości pomiędzy. To zresztą choroba naszych czasów. Są tylko 2 racje, biała i czarna. Nic pośrodku.
Cytat z Mierzwiak data 1 grudnia, 2023, 23:19Filmy rewolucyjne / przełomowe / wizjonerskie okazują się takimi PO premierze.
Oczekując tego na długo PRZED wejściem filmu do kin ustawiasz mu nierealistyczną, by nie powiedzieć niemożliwą poprzeczkę, która prowadzić może wyłącznie do rozczarowania, tym bardziej, że mamy do czynienia z
sequelemprequelem takiej produkcji. To chyba najgorszy rodzaj hajpu, więc w sumie dobrze że sam wspominasz, że nieco opadł 😉
Filmy rewolucyjne / przełomowe / wizjonerskie okazują się takimi PO premierze.
Oczekując tego na długo PRZED wejściem filmu do kin ustawiasz mu nierealistyczną, by nie powiedzieć niemożliwą poprzeczkę, która prowadzić może wyłącznie do rozczarowania, tym bardziej, że mamy do czynienia z sequelem prequelem takiej produkcji. To chyba najgorszy rodzaj hajpu, więc w sumie dobrze że sam wspominasz, że nieco opadł 😉