aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 85 of 533Next

Kino, potem płyty, potem 9 miesięcy po kinie Netflix, potem kiedyś tam Disney Plus. No nie brzmi to jakoś intrygująco przy dzisiejszym tempie wypalania zainteresowania blockbusterami, ale pewnie ładnie się klika 🙂

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Zwiastun odrestaurowanego w 4K Basic Instinct:

PS. O takie coś sobie wczoraj zamówiłem na dzień dziecka 😛

https://www.zavvi.com/blu-ray/basic-instinct-4k-ultra-hd-collector-s-edition-includes-blu-ray/13031638.html

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Pierwszy plakat Obecności 3

Jest i zwiastun

Nie wiem dlaczego, ale wygląda jak tani sequel prosto na DVD. Może przez to, że wiele scen plenerowych pachnie green screenem lub studiem.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Moja szczęka nie przetrwa tego roku.

Szaman
Cytat z Szaman data Kwiecień 22, 2021, 14:15

Jest i zwiastun

https://youtu.be/h9Q4zZS2v1k

Ta seria jeszcze istnieje?

Lepiej by trailer Reminiscence dali albo drugi Diuny

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Z cyklu "piątek zawsze przynosi niespodziewane newsy". Kapitan Ameryka to Chris Evans i na ten moment przygody nowej postaci mnie nie interesują, może zmienię zdanie po serialu. Czyli Ironheart to też tylko wstęp do zastąpienia Roberta w roli Iron Mana?

Mam takie wrażenie, że seriale które zapowiadały się jako poboczne spin-offy tak naprawdę mają służyć gładkiej podmianie weteranów. A z czego tutaj się cieszyć, gdy umiarkowanie utalentowanego aktora zastępuje drewno. Z czego się radować gdy Kapitan Ameryka, Iron Man i Czarna Pantera byli wyrazistymi bohaterami, teraz będą jedną postacią, walczącego z uprzedzeniami herosa w trzech wariantach, gdy ich różnorodna tematyka zostanie zastąpiona tematyką rasizmu w trzech wariantach.

A wszelki sprzeciw wobec takich przenudnych działań zostanie zbyty zaprogramowanym wstydem, epitetem rasisty nakazującym powrót do szeregu.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Nie widziałem serialu, ale tego, że pójdzie to w tym kierunku, można było się chyba spodziewać już po ostatnich Avengersach i w sumie chyba także komiksach. Co do samej postaci - jest coś w serialu albo poprzednich filmach, co by wskazywało na to, że Sam Wilson to Kapitan Ameryka, Iron Man i Czarna Pantera w jednym? Serio pytam. 😛

Choć w tym artykule na THR nie ma nawet potwierdzonej informacji, że właśnie będzie to film Sama Wilson. To jedynie ich spekulacja, choć myślę, że trafna.

Nie o to mi chodziło, chodzi mi o to, że teraz trzech dotąd różnych bohaterów będzie zajmować się tą samą tematyką. Co będzie po prostu nudne i zniechęcające.

A w ostatnim odcinku Falcon

Spoiler
zostaje nowym Kapitanem Ameryką i tak jest od tej pory nazywany.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Czarna Pantera zajmuje się wpływem Zachodu na niszczenie afrykańskiej kultury, Falcon, a teraz już Kapitan zajmuje się uprzedzeniami rasowymi w amerykańskiej armii i społeczeństwie, strzelam, że Ironheart będzie zajmowała się rasizmem w świecie nauki i amerykańskiego szkolnictwa.

W armii w Falconie nie ma żadnych uprzedzeń rasowych. W kwestii społeczeństwa nie chodzi też o żaden rasizm. Więcej, pierwszy sezon idealnie zamyka wszelkie tematy rasowe i nie pozostawia wrażenia, że cokolwiek będzie w tym temacie kontynuowane. Za to otwiera ścieżki do

Spoiler
Secret Empire czy innego Thunderbolts
brzmi chyba jak nieco bardziej wiarygodny pomysł na Capa 4 🙂

Ja pójde w drugą strone i powiem, że dla mnie Captain 4 to obecnie topka wyczekiwanych projektów Marvela. Nie widzę żadnej różnicy między poziomem aktorstwa Mackiego a Evansa a sam nigdy nie byłem wielkim fanem większości oryginalnego składu Avengers (nawet jak nie odmawiam tego, że to są w większości świetne postaci będące wzorem jak budować bohatera w serii rozrywkowej) i Cap 4 w formie sequela FATWS brzmi dla mnie świetnie. Zwłaszcza, że Spellman to naprawdę dobry scenarzysta któremu jedynie pandemia pokrzyżowała ewidentnie plany w finale, ma jednak wizje, pomysły, nie jest pretensjonalny i wyciąga mnóstwo ze swoich bohaterów. Obstawiam, że w tym filmie poza Samem pojawią się Bucky czy Walker co tylko zwieksza moje zainteresowanie.

Nie przesadzajmy też z tym zamienianiem całego składu na ich czarnoskóre odpowiedniki. Zwłaszcza, że (naprawdę zachęcam w tej kwestii do obejrzenia FATWS i wyrobienia sobie własnego zdania oglądając) nie musi to być tak proste i oklepane podejście do kwestii rasowych jak w BP. Obstawiam, że w Capie 4 w ogóle nie będzie to miało znaczenia, podobnie w Ironheart która raczej będzie bardzo mocno powiązana z "Armor Wars" i nie będzie na to czasu. No i nie zapominajmy, że nadal mimo wszystko Marvel wprowadza bohaterów każdej nacji i z każdego zakątka wszechświata więc to też nie dramatyzujmy, że nagle zamieni się MCU w historie o rasiźmie zwłaszcza, że dominujący będą nadal biali bohaterowie. Samo MCU będzie mieć też raczej zbyt wielu pierwszoplanowych bohaterów aby wytyczyć ścisłą najważniejszą grupę, jak było do tej pory. A jeśli tak będzie to pewnie prędzej znajdą się tam Strange czy Parker.

Evans natomiast mam nadzieje, że razem z Downeyem i Scarlett  jeśli kiedykolwiek wrócą to na finał całego MCU. Oddanie komuś tarczy (zwłaszcza jak będzie stać za tym cała historia nieco ambitniejsza niż "Sam prosze, tutaj tarcza, dowodzisz avengersami") nie wpłynie na ich dziedzictwo a przez dodawanie kolejnych podrozdziałów do ich zakończonych historii będziemy się tylko niebezpiecznie zbliżać do popsucia historii które zakończone są w swojej kategorii wagowej doskonałe.

Szaman

A w sumie może i dobrze prawisz, a ja zbytnio dramatyzowałem przed snem 🙂

Kuba has reacted to this post.
Kuba
Cytat z Kuba data Kwiecień 24, 2021, 10:44

Nie widzę żadnej różnicy między poziomem aktorstwa Mackiego a Evansa

Nie musisz, ale jest powód dla którego Evans jest tak lubiany, a Macki.... yyyy... po prostu jest taki aktor? Nie chodzi tylko o aktorstwo ale o, krótko mówiąc, wszystko.

No i jak długo będziemy tłumaczyć finały seriali MCU pandemią? 🙂 Na filmy jakimś cudem to nie wpływa. (Pomijając ewentualne opóźnienia w zdjęciach / premierach)

Ja jestem bardzo daleki od "Łeeee, MCU po Endgame się skończyło!" ale mimo wszystko uważam że COŚ się faktycznie skończyło, a z nadchodzących projektów (których ilość przytłacza) moja uwaga zdecydowanie kieruje się w stronę produkcji sci-fi.

Ale Evans jest lubiany przez MCU, które dało mu rolę idealną pod jego talenty. Wcześniej też był po prostu aktorem, który jest. 😛

A Mackiemu nie dano? Mowimy o aktorze który też jest w MCU. Sprawdził się w swojej roli, ale serca widowni nie podbił. Po serialu chyba również.

Tak to jest chyba z tymi drugoplanowymi postaciami w MCU. Wanda do czasu WandaVision też "nikogo" nie obchodziła. Czy po serialu Anthony Mackie urósł w oczach fanów? Wydaje mi się, że minęło zbyt mało czasu, żeby móc to określić. Poza tym nie widziałem serialu, więc nie wiem, jak przedstawiono tę postać.

Zależy. W miejscach w internecie gdzie zaglądam Mackie zbiera wielkie brawa za serial i nagły przypływ fanów jest dość zauważalny. Chociaż nadal raczej Stan zgarnia więcej pochwał. Nie poznamy na razie wyników oglądalności poszczególnych odcinków więc pewnie dopiero wyniki Capa 4 pokaża jak bardzo ludzi interesuje Mackie i Sam jako kapitan. Pamiętajmy też jednak, że Mackie zawsze był aktorem który przy promocjach stał jednak w cieniu. Był znany z tego, że miał świetną chemie z Sebastianem i Hollandem, tyle. Oczywiście, nadal wątpliwe aby posiadał taki medialny dar jak Evans, ale dajmy szanse. Szaman wspominał o aktorstwie i do tego piłem.

Co do pandemii i finału - nie chce usprawiedliwiać go w całości. Jak pisałem, jest najgorszym odcinkiem serialu. Posiada fatalne sceny a ostatni monolog Sama nieco (ale nieco) zaburza najlepszy wątek serialu. Niemniej nadal zamyka produkcje lepiej niż finał WV i w żadnym miejscu nie sugeruje, że droga którą przeszli bohaterowie może za 20 minut zostac wyrzucona do kosza. Dlatego twierdze, że w Captain 4 ewentualne tematy rasowe nie będą miały żadnego znaczenia podobnie jak nie będzie istniał temat problemów Sama z tarczą.

Co do wpływu na filmy to ja bym się jeszcze wstrzymał. Ile dużych produkcji nakręconych przy obostrzeniach i ograniczeniach widzieliśmy? Nie spodziewam się żadnej różnicy, ale nie mamy na razie pewnosci.

COŚ się skończyło i dobrze. Kiedyś musiało i lepiej że w ten sposób. Teraz MCU musi stworzyć się na nowo (co samo w sobie już jest dla mnie mocnym argumentem za czekaniem na każdy projekt) i wybudować nowe COŚ. Także niech próbują idąc do przodu z nowymi postaciami czy dotychczasowym drugim/trzecim planem bez awaryjnego sięgania po postaci już wyeksplatowane.

Cytat z Kuba data Kwiecień 24, 2021, 14:15

COŚ się skończyło i dobrze. Kiedyś musiało i lepiej że w ten sposób. Teraz MCU musi stworzyć się na nowo (co samo w sobie już jest dla mnie mocnym argumentem za czekaniem na każdy projekt) i wybudować nowe COŚ. Także niech próbują idąc do przodu z nowymi postaciami czy dotychczasowym drugim/trzecim planem bez awaryjnego sięgania po postaci już wyeksplatowane.

Chodziło mi raczej o to, że jakby nie patrzeć to wcześniej było wrażenie zmierzania w konkretnym celu, bo wiadomo było że wszystko prowadzi do wielkiego finału z Thanosem i Kamieniami. Teraz tego, póki co, brakuje i chociaż wcześniej to wykluczałem, to jednak widzę u siebie bardzo duży spadek zainteresowania tym cyklem (wczorajszy news o Kapitanie 4 w ogóle nie przyspieszył mi tętna), czy wręcz efektownymi blockbusterami w ogóle. Mimo wszystko bardzo czekam na kolejne przygody Spider-Mana, Thora i Strażników Galaktyki, a nawet, mówiąc szczerze, kolejny film z Kapitan Marvel interesuje mnie bardziej niż jakiś Shang-Chi czy większość z 396 zapowiedzianych seriali.

PreviousPage 85 of 533Next