aby założyć posty i tematy.

Batman

PreviousPage 7 of 18Next

Reevesowi tutaj znacznie bliżej do Finchera niż do Nolana, nawet jeśli Fincher nigdy nie nakręcił niczego komiksowego.

Szaman has reacted to this post.
Szaman
Cytat z Szaman data październik 16, 2021, 22:34

Można to zbyć, że to takie czepianie się rodem z forum Filmwebu. Ale moim zdaniem takie rzeczy wpływają na dramaturgię. Batman nie musi obawiać się kul w żadnej ilości, noży, ognia, wybuchu, to czego ma się obawiać? Poza tym pokazują jednak jakieś jego rany, obrażenia, zniszczenia kostiumu, a potem idzie sobie pod takim ostrzałem jaki powaliłby Terminatora, czy RoboCopa.

Tak, właśnie to takie czepianie się 😉 A poważnie. Batman to kozak. I potrzebuje takich kozackich scen, nawet jeśli są na bakier z logiką. To coś w stylu one-linerów rzucanych w filmach akcji. W chwili ostatecznego zagrożenia Bruce Willis lub inny Mel Gibson zawsze znajdzie chwilę na dobry żart. Nawet z lufą przy skroni. Mimo, że logiki w tym żadnej. I tak pewnie jest tutaj. Gorzej by było, gdyby scenariusz czy konkretne decyzje bohaterów były nielogiczne. Wtedy miałby to wpływ na dramaturgię. Scena na którą zwróciłeś uwagę to zwykły fanservice.

No dobra, przyjmuję to tłumaczenie 🙂

Nie przyjmuj, krytykuj. W tym cała zabawa, żeby się spierać 😉

Wiem. Ale lubię jak ktoś mnie przekona do zmiany zdania i wskaże jakieś elementy czy ścieżki których nie dostrzegam. Chyba często to widać na forum 🙂

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Jeszcze co do Nolana, jego Batmany są poważne, ale nie przygnębiające. Tutaj natomiast wylewa się taka przygnębiająca melancholia, poczucie beznadziei, smutek chwytający za gardło. Utwór Nirvany idealnie nadał ton kampanii, ktoś zasłuzył na premię. Czyli kubek z Batmanem, albo okolicznościową czapeczkę 🙂

Mega mnie jaraja ujęcia jasno potwierdzające jak zryta jest psychika Bruca. To może być najlepszy i najmocniejszy element całego filmu, to wrycie się w to co jest w głowie Batmana.

Co do ewentualnych zarzutów wobec nielogiczności tego ile Batman jest w stanie przyjąć na klatę. Pamiętajmy, że Reeves jest znany z tego, że poświęca logikę i realizm taki czysto techniczny na rzecz historii czy nastroju danej sceny. Z taką świadomością trzeba oglądać jego filmy. Przy jego Małpach sens i rozsądek są gwałcone regularnie i jak ktoś nie umie przymknąć oka na pewne "absurdy" to zapewne kończy po każdym seansie na oddziale intensywnej terapii. Jednocześnie każda taka scena czemuś służy, służy opowieści i budowaniu wizji czy portretu danego bohatera. To nie jest brak uwagi, niedopatrzenie a zupełnie samoswiadoma, pełna kontroli artystyczna decyzja. Więc obstawiam, że jeśli tu Batman przyjmie kanonadę armii Stanów Zjednoczonych na klatę i nawet się nie poruszy to w szerszej perspektywie może mieć to sens i spore znaczenie dla opowieści. Oczywiście może być inaczej, ale jednak ciągle mam świeżo w pamięci rajd dziewczynki przez obóz uwięzionych małp 😉

Bardzo odważna jest stylistyka tego filmu. On nie wygląda jak wysokobudżetowy, skierowany do jak najszerszej widowni blockbuster o superbohaterze. Przy tym Logan wydawał się prostą opowiastką jak z taśmy produkcyjnej. To jest tak mroczne, tak dołujące i tak eksperymentalne pod kątem zdjęć, że aż ciężko uwierzyć w to na co się patrzy. Jednocześnie nie czuć tu grama pozerki chociaż dopuszczam możliwość że ostatecznie całość okaże się niezwykle ambitna porażką która wywoła momentami potężny zgrzyt zębów.

To jednocześnie pierwszy Batman który nie jest "cool". Każdy Batman w każdym trailerze to spełnienie marzeń każdego człowieka, absolutnie dominujący, piękny, majestatyczny, dobry i przepotezny wojownik. Typ protagonisty któremu nie da się praktycznie nie kibicować od początku. A tutaj? Przecież w scenie w której Batman nawala w szybę w więzieniu wygląda wręcz histerycznie. Dużą rolę spełnia kostium który momentami (nie w trakcie akcji) odbiera mu z powagi i majestatu. Niezwykle ciekawie to wygląda b

Tak, trudno o bardziej depresyjną akcję promocyjną niż ta 🙂

Cytat z Kuba data październik 17, 2021, 00:06

Przy tym Logan wydawał się prostą opowiastką jak z taśmy produkcyjnej.

Już nie przesadzajmy z tym orgazmem 🙂

Prawdziwy mrok i depresyjny klimat to nie tylko zdjęcia, ale przede wszystkim treść. Przypominam, że w Loganie ukochana postać jest zmęczonym starcem którego choroba sprawiła, że wyrządził krzywdę kilkuset osobom, w tym zabił kilku X-Menów w szkole, a władze trują mutantów, którzy zresztą przestali się już pojawiać. O rozdzierających serce zgonach, w tym morderstwie niewinnej rodziny, nie wspominając. Wierzę w ten film, ale będą zaskoczony jeśli choćby w połowie będzie to tak mroczna, przygnębiająca opowieść jak skąpany w słońcu Teksasu film Mangolda. (Co nie znaczy, że musi taką być; to pierwszy film z Pattinsonem, ostatni występ Jackmana rządził się innymi prawami.)

Jeśli faktycznie będzie to PG-13, to porównania z Fincherem może i będą, ale wyłącznie w warstwie zdjęciowej właśnie. Tutaj zresztą po prostu widać kontynuację tradycji zgodnie z którą twórcy filmów DC mają wolną rękę w kwestii wyglądu ich filmów, co najczęściej owocuje wyrazistą, często świetną stroną wizualną a nie marvelowską wanilią.

Szaman

Oczywiście, że masz rację, skupiałem się jedynie na kampanii promocyjnej i na tym jak filmy się sprzedawały. Logan pozostaje na razie właściwie jedynym kontrprzykładem gdzie niesamowicie popularna postać o bardzo określonym wizerunku zaczęto pokazywać w brutalniejszej, brudnej i bardziej cynicznej formie już na etapie zwiastunów. I to już było dość odważne, tymczasem pod tym względem Batman podnosi poprzeczkę jeszcze wyżej.

Jak będzie w samym filmie, jak mówiłem - dopuszczam całkiem serio opcje, że ostatecznie Reevesa pokonają ambicje i nie trafi tak mocno jak jednak skrajnie prosta, ale konkretna historia Logana.

Wystarczy nie nastawiać się na film który wyleczy raka obali rząd w Polsce 😉

Ambitna porażka (czy raczej "porażka", w końcu to nie tak że film może być tylko arcydziełem albo kupą) zamiast odbitego na ksero, bezpiecznego filmu dla każdego to i tak już sukces.

Cytat z Mierzwiak data październik 17, 2021, 11:14

Diune obejrzę za 8 dni więc i tak już bym nie musiał

😀

Cytat z Mierzwiak data październik 17, 2021, 11:14

Ambitna porażka (czy raczej "porażka", w końcu to nie tak że film może być tylko arcydziełem albo kupą) zamiast odbitego na ksero, bezpiecznego filmu dla każdego to i tak już sukces.

Dla mnie przykładem ambitnej porażki jest m.in. The Dark Knight Rises.

Wracając jeszcze do kwestii podobieństw do Batmanów Nolana - sam widzę u Reevesa pewnie podobieństwo w niektórych ujęciach, kolorystyce czy nawet realistycznym/surowym podejściu do tej postaci i świata, w którym się znajduje, ale w przeciwieństwie do trylogii, The Batman zdaje się być przesiąknięty komiksowością i odpowiednio wystylizowany, poza tym czerpie podobno inspiracje z konkretnych komiksów. A wydaje mi się, że Nolan z kolei próbował wyprać Batmana z tej komiksowości (nie jest to zarzut).

Szaman

Batman Begins to dla mnie bardzo fajny kompromis między komiksem a próbą urealnienia Nietoperza. W The Dark Knight Rises Nolan już tak bardzo sobie odpuścił, że po prostu pokazywano tam niezmienione w żaden sposób panoramy Nowego Jorku (albo charakterystyczne budynki z Los Angeles) a trzeci akt dział się w świetle dnia.

Marek Pilarski and Szaman have reacted to this post.
Marek PilarskiSzaman

Na głównym kanale WB na YT zwiastun ma obecnie ponad 14 mln wyświetleń, na Twitterze prawie 10 mln.

Zwiastun w 4K:

W scenie przesłuchania jest chyba jednak Paul Dano.

To z jakiegoś innego filmu, ale widać podobieństwo:

Myślę że nie ma co doszukiwać się na siłę jakichś twistów, Dano gra Riddlera i tyle.

Tak, macie rację z Dano.

PreviousPage 7 of 18Next