Newsy filmowe
Cytat z Mierzwiak data 4 grudnia, 2025, 21:34Cytat z Szaman data 2 grudnia, 2025, 19:40Gdzieś już był horror o nawiedzonej krawcowej, lub nawiedzonej sukience, ale nie przypomnę sobie tytułu.
https://youtu.be/biHUTtV4K40?si=9mDDiZ9KeEU54nWN
Cytat z Szaman data 2 grudnia, 2025, 19:40Gdzieś już był horror o nawiedzonej krawcowej, lub nawiedzonej sukience, ale nie przypomnę sobie tytułu.
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 05:48Coraz bliżej katastrofy. Można tylko pocieszać się nieco, że z dwóch wielkich serwisów streamingowych powstanie jeden.
https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/4/breaking-netflix-wins-bidding-war-to-acquire-warner-bros
Coraz bliżej katastrofy. Można tylko pocieszać się nieco, że z dwóch wielkich serwisów streamingowych powstanie jeden.
https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/4/breaking-netflix-wins-bidding-war-to-acquire-warner-bros
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 08:26https://twitter.com/DEADLINE/status/1996747990300873103?t=odgHTjMq0KWvfS6URwiDZw&s=19
Cary-Hiroyuki Tagawa Dies: 'Mortal Kombat, 'Last Emperor' & 'Man In The High Castle' Actor Was 75 https://t.co/tD4ExrbhNA
— Deadline (@DEADLINE) December 5, 2025
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 08:28Szkoda Cary'ego. Odkąd pamiętam kojarzył mi się z arcygroźnym, finałowym bossem. Stało się to po tym, jak w wieku nieodpowiednim obejrzałem "Ostry poker w małym Tokio" biorąc go za poważny film, potem już dzięki Mortal Kombat.
Szkoda Cary'ego. Odkąd pamiętam kojarzył mi się z arcygroźnym, finałowym bossem. Stało się to po tym, jak w wieku nieodpowiednim obejrzałem "Ostry poker w małym Tokio" biorąc go za poważny film, potem już dzięki Mortal Kombat.
Cytat z Mierzwiak data 5 grudnia, 2025, 14:34Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 05:48Coraz bliżej katastrofy. Można tylko pocieszać się nieco, że z dwóch wielkich serwisów streamingowych powstanie jeden.
Oficjalnie:
https://about.netflix.com/en/news/netflix-to-acquire-warner-bros
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 05:48Coraz bliżej katastrofy. Można tylko pocieszać się nieco, że z dwóch wielkich serwisów streamingowych powstanie jeden.
Oficjalnie:
https://about.netflix.com/en/news/netflix-to-acquire-warner-bros
Cytat z Mierzwiak data 5 grudnia, 2025, 14:39Świat ogółem zmierza w coraz gorszym kierunku więc mogę tylko wzruszyć ramionami, choć jest to oczywiście fatalna wiadomość, również dla nośników fizycznych, którymi, tak jak kinami, Netflix po prostu gardzi.
Zadajcie sobie takie pytanie: po co wydawać na płycie, na przykład, nowego Batmana i ładować w to dodatkowe koszty (płyty, tłoczenie, opakowania, dystrybucja), skoro może być on ekskluzywnie dostępny w serwisie i każdy kto będzie chciał go obejrzeć w domu, będzie musiał wykupić subskrypcję?
Spodziewam się również, że filmy Warnera po prostu znikną z iTunes i innych platform PVOD; po co Netflix miałby się dzielić kasą z Apple?
Świat ogółem zmierza w coraz gorszym kierunku więc mogę tylko wzruszyć ramionami, choć jest to oczywiście fatalna wiadomość, również dla nośników fizycznych, którymi, tak jak kinami, Netflix po prostu gardzi.
Zadajcie sobie takie pytanie: po co wydawać na płycie, na przykład, nowego Batmana i ładować w to dodatkowe koszty (płyty, tłoczenie, opakowania, dystrybucja), skoro może być on ekskluzywnie dostępny w serwisie i każdy kto będzie chciał go obejrzeć w domu, będzie musiał wykupić subskrypcję?
Spodziewam się również, że filmy Warnera po prostu znikną z iTunes i innych platform PVOD; po co Netflix miałby się dzielić kasą z Apple?
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 15:26Strasznie irytuje mnie, gdy moje ukochane Red Letter Media nie mogą doczekać się śmierci kin. Wiem, że u nich jest tam tak niesamoiwty syf na widownii, że my chodzimy do multipleksu, jak do opery. Jednak likwidacja kin i ulga z ograniczenia przebywania z idiotami jest krótkowzroczna.
Konsolidacja rynku byłaby pozytywem, ale przecież im będzie bardziej chodzić o eliminację konkurencji niż wzbogacenie oferty planktonem. Zostaną najmocniejsze tytuły.
Strasznie irytuje mnie, gdy moje ukochane Red Letter Media nie mogą doczekać się śmierci kin. Wiem, że u nich jest tam tak niesamoiwty syf na widownii, że my chodzimy do multipleksu, jak do opery. Jednak likwidacja kin i ulga z ograniczenia przebywania z idiotami jest krótkowzroczna.
Konsolidacja rynku byłaby pozytywem, ale przecież im będzie bardziej chodzić o eliminację konkurencji niż wzbogacenie oferty planktonem. Zostaną najmocniejsze tytuły.
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 15:29Kurcze, wychodzi na to, że Zaslav od początku miał to trochę wyprostować i sprzedać za jak największą kwotę. Cała jego misja.
Kurcze, wychodzi na to, że Zaslav od początku miał to trochę wyprostować i sprzedać za jak największą kwotę. Cała jego misja.
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 09:48Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 05:48Coraz bliżej katastrofy. Można tylko pocieszać się nieco, że z dwóch wielkich serwisów streamingowych powstanie jeden.
Rozumiem obawy, ale przyznam że osobiście i czysto subiektywnie ich nie podzielam. Od lat widać, że dla zarządzających Warnerem wytwórnia jest gorącym kartoflem. Przejęcie przez Skydance byłoby zmianą, która niczego nie gwarantuje. A na pewno nie zapewniłaby mądrzejszego zarządzania i lepszych decyzji. Netflix też tego nie gwarantuje, ale ta wytwórnia z pewnością bardziej czuje ducha zmieniających się czasów. Ja jestem pozytywnie nastawiony. Podobnie zresztą mam w przypadku kupna Lucasfilmu przez Disneya. Mimo, że dziś większość negatywnie ocenia ten ruch, wg mnie mogło być dużo gorzej.
Rozumiem obawy, ale przyznam że osobiście i czysto subiektywnie ich nie podzielam. Od lat widać, że dla zarządzających Warnerem wytwórnia jest gorącym kartoflem. Przejęcie przez Skydance byłoby zmianą, która niczego nie gwarantuje. A na pewno nie zapewniłaby mądrzejszego zarządzania i lepszych decyzji. Netflix też tego nie gwarantuje, ale ta wytwórnia z pewnością bardziej czuje ducha zmieniających się czasów. Ja jestem pozytywnie nastawiony. Podobnie zresztą mam w przypadku kupna Lucasfilmu przez Disneya. Mimo, że dziś większość negatywnie ocenia ten ruch, wg mnie mogło być dużo gorzej.
Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2025, 10:12Tylko, że dział filmowy Netflixa jest najczęsciej gwarancją dzieła zupełnie przeźroczystego, nie przeszkadzającego w zabawie telefonem. Widać ten przeźroczysty sznyt nawet w dziełach dawnych mistrzów, chociaż może ten nieszczęsny Fincher tak mocno wlazł w głowę.
Jeśli na placu boju za 10 lat pozostaną Netflix i Disney (bo Amazon może w końcu machnąć ręką na dział video, a jeśli można kupić Warnera, to tym bardziej Universal i Paramount) to przyszłością kina są właśnie ich receptury. Czy jest to przyszłość ekscytująca, to każdy musi sobie odpowiedzieć samemu.
Tylko, że dział filmowy Netflixa jest najczęsciej gwarancją dzieła zupełnie przeźroczystego, nie przeszkadzającego w zabawie telefonem. Widać ten przeźroczysty sznyt nawet w dziełach dawnych mistrzów, chociaż może ten nieszczęsny Fincher tak mocno wlazł w głowę.
Jeśli na placu boju za 10 lat pozostaną Netflix i Disney (bo Amazon może w końcu machnąć ręką na dział video, a jeśli można kupić Warnera, to tym bardziej Universal i Paramount) to przyszłością kina są właśnie ich receptury. Czy jest to przyszłość ekscytująca, to każdy musi sobie odpowiedzieć samemu.
Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2025, 10:58Z drugiej strony mam jakieś poczucie, że wszystko mam podstawione pod nos i jeszcze marudzę. Na przykład to dzięki streamingowi musiał zmienić się rynek kinowy w Polsce, nie ma już premier 3 miesiące póżniej, bo taką ktoś wymyślił strategię, w lipcu to każdy Polak pakuje się w Malucha do Bułgarii, lub w listopadzie akurat szef ma urodziny. Dokonał się też niesamowity postęp technologiczny, zarówno w jakości, jak i dostępie do treści. Także tutaj dostrzegam pozytywną stronę.
Z drugiej strony mam jakieś poczucie, że wszystko mam podstawione pod nos i jeszcze marudzę. Na przykład to dzięki streamingowi musiał zmienić się rynek kinowy w Polsce, nie ma już premier 3 miesiące póżniej, bo taką ktoś wymyślił strategię, w lipcu to każdy Polak pakuje się w Malucha do Bułgarii, lub w listopadzie akurat szef ma urodziny. Dokonał się też niesamowity postęp technologiczny, zarówno w jakości, jak i dostępie do treści. Także tutaj dostrzegam pozytywną stronę.
Cytat z Mierzwiak data 6 grudnia, 2025, 11:06Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 09:48Netflix też tego nie gwarantuje, ale ta wytwórnia z pewnością bardziej czuje ducha zmieniających się czasów.
W jaki sposób czują tego ducha i czym to się objawia?
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 09:48Netflix też tego nie gwarantuje, ale ta wytwórnia z pewnością bardziej czuje ducha zmieniających się czasów.
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 11:36Cytat z Mierzwiak data 6 grudnia, 2025, 11:06Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 09:48Netflix też tego nie gwarantuje, ale ta wytwórnia z pewnością bardziej czuje ducha zmieniających się czasów.
Przyszłością branży jest streaming, nie kino. Netflix przewidział to pierwszy i dlatego od lat jest zdecydowanym numerem 1. Wie też, że musi powiększać swoje portfolio ilościowo, ale też jakościowo. Dlatego wyłożył tak ogromną kasę na Warnera przy okazji likwidując jednego z dwóch największych konkurentów.
Cytat z Mierzwiak data 6 grudnia, 2025, 11:06Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 09:48Netflix też tego nie gwarantuje, ale ta wytwórnia z pewnością bardziej czuje ducha zmieniających się czasów.
Przyszłością branży jest streaming, nie kino. Netflix przewidział to pierwszy i dlatego od lat jest zdecydowanym numerem 1. Wie też, że musi powiększać swoje portfolio ilościowo, ale też jakościowo. Dlatego wyłożył tak ogromną kasę na Warnera przy okazji likwidując jednego z dwóch największych konkurentów.
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 11:39Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2025, 10:12Tylko, że dział filmowy Netflixa jest najczęsciej gwarancją dzieła zupełnie przeźroczystego, nie przeszkadzającego w zabawie telefonem. Widać ten przeźroczysty sznyt nawet w dziełach dawnych mistrzów, chociaż może ten nieszczęsny Fincher tak mocno wlazł w głowę.
Nie sądzę by do nabytych dóbr zastosował model który stosuje dotąd w stosunku 1 do 1. Sami wieszacie psy na Warnerze. Brak sprzedaży lub sprzedaż na rzecz Skydance wg mnie niczego nie zmienią.
Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2025, 10:12Tylko, że dział filmowy Netflixa jest najczęsciej gwarancją dzieła zupełnie przeźroczystego, nie przeszkadzającego w zabawie telefonem. Widać ten przeźroczysty sznyt nawet w dziełach dawnych mistrzów, chociaż może ten nieszczęsny Fincher tak mocno wlazł w głowę.
Nie sądzę by do nabytych dóbr zastosował model który stosuje dotąd w stosunku 1 do 1. Sami wieszacie psy na Warnerze. Brak sprzedaży lub sprzedaż na rzecz Skydance wg mnie niczego nie zmienią.
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 11:42Bardzo subiektywnie dodam, że taka transakcja do dla mnie większy dostęp do filmów. I mi to pasuje. Choć rozumiem, że ktoś jednak wolałby móc filmy obejrzeć najpierw w kinie. Ale raczej nie sądzę, by w przypadku tych najbardziej spektakularnych produkcji to się (na razie) miało zmienić.
Bardzo subiektywnie dodam, że taka transakcja do dla mnie większy dostęp do filmów. I mi to pasuje. Choć rozumiem, że ktoś jednak wolałby móc filmy obejrzeć najpierw w kinie. Ale raczej nie sądzę, by w przypadku tych najbardziej spektakularnych produkcji to się (na razie) miało zmienić.
Cytat z Mierzwiak data 6 grudnia, 2025, 12:12Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 11:36Przyszłością branży jest streaming, nie kino. Netflix przewidział to pierwszy i dlatego od lat jest zdecydowanym numerem 1.
Trochę teraz zmyślasz i retroaktywnie dopisujesz ideologię 🙂 Poczytaj sobie o historii Netfliksa i od czego zaczynali, ewoluując przede wszystkim w alternatywę dla nośników fizycznych. Cały motyw streamingu jako alternatywy dla kin pojawił się w pandemii i to HBO Max coś takiego na poważnie zaproponowało, nie Netflix.
Wie też, że musi powiększać swoje portfolio ilościowo, ale też jakościowo.
Nie potrzebują do tego Warnera a ogólny poziom tego co proponują widzom jasno pokazuje, że jakość nie znajduje się na liście ich priorytetów.
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 11:36Przyszłością branży jest streaming, nie kino. Netflix przewidział to pierwszy i dlatego od lat jest zdecydowanym numerem 1.
Trochę teraz zmyślasz i retroaktywnie dopisujesz ideologię 🙂 Poczytaj sobie o historii Netfliksa i od czego zaczynali, ewoluując przede wszystkim w alternatywę dla nośników fizycznych. Cały motyw streamingu jako alternatywy dla kin pojawił się w pandemii i to HBO Max coś takiego na poważnie zaproponowało, nie Netflix.
Wie też, że musi powiększać swoje portfolio ilościowo, ale też jakościowo.
Nie potrzebują do tego Warnera a ogólny poziom tego co proponują widzom jasno pokazuje, że jakość nie znajduje się na liście ich priorytetów.
Cytat z Mierzwiak data 6 grudnia, 2025, 14:43https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/5/hijhm31z60yvs9vtchce7i26grux7p
Jeszcze będzie z tego paskudna (nie może być inaczej skoro po każdej stronie są okropni ludzie) telenowela i ostatecznie nikt nikogo nie kupi 😛
https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/5/hijhm31z60yvs9vtchce7i26grux7p
Jeszcze będzie z tego paskudna (nie może być inaczej skoro po każdej stronie są okropni ludzie) telenowela i ostatecznie nikt nikogo nie kupi 😛
Cytat z Juby data 6 grudnia, 2025, 19:29Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 09:48Ja jestem pozytywnie nastawiony. Podobnie zresztą mam w przypadku kupna Lucasfilmu przez Disneya. Mimo, że dziś większość negatywnie ocenia ten ruch, wg mnie mogło być dużo gorzej.
Nie mogło być. Żałuję, że żyję w świecie, w którym Lucas sprzedał swoją firmę. Tzn. nie żyję, bo dla mnie poza wyjątkiem w postaci Rogue One, nie sprzedał i nie tykam niczego z tego uniwersum powstałe za kadencji Disneya.
Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2025, 10:58Z drugiej strony mam jakieś poczucie, że wszystko mam podstawione pod nos i jeszcze marudzę. Na przykład to dzięki streamingowi musiał zmienić się rynek kinowy w Polsce, nie ma już premier 3 miesiące póżniej, bo taką ktoś wymyślił strategię, w lipcu to każdy Polak pakuje się w Malucha do Bułgarii, lub w listopadzie akurat szef ma urodziny. Dokonał się też niesamowity postęp technologiczny, zarówno w jakości, jak i dostępie do treści. Także tutaj dostrzegam pozytywną stronę.
Polskie premiery nadal potrafią być znacznie opóźnione (patrz: Nosferatu, albo Tylko nie ty), a zmiany o których piszesz nie były spowodowane obecnością Netflixa, ani żadnego innego streamingu, tylko Internetu w ogóle.
Przykro patrzeć jak kolejne wielkie studio filmowe z ponad stuletnią historią zostaje wykupione (MGM, 20th Century Fox, teraz WB - z tych, które kojarzyłem odkąd byłem dzieciakiem zostały już tylko Universal i Paramount... chyba). Mam tylko nadzieję, że pod wodzą Netflixa logo WB pozostanie na swoim miejscu, filmy studia nadal będą trafiać do kin w szerokiej dystrybucji i będą wydawane na płytach. Obawiam się jednak, że model dystrybucji mocno się zmieni (na gorsze), a filmy WB będą musiały od teraz spełniać pewne normy o wiele częściej niż dotychczas (np. obowiązkowy wątek LGBT).
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 09:48
Ja jestem pozytywnie nastawiony. Podobnie zresztą mam w przypadku kupna Lucasfilmu przez Disneya. Mimo, że dziś większość negatywnie ocenia ten ruch, wg mnie mogło być dużo gorzej.
Nie mogło być. Żałuję, że żyję w świecie, w którym Lucas sprzedał swoją firmę. Tzn. nie żyję, bo dla mnie poza wyjątkiem w postaci Rogue One, nie sprzedał i nie tykam niczego z tego uniwersum powstałe za kadencji Disneya.
Polskie premiery nadal potrafią być znacznie opóźnione (patrz: Nosferatu, albo Tylko nie ty), a zmiany o których piszesz nie były spowodowane obecnością Netflixa, ani żadnego innego streamingu, tylko Internetu w ogóle.
Przykro patrzeć jak kolejne wielkie studio filmowe z ponad stuletnią historią zostaje wykupione (MGM, 20th Century Fox, teraz WB - z tych, które kojarzyłem odkąd byłem dzieciakiem zostały już tylko Universal i Paramount... chyba). Mam tylko nadzieję, że pod wodzą Netflixa logo WB pozostanie na swoim miejscu, filmy studia nadal będą trafiać do kin w szerokiej dystrybucji i będą wydawane na płytach. Obawiam się jednak, że model dystrybucji mocno się zmieni (na gorsze), a filmy WB będą musiały od teraz spełniać pewne normy o wiele częściej niż dotychczas (np. obowiązkowy wątek LGBT).