Newsy filmowe
Cytat z Juby data 7 grudnia, 2025, 19:25No to nie rozumiem pytania 🙂 Jak to się ma do sytuacji Star Wars? Gdyby Disney nie kupiło Lucasfilmu to nagle zniknęłyby epizody 1-6 i cała reszta twórczości z tego świata z 35 lat i nie miałbym nic?
Jestem zdania, że "enough is enough". Są serie tak luźno ze sobą związane, że można je ciągnąć w nieskończoność i jak dla mnie spoko (Bond, Godzille, Batmany), ale większości trzeba po prostu dać odejść zanim zostanie zaorana. Od mielenia w kółko tego samego i wywlekania zwłok wolałbym kreowanie nowych. A ile takich powstało w ostatnich 5 latach? Knives Out, Diuny, Smile, Terrifier i może jeszcze coś z horrorów. Lucas nie chciał już tworzyć w temacie SW? No i okej, trzeba było to zostawić w spokoju. Byłoby lepiej od tego, co zrobiono z tą marką od 2015 roku.
No to nie rozumiem pytania 🙂 Jak to się ma do sytuacji Star Wars? Gdyby Disney nie kupiło Lucasfilmu to nagle zniknęłyby epizody 1-6 i cała reszta twórczości z tego świata z 35 lat i nie miałbym nic?
Jestem zdania, że "enough is enough". Są serie tak luźno ze sobą związane, że można je ciągnąć w nieskończoność i jak dla mnie spoko (Bond, Godzille, Batmany), ale większości trzeba po prostu dać odejść zanim zostanie zaorana. Od mielenia w kółko tego samego i wywlekania zwłok wolałbym kreowanie nowych. A ile takich powstało w ostatnich 5 latach? Knives Out, Diuny, Smile, Terrifier i może jeszcze coś z horrorów. Lucas nie chciał już tworzyć w temacie SW? No i okej, trzeba było to zostawić w spokoju. Byłoby lepiej od tego, co zrobiono z tą marką od 2015 roku.
Cytat z Juby data 8 grudnia, 2025, 17:39https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/8/paramount-goes-nuclear-with-108-billion-hostile-offer-to-derail-netflixs-warner-bros-acquisition
$108,4 miliarda to więcej niż $82,7 miliarda. Ciekawe jak to się teraz potoczy...
$108,4 miliarda to więcej niż $82,7 miliarda. Ciekawe jak to się teraz potoczy...
Cytat z robgordon data 8 grudnia, 2025, 18:47Cytat z Juby data 7 grudnia, 2025, 19:25No to nie rozumiem pytania 🙂 Jak to się ma do sytuacji Star Wars? Gdyby Disney nie kupiło Lucasfilmu to nagle zniknęłyby epizody 1-6 i cała reszta twórczości z tego świata z 35 lat i nie miałbym nic?
Wydawało mi się, że to jasne. Mój błąd, najwyraźniej tylko w mojej głowie brzmiało to wystarczająco zrozumiale 😉
Pisałem o tym, że mimo wszystko nie żałuję, że Disney kupił Star Wars. Bo gdyby tego nie zrobił, to SW zostałoby w rękach Lucasa i prawdopodobnie po Świętej Trylogii nie dostałbym nic dobrego z tego świata, albo Lucasfilm kupiłby kto inny, co wcale nie gwarantowałoby, że powstaną lepsze produkcje. Innymi słowy, cieszy mnie, że powstały E7 i zwłaszcza E8, oba sezony Andora i Rogue 1 (i pewnie zupełnie się narażę, ale nawet Solo stawiam po stronie plusów), mimo, że jednocześnie powstało sporo rzeczy niepotrzebnych i niedobrych. Wielokrotnie pisałeś, że z disnejowskich Star Wars nic Ci się nie podoba, więc zadanie Ci pytania, czy żałujesz, że Disney kupił SW byłoby bez sensu, bo odpowiedź jest oczywista. Dlatego postanowiłem użyć analogii i spytać o hipotetyczną serię z Terminatorami i masą nieudanych sequeli, która podobnie jak dla mnie disneyowskie Gwiezdne Wojny, miałaby dla Ciebie znaczące plusy (jak rozumiem dokładnie dwa), ale też zdecydowanie więcej minusów.
Cytat z Juby data 7 grudnia, 2025, 19:25No to nie rozumiem pytania 🙂 Jak to się ma do sytuacji Star Wars? Gdyby Disney nie kupiło Lucasfilmu to nagle zniknęłyby epizody 1-6 i cała reszta twórczości z tego świata z 35 lat i nie miałbym nic?
Wydawało mi się, że to jasne. Mój błąd, najwyraźniej tylko w mojej głowie brzmiało to wystarczająco zrozumiale 😉
Pisałem o tym, że mimo wszystko nie żałuję, że Disney kupił Star Wars. Bo gdyby tego nie zrobił, to SW zostałoby w rękach Lucasa i prawdopodobnie po Świętej Trylogii nie dostałbym nic dobrego z tego świata, albo Lucasfilm kupiłby kto inny, co wcale nie gwarantowałoby, że powstaną lepsze produkcje. Innymi słowy, cieszy mnie, że powstały E7 i zwłaszcza E8, oba sezony Andora i Rogue 1 (i pewnie zupełnie się narażę, ale nawet Solo stawiam po stronie plusów), mimo, że jednocześnie powstało sporo rzeczy niepotrzebnych i niedobrych. Wielokrotnie pisałeś, że z disnejowskich Star Wars nic Ci się nie podoba, więc zadanie Ci pytania, czy żałujesz, że Disney kupił SW byłoby bez sensu, bo odpowiedź jest oczywista. Dlatego postanowiłem użyć analogii i spytać o hipotetyczną serię z Terminatorami i masą nieudanych sequeli, która podobnie jak dla mnie disneyowskie Gwiezdne Wojny, miałaby dla Ciebie znaczące plusy (jak rozumiem dokładnie dwa), ale też zdecydowanie więcej minusów.
Cytat z Juby data 9 grudnia, 2025, 16:01Cytat z robgordon data 8 grudnia, 2025, 18:47Pisałem o tym, że mimo wszystko nie żałuję, że Disney kupił Star Wars. Bo gdyby tego nie zrobił, to SW zostałoby w rękach Lucasa i prawdopodobnie po Świętej Trylogii nie dostałbym nic dobrego z tego świata
Wolałbym, aby zostało tak jak było do 2012, nawet gdybym nie lubił prequeli i seriali animowanych z XXI wieku, niż kontynuowania sagi w sposób, w jaki zrobił to Disney.
Cytat z robgordon data 8 grudnia, 2025, 18:47Pisałem o tym, że mimo wszystko nie żałuję, że Disney kupił Star Wars. Bo gdyby tego nie zrobił, to SW zostałoby w rękach Lucasa i prawdopodobnie po Świętej Trylogii nie dostałbym nic dobrego z tego świata

Wolałbym, aby zostało tak jak było do 2012, nawet gdybym nie lubił prequeli i seriali animowanych z XXI wieku, niż kontynuowania sagi w sposób, w jaki zrobił to Disney.
Cytat z robgordon data 9 grudnia, 2025, 18:38Cytat z Juby data 9 grudnia, 2025, 16:01Cytat z robgordon data 8 grudnia, 2025, 18:47Pisałem o tym, że mimo wszystko nie żałuję, że Disney kupił Star Wars. Bo gdyby tego nie zrobił, to SW zostałoby w rękach Lucasa i prawdopodobnie po Świętej Trylogii nie dostałbym nic dobrego z tego świata
Nie takie było pytanie 😉 Ale zostawmy już, jest tyle innych ciekawych tematów.
Cytat z Juby data 9 grudnia, 2025, 16:01Cytat z robgordon data 8 grudnia, 2025, 18:47Pisałem o tym, że mimo wszystko nie żałuję, że Disney kupił Star Wars. Bo gdyby tego nie zrobił, to SW zostałoby w rękach Lucasa i prawdopodobnie po Świętej Trylogii nie dostałbym nic dobrego z tego świata
Nie takie było pytanie 😉 Ale zostawmy już, jest tyle innych ciekawych tematów.
Cytat z Mierzwiak data 9 grudnia, 2025, 19:14Co powstanie gdy wrzucicie do fotoszopowego blendera Chrisa Pratta, Ryana Reynoldsa i Alana Ritchsona?
https://youtu.be/7H7Djx17l8Y?si=5raNHBgjsEjxNvhy
Co powstanie gdy wrzucicie do fotoszopowego blendera Chrisa Pratta, Ryana Reynoldsa i Alana Ritchsona?

Cytat z Marek Pilarski data 9 grudnia, 2025, 20:01A tutaj Rebecca Ferguson, i kilka innych znanych nazwisk, w czymś, co wygląda jak brytyjska Akademia Pana Kleksa.
https://www.youtube.com/watch?v=_UFhePH68Ac
A tutaj Rebecca Ferguson, i kilka innych znanych nazwisk, w czymś, co wygląda jak brytyjska Akademia Pana Kleksa.
Cytat z Szaman data 9 grudnia, 2025, 21:28https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1998471928945021067
Today’s Boston Globe newspaper includes an segment for “the engagement of Emma Harwood and Charlie Thompson”
The trailer for ‘THE DRAMA’, starring Robert Pattinson and Zendaya, releases tomorrow pic.twitter.com/a534tu6WyD
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) December 9, 2025
Cytat z Szaman data 9 grudnia, 2025, 23:14Postać raczej nieznana poza gronem fanatyków, ale też wieloletni współpracownik Bruce'a i Sama. Już trzecia osoba w tym roku z tej najbardziej oryginalnej ekipy.
https://twitter.com/SamRaimiUpdates/status/1998509611973018001?t=uqtPZopKGjbi_jFAz2wXnQ&s=19
Postać raczej nieznana poza gronem fanatyków, ale też wieloletni współpracownik Bruce'a i Sama. Już trzecia osoba w tym roku z tej najbardziej oryginalnej ekipy.
Josh Becker has unfortunately passed away.
He was a filmmaker, writer & a part of the original crew members of The Evil Dead.
May he rest in peace. pic.twitter.com/BhaJQKmrwB
— Sam Raimi Updates (@SamRaimiUpdates) December 9, 2025
Cytat z Szaman data 10 grudnia, 2025, 16:16Niezły zwiastun, chociaż data premiery dość podejrzana. Może uznali, że branża jeszcze nie jest aż tak skłonna nagradzać Pattinsona i Zendayę, a może więcej w tym czarnej komedii.
Niezły zwiastun, chociaż data premiery dość podejrzana. Może uznali, że branża jeszcze nie jest aż tak skłonna nagradzać Pattinsona i Zendayę, a może więcej w tym czarnej komedii.
Cytat z Mierzwiak data 10 grudnia, 2025, 16:23W komentarzach na World of Reel krąży spoiler, nie wiem czy prawdziwy ale jeśli tak to jest to yyy, no dość specyficzny pomysł na fabułę.
W komentarzach na World of Reel krąży spoiler, nie wiem czy prawdziwy ale jeśli tak to jest to yyy, no dość specyficzny pomysł na fabułę.
Cytat z Mierzwiak data 10 grudnia, 2025, 16:33Rzekomo Zendaya wyznaje Robertowi że [spoiler title=""]w szkole średniej planowała przynieść broń i rozstrzelać swoich kolegów i koleżanki.[/spoiler]
Rzekomo Zendaya wyznaje Robertowi że
Cytat z Szaman data 10 grudnia, 2025, 16:38W sumie pasuje do elementów zwiastuna.
[spoiler title=""]
Może z tym policzkowaniem to początek tego, jak narasta w niej przemoc.
[/spoiler]
To film gościa od Dream Scenario z Cagem, więc spodziewałem się, że napiszesz, że okazuje się kosmitą, albo jakimś gatunkiem świerszcza 🙂
W sumie pasuje do elementów zwiastuna.
Może z tym policzkowaniem to początek tego, jak narasta w niej przemoc.
To film gościa od Dream Scenario z Cagem, więc spodziewałem się, że napiszesz, że okazuje się kosmitą, albo jakimś gatunkiem świerszcza 🙂
Cytat z Szaman data 10 grudnia, 2025, 16:50Kevin Smith nakręci kolejną część Jaya i Cichego Boba
https://www.worldofreel.com/blog/2025/12/10/kevin-smith-to-shoot-jay-and-silent-bob-store-wars-next-year
Kevin Smith nakręci kolejną część Jaya i Cichego Boba
Cytat z robgordon data 10 grudnia, 2025, 18:02Cytat z Szaman data 10 grudnia, 2025, 15:08https://youtu.be/MkJYSkaygi4?si=r5a_XH2kAbFjsLU-
Polski tytuł Dramat. Szkoda, Drama byłby lepszy.
Cytat z Szaman data 10 grudnia, 2025, 15:08
Polski tytuł Dramat. Szkoda, Drama byłby lepszy.
Cytat z Szaman data 10 grudnia, 2025, 18:39https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1998809340560437671
https://twitter.com/BDisgusting/status/1998809162030133471
First look at ‘IN THE BLINK OF AN EYE’,
• Directed ‘Wall-E’ and ‘Finding Nemo’ director Andrew Stanton
• Follows 3 storylines, from past, present & future, that span thousands of years and represent the circle of life pic.twitter.com/FqHRFJiI8Y
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) December 10, 2025
A brave girl and her friends must escape a kids television show in BUDDY, the new nightmare from V/H/S/Halloween and Adult Swim's Yule Log director Casper Kelly.
Cristin Milioti, Delaney Quinn, Topher Grace, Keegan-Michael Key, Michael Shannon, and Patton Oswalt star. pic.twitter.com/ezcC2SJ7YO
— Bloody Disgusting (@BDisgusting) December 10, 2025