aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 521 of 533Next
Cytat z Juby data 6 grudnia, 2025, 19:29
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 09:48

Ja jestem pozytywnie nastawiony. Podobnie zresztą mam w przypadku kupna Lucasfilmu przez Disneya. Mimo, że dziś większość negatywnie ocenia ten ruch, wg mnie mogło być dużo gorzej.

Nie mogło być. Żałuję, że żyję w świecie, w którym Lucas sprzedał swoją firmę. Tzn. nie żyję, bo dla mnie poza wyjątkiem w postaci Rogue One, nie sprzedał i nie tykam niczego z tego uniwersum powstałe za kadencji Disneya.

Mogło. Z mojego punktu widzenia w chwili sprzedaży Lucasfilmu Disneyowi, mijało prawie 30 lat od ostatniego naprawdę  dobrego filmu z serii. Sam Lucas nie miał już serca do Star Wars i nic nie wskazywało na to, że zamierza w ramach tego świata stworzyć cokolwiek. Czy był ktoś kto zapewniłby lepszy los Gwiezdnym Wojnom niż Disney? Pojęcia nie mam, ale raczej nie oczekiwałbym tego np. od Warnera. A tak zamiast niczego od samego Lucasa dostałem kilka co najmniej dobrych filmów i jeden świetny serial. Oczywiście jest sporo rzeczy chybionych, ale ich po prostu nie oglądam. I wbrew tutejszym opiniom nadal mam nadzieję na dobre produkcje z logo Star Wars.

Czemu zakładasz że Lucasfilm musiał zostać sprzedany żeby mogły powstać nowe produkcje marki Star Wars?

Bo chyba w sumie został sprzedany, aby Lucas przeszedł na emeryturę, zrzucił z siebie ciężar i nikt już nie zawracał mu głowy.

No ale to była jego decyzja a nie wyimaginowany warunek powstawania nowych filmów. Priorytetem dla Lucasa były zresztą zarobione na tej sprzedaży pieniądze.

Wydaje mi się, że to była sytuacja która skutkowałaby jedną z dróg:

• Lucas nie chce sam ruszyć z filmami i blokuje innych, bo wie, że i tak w końcu musiałby się zaangażować. Więc nie będzie filmów, bo wie jak to się skończy dla niego.
  • Lucas rusza samemu z kolejnymi filmami i niszczy się jak Coppola w dżungli. Więc nie będzie filmów, bo wie jak to się skończy dla niego.
  • Lucas sprzedaje i zrzuca z siebie ciężar, niczego nie musi, za nic nie odpowiada, nic go nie męczy. Będą filmy.
robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 20:21

Czy był ktoś kto zapewniłby lepszy los Gwiezdnym Wojnom niż Disney?

Nie wyobrażam sobie gorszego losu od tego, co spotkało Star Wars od 2015 roku.

I nie kumam pisania o tym tak, jakby SW "musiało" być kontynuowane. Tyle, ile powstało filmów i seriali w tym temacie do roku 2012 było wystarczające, tak samo jak trylogia Władca Pierścieni mogła pozostać trylogią bez żadnych Hobbitów i kolejnych spin-offów. Enough is enough.

Wolałbyś żeby powstały dwa pierwsze Terminatory i 20 nieudanych kontynuacji, czy żeby nie powstały żadne?

Dlaczego alternatywą jest niepowstanie żadnego Terminatora? Co to za fikołki?

Akurat Terminatorowi bardzo dobrze zrobiłoby zakończenie sprawy na drugiej części, a nawet, nie wiem, czy to świętokradztwo, wykorzystanie zakończenia z placem zabaw i Michaelem Jacksonem. Rozumiem, że lepiej oglądać wiele filmów o lubianej tematyce, niż całe życie katować dwa, ale coś Ci chyba nie wyszło pytanie, Rob 🙂

Zresztą można przecież oglądać też różne klony Terminatora, nawet włoskie 🙂

Ponieważ, jak zresztą wyżej również napisał  Szaman, Lucas nie miał już ochoty na to by tworzyć cokolwiek w tym świecie. Albo więc kompletnie nic, albo sprzedaż. Kupił to Disney i dostałem od niego dwie bardzo dobre produkcje, kilka niezłych i sporo nieudanych. Czy ktoś zrobiłby to lepiej? Nie wiem. Spodziewam się jednak, że bez Disneya nie byłoby nic. Dlatego spytałem o te Terminatory.

Cytat z Szaman data 6 grudnia, 2025, 22:32

Akurat Terminatorowi bardzo dobrze zrobiłoby zakończenie sprawy na drugiej części, a nawet, nie wiem, czy to świętokradztwo, wykorzystanie zakończenia z placem zabaw i Michaelem Jacksonem. Rozumiem, że lepiej oglądać wiele filmów o lubianej tematyce, niż całe życie katować dwa, ale coś Ci chyba nie wyszło pytanie, Rob 🙂

Zresztą można przecież oglądać też różne klony Terminatora, nawet włoskie 🙂

W moim pytaniu nie było takiej opcji jak tylko dwa Terminatory 😉

Jak dobrze wiecie, ja generalnie preferuję oglądanie filmów w kinie. Więc z mojej całkowicie osobistej perspektywy ten deal jest chujowy. Patrząc na to szerzej, nie z perspektywy typowego współczesnego konsumenta, który może mieć wszystko na kilka kliknięć, jest on też chujowy. Grace wypunktowała wczoraj wiele implikacje, które mógłby za sobą pociągnąć:

Juby has reacted to this post.
Juby
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 22:41

Ponieważ, jak zresztą wyżej również napisał  Szaman, Lucas nie miał już ochoty na to by tworzyć cokolwiek w tym świecie. Albo więc kompletnie nic, albo sprzedaż. Kupił to Disney i dostałem od niego dwie bardzo dobre produkcje, kilka niezłych i sporo nieudanych. Czy ktoś zrobiłby to lepiej? Nie wiem. Spodziewam się jednak, że bez Disneya nie byłoby nic.

I świat kręciłby się dalej 🙂 Mówimy o rozrywce, nie o leku na raka, naprawdę nic by się nie stało - i piszę to z pozycji fana - gdyby Rogue One czy Andor nigdy nie powstały.

Oczywiście najpierw Prequele a później Przebudzenie Mocy pokazały, ile w tym wciąż tkwi kasy do zarobienia, ale dekadę później Gwiezdne Wojny są w tak fatalnym miejscu, że chyba każdy dostrzega dzisiaj, że Disney tę markę zwyczajnie zaorał. Może to tylko moje życzeniowe myślenie, bo z całego serca życzę tym filmom jak najgorzej, ale nadchodzące Mandalorian & Grogu oraz Starfighter chyba mało kogo interesują?

Naprawdę nie wszystko, co odniosło sukces, musi mieć kontynuację i choć wiadomo z jakich powodów kręci się sequele, to jednak lista filmów które były hitami a które (miejmy nadzieję, że na zawsze) pozostaną samodzielnymi produkcjami jest mimo wszystko spora.

Juby has reacted to this post.
Juby
Cytat z Mierzwiak data 6 grudnia, 2025, 23:21

Ponieważ, jak zresztą wyżej również napisał  Szaman, Lucas nie miał już ochoty na to by tworzyć cokolwiek w tym świecie. Albo więc kompletnie nic, albo sprzedaż. Kupił to Disney i dostałem od niego dwie bardzo dobre produkcje, kilka niezłych i sporo nieudanych. Czy ktoś zrobiłby to lepiej? Nie wiem. Spodziewam się jednak, że bez Disneya nie byłoby nic.

I świat kręciłby się dalej 🙂 Mówimy o rozrywce, nie o leku na raka, naprawdę nic by się nie stało - i piszę to z pozycji fana - gdyby Rogue One czy Andor nigdy nie powstały.

Dokładnie, to tylko rozrywka. Jednocześnie - i piszę to z pozycji fana - fajnie, że te produkcje jednak powstały (u mnie na liście jest The Last Jedi), nawet jeśli reszta im nie dorasta, a Disney nie okazał się właściwym (przynajmniej na razie) domem dla Star Wars.

Swoją drogą fajny mail od Netfliksa:

We recently announced that Netflix will acquire Warner Bros., including its film and television studios, HBO Max and HBO. This unites our leading entertainment service with Warner Bros.’ iconic stories, bringing some of the world’s most beloved franchises like Harry Potter, Friends, The Big Bang Theory, Casablanca, Game of Thrones and the DC Universe together with Stranger Things, Wednesday, Squid Game, Bridgerton and KPop Demon Hunters.

Casablanca, jedna z moich ulubionych franczyz! 🙂

Aż sprawdziłem, czy Casablanca ma jednak jakiś zapomniany sequel jak Chinatown, albo Gorączka sobotniej nocy, no ale nie ma 🙂

Ma spin-off

A rzeczywiście, jak ja to przegapiłem. W 1983 szybko skasowano serialowy prequel z Davidem Soulem i Rayem Liottą.

Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 22:22

Wolałbyś żeby powstały dwa pierwsze Terminatory i 20 nieudanych kontynuacji, czy żeby nie powstały żadne?

Żeby nie powstały żadne. Seria mogła mieć tylko dwa filmy. Byłbym też zadowolony gdyby zakończyła się na przesadnie hejconej trójce.

Ponieważ, jak zresztą wyżej również napisał  Szaman, Lucas nie miał już ochoty na to by tworzyć cokolwiek w tym świecie. Albo więc kompletnie nic, albo sprzedaż.

Bez chwili zastanowienia brałbym nic. Uwielbiam Rogue One, Andor był niezły, resztę pominę milczeniem.

Cytat z Juby data 7 grudnia, 2025, 19:03
Cytat z robgordon data 6 grudnia, 2025, 22:22

Żeby nie powstały żadne. Seria mogła mieć tylko dwa filmy. Byłbym też zadowolony gdyby zakończyła się na przesadnie hejconej trójce.

Ponieważ, jak zresztą wyżej również napisał  Szaman, Lucas nie miał już ochoty na to by tworzyć cokolwiek w tym świecie. Albo więc kompletnie nic, albo sprzedaż.

Bez chwili zastanowienia brałbym nic. Uwielbiam Rogue One, Andor był niezły, resztę pominę milczeniem.

W moim pytaniu o Terminatora nie było opcji 2 filmów. Albo pierwsze dwa i nieudane kontynuacje, albo nic. Nic kompletnie.

PreviousPage 521 of 533Next