aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 520 of 533Next
Cytat z Szaman data 2 grudnia, 2025, 19:40

Gdzieś już był horror o nawiedzonej krawcowej, lub nawiedzonej sukience, ale nie przypomnę sobie tytułu.

Tak! Dokładnie ten miałem na myśli!

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Coraz bliżej katastrofy. Można tylko pocieszać się nieco, że z dwóch wielkich serwisów streamingowych powstanie jeden.

https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/4/breaking-netflix-wins-bidding-war-to-acquire-warner-bros

Szkoda Cary'ego. Odkąd pamiętam kojarzył mi się z arcygroźnym, finałowym bossem. Stało się to po tym, jak w wieku nieodpowiednim obejrzałem "Ostry poker w małym Tokio" biorąc go za poważny film, potem już dzięki Mortal Kombat.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 05:48

Coraz bliżej katastrofy. Można tylko pocieszać się nieco, że z dwóch wielkich serwisów streamingowych powstanie jeden.

https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/4/breaking-netflix-wins-bidding-war-to-acquire-warner-bros

Oficjalnie:

https://about.netflix.com/en/news/netflix-to-acquire-warner-bros

Świat ogółem zmierza w coraz gorszym kierunku więc mogę tylko wzruszyć ramionami, choć jest to oczywiście fatalna wiadomość, również dla nośników fizycznych, którymi, tak jak kinami, Netflix po prostu gardzi.

Zadajcie sobie takie pytanie: po co wydawać na płycie, na przykład, nowego Batmana i ładować w to dodatkowe koszty (płyty, tłoczenie, opakowania, dystrybucja), skoro może być on ekskluzywnie dostępny w serwisie i każdy kto będzie chciał go obejrzeć w domu, będzie musiał wykupić subskrypcję?

Spodziewam się również, że filmy Warnera po prostu znikną z iTunes i innych platform PVOD; po co Netflix miałby się dzielić kasą z Apple?

Juby has reacted to this post.
Juby

Jeb*ć kapitalizm!

Dodane pliki:
  • 375_375.jpeg
Juby

Strasznie irytuje mnie, gdy moje ukochane Red Letter Media nie mogą doczekać się śmierci kin. Wiem, że u nich jest tam tak niesamoiwty syf na widownii, że my chodzimy do multipleksu, jak do opery. Jednak likwidacja kin i ulga z ograniczenia przebywania z idiotami jest krótkowzroczna.

Konsolidacja rynku byłaby pozytywem, ale przecież im będzie bardziej chodzić o eliminację konkurencji niż wzbogacenie oferty planktonem. Zostaną najmocniejsze tytuły.

Kurcze, wychodzi na to, że Zaslav od początku miał to trochę wyprostować i sprzedać za jak największą kwotę. Cała jego misja.

Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2025, 05:48

Rozumiem obawy, ale przyznam że osobiście i czysto subiektywnie ich nie podzielam. Od lat widać, że dla zarządzających Warnerem wytwórnia jest gorącym kartoflem. Przejęcie przez Skydance byłoby zmianą, która niczego  nie gwarantuje. A na pewno nie zapewniłaby mądrzejszego zarządzania i lepszych decyzji. Netflix też tego nie gwarantuje, ale ta wytwórnia z pewnością bardziej czuje ducha zmieniających się czasów. Ja jestem pozytywnie nastawiony. Podobnie zresztą mam w przypadku kupna Lucasfilmu przez Disneya. Mimo, że dziś większość negatywnie ocenia ten ruch, wg mnie mogło być dużo gorzej.

Tylko, że dział filmowy Netflixa jest najczęsciej gwarancją dzieła zupełnie przeźroczystego, nie przeszkadzającego w zabawie telefonem. Widać ten przeźroczysty sznyt nawet w dziełach dawnych mistrzów, chociaż może ten nieszczęsny Fincher tak mocno wlazł w głowę.

Jeśli na placu boju za 10 lat pozostaną Netflix i Disney (bo Amazon może w końcu machnąć ręką na dział video, a jeśli można kupić Warnera, to tym bardziej Universal i Paramount) to przyszłością kina są właśnie ich receptury. Czy jest to przyszłość ekscytująca, to każdy musi sobie odpowiedzieć samemu.

Z drugiej strony mam jakieś poczucie, że wszystko mam podstawione pod nos i jeszcze marudzę. Na przykład to dzięki streamingowi musiał zmienić się rynek kinowy w Polsce, nie ma już premier 3 miesiące póżniej, bo taką ktoś wymyślił strategię, w lipcu to każdy Polak pakuje się w Malucha do Bułgarii, lub w listopadzie akurat szef ma urodziny. Dokonał się też niesamowity postęp technologiczny, zarówno w jakości, jak i dostępie do treści. Także tutaj dostrzegam pozytywną stronę.

Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 09:48

Netflix też tego nie gwarantuje, ale ta wytwórnia z pewnością bardziej czuje ducha zmieniających się czasów.

W jaki sposób czują tego ducha i czym to się objawia?

Cytat z Mierzwiak data 6 grudnia, 2025, 11:06

Netflix też tego nie gwarantuje, ale ta wytwórnia z pewnością bardziej czuje ducha zmieniających się czasów.

W jaki sposób czują tego ducha i czym to się objawia?

Przyszłością branży jest streaming, nie kino. Netflix przewidział to pierwszy i dlatego od lat jest zdecydowanym numerem 1. Wie też, że musi powiększać swoje portfolio ilościowo, ale też jakościowo. Dlatego wyłożył tak ogromną kasę na Warnera przy okazji likwidując jednego z dwóch największych konkurentów.

Juby
Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2025, 10:12

Tylko, że dział filmowy Netflixa jest najczęsciej gwarancją dzieła zupełnie przeźroczystego, nie przeszkadzającego w zabawie telefonem. Widać ten przeźroczysty sznyt nawet w dziełach dawnych mistrzów, chociaż może ten nieszczęsny Fincher tak mocno wlazł w głowę.

Jeśli na placu boju za 10 lat pozostaną Netflix i Disney (bo Amazon może w końcu machnąć ręką na dział video, a jeśli można kupić Warnera, to tym bardziej Universal i Paramount) to przyszłością kina są właśnie ich receptury. Czy jest to przyszłość ekscytująca, to każdy musi sobie odpowiedzieć samemu.

Nie sądzę by do nabytych dóbr zastosował model który stosuje dotąd w stosunku 1 do 1. Sami wieszacie psy na Warnerze. Brak sprzedaży lub sprzedaż na rzecz Skydance wg mnie niczego nie zmienią.

Bardzo subiektywnie dodam, że taka transakcja do dla mnie większy dostęp do filmów. I mi to pasuje. Choć rozumiem, że ktoś jednak wolałby móc filmy obejrzeć najpierw w kinie. Ale raczej nie sądzę, by w przypadku tych najbardziej spektakularnych produkcji to się (na razie) miało zmienić.

Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 11:36

Przyszłością branży jest streaming, nie kino. Netflix przewidział to pierwszy i dlatego od lat jest zdecydowanym numerem 1.

Trochę teraz zmyślasz i retroaktywnie dopisujesz ideologię 🙂 Poczytaj sobie o historii Netfliksa i od czego zaczynali, ewoluując przede wszystkim w alternatywę dla nośników fizycznych. Cały motyw streamingu jako alternatywy dla kin pojawił się w pandemii i to HBO Max coś takiego na poważnie zaproponowało, nie Netflix.

Wie też, że musi powiększać swoje portfolio ilościowo, ale też jakościowo.

Nie potrzebują do tego Warnera a ogólny poziom tego co proponują widzom jasno pokazuje, że jakość nie znajduje się na liście ich priorytetów.

https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/5/hijhm31z60yvs9vtchce7i26grux7p

Jeszcze będzie z tego paskudna (nie może być inaczej skoro po każdej stronie są okropni ludzie) telenowela i ostatecznie nikt nikogo nie kupi 😛

Ja jestem pozytywnie nastawiony. Podobnie zresztą mam w przypadku kupna Lucasfilmu przez Disneya. Mimo, że dziś większość negatywnie ocenia ten ruch, wg mnie mogło być dużo gorzej.

Nie mogło być. Żałuję, że żyję w świecie, w którym Lucas sprzedał swoją firmę. Tzn. nie żyję, bo dla mnie poza wyjątkiem w postaci Rogue One, nie sprzedał i nie tykam niczego z tego uniwersum powstałe za kadencji Disneya.

Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2025, 10:58

Z drugiej strony mam jakieś poczucie, że wszystko mam podstawione pod nos i jeszcze marudzę. Na przykład to dzięki streamingowi musiał zmienić się rynek kinowy w Polsce, nie ma już premier 3 miesiące póżniej, bo taką ktoś wymyślił strategię, w lipcu to każdy Polak pakuje się w Malucha do Bułgarii, lub w listopadzie akurat szef ma urodziny. Dokonał się też niesamowity postęp technologiczny, zarówno w jakości, jak i dostępie do treści. Także tutaj dostrzegam pozytywną stronę.

Polskie premiery nadal potrafią być znacznie opóźnione (patrz: Nosferatu, albo Tylko nie ty), a zmiany o których piszesz nie były spowodowane obecnością Netflixa, ani żadnego innego streamingu, tylko Internetu w ogóle.

Przykro patrzeć jak kolejne wielkie studio filmowe z ponad stuletnią historią zostaje wykupione (MGM, 20th Century Fox, teraz WB - z tych, które kojarzyłem odkąd byłem dzieciakiem zostały już tylko Universal i Paramount... chyba). Mam tylko nadzieję, że pod wodzą Netflixa logo WB pozostanie na swoim miejscu, filmy studia nadal będą trafiać do kin w szerokiej dystrybucji i będą wydawane na płytach. Obawiam się jednak, że model dystrybucji mocno się zmieni (na gorsze), a filmy WB będą musiały od teraz spełniać pewne normy o wiele częściej niż dotychczas (np. obowiązkowy wątek LGBT).

PreviousPage 520 of 533Next